Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Grote zorgen om welzijn en veiligheid vluchtelingenkinderen in Ter Apel

  •  
27-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2847 keer bekeken
  •  
kinderenterapel

Hulpverleners in Ter Apel maken zich grote zorgen om het welzijn en de veiligheid van de circa 350 kinderen die in het asielzoekerscentrum verblijven. Ongeveer vijftig minderjarigen hebben geen bed, maar moeten op een stoel slapen. Ook kunnen zij zich niet douchen, bevestigt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) tegenover NRC.

Alleenstaande minderjarigen zijn de meest kwetsbare groep vluchtelingen. In Ter Apel worden deze kinderen gewoonlijk op een aparte plek op het terrein opgevangen, min of meer gescheiden van volwassen vluchtelingen. Na hun asielaanvraag is het de regel dat zij binnen enkele dagen worden ondergebracht op opvangplekken speciaal voor jongeren door heel Nederland. Die plekken zitten vol.

In juni concludeerden de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd al dat de veiligheid van minderjarige asielzoekers in het geding is. Destijds waren er nog ‘maar’ 170 kinderen in Ter Apel. Inmiddels is dat aantal verdubbeld.

Unicef noemt de opvang voor gezinnen en kinderen “diep beschamend”. “Oplossingen zijn voorhanden, maar bestuurlijke onwil staat elke mogelijke verbetering in de weg.”

De kinderrechtenorganisatie is ook uiterst kritisch op de vrijdag gepresenteerde plannen om gezinshereniging uit te stellen. “Deze maatregel heeft grote negatieve gevolgen voor kinderen, die hierdoor onnodig lang gescheiden blijven van hun ouders en andere gezinsleden. Het gaat in tegen nationale en Europese wet- en regelgeving en tegen het VN-kinderrechtenverdrag. Het kabinet wentelt het eigen falen af op de meest kwetsbare mensen en kinderen.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (49)

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 aug. 2022 - 12:38

Het eerste wat je doet als beschaafd land is mensen medische hulp geven, in alle gevallen. Keer op keer heeft de TK Broekers Knol aangesproken op het totaal in de soep lopen van de opvan alsmede werk te maken bij afwijzing op terugkeer Nergens had ze antwoord op. Keer op keer hebben kabinetten en daarin functioneerde partijen flink bezuinigd op de opvang. Lege bedden zou betekenen dat elk bed nodeloos geld kost. Waar kennen we dat nog meer van? Inderdaad de IC's in de ziekenhuizen. Dus werd iedere keer weer bij minder binnenkomst de bestaande opvang die niet vol zat gesloten. Zo gaat het al jaren en al jaren is er gedoe over. Maar we weten dat Rutte niets anders doet dan bezuinigen, een zo klein mogelijke overheid is het adagium. Maar ieder mens heeft recht op ten minste medische zorg. Is in de AZC's overigens al jaren flink onder de maat. Nederland kan het wel aan als het maar wil.

JasDon
JasDon28 aug. 2022 - 9:43

Ten eerste vraag ik me of het wezen zijn of dat de ouders nog niet gearriveerd zijn. Aangezien het woord wees niet gebruikt wordt vermoed ik het laatste. Deze kinderen moeten goed worden opgevangen en liefst van een pleeggezin voorzien moeten worden, tegelijkertijd stel ik voor gezinshereniging uit te sluiten voor dit soort gevallen. Dit voorkomt dat andere kinderen onnodig in zo een situatie terecht komen.

4 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9328 aug. 2022 - 15:55

Ik vraag me ook af in hoeverre dit kinderen zijn. Het beeld wat vaak geschetst wordt - namelijk dat dit jonge en moederziel alleen kinderen zijn lijkt vaak niet te strekken met de realiteit.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 aug. 2022 - 8:36

De minderjarige alleenreizenden zijn zo'n 16-17 jaar oud en geen wees. De aanvraag voor gezinshereniging moet binnen drie maanden na de erkenning als vluchteling worden ingediend.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 aug. 2022 - 8:38

Jonge kinderen reizen met hun ouders al kunnen ze natuurlijk onderweg hun ouders verliezen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 aug. 2022 - 8:42

https://ecer.minbuza.nl/-/eu-hof-alleenstaande-minderjarige-die-tijdens-asielprocedure-meerderjarig-wordt-behoudt-recht-op-gezinshereniging

Broma
Broma27 aug. 2022 - 20:32

Deze reactie is verwijderd

12 Reacties
r v b
r v b28 aug. 2022 - 9:13

We kunnen het makkelijk aan, onwil, xenofobie en racisme zijn de oorzaak dat er te weinig opvang is.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert28 aug. 2022 - 9:54

@ Broma - totale nonsens. We kunnen het heel goed aan, maar 'ze' willen er gewoonweg niet aan. Jij hoort kennelijk bij die 'ze', net als onze onderdrukkers.

GeenProbleem
GeenProbleem28 aug. 2022 - 14:26

@rvb Vraagje, wie gaat deze mensen onderwijzen? Verzorgen? Waar gaan deze mensen wonen ? Ben benieuwd naar je antwoord.

DaanOuwens
DaanOuwens28 aug. 2022 - 19:17

@ GeenProbleem Jij schrijft: Vraagje, wie gaat deze mensen onderwijzen? Verzorgen? Waar gaan deze mensen wonen ? Waar ik benieuwd naar ben is hoe je op het bizarre idee komt dit soort vragen te stellen. Wat verwacht je nou voor antwoord? Wie gaat jouw kinderen onderwijzen? Verzorgen of huisvesten? Of blijven ze levenslang bij jou achter de voordeur, krijgen ze thuis onderwijs en heb je pleisters in huis? Welk punt wil je maken met die vragen? Dat ook de asielopvang wordt bekostigd uit belastingen? Die 20 miljard voor boeren ook. Daar kan je veel mensen mee opvangen. De hele staatsbegroting staat vol met uitgaven waar grote delen van de samenleving een enkel voordeel mee zullen behalen. Voor hun dus weggegooid geld. Althans volgens de nogal primitieve manier van denken die jij schets in je tekst. Je kan zeggen ik wil geen dubbeltje uitgeven aan vluchtelingen, ze moeten aan de grens tegen gehouden worden met alle denkbare middelen, desnoods geweld. Dat kan. Daar kunnen mensen iets van vinden. Maar tegen iemand zegen als je mensen asiel wil geven moet je weten wie ze les gaat geven, opvoeden en verzorgen is een vraag waar geen normaal antwoord op mogelijk is. Stel een normale vraag en misschien krijg je dan een normaal antwoord.

GeenProbleem
GeenProbleem29 aug. 2022 - 2:16

@Daan Zeg nou gewoon dat je het antwoord niet hebt ipv weer met de gebruikelijke jij-bakken te strooien. Die docenten ? Die zijn er niet. Die verpleegkundigen? Die zijn er ook niet. En die 20.000 huurwoningen die het kabinet beschikbaar wil stellen zitten bij deze instroom meteen vol. Dus ik stel een hele normale vraag Daan, you can’t have your cake and eat it.

DaanOuwens
DaanOuwens29 aug. 2022 - 7:53

@ GeenProbleem Jij schrijft: ipv weer met de gebruikelijke jij-bakken te strooien. Het is geen jij-bak om jou aan te spreken op jouw vragen. Jouw reactie is een jiij-bak. https://www.desteven.nl/persoonlijke-ontwikkeling/communicatie/verdediging/jij-bakken Jij reageert op mij als persoon niet op de vragen. Er werken 170.000 verpleegkundigen in Nederland, 250.000 docenten en er staan 8 miljoen huizen. Ruim voldoende om vluchtelingen op te vangen. Het gaat om keuzes maken en slecht beleid. Jij suggereert met je vraag dat de vluchtelingen alle cake opeten, dat is niet het geval. Dat maakt je vraag volstrekt misplaatst.

GeenProbleem
GeenProbleem29 aug. 2022 - 9:01

@Daan Sorry Daan, maar je bent gewoon dingen aan het zeggen die aantoonbaar onjuist zijn. https://nos.nl/artikel/2413851-onderzoek-tekort-aan-zorgpersoneel-op-lange-termijn-alleen-maar-groter https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5318558/plan-van-aanpak-lerarentekort-minister-wiersma-dijkgraaf Gigantische tekorten in zowel de zorg en het onderwijs.

DaanOuwens
DaanOuwens29 aug. 2022 - 12:28

@ GeenProbleem Jij schrijft: Sorry Daan, maar je bent gewoon dingen aan het zeggen die aantoonbaar onjuist zijn. Ik zeg helemaal niets over het tekort aan verpleegkundigen of leraren. Dus ik zeg ook helemaal niets dat aantoonbaar onjuist is. je bent bezig beweringen onjuist te verklaren die ik helemaal niet heb gedaan. Ik vraag af of het uit domheid of kwaadaardigheid is. Maar het motief is sowieso discutabel. Ik zeg dat jij suggereert dat vluchtelingen de oorzaak van die problemen zijn. Dat ze vanwege die problemen volgens jou niet welkom zijn. En gezien jouw eigen teksten is die bewering van mij aantoonbaar correct.

Wie o Wie
Wie o Wie29 aug. 2022 - 19:57

Daan, zoals zo vaak lees jij dingen die er niet staan. Je suggereert dat geen probleem vindt dat de cake wordt opgegeten. Dit soort insinuaties doe je vaker en zijn onjuist en misplaatst. Geen probleem zegt nergens dat vluchtelingen ergens een probleem van zijn. Hij zegt dat we hem moeten helpen voor succesvolle integratie van dat we helaas die gewenste hulp niet kunnen geven vanwege personeelstekort. Dat jij er iets anders is Leest is misschien de wens van jouw gedachte.

GeenProbleem
GeenProbleem30 aug. 2022 - 3:18

@Daan Je zegt dat er genoeg personeel is, ik laat met twee artikelen zien dat dit onjuist is. Er zijn enorme tekorten, tijdens Corona hebben we dit gezien. Als er genoeg personeel zou zijn zouden er ook geen tekorten zijn. ‘ Ik zeg dat jij suggereert dat vluchtelingen de oorzaak van die problemen zijn. Dat ze vanwege die problemen volgens jou niet welkom zijn. ’ Quote me maar, waar heb ik dit geroepen ? Ik vraag me alleen af hoe we dit gaan bolwerken met de huidige instroom (stad Maastricht er bij in een half jaar tijd).

Wie o Wie
Wie o Wie30 aug. 2022 - 6:49

Daan, kan je het even citeren waar het staat dat vluchtelingen de oorzaak van het probleem zijn? Dat kan je niet, omdat je oordeelt op basis van je onderbuik.

DaanOuwens
DaanOuwens30 aug. 2022 - 16:17

@ GeenProbleem Jij schrijft: Je zegt dat er genoeg personeel is, Je moet echt beter gaan lezen. Ik zeg nergens dat er genoeg personeel is. Probeer maar een regel te vinden waar ik de bewering doe. Die is er niet. En je schrijft: Quote me maar, waar heb ik dit geroepen ? Eerder schreef je: Vraagje, wie gaat deze mensen onderwijzen? Verzorgen? Waar gaan deze mensen wonen ? Daarop schreef ik: Stel een normale vraag en misschien krijg je dan een normaal antwoord. Toen schreef jij: Die docenten ? Die zijn er niet. Die verpleegkundigen? Die zijn er ook niet. En die 20.000 huurwoningen die het kabinet beschikbaar wil stellen zitten bij deze instroom meteen vol. En daarop is mijn conclusie: Ik zeg dat jij suggereert dat vluchtelingen de oorzaak van die problemen zijn. En hier doe je dat weer: Ik vraag me alleen af hoe we dit gaan bolwerken met de huidige instroom (stad Maastricht er bij in een half jaar tijd). Je suggereert met je vraag dat vluchtelingen de oorzaak zijn. En de oorzaak zijn niet de vluchtelingen maar het falende zorg-, onderwijs- en woningbouwbeleid van het kabinet. En de vraag is: hoe jij dat gaat oplossen? En ondertussen komen er gewoon vluchtelingen binnen.

Joop  den Uil
Joop den Uil27 aug. 2022 - 15:22

Kunnen er verdorie geen pleegouders gevonden worden voor die kinderen ? De EU regels en procedures hiervoor gewoon in de wind slaan en DOEN !

5 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem27 aug. 2022 - 18:24

Pleegouders?? Daar zijn al tijden enorme tekorten voor.

Joop  den Uil
Joop den Uil27 aug. 2022 - 19:14

@geenprob Voor adoptie is een wachtlijst. Lijkt me de beste oplossing voor die kinderen.

Armoedegrens
Armoedegrens27 aug. 2022 - 19:40

@ Joop: Dat COA moet niet op imploderen hebben gestaan, maar volledig geimplodeerd zijn, als ze zelfs voor die 50 kids geen bed meer konden vinden. Vandaar mogelijk de intrek van AzG? Vandaag werd de passiviteit van onze nationale trots, de VVD, verklaard in een onthullende poster langs de weg: https://www.gelderlander.nl/nijmegen/postnl-baalt-van-nijmeegse-posters-met-logo-en-schunnige-tekst-niet-grappig~a9a3cf4a/

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 aug. 2022 - 11:29

Asielkinderen hebben meer rechten dan volwassenen maar de voorzieningen waar ze volgens de verdragen recht op hebben, zijn er niet in voldoende mate. Aan geschikte pleeggezinnen voor alleenreizende minderjarigen is al jaren gebrek.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9328 aug. 2022 - 15:59

@joop d. uil, De meeste mensen die adoptie overwegen hebben de voorkeur voor een zo jong mogelijk kind. De kinderen waar het in deze context om gaat zijn veelal (bijna) volwassen tieners. Voor zover die überhaupt echt alleen zijn heb je ook wel andere expertise nodig.

Nicotientje
Nicotientje27 aug. 2022 - 14:50

Tinekea 2 Als u niet tevreden bent over dit kabinet omdat ze weigeren een vluchtelingen stop in te voeren maar tegelijkertijd ook bang bent dat mensen dan op idioten gaan stemmen. De vraag wat er dan nog over blijft! Groen links en PvdA hebben niets noemenswaardig tegen de komst van nog meer vluchtelingen. De SP wilt niet regeren omdat je meer bereikt als oppositie partij. Dan hou je toch alleen maar de partijen over die extremer zijn. Niet stemmen is ook geen optie.

KritischKijken
KritischKijken27 aug. 2022 - 14:00

Kinderen moeten menswaardig worden opgevangen, punt uit. Maar wat voor ouders sturen hun kunderen vooruit, via mensensmokkelaars, door totaal onbekende en vaak vijandige landen. Dat doe je je kind niet aan waarvan je houdt...

7 Reacties
Mohawk2
Mohawk227 aug. 2022 - 21:11

"Maar wat voor ouders sturen hun kinderen vooruit" Wanhoop maakt radeloos. Ik kom zojuist terug van een optreden op een festivalletje in Venray. We sloten de dag daar af met onze band. Na afloop nog wat gegeten bij een foodtruck die werd bestierd door een 18 jarige Syrische ex-vluchteling - ze maakte overheerlijke falafel overigens! We raakten een beetje met haar aan de praat en ze vertelde - in een Noord-Limburgs accent - dat ze 10 jaar geleden door haar ouders een boot was gezet zodat in ieder geval iemand van de familie de hel van Syrië kon ontvluchten. Toen ze net aan boord was gestapt kreeg ze van een voor haar onbekende moeder nog een baby in haar hand gedrukt... en zo vertrokken ze richting Europa! Dat doen dus mensen in uitzichtloze situaties uit wanhoop, hun eigen baby meegeven aan een kind in de hoop dat ze nog een kans hebben. Ze hebben het alle twee gehaald...

GeenProbleem
GeenProbleem28 aug. 2022 - 9:48

@mowhk Uit Turkije dus.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 aug. 2022 - 11:40

De meeste Europese landen geven ook een kind van 16-17 praktisch automatisch een verblijfsstatus. Deze jongeren zullen in het kader van gezinshereninging hun ouders (en broertjes & zusjes) kunnen laten overkomen.

Mohawk2
Mohawk228 aug. 2022 - 19:26

Probleem, En dus wat? De jezidi vluchtelinge die ik vijf jaar geleden als taalbuddy begeleidde kwam ook via een Turks vluchtelingenkamp naar Nederland. Ze sprak in no-time uitstekend Nederlands. Slaagde met vlag en wimpel voor al haar inburgeringsexamens. Heeft vast werk bij Van Bommel Schoenen in Moergestel en volgt een avond MBO-opleiding om straks in de zorg te kunnen gaan werken. Een aanwinst voor onze samenleving dus. Net als die Syrische falafel verkoopster van gister... Dus hoe is Turkije relevant in dezen?

Mohawk2
Mohawk228 aug. 2022 - 19:56

PS Probleem, In een Turks vluchtelingenkamp kan de wanhoop niet groot zijn?

GeenProbleem
GeenProbleem29 aug. 2022 - 2:18

@mohawk Dat zijn de uitzonderingen, de meerderheid zit de bijstand (cijfers CBS). Turkije is een veilig land.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 aug. 2022 - 8:18

Mohawk Ik ben al 40 jaar een groot voorstander van bevolkingskrimp. Geen zin om daar nu verder een boom over op te zetten.

Jan vd Akker
Jan vd Akker27 aug. 2022 - 14:00

Kinderen met dat soort ouders moeten in bescherming worden genomen tegen diezelfde ouders. Hoe ziek kan je in je hoofd zijn? Minderjarige kinderen moet je als ouders zijnde beschermen niet op een reis sturen van 4 A 5 duizend kilometer met alle ellende onderweg op de koop toe

1 Reactie
Marri2
Marri228 aug. 2022 - 10:24

Maar daar zit een pervers verdienmodel achter van mensensmokkelaars...

Mirzas
Mirzas27 aug. 2022 - 13:26

En toch begrijp ik er iets niet aan. Waarom krijgen die kinderen geen onderdak in een tent met luchtbedden, slapzakken, kindersanitair en bewaking? Dat is ook geen structurele oplossing en in die zin ook niet heel wenselijk wellicht, maar toch veel beter dan om ze in die smerige bende op een stoel te laten slapen? Om nog maar te zwijgen over kwalijke sujetten op zoek naar jonge prooien...

5 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman27 aug. 2022 - 16:06

Die smerige bende is door anderen gecreëerd? Of weten ze zelf niet wat opruimen en schoonhouden is? Wel eens in Noord Afrika geweest?

Mirzas
Mirzas27 aug. 2022 - 20:44

Wie hebben die bende dan precies gecreëerd volgens jou? Die kinderen? Moeten zij het opruimen en die wc's schoonhouden waar 'niet tegen op te poetsen' is? Ik ben wel eens in Noord Afrika geweest overigens. Maar daar waren kinderen ook gewoon kinderen imo.

Karingin
Karingin27 aug. 2022 - 21:46

Wát?? Zegt hier nou iemand dat Noord-Afrikanen smerige mensen zijn? W.T.F?

oproerkraaier
oproerkraaier28 aug. 2022 - 0:21

Doomsdayshaman: Jij wel?

GeenProbleem
GeenProbleem28 aug. 2022 - 5:28

@karingin Dat staat er niet hè, er staat dat enkele Noord-Afrikaanse landen niet heel schoon zijn.

Cruise
Cruise27 aug. 2022 - 12:49

De reden dat het aantal minderjarige kinderen , hier alleen naartoe gevlucht meestal via mensensmokkel, dit jaar op al meer 2000 ligt( 2021 totaal ongeveer 1000) komt waarschijnlijk omdat Nederland tot heden blijkbaar een soepelere regeling voor gezinshereniging heeft dan omliggende landen zoals Duitsland en België. De buurlanden hebben namelijk ook veel meer asielaanvragen te verwerken ( en in Brussel zie je bij het aanmeldkantoor daar ook mensen op straat slapen in slechte omstandigheden) maar het aantal aanvragen van minderjarigen is daar t.o.v. eerdere jaren niet spectaculair gestegen. Het is dus eerst de vraag te stellen en te beantwoorden waarom exclusief Nederland nu zo‘n grote stijging /toevloed heeft en of dit inderdaad door tot heden soepele herenigingsregeling komt , en zo ja dan deze aanpassen aan omringende landen die immers hetzelfde artikel 12 van het EVRM moeten toepassen !

8 Reacties
Karingin
Karingin27 aug. 2022 - 14:49

Oh is dat de 1e vraag, dus niet waarom kinderen in Nederland onder de schurft komen te zitten en baby's in een sporthal dood liggen te gaan

GeenProbleem
GeenProbleem27 aug. 2022 - 15:13

@karingin ‘ en baby's in een sporthal dood liggen te gaan’ Beetje goedkoop, je weet namelijk helemaal niets van die casus.

KritischKijken
KritischKijken27 aug. 2022 - 15:59

Kinderen dienen alle zorg te krijgen, ook al hebben ze niets ontziende ouders. Maarre,... hoeveel babies zijn er dood gegaan, of horen we hier weer die voor de buhne kamervragen van de GL dames 'kijk mij eens goed zijn'?

r v b
r v b27 aug. 2022 - 20:05

@GeenProbleem: Het is alleen al verschrikkelijk dat een kind komt te overlijden in een opvang in een sporthal in plaats van in een veilig huis of appartement.

Karingin
Karingin27 aug. 2022 - 21:41

Donder op met je goedkoop. De situatie is zo ernstig dat overdrijving niet eens mogelijk is. Iedereen die hier nog mitsen en maren poneert is een harteloze lul

oproerkraaier
oproerkraaier28 aug. 2022 - 0:22

Karingin: harteloosheid is zo ongeveer kenmerk nummer 1 van extreem rechts.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 aug. 2022 - 9:32

NRC had een artikel waarin naar onderzoek van Anouk Verschuuren e.a, (UMCG) gezondheidsachterstand van zwangere asielzoekers en babies werd verwezen. Het is al jaren bekend dat ze op allerlei risicofactoren hoger scoren dan Noord-Nederlandse. Kinderen van asielzoekers sterven dan ook vaker rondom de geboorte dan Nederlandse kinderen. Ook de moedersterfte is 10 keer hoger onder asielzoekers dan onder Nederlandse vrouwen. Details te vinden in: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/08/25/ook-de-geboortezorg-voor-asielzoekers-schiet-vaak-tekort-zeggen-onderzoekers-a4139907 en zonder betaalmuur: https://link.springer.com/article/10.1186/s12884-020-02985-x

GeenProbleem
GeenProbleem28 aug. 2022 - 9:50

@karingin ‘ Iedereen die hier nog mitsen en maren poneert is een harteloze lul’ Leuk hoor dat jij ooit een paar middagjes hebt gehobbyd op een AZC, maar je weet gewoon niet van de gehele situatie omtrent die baby.

tinekea2
tinekea227 aug. 2022 - 12:42

De trend is al erg zichtbaar: kinderen vooruit sturen, gezinshereniging aanvragen en binnen zijn we. Het kabinet gaat dat moeilijk maken: dat wil zeggen dat het dan een half jaartje langer duurt, allerlei hulporganisaties gaan schreeuwen dat het onmenselijk is. En zolang dit kabinet geen beleid , met name immigratiebeperking of stop invoert, blijft het dweilen met de kraan open. Wat een kabinet. En mijn grootste angst is dat door dit slappe non-beleid er straks heel erg veel mensen gaan stemmen op die idioten die wel een beperking of stop bepleiten...