Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Grote onrust Cyprus door "onteigening" spaartegoeden

  •  
18-03-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
cyprus.jpg
Update: Cyprus mag schuiven met percentages ... Cypriotisch parlement neemt dinsdagavond beslissing over steunplan ... Gaat parlement kleine spaarders tegemoet komen?
In Cyprus is grote onrust ontstaan vanwege het ‘steunplan’ voor de economie, dat afgelopen weekend is uitonderhandeld. Niet alleen spaarders met forse bedragen op hun bankrekening gaan mee betalen aan de Cypriotische reddingsoperatie, maar ook kleine spaarders. Het parlement hoopt met een alternatief te kunnen komen waarmee de kleine spaarder toch kan worden ontzien. Eigenlijk zou het maandagavond een beslissing nemen. Die is nu uitgesteld naar dinsdagavond.
Cyprioten die nog even snel hun geld van hun rekening af willen halen, kunnen alleen terecht bij de paar pinautomaten die nog werken. Uit vrees voor een bankrun blijven de banken zelf nog tot woensdag dicht. Ook online kan men niet bij de rekeningen.
Binnen het parlement op het eiland bestaan grote bezwaren tegen de belasting op spaargeld. In ruil voor de lening van het ESM van maximaal 10 miljard euro, moeten depositohouders in Cyprus een eenmalige heffing op hun spaartegoeden betalen van 6,75 procent tot 100.000 euro en 9,9 procent boven de 100.000 euro. Het is voor het eerst sinds de start van de financiële crisis dat spaarders moeten meebetalen aan de redding van banken.
De Russische premier Poetin heeft het plan gekraakt. Hij noemt het ‘oneerlijk, onprofessioneel en gevaarlijk’. Niet vreemd, daar Cyprus een soort klein Rusland is. De Volkskrant portretteert:
Op het eiland wonen naar schatting tussen de 35.000 en 40.000 Russen (op een totale bevolking van 1,1 miljoen). Er zijn Russische kranten, Russische scholen, Russische radiostations, Russische restaurants, kapsalons en Russen die enorme villa’s hebben gekocht met uitzicht op zee.”
In 2011 kreeg Cyprus van Rusland een lening van 2,5 miljard euro, om de economie er weer bovenop te helpen. De Europese Unie wil nu dat Rusland de looptijd van dat bedrag met 5 jaar verlengt, en dat de financieringsvoorwaarden worden versoepeld. Moskou daarentegen is gepikeerd dat de EU zonder overleg tot een noodplan is gekomen. De EU mag het wat hun betreft dan ook lekker zelf verder uitzoeken.
De ministers van Financiën van de eurogroep bespreken de verwikkelingen over Cyprus vanavond in een telefonische vergadering, onder voorzitterschap van de Nederlandse minister Dijsselbloem.
Het reddingsplan zorgde onder meer voor grote onrust op de financiële markten. Volgens kredietbeoordelaar Moody’s hebben de Europese politici laten zien dat bescherming van spaarders en andere schuldeisers van banken in Europa steeds minder voorstelt. Ook de Amerikaanse winnaar van de Nobelprijs voor de Economie, Paul Krugman, heeft geen goed woord over voor het steunplan:
Het lijkt alsof de Europeanen in neonletters in het Grieks en Italiaans schrijven dat het tijd is ome en bankrun te doen.”
D66-Kamerlid Wouter Koolmees constateert dat in Nederland normaal gesproken spaargelden onder de 100.000 euro gegarandeerd zijn. Hij wil nu weten wat de effecten zijn voor onder meer Spanje en Portugal.
Update 21.45 Cyprus heeft van de ministers van Financiën van de 17 eurolanden toestemming gekregen om te schuiven met de percentages van de heffing op spaargeld. Maandag is uiteindelijk afgesproken dat de Cypriotische autoriteiten meer progressieve spaardersheffing mogen invoeren, dan was afgesproken. Voorwaarde is wel dat de maatregelen het beoogde bedrag moeten halen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.