Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte jammert over wantrouwen Kamer

Oppositie constateert patroon: premier houdt telkens informatie achter
Joop

Grote zorgen over extreemrechtse infiltratie bij Duitse politie

  •  
21-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Stuttgarter City im Corona-Lockdown - Impressionen der menschenleeren Innenstadt Stuttgarter City im Corona-Lockdown -

© Stuttgarter City im Corona-Lockdown - Impressionen der menschenleeren Innenstadt Stuttgarter City im Corona-Lockdown - Impressionen der menschenleeren InnenstadtBaden-Württemberg, 70173 Stutt

Na de Tweede Wereldoorlog namen de West-Duitse autoriteiten de nodige maatregelen om te voorkomen dat extreemrechts voet aan de grond zou kunnen krijgen binnen de politie. Nu de ene na de andere rechts-radicale agent in Duitsland tegen de lamp loopt, nemen de zorgen over extreemrechtse infiltratie toe.
“Ik hoopte altijd dat het om eenlingen zou gaan, maar er zijn nu simpelweg te veel voorbeelden”, zegt Herbert Reul, minister van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen, tegen The New York Times. In zijn deelstaat bleken onlangs 31 agenten gewelddadige neonazipropaganda te delen. “We kwamen er bij toeval achter.”
In oktober stuitte de politie van Berlijn op een racistische chatgroep waarin 25 agenten bijdragen leverden. Zes agenten in opleiding raakten hun plaats aan de politieacademie in de Duitse hoofdstad kwijt omdat ze de Holocaust bagatelliseerden en hakenkuizen deelden in een chat. Ook in verscheidene andere Duitse steden zijn agenten met nazisympathieën ontdekt.
Binnen de extreemrechtse AfD is de politie goed vertegenwoordigd. Van de 88 Bondsdagleden van de AfD werkten er vier bij de politie – meer dan bij andere partijen. Met name in de deelstaten in het Oosten is de AfD een populaire partij bij agenten.
Neonazigroepen gebruiken politie-informatie om mensen te intimideren. Zo ontving de Turks-Duitse advocate Seda Basay-Yildiz een racistische fax. In het bericht stonden haar adresgegevens. Die bleken afkomstig te zijn uit de politiesystemen. Een agent uit Frankfurt had de informatie een anderhalf uur voordat de fax werd verzonden, opgezocht. Hij werd geschorst.
Na vervolgonderzoek werden er nog eens 38 agenten geschorst. Dat aantal baart Basayy-Yildiz zorgen. “Dat wijst op een structureel probleem.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (60)

Marcel Rozeboom
Marcel Rozeboom22 dec. 2020 - 18:42

Ach dit is zo’n klein percentage van het totaal.. die kunnen heen invloed uitoefenen, ik zou m’n geld er niet aan verspillen.

1 Reactie
Marinus Calamari
Marinus Calamari23 dec. 2020 - 10:20

Ik vind het altijd wel fijn dat rechtsmensjes hun meer toondove materiaal vooraf laten gaan door betekenisloze woordjes als "ach" en "tja". Dan kun je alvast instellen op de onzin die komen gaat. Het is natuurlijk een enorm probleem als zelfs maar en klein deel van je wetshandhavers een deel van de bevolking als ongedierte ziet. Je zou maar de "verkeerde" kleur hebben of zo, en zo'n stuk Bruin afval gaat actief je zaak lopen traineren. Dat is niet alleen afschuwelijk voor de direct betrokkenen maar zal ook het vertrouwen in de PoPo onder grote delen van de bevolking ondermijnen. Ik denk dat het als volgt zi: Als Blanke heteroman zit u in een prima positie, en heeft u in de praktijk weinig tot geen last van dat soort discriminatie, en in de belevingswereld van de gemiddelde rechtsmens is iets geen probleem als je er zelf geen last van hebt. Klopt dat een beetje?

Franchyna
Franchyna21 dec. 2020 - 22:53

Op echte machtsposities zullen ze niet zitten, of van daaruit te weinig macht uit kunnen oefenen. Want anders, zouden er ook nooit zoveel vluchtelingen, migranten en zo in Duitsland kunnen zijn. Nuja. Dat lijkt mij in elk geval zo. Statistisch gezien, moet je dus afvragen of ze wel echt wat in de melk te brokkelen hebben, dus. Neemt natuurlijk niet weg, dat ook voor mij elke Nazi (hoe is het mogelijk dat die er nu nog zijn ?), er natuurlijk altijd een te veel is.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer22 dec. 2020 - 12:24

neonazi's

Tom Meijer
Tom Meijer21 dec. 2020 - 19:58

Maar het is toch al jaren bekend dat de Duitse politie door NAZI's is geïnfiltreerd. Zijn die lui nou nog niet verwijderd?

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij21 dec. 2020 - 18:12

Bij (linkse) vredesbewegingen o.i.d. zijn de veiligheidsdiensten er als de kippen bij om informanten te winnen. Waarom zitten die niet bij de Duitse politie? Zouden er informanten voor de veiligheidsdiensten bij de Nederlandse politie zitten? Van de militaire inlichtingendienst MIVD is bekend dat die vroeger soldaten ronselde om te rapporteren wat er in hun peloton of compagnie speelde.

2 Reacties
The Apple
The Apple22 dec. 2020 - 4:41

Het is je blijkbaar niet duidelijk dat organisaties zoals de MIVD juist steunen op extreem-rechtse informanten. De reden dat extreem-rechts vaak in verregaande mate haar gang kan gaan is op de eerste plaats omdat ze de belangrijkste steunpilaar vormen van het repressieve deel van het overheidsapparaat (politie en binnen- en buitenlandse veiligheidsdiensten). Je hoeft echt geen psycholoog te zijn om te herkennen waar dat aan ligt. Als het hier gaat over overmatig politiegeweld, machtsmisbruik en alles wat daar mee samenhangt, dan moet je eens kijken hoe snel ze uit hun holen komen gekropen om elk vlekje weg te poetsen. Als jij moest rekruteren, bij wie zou je dan beginnen? Toch niet bij mij, hoop ik?

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij22 dec. 2020 - 13:28

Het is je blijkbaar niet duidelijk dat het moeilijk wordt om onder linkse bewegingen rechts extremisten te vinden. Je hoeft echt geen psycholoog te zijn om te snappen dat de MIVD niet model staat voor alle andere veiligheidsdiensten. En ik weet dat de MIVD vroeger gewoon plichtsgetrouwe sukkels zocht die verre van extreem waren.

Bert de Vries
Bert de Vries21 dec. 2020 - 17:46

Dit is geen nieuws. Extreem en extremistisch rechts hebben al jaren een stevige positie in politie en defensie. Ze worden daarbij geholpen door reguliere rechtse politici die al tientallen jaren met succes links demoniseren. Dat proces speelt zich in de hele westerse wereld af. Ook in Nederland. Het is alleszeggend, bijvoorbeeld, dat bij de PvdA niemand zich nog socialist durft te noemen.

4 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen21 dec. 2020 - 19:55

Extreemlinks wordt inderdaad beter in de gaten gehouden door de veiligheidsdiensten. Dat heeft deels te maken met het verleden. In de jaren zeventig maakten extremistische clubs als de RAF en de Brigata Rossa furore. In eigen land opereerden RaRa en de Rode Jeugd. Nu is er antifa. Het heeft ook te maken met het odium dat terecht aan het marxisme en alle daar op gebaseerde stromingen kleeft.

Bert de Vries
Bert de Vries21 dec. 2020 - 21:18

GoudenBergen, de jaren 70 is pakweg een halve eeuw geleden. Marxisme is totaal iets anders dan het communisme van Rusland e.a. Als je in staat bent om het marxisme te zien in de tijd waarin het ontstond, de ontwikkeling van oppermachtige bedrijven en de ontwikkeling van totaal verpauperde arbeiderswijken, gevolg van armoede, dan ligt de zaak wat genuanceerder. Het geeft toch ook geen pas om conservatief rechts te vergelijken met het Nazisme?

The Apple
The Apple22 dec. 2020 - 4:18

GoudenBergen:" Dat heeft deels te maken met het verleden." Inderdaad, der Führer ging - die Nazis blieben - https://www.youtube.com/watch?v=9zgpud3kOLI Maar dat was niet alleen in Duitsland zo, ze maakten ook in de VS carrière - Operation Paperclip - https://www.usatoday.com/story/news/factcheck/2020/09/16/fact-check-nazi-scientists-brought-u-s-operation-paperclip/5690870002/ Het ging niet alleen om wetenschappers:Klaus Barbie, de slager van Lyon, bleek nu voor de CIA te werken, evenals Reinhard Gehlen - https://coffeeordie.com/nazi-ratlines/ In heel Europa werkten zogenaamde "stay behind" groepen, bekend geworden onder de naam "Gladio", die bestonden uit rechtsextremisten en aanslagen uitvoerden die aan linkse rerroristen werden toegeschreven - https://www.youtube.com/watch?v=n3IkbhKv598 De CIA bleek ook experimenten uit te voeren op mensen (MKUltra). De meeste documentatie daarvan is vernietigd toen de US-senaat een onderzoek begon, dat bekend staat als The Church Committee - https://www.youtube.com/watch?v=NUW-frxo2X4 Dan had je de oorlog tegen Vietnam, de rassendiscriminatie in de VS en de voortdurende steun aan het apartheidsregime in Zuid-Afrika en steeds meer kwam het beeld bovendrijven dat de VS en GB niet hadden gevochten tegen het fascisme, maar een concurrent uit de weg hadden geruimd.

Paul250371
Paul25037123 dec. 2020 - 13:44

"Het is alleszeggend, bijvoorbeeld, dat bij de PvdA niemand zich nog socialist durft te noemen." Inderdaad. Net zoals bij de SP top zich niemand meer Marxist wil noemen. GoudenBergen Het heeft zeker te maken met het verleden maar niet om de reden die jij maar fact free hoopt. De politie is altijd een (extreem) rechts apparaat (geweest) om de belangen van de staat en de rijken te verdedigen.

MaxMax2
MaxMax221 dec. 2020 - 16:45

Dit lijkt me vooral een groot probleem in het oosten van Duitsland, waar alles wat extreem- is nooit is weggeweest.

7 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens21 dec. 2020 - 19:00

@ MaxMax Jij schrijft: Dit lijkt me vooral een groot probleem in het oosten van Duitsland, Dat soort tekstjes zijn het probleem. Het wegkijken en het ontkennen van extreem rechts. Overigens past het etiket extreem rechts ook op een groot deel van jouw tekstjes. Als je schrijft dat de islam democratie uitsluit ben je zelf extreem rechts.

Pater
Pater21 dec. 2020 - 23:32

Tja, op Max is inderdaad deze kritiek denkbaar. Neemt niet weg dat het probleem van het rechts-extremisme in het voormalige O-Duitsland wel degelijk een stuk groter is dan in het voormalige W-Duitsland.

MaxMax2
MaxMax222 dec. 2020 - 10:23

@Daan Maar klopt het dan niet wat ik zeg? Het probleem is in het oosten van Duitsland vele malen. groter dan in het westen. En wegkijken doe ik al helemaal niet, want ik heb een enorme teringhekel aan extreem-rechts, sterker nog: ik heb een hekel aan alles wat 'extreem' is. Maar in de kleine hersenen van Daan gaat dat niet samen, heb je kritiek op de Islam? Dan ben je volgens Daan automatisch rechts. 'Als je schrijft dat de islam democratie uitsluit ben je zelf extreem rechts.' Ik heb niet geroepen dat Islam democratie uitsluit, ik heb geroepen dat het niet samen gaat. Nogmaals Daan: noem mij één Islamitisch land met een normale functionerende democratie zoals wij die hier in Nederland kennen.

DaanOuwens
DaanOuwens22 dec. 2020 - 16:11

@ MaxMax Jij schrijft: Maar klopt het dan niet wat ik zeg? Het probleem is in het oosten van Duitsland vele malen. groter dan in het westen. Nee het klopt niet. Het is binnen de politie in oost en west groot. Je bent weer aan het liegen. En je schrijft: En wegkijken doe ik al helemaal niet, want ik heb een enorme teringhekel aan extreem-rechts, Je bent zelf extreem rechts en wegkijken doe je alweer in deze twee tekstjes. En je schrijft: Ik heb niet geroepen dat Islam democratie uitsluit, ik heb geroepen dat het niet samen gaat. Dus beweer je dat de islam democratie uitsluit. En je schrijft: Nogmaals Daan: noem mij één Islamitisch land met een normale functionerende democratie zoals wij die hier in Nederland kennen. En je herhaalt die bewering nog eens. Wat wil je nou? Je stelt mij vragen waarop je in een regel later zelf het antwoord geeft. Het wordt zo wel erg primitief. Je kan beter eens aan de slag gaan met je eigen kleine hersens want de activiteiten daar staan op een erg laag pitje.

MaxMax2
MaxMax222 dec. 2020 - 21:42

@Daan De Islam en democratie gaan niet samen, ondanks dat Daan stug blijft volhouden dat dit wel gaat. En anders had alwetende IWAB Daan vast wel een land kunnen benoemen waar dat dus wel samengaat, maar dat kan Daan niet. 'Nee het klopt niet. Het is binnen de politie in oost en west groot. Je bent weer aan het liegen.' Er staat : 'DIT LIJKT MIJ VOORAL EEN GROOT PROBLEEM IN HET OOSTEN VAN DUITSLAND' . Ik zeg dus niet dat het in west-Duitsland niet voorkomt. Je zit te framen en te verdraaien Daan.

DaanOuwens
DaanOuwens22 dec. 2020 - 23:13

@ MaxMax Jij schrijft: En anders had alwetende IWAB Daan vast wel een land kunnen benoemen waar dat dus wel samengaat, maar dat kan Daan niet. In de Nederlandse tweed kamer zit gewoon een islamitische partij. Dus het kan wel samen. En je schrijft: Er staat : ‘DIT LIJKT MIJ VOORAL EEN GROOT PROBLEEM IN HET OOSTEN VAN DUITSLAND’ . Ik zeg dus niet dat het in west-Duitsland niet voorkomt. Nee maar je wijst gelijk nadrukkelijk naar Oost Duitsland om er van te kunnen wegkijken. Daarnaast waren er ook al voor de Duitse hereniging problemen met extreem rechts in West-Duitsland. Ik frame dus niets ik wijs er op dat het probleem door heel Duitsland aanwezig is en ik voorkom dat jij je rechtsextremistische straatje kan schoonvegen. Dat is iets heel anders als framen.

Pater
Pater24 dec. 2020 - 17:18

@Daan, Max Max De moslimhaat is in de oostelijke deelstaten wel degelijk groter dan in het westen, de steun van de AFD is daar zelfs zeer groot.

Winterdepressie
Winterdepressie21 dec. 2020 - 16:39

Tja, laagdrempelig beroep met een kek uniformpje, bepaalde status, macht en het geweldsmonopolie is overal een aantrekkelijke wortel voor bepaalde elementen uit elke samenleving. Als dat een verassing voor iemand is, dan is dat puur een blijk van naïviteit.

5 Reacties
Paleocon
Paleocon21 dec. 2020 - 18:30

Of andersom natuurlijk... Kan mij voorstellen dat als je lang genoeg bij de politie werkt, je daar vanzelf ‘extreem’ rechts van wordt. De roze msm bril wordt immers snel vervangen door een bril op sterkte waardoor je niet meer ontkomt aan de realiteit...

Le Chat Botté
Le Chat Botté21 dec. 2020 - 19:11

De ervaringen die je voor je kiezen krijgt als politie agent is niet 'de realiteit', maar een specifiek deel van de menselijke werkelijkheid. De bril van een politie agent is dus niet meer werkelijkheid dan de bril van een journalist. Ik spreek in dit verband trouwens liever niet van een bril, maar van een zoeklicht. Een zoeklicht beschijnt slechts een beperkt deel, alle lichten tezamen een incompleet, maar veel groter deel van de waarneembare werkelijkheid.

Winterdepressie
Winterdepressie21 dec. 2020 - 19:54

Bril op sterkte? Volgens mij bedoel je op z'n best oogkleppen.

JasDon
JasDon21 dec. 2020 - 19:58

Paleocon, Dat heb ik al een paar keer uit proberen te leggen hier, zelfs als goedbedoelende idealist kan je als politiemedewerker door je ervaringen uiteindelijk een vijandbeeld en bijbehorend gedrag ontwikkelen. Het is niet goed en niet wenselijk, maar het gebeurt toch. Op een of andere manier verwarren mensen dat met de motieven om bij de politie te gaan werken.

Winterdepressie
Winterdepressie22 dec. 2020 - 17:02

@Paleocon @JasDon, Dus wat je eigenlijk zegt is dat, naast het element dat al rechts radicale ideeën er op na houdt, een andere groep niet instaat is realiteit de kwantificeren en te relativeren? Als dat geen noodbede is voor minimaal HBO als politie/BOA opleidingsniveau met uitgebreide aandacht voor ethiek, maatschappijleer en geschiedenis, dan weet ik het ook niet meer.

DaanOuwens
DaanOuwens21 dec. 2020 - 16:37

Wat het probleem is is dat de politie werft met een profiel voor agenten dat overeenkomsten heeft met de maatschappijvisie van extreem rechtse partijen. Men zoekt dus een agent die op een bepaalde manier naar de samenleving kijkt. In de politie korpsen ontstaat vaak een macho cultuur en dan is het niet onlogisch dat dit ook het dagelijkse handelen van agenten gaat beïnvloeden. Overigens gaat vrijwel iedere bedrijfstak op pad met een bepaald ideaal beeld van de beste medewerker. De zorg doet dat ook, de zakelijke dienstverlening ook. Het aardige is dat dit niet leidt tot een beter functionerend bedrijf. Juist bedrijven waar normen en waarden van medewerkers verschillend zijn komen tot goede resultaten. Het is wel de kunst er voor te zorgen dat medewerkers op een normale manier met elkaar in gesprek blijven. Bij de politie lukt ook dat slecht. De allochtonen en vrouwen die worden geworven door de politie vertrekken eerder gedesillusioneerd bij de politie. Allochtonen vaak al tijdens de opleiding. De politietop kent het probleem en spreekt zich er al decennia over uit. Er zijn echter binnen de politiedienst onvoldoende managers die de vaardigheid hebben dit soort problemen aan te pakken. Bovendien is de politie slecht in staat de rotte appels uit de eigen organisatie te verwijderen. Discriminatie kan jarenlang voort etteren. In Duisland blijkbaar ook. Als laatste verklaring is de politie een inefficiënt ingericht bedrijf. Als je kijkend naar de samenleving, de sociale problematiek en de criminaliteit en je zou van daaruit een volstrekt nieuwe politie organisatie mogen ontwerpen dan zou die er totaal anders uitzien als het huidige politiekorps. De afstand tussen recherche en handhaving kan veel groter, een gewone agent moet weinig doen met criminaliteit. En handhaving kan enerzijds meer op Boa niveau en moet deels verder gespecialiseerd worden. Het politie bedrijf zit dus ook nog eens slecht in elkaar.

10 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter21 dec. 2020 - 20:20

Ik heb die pet opgehad , profiel van een agent vergelijkbaar met extreem rechts ? Jij bent niet goed hoor , tegenovergestelde wordt van je verlangt. Waarom wil je bij de politie ? is een vraag die je goed moet beantwoorden - het juiste antwoord is omdat je graag mensen wil helpen.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij21 dec. 2020 - 20:35

[ de politie werft met een profiel voor agenten dat overeenkomsten heeft met de maatschappijvisie van extreem rechtse partijen. ] Hoe dan? Ik zie hier geen profiel voor rechtsextremisten in: https://kombijde.politie.nl/agent-worden/test-jouw-match

DaanOuwens
DaanOuwens21 dec. 2020 - 21:48

@ Thuiszitter Jij schrijft: het juiste antwoord is omdat je graag mensen wil helpen. Met dat antwoord wordt je verpleegkundige. Politieagenten helpen geen mensen. Ik vind het wat lullig dat je met dit soort flauwekul komt. @ Fransss en Vrij Jij schrijft: Ik zie hier geen profiel voor rechtsextremisten in: Het functie profiel staat ook niet op die site In een functieprofiel wordt door een recruitment afdeling beschreven wat voor type mensen het bedrijf zoekt. In cognitief opzicht, in sociaal opzicht, competenties, normen en waarden. Fysiek en psyché. Op basis van dat document wordt het recruitmentproces ingericht en de selectie procedure. Dat document staat niet op websites. De politie zoekt mensen met duidelijke normen en waarden, zwart/wit. Gericht op handelen. Mensen die houden van structuur en zekerheden willen. Mensen die de samenleving zien als 1 geheel. Als je wat beter zoekt kom je dat soort zaken tegen.

Pater
Pater21 dec. 2020 - 23:26

Het idee dat de politie werft met een profiel voor agenten dat overeenkomsten heeft met de maatschappijvisie van extreem rechtse partijen berust niet op enige onderbouwing en lijkt me uit de lucht gegrepen. De machocultuur en de afwijzing van wat anders is zijn wel degelijk feiten. Ook in NL hebben vrouwen en mensen met een migrantenachtergrond het zwaar en is er angst om hard in te grijpen. Ik denk dat dat ook te maken heeft met een corpsgevoel, samen tegen de boze buitenwereld.

DaanOuwens
DaanOuwens22 dec. 2020 - 8:58

@ Pater Jij schrijft: Het idee dat de politie werft met een profiel voor agenten dat overeenkomsten heeft met de maatschappijvisie van extreem rechtse partijen berust niet op enige onderbouwing En daarboven schreef ik al: De politie zoekt mensen met duidelijke normen en waarden, zwart/wit. Gericht op handelen. Mensen die houden van structuur en zekerheden willen. Mensen die de samenleving zien als 1 geheel. Dus het antwoord stond er al voordat jij jouw onzin schreef.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij22 dec. 2020 - 13:25

Nou Daan, kom maar op met een link naar dat document dat niet te vinden is.

DaanOuwens
DaanOuwens22 dec. 2020 - 16:04

@ Fransss en Vrij Jij schrijft: Nou Daan, kom maar op met een link naar dat document dat niet te vinden is. Stuur een mailtje naar de recruitment afdeling. Niet alles staat op internet.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij22 dec. 2020 - 18:14

Daan, je kunt het dus niet hard maken, niet eens aannemelijk, zeg dat dan gewoon.

DaanOuwens
DaanOuwens22 dec. 2020 - 23:22

@ Fransss en Vrij Jij schrijft: Daan, je kunt het dus niet hard maken, niet eens aannemelijk, zeg dat dan gewoon. Ik heb het keurig onderbouwd. Dat jij niet ingaat op mijn onderbouwing maar in bij elkaar geraapte linkjes gelooft als bewijs voor een stelling is jouw keuze. Je kiest er kennelijk voor om dit probleem niet onder ogen te zien. Als een linkje naar een website voor jou het ultieme bewijs van waarheid is denk ik dat je een nogal zotte keuze maakt. Dus zeg ik ook niet dat het niet aannemelijk is. Het is namelijk helemaal correct.

Pater
Pater24 dec. 2020 - 17:14

2Daan Foei Ouwens, nu gebruik je het feit dat jouw reactie er nog niet stond toen ik de mijne schreef om me te verwijten dat ik je reactie niet lees ... Wat dom! Je reactie maakt de zaak er trouwens nog wat slechter op. Iets beweren maar het niet kunnen bewijzen omdat het niet te vinden is doet sterk denken aan complotdenkers. Als het niet te vinden is, hoe weet je het dan? De politie voert een personeelsbeleid dat gericht is op actieve werving van vrouwen en iuit minderheden. In de praktijk vertrekken die mensen vaak weer door het gedrag van de collega's. Dat gedrag moet keihard worden aangepakt.

Visionair NL
Visionair NL21 dec. 2020 - 16:16

Alle partijen die opvattingen verkondigen die in strijd zijn met het strafrecht, zoals de nazipartij CP'86, zijn al verboden. PVV en FvD zijn dat niet.

2 Reacties
rvb2
rvb221 dec. 2020 - 16:32

Dan zijn dus nog niet alle partijen verboden die opvattingen verkondigen die in strijd zijn met het strafrecht. Alle leden van de PVV zijn veroordeelde misdadigers.

De Baas
De Baas21 dec. 2020 - 16:41

heb je wel gezien en gelezen met wie FVD omgaat en waarom ze uit elkaar klapten !!! ben je selectief blind? . FVD is groter gevaar .In PVV zie ik idd geen gevaar . Wie had dat ooit gedacht dat Wilders niet de Gekkie van het land zou zijn .

Norsemen
Norsemen21 dec. 2020 - 15:46

Agenten horen van onbesproken gedrag te zijn, lid zijn van partijen zoals AfD of PV en FvD hier zou genoeg moeten zijn om ze te schorsen.

17 Reacties
Satya
Satya21 dec. 2020 - 16:03

Partij als de SP en bij1 ook lijkt mij. Bij de SP lopen ook gewoon extremisten rond en bij1 heb je ook een paar extremisten die anderen een nekschot gunnen. Extreemlinks is net zo fout als Extreemrechts.

MaxMax2
MaxMax221 dec. 2020 - 16:44

Welkom in de wondere wereld van Norsemen.

Starter2
Starter221 dec. 2020 - 16:45

Norsemen wil graag een Berufsbeamtengesetz. Dat heeft veel goeds gebracht niet waar.

Norsemen
Norsemen21 dec. 2020 - 18:32

Wondere wereld? Als je racisme als iets acceptabels ziet wel ja. Als een agent al niet mag blowen in z’n vrije tijd dan zou niet lid mogen zijn van een racistische partij zeker niet te ver gaan.

Norsemen
Norsemen21 dec. 2020 - 18:34

@Satya Vind jij iemand die een extreme mening heeft over inkomensverdeling of milieu net zo fout als iemand die een extreme mening heeft over rassen?

MaxMax2
MaxMax221 dec. 2020 - 19:28

@Norsemen Natuurlijk is racisme onacceptabel, maar niet iedere PVV'er of FvD'er is een racist.

GoudenBergen
GoudenBergen21 dec. 2020 - 19:43

@Satya De SP heeft in ieder geval de extremisten, de zogenaamde zolderkamercommunisten, eruit gegooid. In de jaren dertig was het lidmaatschap van de NSB verboden voor ambtenaren. Het ambtenarenverbod maakte in 1933 in Nederland onderdeel uit van de pogingen van het derde kabinet-Ruijs de Beerenbrouck en het tweede kabinet-Colijn om de opmars van de Nationaal-Socialistische Beweging in Nederland (NSB) een halt toe te roepen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Ambtenarenverbod Partijen als de FVD, PVV, SP, BIJ1, JA21, DENK en 50+ zijn niet geschikt om te regeren. Dat moet je aan de middenpartijen overlaten.

rvb2
rvb221 dec. 2020 - 20:12

@max: nee, alle PVVers zijn racist, en zijn daar ook voor veroordeeld. Er is immers maar 1 mens lid van de PVV.

Norsemen
Norsemen21 dec. 2020 - 20:55

Niet iedere pvv’er/fvd’er is een racist, maar ze stemmen wel allemaal op een racistische partij.

Satya
Satya21 dec. 2020 - 21:29

Norsemen Nee dat vind ik zeker verschillen. Ik ben pacifist en vind het onacceptabel als mensen andere mensen tot socialisme willen dwingen. Ik ben zelf voor vrijwillige socialistische collectieven waar men voor inzet wordt beloond. Of je nou goed bent als vertegenwoordiger of magazijn medewerker, de beloning dient nagenoeg gelijk te zijn de één kan niet zonder de ander. Voorwaarde moet zijn dat een ieder zich naar kunnen inzet. Wil je dat niet dan heb je niets in dat collectief te zoeken en sta je er alleen voor. Ik ben wel voor enig verschil om innovatie te stimuleren en persoonlijke ontwikkeling. Beide partijen zijn niet voor vrijwillig socialisme en zullen anderen dus per definitie met dwang hun socialisme opleggen.

Thuru
Thuru21 dec. 2020 - 21:30

Daar horen ook de partijen DENK en NIDA bij als we toch bezig zijn.

Satya
Satya21 dec. 2020 - 21:32

Gb Ik ben het met je eens dat de middenpartijen moeten regeren. Er is nu ook een wildgroei aan partijen en dat lijkt mij een slechte zaak.

DaanOuwens
DaanOuwens22 dec. 2020 - 9:03

@ MaxMax Jij schrijft: maar niet iedere PVV’er of FvD’er is een racist. Iedere PVV’er of FvD’er is een racist anders stem je niet op die partijen. Het belangrijkste punt bij de laatste verkiezing voor de PVV was het sluiten van alle moskeeën. Volgens het FvD zijn gekleurde mensen dommer. En moet Nederland blank blijven. Dat deze kiezers racist zijn bewijzen ze zelf door op deze partijen te stemmen. Maar dat jij dit niet zo ziet kan ook verklaard worden uit het feit dat deze partijen jouw opvattingen uitdragen. Dan wordt racist voor jou al snel een scheldwoord terwijl het gewoon het etiketje is dat bij een dergelijke maatschappijvisie hoort.

Norsemen
Norsemen22 dec. 2020 - 9:34

@Satya Het extreme gedachtegoed bepaalt of een partij of persoon extreem is, niet of ze geweld gebruiken. Een racist die geen geweld gebruikt en een ander ook niet wil dwingen ook racistisch te zijn is toch extreem. En een pacifist wordt overigens tot extreem links gerekend.

Satya
Satya22 dec. 2020 - 11:20

Norsemen Ik vind het extreem om anderen tot socialisme te willen dwingen. Ik geloof niet dat pacifisme tot een extreme stroming behoort. Racisme is volgens mij extreem omdat je anderen als minderwaardig ziet.

Norsemen
Norsemen23 dec. 2020 - 11:29

@Satya Je moet wel een onderscheid maken tussen de handeling van een persoon en het gedachtegoed. Dat iemand communist of racist is, wil niet zeggen dat hij zijn extreme gedachtegoed ook wil opdwingen aan anderen. En er zullen ongetwijfeld ook liberalen zijn die het liberale gedachtegoed wel willen opdwingen aan anderen. Dat maakt de persoon extreem, niet het gedachtegoed.

Paul250371
Paul25037123 dec. 2020 - 13:51

Natuurlijk is racisme onacceptabel, maar niet iedere PVV’er of FvD’er is een racist. Hahahahahah.

Thuiszitter
Thuiszitter21 dec. 2020 - 15:45

Niet alles is te zien bij een screening maar goed dat die gasten worden gesignaleerd en uit de macht worden gegooid .