Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Grote steden bepleiten frisdrankenbelasting

  •  
12-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cola

© cc-foto: Bruno Glätsch

Wethouders uit Amsterdam, Rotterdam en Utrecht willen dat de overheid een suikerbelasting invoert voor frisdrank. Dat schrijven ze in een opiniestuk in NRC Handelsblad. “Suikerrijke dranken blijven veel te gemakkelijk beschikbaar voor kinderen”, menen Sven de Langen, Simone Kukenheim en Linda Voortman.
"In onze steden is het aanbod ongezonde voeding en drankjes alomtegenwoordig en vaak een stuk goedkoper dan gezonde alternatieven. Steeds jongere kinderen drinken energiedrankjes vol suiker en cafeïne. We zien steeds vaker overgewicht, al onder heel jonge kinderen. Suikerrijke dranken – waaronder ook frisdrank, yoghurtdranken, chocomel en vruchtensappen – zijn daarbij de grootste boosdoener. En de zorgkosten gerelateerd aan overgewicht blijven stijgen."
De drie wethouders wijzen staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) er in hun artikel op dat een suikertaks bewezen effectief is. Tientallen landen hebben al een belasting ingevoerd op snacks en dranken met suiker. Zo is in Noorwegen de suikerconsumptie per hoofd van de bevolking bijna gehalveerd sinds begin deze eeuw. De Noorse overheid heeft diverse suikerbelastingen, onder meer voor chocola en suikerhoudende dranken. De gemiddelde Noor eet nu 24 kilo suiker per jaar, de gemiddelde Nederlander 40 kilo.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (43)

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 dec. 2019 - 10:34

Aan de ene kant de bedrijven belastingontwijking aanbieden en vervolgens bepaalde producten extra belasten zodat alleen bepaalde mensen ze kunnen consumeren. Hoe hypocriet wil je het hebben.

Andy JPL
Andy JPL13 dec. 2019 - 5:23

De belastingen moeten wel enorm om hoog om het interessant te maken om gezond voedsel te kopen ipv ongezond voedsel, want gezond voedsel wordt nog steeds behandeld als een niche markt waardoor je voor een flesje gezonde groentesap per liter 7,40 euro betaald tegenover 1,79 voor een liter cola.

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot13 dec. 2019 - 8:38

'waardoor je voor een flesje gezonde groentesap per liter 7,40 euro betaald' Benieuwd waar jij woont. Hier om de hoek kost dat flesje minder dan de helft. En waarom zou als alternatief voor cola groentesap kopen? Water en thee kosten een fractie voor wat jij voor die liter cola hebt betaald.

Paul250371
Paul25037113 dec. 2019 - 0:00

Het enige antwoord waar die stakkers weer mee komen als iets "ongezond" is er weer geld aan te verdienen. Ik denk dat de overheid blij is dat ze iets weer kunnen verbieden (lachgas) of zwaarder belasten (sigaretten, suiker?). Beide is een verdienmodel.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037113 dec. 2019 - 0:43

Hypocrieten. Zij gaan weer bepalen wat een ander mag consumeren. Die fokkers verbieden het niet, ze stigmatiseren het en maken het duurder. Flikker nou eens een keer op. De overheid zorgt er voor dat de lucht die ik in adem zwaar ongezond is gemaakt door instellingen en bedrijven die dat doen te subsidiëren. Die rechtse kliek die voor een kleinere overheid is als het om sociale voorzieningen gaat maar alles omvattend is om mensen af te luisteren en heel erg aanwezig is in de persoonlijke sfeer van de burger om te bepalen wat goed en slecht is. Wat ze wel en niet mogen consumeren. Dat het residu van groen plantje slecht is om te roken maar dat wel gedogen, kortom, nogmaals te bepalen wat volwassen mensen wel of niet mogen consumeren. De overheid is een vijand van de burger. De overheid beschouwt de burger ook als een vijand. De overheid is een hypocriet monster wat de burger voorliegt, bedriegt en uitbuit. De overheid is een instituut dat niet meer dient maar verplicht en neemt. De overheid liegt, bedriegt en rooft. De overheid is een kanker voor de burger. Ze slopen de burger als kanker het lichaam. De overheid vergeet dat als de kanker het lichaam sloopt het zelf ook sterft. Laten die suikerheldenwethouders zich maar druk maken over het belastinggeld van Coca Cola en dat de belastinggedupeerden hun dossier niet afgeplakt krijgen en begin dan maar weer eens over iets wat je weer wilt verbieden, lees duurder maken. De overheid is een auto-immuunziekte. Ga maar weer lekker aan symboolpolitiek doen. Beschouw volwassenen als debielen en bepaal voor hen dat ze geen cola meer mogen drinken. Los de woningnood, voedselbankenbestaan, racisme in je stad op wethouders. Maar de suikertaks levert weer geld op, vieze hypocrieten.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal412 dec. 2019 - 18:03

komt er een vervolg op de patattenten en kroketwinkels ? Of wil men alleen multinationals Coca-Cola en Dr Pepper aan de schandpaal nagelen. Eten is een keuze, en niet iets dat vanuit de Overheid bepaald wordt.

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot12 dec. 2019 - 18:39

'komt er een vervolg op de patattenten en kroketwinkels ?' Beter het nieuws volgen. https://www.trouw.nl/binnenland/rotterdam-wil-fastfoodaanbod-beperken~be49bbbe/

Sam V
Sam V12 dec. 2019 - 16:49

Raar voorbeeld Noorwegen. Obesitas is daar meer aanwezig dan in Nederland. Volgens het CIA factbook staat Noorwegen 68e van de landen met de meeste obesitas. Nederland 99e. Het vult eerder de schatkist dan dat het zorgt voor een gezondere vulling van de mens.

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot12 dec. 2019 - 18:37

' staat Noorwegen 68e van de landen met de meeste obesitas. Nederland 99e. Los van of het waar is, er zijn nog wel wat meer factoren die bepalen of je obese wordt, dus aan zo'n feitje kan je geen conclusie hangen zonder verder onderzoek. 'Het vult eerder de schatkist dan dat het zorgt voor een gezondere vulling van de mens.' Flauwekul. Obese mensen doen aantoonbaar meer aanspraak op de zorg dan mensen met een gezond BMI.

itsme3
itsme312 dec. 2019 - 20:49

Waarschijnlijk compenseren ze dat door meer alcohol te drinken. Ondanks de exorbitante prijzen zij het ware zuiplappen. Drinken wordt een soort status

Ernst3
Ernst312 dec. 2019 - 15:53

“Suikerrijke dranken blijven veel te gemakkelijk beschikbaar voor kinderen”, En daarom maar suikerbelasting ? En al die andere verleidingen zoals hamburgers en chips dan ? Kinderen/jongeren worden hier de straat opgejaagd om dat de school "rookvrij is" In de pauses, zo van 10 tot 15 lopen ze naar de supermarkt en halen, sausijse broodjes, chips, en inderdaad drank. (en drugs bij de dealer op de scooter). Houd ze dan ook binnen, op school. Eerder was in het nieuws dat er veel kinderen zonder ontbijt naar school gaan, juist in rotterdam en amsterdam. Dan heb je nog jeugdcriminaliteit en jeugdoverlast, ook met name in de grote steden. Pak al die problemen dan ook in een keer goed aan: kostscholen. En voor de oudere jongeren: werkkampen. Heb je als wethouder de stad weer voor je zelf - en duizenden toeristen.

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot13 dec. 2019 - 8:41

'kostscholen. En voor de oudere jongeren: werkkampen. ' Zo dacht men >50 jaar geleden. Inmiddels is al lang duidelijk dat dat niks helpt.

TigressApril
TigressApril12 dec. 2019 - 15:07

"De gemiddelde Noor eet nu 24 kilo suiker per jaar, de gemiddelde Nederlander 40 kilo." Wij zijn zoet geweest dit jaar, met dank aan de onnodig toegevoegde suikers die Unilever overal instopt. Zout en suiker wordt in zulke matte toegevoegd om de publieke smaak te volgen. Met als gevolg dat kant en klaar eten maar ook sauzen alsmaar meer zout en suiker bevatten.

3 Reacties
MCdaDDy
MCdaDDy12 dec. 2019 - 15:37

De Noren smokkelen mega veel kilos suikerwaren, snoep, suiker enz, vanuit Zweden, met name de Noren die in de grensstreek wonen. Net zoals het beperken van alcohol gebruik in Noorwegen totaal mislukt is, de mensen stoken het zelf. Dat zout en suiker toegevoegd aan smaakloze pakjes en zakjes van de unilever-achtige fabrikanten is niet dat ze de smaak van de mensen volgen maar dat ze de smaak helaas bepalen. Kant en klaar voedsel zit altijd al vol met vet, zout en suiker dat is wat daar smaak aan geeft. De mensen moeten simpel weg weer wennen aan pure smaken, koken zonder toegevoegd zout en suiker is vele malen beter en als je er aan gewend bent veel smakelijker, je proeft het echte product dan tenminste weer.

Joe Speedboot
Joe Speedboot12 dec. 2019 - 18:31

'om de publieke smaak te volgen. ' Om de consumptie te bevorderen. Bijv. suiker stimuleert te aanmaak van dopamine waardoor mensen een prettig gevoel krijgen. Gezondheid interesseert de meeste bedrijven echt niet. Sterker, zelfs de wetenschap en politiek probeert men voortdurend te beïnvloeden om de effecten van suikers vooral maar te verdoezelen. Helemaal bizar is dat bedrijven als Coca Cola en Mc Donalds nog steeds sportevenementen sponsoren.

Paul250371
Paul25037113 dec. 2019 - 0:05

https://www.youtube.com/watch?v=EQrRyL7MzM0 "Noren met dat Norengedoe is toch gewoon zielig."

Ch0k3r
Ch0k3r12 dec. 2019 - 14:50

Amsterdam; 17 vestigingen McDonalds, 12 burger kings, overal snackbars, thuisbezorgd heeft het nog nooit zo druk gehad omdat mensen niet meer weten hoe ze een ei moeten bakken, maar het ligt aan de cola. Een blikje fris heb je tussen de 30 cent en 1 euro. Je kan die belasting wel verhogen, maar dat maakt geen drol uit. Dan kost een blikje 40 of 50 cent. Nou, dat zal de jeugd tegenhouden. Als je dan toch ergens mee wilt beginnen, sluit dan die hoeveelheid fastfoodketens. Het menselijk lichaam houdt er namelijk van om vet binnen te krijgen, dat hebben we te danken aan evolutie, aangezien onze voorouders niet zeker waren in hun voedselvoorziening. We maken vet aan om in mindere tijden nog steeds een energievoorraad te hebben. Vreten we ons dus vol, dan krijgen we een voldaan gevoel. Waar je m.i. voor moet zorgen, is de verleiding voorkomen. Dus minder 'eet'tenten met ongezond voedsel, minder schreeuwerige reclame over die euroknallers, en de belasting op gezond voedsel omlaag.

6 Reacties
MCdaDDy
MCdaDDy12 dec. 2019 - 15:40

heel raak gezegd, de mensen moeten gewoon weer leren koken, lijkt me goed als het een verplicht vak op de middelbare school zou zijn. leerlingen laten zien dat je met een heel klein beetje moeite in 20 minuten een goede smaakvolle en gezonde maaltijd op tafel kan hebben. (zonder pakjes en zakjes en onnodig zout, suiker en rommel).

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 dec. 2019 - 15:53

Dus de overheid moet bepalen hoe mensen leven? Ik vind het nogal wat . Dat hoort gewoon geen taak van de overheid te zijn .

erikbos
erikbos12 dec. 2019 - 17:31

" sluit dan die hoeveelheid fastfoodketens." Gelijk weer dat verbieden, mogen mensen zelf nog besluiten wat ze eten? Vet eten op zich is niet ongezond. Maar vet eten en onvoldoende bewegen wel. Het is toch ieders verantwoordelijkheid om daar zelf zorg voor te dragen.

Paul250371
Paul25037113 dec. 2019 - 0:08

Wat moet er nog meer verboden worden?

Ch0k3r
Ch0k3r13 dec. 2019 - 10:36

@erikbos & @Paul250371 Nou, ik ben ook niet echt een voorstander van verbieden, maar als je dat met roken kunt doen, waarom dan niet met dit soort ketens? Mijn punt was meer dat je met dit voorstel nog geen deuk in een pakje boter slaat, als je de rest laat voortbestaan.

erikbos
erikbos13 dec. 2019 - 13:04

@Ch0k3r "maar als je dat met roken kunt doen, waarom dan niet met dit soort ketens" Omdat roken per definitie slecht is, overigens kan je bij de fastfood ketens ook salades en vegetarisch eten kopen. Als je voldoende beweegt en met mate eet is er niks aan de hand. Het feit dat sommige mensen zich niet kunnen beheersen is nog geen reden om die ketens te verbieden. Gaan we de dan ook de kebab en cafetaria's ook verbieden? Thuisbezorgd mag geen pizza's meer afleveren?

Pensionada2
Pensionada212 dec. 2019 - 14:45

Ipv belastingverhoging op suikerhoudende frisdranken zou men ook kunnen pleiten voor 0% BTW op gezonde sappen. Belastingverhoging is op dit moment blijkbaar de oplossing voor alle problemen.

4 Reacties
Stheno
Stheno12 dec. 2019 - 15:31

Er zit al zo'n 9 ct per liter accijns (verbruiksbelasting) op frisdrank (en op mineraalwater enz). En dan nog 9% btw erover. Misschien eerst de extra heffingen eraf op niet suikerhoudende dranken.

MCdaDDy
MCdaDDy12 dec. 2019 - 15:42

ik zou gaan voor 0% belasting op groenten en fruit, (eventueel ook brood en brood vervangende producten) zogenaamde gezonde sappen zitten helaas vol met toegevoegde rommel, suiker en zout om het op kleur, op smaak en houdbaar te houden.

itsme3
itsme312 dec. 2019 - 16:00

In de gemiddelde vruchtensap zit evenveel suiker als in cola. Helaas, is het door de zuren alleen nog slechter voor je tanden.

Jorah
Jorah12 dec. 2019 - 17:51

Ze zien gewoon een potentiële bron van extra inkomsten. Zoals je voorstelt; maak gezonde alternatieven goedkoper door de BTW te verlagen of te laten vervallen.

ton14024
ton1402412 dec. 2019 - 14:32

3 grote steden bepleiten frisdrankenbelasting. Prima, maar erg vreemd dat zij dat moeten doen, maar blijkbaar voelen ze zich geroepen. Het is heel makkelijk te reageren met ´de meerderheid vindt het blijkbaar wel best´. De gezondheidsraad is misschien te druk met het succes van Richtlijnen goede voeding 2015.

DeDunneVanDam
DeDunneVanDam12 dec. 2019 - 14:31

Ik weet niet of dit een effectieve maatregel is. Aan de ene kant wel (producten duurder maken zal in de regel het gebruik doen afnemen) maar belasting heffen alleen lost niet alles op. Amsterdam was al bezig met een 'aanpak gezond gewicht' wat succesvol leek (zie ook https://www.volkskrant.nl/mensen/waarom-in-amsterdam-wel-minder-kinderen-met-overgewicht-zijn~b87c1beb/). En wat zijn gezonde alternatieven? Vruchten sappen bevatten ook veel suiker. Suiker vrije limonades (kunstmatige zoefstoffen)? Of thee? (zonder suiker natuurlijk). En ik weet niet of de het ligt aan het feit dat suikerhoudende dranken goedkoper zijn. Die energie drankjes lijken mij niet het goedkoopste (geen persoonlijke ervaring ik drink die nooit). Het goedkoopste wat in de supermarkt ligt is toch bronwater (met of zonder bubbels).

Hemk
Hemk12 dec. 2019 - 14:31

Zolang dit accijnsgeld dan ook 1:1 naar subsidie op gezonde alternatieven* gaat prima idee. *Dus goedkopere 'gezonde' producten, geen twijfelachtige bewustwordigscampange of keurmerk.

DenFlexwerker
DenFlexwerker12 dec. 2019 - 14:27

"In onze steden is het aanbod ongezonde voeding en drankjes alomtegenwoordig en vaak een stuk goedkoper dan gezonde alternatieven". Huh, is daar geen waterleiding? Hebben deze mensen geen steden te besturen. Waarom moet mijn glaasje cola, wat ik soms drink, duurder worden omdat deze mensen ouders willen vervangen. Zijn deze mensen hiervoor aangenomen? Het wordt tijd voor accijnzen op bettutteling.

3 Reacties
MCdaDDy
MCdaDDy12 dec. 2019 - 15:46

Helemaal mee eens, de grote steden moeten maar eens gaan zorgen voor voldoende water tappunten en deze ook goed onderhouden, parken met rust laten en goed onderhouden, zet wandelroutes uit in de stad met paaltjes oid, als het in het bos kan moet het zeker in de stad kunnen. Laten ze zich in de grote steden maar eerst eens druk gaan maken om de criminaliteit, de minima helpen en kansarme mensen en daklozen vooruit helpen in plaats van regeltjes verzinnen.

Paul250371
Paul25037113 dec. 2019 - 0:57

Laten ze zich in de grote steden maar eerst eens druk gaan maken om de criminaliteit, de minima helpen en kansarme mensen en daklozen vooruit helpen in plaats van regeltjes verzinnen. Inderdaad. Ze hebben geen reet te maken met mijn en jouw en een iedere zijn consumptiegedrag.

Paul250371
Paul25037113 dec. 2019 - 0:58

ieder

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 dec. 2019 - 14:06

eerst gaan die grapjassen de btw op vruchtensappen verhogen van 6 naar 21 % met als kulargument dat het om luxe zou gaan . gevolg is dat de resterende frisdranken nog in het lage tarief zitten tegenwoordig 9% en dus voordeliger . In plaats van schande te spreken over deze actie en eisen dat de vruchtensappen weer in het oud tarief komen gaan ze eisen de prijzen te verhogen. je wordt er zowiezo gestoord van dat steeds ons gedrag gestuurd moet worden door prijsverhogingen . Enige dat je bereikt is dat armen nog minder te besteden hebben met als gevolg dat men uit bezuiniging ongezonder gaat leven.

5 Reacties
Mr Ed
Mr Ed12 dec. 2019 - 15:30

Vruchtensappen barsten van de suiker en zijn dus helemaal geen gezond alternatief

erikbos
erikbos12 dec. 2019 - 17:27

In vruchtensappen zit ongeveer evenveel suiker als in frisdrank, dus het is niet logisch om ze in dit kader goedkoper te maken.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 dec. 2019 - 19:14

je gaat mij niet vertellen dat frisdranken voedsel zijn en daarom laag tarief en vruchtensappen luxe en derhalve in hoog tarief . daarbij gaan u beiden voorbij aan het feit dat suiker tegenwoordig de kwaaie peer is maar dat vruchtensappen daarom nog niet suikerwater zijn zoals frisdranken ten derde mensen willen graag lekkere dingen mag dat soms niet?

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos13 dec. 2019 - 5:02

Op kraanwater zit ook 21% BTW.

erikbos
erikbos13 dec. 2019 - 7:20

Vruchtensappen vallen ook gewoon in de 9% btw tarief net als frisdrank. Uiteraard is vruchtsap voedzamer dan frisdrank. Maar het probleem wat hier wordt aangekaart is het overgewicht. Dan is suiker(met name in vloeibare vorm) een van de grootste boosdoeners. En aangezien er in vruchtensap evenveel suiker zit dan in frisdrank is het voor het overgewicht even slecht.

Jerry Bidet
Jerry Bidet12 dec. 2019 - 14:02

Ah, alle problemen zijn opgelost zie ik. We kunnen we weer beginnen met nieuwe belastingen te verzinnen. Steeds minder rokers, steeds minder accijns. Meer mensen gaan elektrisch rijden, minder accijns. Dan gaan we, onder het mom van het beste met de burger voor te hebben, nu een suikertaks invoeren. Net zo idioot als de kopvoddentaks. Verbieden en belastingverhogen: bezit u deze vaardigheden en heeft u daar ervaring mee? Dan is de politiek misschien wel iets voor jou!

1 Reactie
Paul250371
Paul25037113 dec. 2019 - 1:01

Inderdaad, vieze hypocriete bejaarden fokkers.