Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Grote delen Noordpoolgebied staan in brand

  •  
22-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
48286976872_ef55dd1088_o

© cc-foto: https://pierre-markuse.net/

In het poolgebied, van Alaska tot Groenland tot Siberië, woeden honderden bosbranden. Al zou je het misschien niet verwachten komen bosbranden in het gebed vaker voor, meestal laat in de zomer als gevolg van blikseminslagen, maar de schaal waarop ze nu plaatsvinden is ongekend. Ook beginnen ze al veel eerder in het jaar. Sommige van de branden beslaan gebieden met een omvang van meer dan 100.000 voetbalvelden.
De branden zijn in kaart en beeld gebracht door Pierre Markuse , expert op het gebied van satellietbeelden. Zijn verzamelingen tonen hoe ernstig de situatie is. De bosbranden grijpen om zich heen omdat de temperatuur op Noordpool aan het stijgen is. Vanwege de omstandigheden is die stijging het dubbele van die op andere plekken op Aarde. Door de temperatuurstijging drogen de bossen uit.
Uit gegevens van de Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) blijkt dat de branden in juni verantwoordelijk waren voor 55 megaton CO2 uitstoot. Dat is meer dan alle juni-bosbranden in het gebied van 2010 tot 2018 bij elkaar opgeteld. De maand juli staat op de nominatie alle temperatuurrecords te gaan breken.
Mark Parrington, wetenschapper van het European Centre for Medium-Range Weather Forecast, stelt dat de bosbranden voor wat betreft uitstoot alleen al deze maand de CO2-uitstoot van heel België in 2017 nadert. De schaal waarop de bosbranden plaatsvinden zou de laatste 10.000 jaar niet vertoond zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.