Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Grote Omikron-uitbraak in Noorwegen: 50 besmettingen bij feestje

  •  
02-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
Christmas decorations in Oslo city centre

© Oslo 20211130. «Christmas in Winterland», this year's Christmas market in Oslo. Photo: Annika Byrde / NTB

Meer dan vijftig mensen in Noorwegen zijn besmet geraakt met het coronavirus na een feest in een restaurant. Artsen stellen dat het niet om infecties met de Delta-variant gaat. Volgens hen zijn er sterke aanwijzingen dat iedereen is besmet met Omikron. Een van de bezoekers aan het feest was recent in Zuid-Afrika geweest.
Ondertussen schiet het aantal coronabesmettingen in Zuid-Afrika omhoog. Op woensdag werden er 8.561 infecties vastgesteld, terwijl de teller een week eerder nog bleef steken op 1.275: bijna een verzevenvoudiging. “De toename is zorgwekkend”, zegt Michelle Groome van het Nationale Instituut voor Infectieziekten in Zuid-Afrika tegen The Guardian.
Twee weken geleden waren er gemiddeld nog 300 besmettingen per dag. Sindsdien vervijfvoudigde ook het aantal ziekenhuisopnames. De cijfers bevestigen wat sommige deskundigen al langer vrezen: Omikron nog een stuk besmettelijker dan Delta, de variant die al twee keer zo snel overgedragen werd als het oorspronkelijke virus.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal binnen enkele dagen data beschikbaar stellen over de besmettelijkheid van Omikron.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (35)

Joop den Uil
Joop den Uil4 dec. 2021 - 9:07

van een vaccinatie kun je erger ziek worden dan van een omicron besmetting; alles naar proporties he? maar er moet wel onderzoek gepleegd worden en die R&D zit bij de grote pharma's .

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr4 dec. 2021 - 12:26

Joop den Uil, Waar heeft u deze informatie vandaan? Mijn persoonlijke ervaring is tegenovergesteld.

Wieowie
Wieowie3 dec. 2021 - 14:17

Als o-micron micro ziekmakend is, dan is dat een snelle verspreiding juist wenselijk. Straks zijn we bij de o-mega.

ljhbouwman
ljhbouwman3 dec. 2021 - 10:19

Het gaat her om een personeelsfeest in de mooie stad Oslo. De gastheer was Scatec, een bedrijf dat in zonneenergie doet. Iedereen van de 120 aanwezigen was dubbelgeprikt Maar er was ook een werknemer bij die recent uit Zid Afrika, waar Scatec weerkzaam is was teruggevlogen.. Het toont aan dat de mieuwste mutatie weer besmettelijker is dan de voorafgaande. Het positive bericht is dan wel, dat de symptomen beperkt zijn tot verkoudheid en lichte verhoging. Over een dag of wat zal er meer informatie zijn.

3 Reacties
Dehnus
Dehnus3 dec. 2021 - 10:57

Jup Omikron, is besmettelijker, maar de vaccins houden wel stand. Dus weinig dodelijke gevallen. en korte ziekte duur.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 dec. 2021 - 14:31

NRK heeft een blog

Gerygrr
Gerygrr4 dec. 2021 - 12:31

Tja, dat denken we nog steeds! En de ongeziene effecten? De werking door de sterkere aangrijpingspunten in het immuunsysteem? Je vroeger virusinfecties , die worden geactiveerd het eigen lichaam aan te vallen?

????2
????23 dec. 2021 - 1:25

Nu hopen dat die omicron-variant de delta-variant wegdrukt en vervolgens enkel een mild hoestje veroorzaakt. Einde pandemie. ????????????

4 Reacties
JanB2
JanB23 dec. 2021 - 8:11

Wishful thinking. Voorlopig is het afwachten totdat er meer bekend is. En tot die tijd alle hens aan dek.

Marcus A.2
Marcus A.23 dec. 2021 - 9:28

Gezien de vervijfvoudiging van het aantal ziekenhuisopnames in za zoals hierboven genoemd lijkt me dat ijdele hoop.

Dehnus
Dehnus3 dec. 2021 - 10:58

@JanB Het ziet er naar uit dat de vaccins ook effectief zijn tegen Omikron. @Marcus: Het percentage gevaccineerden licht in ZA veel lager. De wereld had veel eerder haar patenten met elkaar moeten delen zodat iedereen gevaccineerd kon worden. Dan hadden ze daar de ellende niet gehad!

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij4 dec. 2021 - 15:08

Ziek worden is lineair aan de besmettingen, maar de besmettingen werken exponentieel. Dus minder doden maar heel veel meer besmettingen kan wel eens negatief uitvallen. De vraag is ook wat dit bij ongevaccineerden doet als de oude vaccins wel goed tegen het nieuwe virus werken.

JanB2
JanB23 dec. 2021 - 0:25

Gaat lekker. 100 aanwezigen en (tot nu toe) 50 besmettingen. Omicron weet z'n entree wel met elan te maken (zo zullen we het maar noemen). Kan Rutte nog wat van leren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 dec. 2021 - 17:45

Ook het gemeentebestuur in Oslo heeft nu afgezien van het jaarlijkse Julebord. De inreisrestricties zijn verscherpt tot wanhoop van vele grensbewoners die over en weer in Noorwegen en Zweden gaan winkelen.

7 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman2 dec. 2021 - 19:37

Danielle, heb je misschien informatie over om hoeveel gevaccineerden het gaat? Ik kan mij niet voorstellen dat allen op dat feestje niet gevaccineerd waren. Dus hoevel van die 50 besmettingen waren bij mensen die gevvaccineerd waren?

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 dec. 2021 - 23:18

Dat vermelden de media niet.

JanB2
JanB23 dec. 2021 - 0:27

@ Frans Marc van Ranst (bedreigd belgisch viroloog/epidemioloog) meldde vanavond op TV dat de mensen gevaccineerd waren. Voorspelt weinig goeds.

adriek
adriek3 dec. 2021 - 8:29

Frans je stelt de verkeerde vraag - want je weet het antwoord waarschijnlijk wel. Als 'Noorwegen' tachtig procent gevaccineerd is, zullen zo'n veertig van de vijftig besmetten gevaccineerd zijn, misschien ietsje minder. De vraag die je moet stellen is: hoeveel gevaccineerden worden ernstig ziek, of belanden op de IC? Daar maakt vaccinatie namelijk het verschil. Ik zal het nog een keer uitleggen: vaccinatie zorgt ervoor dat je immuunsysteem een virus (sneller) herkent, waardoor de afweer sneller in aktie komt en het uitschakelt voordat de besmette persoon (ernstig) ziek wordt. De bekende 'lichte verschijnselen': een paar dagen snotteren, hoesten (en misschien weer anderen besmetten) of lichte koorts - zo bestrijdt een lichaam de besmetting. Bij een niet gevaccineerde duurt het langer voor die reacties op gang komen, waardoor het virus zich beter kan vestigen in het lichaam en het opruimen veel meer tijd en moeite kost. Als je afweersysteem zwak is, of je algemene conditie slecht, wordt het allemaal nog een stuk erger. Er is voor zover ik weet geen (eenvoudige) test om een afweersysteem te meten: niet iedere gevaccineerde komt er met lichte klachten vanaf, niet iedere ongevaccineerde komt op de IC.

Frans Kwakman
Frans Kwakman3 dec. 2021 - 9:19

JanB - " voorspelt weinig goeds " in zo verre dat iedereen, geprikt of niet, het kan krijgen. Dat is beroerd voor mensen die zich immuun wanen omdat ze de prikken gehad hebben, maar misschien tempert het de volkswoede tegen mensen die niet geprikt zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 dec. 2021 - 9:30

Hotemetoten van een bedrijf dat in zonne-energie doet en internationaal opereert. Sjiek restautant.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 dec. 2021 - 10:54

De "jacht"op Omikronbesmettingen is in heel Noorwegen in volle gang.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland2 dec. 2021 - 17:39

Stop dan ook eens met dat virus de hele wereld over te vliegen als we gewoon niks hadden gedaan behalve een vliegverbod stonden we er momenteel een stuk beter voor

13 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe2 dec. 2021 - 18:17

Virussenen nemen vast ook graag de trein of de auto.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 dec. 2021 - 18:25

Ook in Noorwegen wonen mensen die hun familie in Zuid-Afrika wilden opzoeken.

Uw Psychiator
Uw Psychiator2 dec. 2021 - 19:02

@ Griezel in post-gezellig Nederland (18:39u) - begrijp ik je goed, dan krijg je hierbij mijn gelijk. Hoe kon Corona zich razendsnel over de hele wereld verspreiden? Zó snel, dat niemand de situatie maandenlang ook maar enigszins kon overzien, en overeenkomstig de gewonnen inzichten kordaat kon optreden? Mijn antwoord: het menselijke gedrag anno 2019 (in december 2019 werd het virus geïdentificeerd als verwekker van een potentiëel letale ziekte bij mensen) was (en is dat nog steeds) in massale vorm en op zoveel levensgebieden fundamenteel anders als, zeg, een veertig of vijftig jaren geleden. Consumeren (wat ook inhoudt: een nog nooit eerder geziene obsessie met 'de wereld overvliegen', 'budgetreisjes voor een weekje naar heel verre en vreemde oorden boeken', en 'frequent uitzinnig en in niet eerder geziene groepsgroottes 'feesten'', i.e. drugs en drank gebruiken, en 'heel dicht bij elkaar zijn' (nou ja, dat zie ik dan als een eufemisme voor 'extase' en 'jeweetwel, vandattum'), ik hervat: dit consumeren door de moderne massamens, dat is voor een virus à la Corona de Bibebonse Berg, een paradijselijke toestand; de reproductie en de metamorfoses van dit dingetje (meer is het niet, het denkt niet en leest ook 'www.joop.bnnvara.nl' niet) zijn ongekend succesvol. Is er iemand die denkt dat de toestellen van Ryanair en EasyJet in 2019 en daarna ná elke vlucht grondig gereinigd en ontsmet werden? Dat is niet goedkoop, en het zou het verdienmodel van deze low-to-no-level-vervoerders onmogelijk gemaakt hebben. Dicht op elkaar gehokt, en elkaar in de nek hijgend, samengeperst, misschien ook frequent transpirerend, zo wenst de 'hipster-kosmopolitiet' of de 'arme drommel annex student of flexwerker' anno 2021 nog altijd te reizen. Herinner ik me het goed, dan keken Amerikaanse onderzoekers naar het raadsel van de acute verspreiding van Corona in de VS; ze schreven de grootste waarschijnlijkheid van de oorsprong hiervan toe aan de terugkeer van een Chinese studente daar, die haar ouders in Wuhan voor een korte vakantie bezocht had. Zo gaan die dingen. Helaas. @ Danielle Defoe - zie dit niet als kritiek op jouw commentaren. Ik heb geprobeerd mijn gedachten bij het bericht van onze 'Griezel i.p.-g. Nederland' in woorden vorm te geven.

OlavM
OlavM2 dec. 2021 - 19:26

@ Uw Psychiator: Zelf ben ik er ook van overtuigd dat de door jou beschreven verschijnselen veel meer aan de besmettingen bijdragen dan niet-gevaccineerden als zodanig. Gewoon onverantwoordelijk gedrag, ook en soms zelfs juist van gevaccineerden. Dat zien we hier ook weer: een feest in een restaurant. Onlangs is een vriend van mij -die zelf dubbel gevaccineerd is- besmet geraakt tijdens een verjaardagsfeest, samen met een aantal anderen. Bij dat soort gelegenheden wordt vaak nergens meer aan gedacht.

Tuckers
Tuckers2 dec. 2021 - 19:43

@Uw Psychiator Wat moet u een bijzonder saai en spartaans leven leiden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 dec. 2021 - 20:13

In Noorwegen werd de eerste besmetting in 2020 binnengebracht in Tromsø door een dame die op familiebezoek was geweest in Wuhan. Dat kan een student van de UIT geweest zijn. De Noren hadden het geluk dat wintertoeristen vaak in eigen land blijven ipv naar Italie of Oostenrijk te reizen. Als ze al zuidwaarts gaan is het richting zon dus Tenerife enzo. In Noorwegen wordt ook binnenlands gevlogen de afstanden zijn er groot. Tromsø heeft ook geen treinverbinding met de rest van het land. Een van de problemen was dat alle ogen nog waren gericht op China terwijl dankzij handelscontacten het virus allang in Noord Italie was gearriveerd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 dec. 2021 - 20:16

PS https://ww.fashionnetwork.com/news/made-in-italy-by-chinese-workers,377237.html

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 dec. 2021 - 20:22

Bruilofts- & familiefeesten vinden vermoedellijk ook nog steeds plaats. Bij een grote familie met veel broers zussen neven en nichten loopt het aantal besmettingen dan al snel op.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 dec. 2021 - 4:49

DanielleDefoe "Een van de problemen was dat alle ogen nog waren gericht op China terwijl dankzij handelscontacten het virus allang in Noord Italie was gearriveerd." Dat was in Nederland precies hetzelfde. Mijn vriendin kreeg eind februari 2020 een zogenaamde oogontsteking ( nu moet ik zeggen dat ze daar vaker last van had dan gemiddeld) Geen zalf hielp, ook geen anti-bacteriële zalf ), direct daarop door de huisarts gediagnosticeerde flinke griep, aansluitend een week een flinke buikloop etc.. zogenaamd buikgriep. Ik vond dat al per direct zeer vreemd. Ik heb haar gezegd zich te laten controleren op covid antistoffen wat de huisarts eerst lange tijd niet wilde doen, alsnog wel gebeurd veel later dus en ja, ze had flink wat antistoffen. Al die tijd zijn de huisarts en zijzelf zonder enige bescherming met elkaar in contact geweest, eerste weken via huisbezoek maar ze is ook bij de huisarts zelf geweest. Inmiddels waren we wel ruim een half jaar verder. Ik had dus al vrij in het begin mijn bedenkingen, maar eer je zoiets bij een arts in het hoofd kreeg was ook zo'n probleem. Zijn uitspraak later; Dan was zij waarschijnlijk zijn allereerste covid19 patiënt geweest. Van het begin af aan vond ik zijn 'diagnose' niet kloppen want vreemd. De latere test werd uiteindelijk gedaan vanwege onherkenbare klachten, aanhoudende klachten later en haar vasthoudendheid. Inmiddels strookten ze ook met de verschijnselen door RIVM op dat moment vastgesteld. Letterlijk alles klopte. Dat van die ooginfecties hoor je nu minder.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 dec. 2021 - 9:22

[Dat was in Nederland precies hetzelfde.] Dat bedoelde ik dus ook.

Uw Psychiator
Uw Psychiator3 dec. 2021 - 10:51

@ Tuckers (2/12, 20:43u) - gelijk heb je. Anderzijds: - saaiheid is het nieuwe 'hip'. Ik ben een voorloper, een 'early adapter'. Mijn advies: zorg voor verveling in je leven; mijd alle luidheid, rumoer, ophef, handgemeen, reclame, commerciële TV en radio, en massale bijeenkomsten; - bedenk: sex is alleen maar primitief vermaak voor de lagere klassen. Hiermee schaf ik goede raad en bied ik gratis en voor niks tips waarmee je bestaan een nieuwe glans krijgt, heus waar.

adriek
adriek3 dec. 2021 - 13:38

Een weekend London, Parijs of Berlijn is goedkoper dan een weekend Centerparcs in Nederland, wat wil je nou?

Gerygrr
Gerygrr4 dec. 2021 - 12:40

Minous, Ik he4ken het verhaal van je kennis. Mijn huisarts is pas deze week “om”. Nu neemt ze wel serieus, dat ik begin maart 2020 besmet ben. De cytokinestorm, de sluimerende virussen, die mijn lichaam sloopten. Geen symptomen volgens het RIVM. Ik heb een zeer gezonde volwassen dochter, zij is dus een genetisch nauwe verwante. De Pfizer prik gaf na een maand een reactie opnieuw met darm- maagklachten en de tweede prik na een maand trombocyten tekort. Milder dan de neurologische schade die corona aanrichtte, tot in de hersenen. Mijn dochter kreeg oogontstekingen driemaal met een maand ertussen, ook na Pfizer. Viraal en door dat sluimerende waterpokkenvirus kan dat opgewekt zijn….