Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Massale vogelsterfte in zuidwesten VS veroorzaakt door honger

  •  
26-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vogelsdoodnewmexico
De trekvogels die in september in het zuidwesten van de Verenigde Staten met duizenden tegelijk uit de lucht vielen , zijn omgekomen van de honger. Dat concluderen biologen na bestudering van de karkassen in de staten New Mexico, Colorado, Texas, Arizona en Nebraska. Er waren dit najaar bijna tienduizend meldingen van dode vogels. Vermoedelijk was dat slechts het topje van de ijsberg en zijn er honderdduizenden vogels omgekomen.
Uit necropsie blijkt 80 procent van de vogels tekenen vertoonde van langdurige uithongering. De trekvogels hadden minder lichaamsvet, hun spieren waren ernstig verzwakt en er werd bloed in hun darmkanaal gevonden, meldt The Guardian. Aanvankelijk vermoedden biologen dat ook dat de hevige bosbranden in het westen van de VS de vogels parten speelden. Dat lijkt niet het geval: de onderzoekers troffen geen schade in de longen aan.
“Dit is niet van de ene op de andere dag gebeurd”, zegt Martha Desmond, hoogleraar biologie van de New Mexico State University, tegen The Guardian. Desmond denkt dat de dieren al vroeg aan de vogeltrek begonnen vanwege de droogte in het zuidwesten van de VS. “In New Mexico was het een extreem droog jaar, en de komende jaren worden er meer droge jaren verwacht. De klimaatverandering speelt daar een rol in.”
Door de droogte zijn er minder insecten en hebben de trekvogels minder te eten. De problemen werden verergerd doordat het plotseling opmerkelijk koud werd. In september waren er veel meldingen van vogels die zich vreemd gedroegen. De dieren waren lethargisch en vlogen laag bij de grond. De vogels leken ook vaak gedesoriënteerd: ze vlogen te pletter tegen auto’s en gebouwen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Nico de Mus
Nico de Mus27 dec. 2020 - 10:08

Dat er minder insecten zijn heeft ook nog een andere oorzaak. https://www.ad.nl/binnenland/onderzoek-een-derde-van-de-insecten-wereldwijd-wordt-met-uitsterven-bedreigd~a01a329b/ en zo zijn er nog wel meer artikelen te vinden die daar voor waarschuwen.. Google maar ,,,: steeds minder insecten..

1 Reactie
adriek
adriek27 dec. 2020 - 15:33

Wij (mensen) zijn een milieuramp van ongekende grootte, de vragen die blijven zijn: wanneer gaan we dat erkennen, en wat gaan we er aan doen? Een beetje vergroenen zorgt hooguit voor uitstel, net als minder (of geen) vlees eten.

adriek
adriek27 dec. 2020 - 9:46

Ach ja, Trump en zijn klimaatontkenners blijven volhouden dat wetenschap 'ook maar een mening' is. https://www.youtube.com/watch?v=znSN7ZFIaOg

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 dec. 2020 - 5:12

Wat mij ook nog opviel is dat mijn tuin hier die normaal werkelijk stikt van de grote spinnen, had er eerder nooit zoveel gezien, dit jaar beduidend minder spinnen bevatte, althans zichtbaar. Andere jaren lopen wij met grote regelmaat, zowat iedere dag een paar keer, tegen de webben aan, die steeds maar herbouwd werden natuurlijk. Dit jaar niet. Ik denk dat ook hier veel minder insecten waren.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 dec. 2020 - 11:13

In october vindt de jaarlijkse spinnentelling plaats. In 2015 werden er gemiddeld 24 kruisspinnen per tuin geteld, terwijl dit aantal de laatste jaren is gedaald naar 6 per tuin. Dat zou kunnen betekenen dat er sprake is van een dalende trend.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 dec. 2020 - 19:24

Die bij mij waren volgens mij ook kruisspinnen. Het zat eerst echt abnormaal vol altijd. Laatste jaar heel weinig.

Mokker
Mokker26 dec. 2020 - 22:38

Dat hoort nu eenmaal bij het natuurlijke leven, als mensen zijn we hier in het westen alweer een tijdje vergeten dat hongersnood plaats vindt als je de natuur zijn gang laat gaan. Wel even die vogellijkjes terugleggen voor de aaseters aub.

3 Reacties
Gaitj
Gaitj27 dec. 2020 - 11:47

Precies! De een z'n dood is de ander z'n brood, dat geldt ook in de dierenwereld. De natuur is wreed.

adriek
adriek28 dec. 2020 - 8:56

De meeste aaseters hebben een lage aaibaarheidsfactor, dus die krijgen geen bescherming.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 dec. 2020 - 11:07

Als je de mens zijn gang laat gaan komt er hongersnood.

The Apple
The Apple26 dec. 2020 - 19:11

Het zijn pas de eerste plagen die Egypte gaan treffen.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 dec. 2020 - 4:59

De idee had ik al bij de sprinkhanenplagen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 dec. 2020 - 5:06

Dat idee.. Overigens is het mij opgevallen dat we in Nederland dit jaar bijna geen muggen hebben gehad, ook weinig vliegen en wespen. Hier stierven veel koolmezen. Ik ben dit jaar iets eerder begonnen met nootjes ophangen en ze vlogen af en aan, de musjes in iets mindere getale. Overmaat aan luizen in de vlinderplant, dat dan weer wel helaas want tekort aan lieveheersbeestjes.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 dec. 2020 - 11:06

Wel kaalgevreten buxusjes. Geen mezen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 dec. 2020 - 19:26

DanielleDefoe Ik heb heel mijn buxushaagje in de voortuin eruit moeten halen en achter nog een losstaande buxus.

jantje
jantje26 dec. 2020 - 16:58

Verschrikkelijk