Grote kans dat u op een stoel van fout hout zit
• 09-12-2014
• leestijd 2 minuten
Bijna de helft van de bewerkte houtproducten die Europa binnenkomen, wordt niet gecontroleerd... Europese regels niet sterk genoeg om illegaal gekapt hout te weren
We denken misschien wel dat al het hout tegenwoordig een FSC- of ander duurzaam keurmerk heeft, maar de kans is nog steeds groot dat veel hout dat in Nederland wordt verkocht illegaal gekapt is.
Dit blijkt
uit onderzoek van Stichting Probos, in opdracht van het Wereld Natuur Fonds.
Een van de grote problemen met illegaal gekapt hout is het bewerkte hout. Hoewel de import van illegaal hout door Europa sinds vorig jaar verboden is, mogen veel bewerkte artikelen wel geïmporteerd worden. En voor bijna de helft van de bewerkte houtproducten die Europa binnenkomen is geen controle nodig. Het gaat om bijvoorbeeld stoelen, speelgoed, gitaren en ansichtkaarten die met tropisch hardhout zijn gemaakt in landen als China waar helemaal geen controle op illegaal hout.
Fabrikanten kopen hun hout nog vaak in landen waar illegale houtkap en vernietiging van bos op grote schaal voorkomen, zoals Indonesië, Papua Nieuw-Guinea, Maleisië, Congo, Kameroen, Madagaskar en Rusland.
Het Wereld Natuurfonds vindt dat de Europese Unie de regels moet aanpassen en al het geïmporteerde hout onder dezelfde regels te laten vallen om de verdere productie van fout hout tegen te gaan. Het WNF wijst ook naar de importeurs zelf, die kunnen ook meer doen om ervoor te zorgen dat ze geen illegaal hout meer inkopen. Onder andere door transparanter te worden over hun handelsketens. En tot slot vindt het WNF dat de Nederlandse overheid strenger moet toezien op de import van fout hout. “Er is in Nederland nog geen enkele boete uitgedeeld, in tegenstelling tot andere landen” , aldus Arzien Wels van het Wereld Natuurfonds.
Ondanks de pogingen om de illegale houtkap tegen te gaan, verdwijnt er nog steeds op grote schaal bos over de hele wereld. De Wereldbank liet in 2012 weten dat er ieder jaar ongeveer 15 miljard euro omgaat in de illegale handel in hout. Het is verwoestend voor de biodiversiteit en het leven van de lokale bevolking, bossen worden waardeloos en het maakt het klimaatprobleem alleen maar groter.