Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Grote corona-uitbraak in fabriek waar Oeigoeren gedwongen werken

  •  
30-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
China National Day Protest in Los Angeles

© October 1, 2020, Los Angeles, California, U.S: A protester holds an anti-China placard during a protest in front of the Chinese Consulate General office, in Los Angeles, Thursday, Oct. 1, 202

De grootste Chinese corona-uitbraak van de afgelopen maanden is vermoedelijk ontstaan in een fabriek waar Oeigoeren te werk worden gesteld. Ruim 180 besmettingen zijn te herleiden tot de fabriek in Xinjiang waar onder meer kleren en gordijnen worden geproduceerd, meldt The Guardian.
De Chinese autoriteiten proberen om de corona-uitbraak snel onder controle te krijgen. Zo is de fabriek afgesloten, en zijn er 4,5 miljoen mensen in de omgeving getest.
De betreffende fabriek is in 2018 gebouwd, officieel om de armoede in de regio te bestrijden. In de praktijk dwingen de Chinese autoriteiten Oeigoeren en leden van andere islamitische minderheden om in de fabriek te werken, stellen onderzoekers en mensenrechtenactivisten.
Wie niet wil meedoen aan deze vorm van ‘armoedebestrijding’, loopt het risico om naar een ‘heropvoedingskamp’ te worden gestuurd. Mensenrechtenactivisten zijn al sinds het begin van de epidemie bezorgd dat het coronavirus op een kwade dag zal toeslaan in de dichtbevolkte gevangeniskampen waar meer dan een miljoen Oeigoeren leven.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

GoudenBergen
GoudenBergen31 okt. 2020 - 19:53

Mijn conclusie: nergens is het leven zo goed als in ons deel van de wereld.

1 Reactie
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten1 nov. 2020 - 18:44

Wat niet wil zeggen dat het niet nog vel beter kan.

Paulus3
Paulus330 okt. 2020 - 21:14

Zeg maar gerust slavernij, ontneming van bezit en geweld. In Turkestan, Tibet en Mongolie is het zelfde vernietigende onderdrukkende kolonialisme gaande door China, die ooit bv Spanje over Zuid America aan de macht kreeg.

4 Reacties
Satya
Satya31 okt. 2020 - 10:29

Zoals Frankrijk in Niger bedoel je? Waar Nederland een 'vredesmissie' heen stuurde om extremistische moslims te bestrijden. Wat er niet gezegd werd dat dit Frans staatsbedrijf opereerde op traditionele stamgronden van die moslims die met geweld, waarbij doden vielen zelfs kinderen, van hun stamgronden zijn verdreven. Wereldnieuws is iets wat ook een kleur heeft en afhankelijk van de bril is van de verteller. Dat maakt extremisme nooit rechtvaardig of legitiem, van geen enkele betrokken partij. Ik vind wat FR en NL hier gedaan hebben extremisme van laag niveau. https://www.mo.be/opinie/frankrijk-vernietigt-noord-niger-grijpen-eu-vn

Paulus3
Paulus331 okt. 2020 - 22:06

Je wijst weg van het object ter discussie en relativeert alsof een muis hetzelfde schade maakt als een kudde Tyrannosaurusen. Zou een bot die de massa gevangenisschap in kampen en overname van landen wil verdedigen ook doen. Ik nodig je uit om over het onderwerp te hebben ipv het wegkijken te promoveren.

Satya
Satya1 nov. 2020 - 12:03

Paulus Duidelijk, meten met 2 maten.

Paulus3
Paulus32 nov. 2020 - 1:00

Ja. Als je geen vershil maakt tussen een muis en tyrannosaurussen, tussen Polen of Tibet inlijven en inmaken eenderzijds, of een missie sturen anderzijds, gebruik je inderdaad twee maten alsof ze hetzelfde zijn. Maar je wil het over iets anders dan die mensen onder het Chineesche rijk hebben. Je wijst weg.

Greendutch
Greendutch30 okt. 2020 - 19:31

Nederland heeft Indonesië, Suriname, de Antillen gekoloniseerd, toegeëigend, over de hoofden van die volkeren heen. wil wel eens weten wat andere landen (die niet koloniseerden) daar destijds van vonden? gelukkig is dat grotendeels voorbij, na een moeizaam excuus. en ook nu blijven er regeringsleiders, prinsen, koningen etc die menen dat in 2020 -na WOII- een volk overheersen nog steeds mag? om iets uit hun jeugd of vanuit religie o.i.d. te compenseren. de Oeigoeren, voormalige Turken, worden echter niet door Erdohan geholpen, hij heeft andere bezigheden dan zijn eigen mensen redden uit de handen van Jinping, hij is bezig boos te zijn op de Koerden. Wat gaat er in de hoofden van die mannen om? het idee om andere volk(eren) te overheersen, hun land je toe te eigenen, hun eigendommen te confisqueren is respectloos, arrogant en abject. en dan heb ik het nog niet over gevangen zetten of erger. zegt veel over de geest van de overheerser

1 Reactie
Fredje3
Fredje31 nov. 2020 - 13:12

@Greendutch, ik ben het helemaal eens met je laatste alinea, behalve de laatste zin. Je vraag je af hoe landen die niet koloniseerden er destijds tegenover stonden. Nou, niet goed namelijk, zij waren de overwonnenen, want elk volk wat de kans had probeerde een ander volk te overheersen. Verder bestonden de landen waar u het over heeft nog niet. Deze gebieden bestonden uit stammen en of koninkrijken die continue met elkaar in gevecht waren. In Afrika was het ook al niet veel beter. Daar sloegen ze elkaar ook de hersenen in en diegene die het overleefden werden als slaven verkocht en toen de blanken daar kwamen werden ze aan de blanken verkocht. Overigens was het in Europa niet veel beter alleen had het Christendom slavernij verboden. Probleem daarin is dat mensen van andere rassen elkaar toendertijd niet als mens of als gelijkwaardig zagen waardoor ze onderlinge wreedheden konden begaan. Dit was voor Europa ook de opening om zonder "God" boos te maken, toch slaven te kunnen houden. Het einde van de westerse slavernij kwam dan ook met het menselijk maken van andere rassen waardoor het ethisch ook niet meer kon. Toen de blanken er mee stopten zijn ze in Afrika en Azie gewoon nog doorgegaan met slavernij tot nu aan toe. Naar schattingen zijn er momenteel meer slaven dan dat de westerse slavenhandelaren ooit in de 400 jaar hebben verzameld. Het mooie is nu wel, beste Greendutch, wij kunnen ons dit helemaal niet meer voorstellen. Ergo, als ik mij meerderwaardig opstel tegenover mijn Curaçaose vrouw weet ik niet of dit bevordelijk is voor mijn gezondheid ;-). Over het algemeen gezien zijn wij wel opgegroeid met een aardige dosis van gelijkheid en een onbegrip over hoe mensen vroeger tegenover elkaar stonden.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas30 okt. 2020 - 13:52

Over onderdrukking gesproken. Dit is wat er nu gaande is. In China, in Myanmar, in Palestina, in Frankrjik.. Ja, in Frankrijk!

18 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet30 okt. 2020 - 14:16

Hahaha, de slachtofferrol past je goed. En ook nog Frankrijk durven noemen, echt, schaam je de ogen uit je kop. Kijk anders even naar de samenstelling van landen in het Midden-Oosten, of Indonesië. Welke verschuiving daar gaande is. Met stip een van de meest lachwekkende reacties die ik hier gelezen heb op Joop.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas30 okt. 2020 - 14:52

Sorry, was India nog even vergeten..

MaxMax2
MaxMax230 okt. 2020 - 15:02

https://thediplomat.com/2020/10/2020-edition-which-countries-are-for-or-against-chinas-xinjiang-policies/ Kijk hier maar eens naar Tamer.

Thuiszitter
Thuiszitter30 okt. 2020 - 15:03

Vertel in Frankrijk .......

Tampert
Tampert30 okt. 2020 - 15:26

China en Birma kan ik inkomen om over Palestina maar te zwijgen. Maar dacht altijd dat Frankrijk een echte democratie was met liberté, égalité et fraternité hoog in het vaandel, me dunkt.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas30 okt. 2020 - 15:37

Thierry Baudet. Doe die oogkleppen af en volge het nieuws een beetje. Niet de NLse maar wereld nieuws. Onderdrukking van een Regering op een volk is anders dan ondrdrukking van individuen op individuen. Beide zijn verwerpelijk maar de een is erger dan de ander omdat bij de laatste een hele gemeenschap of volk wordt onderdrukt. Onderdrukking is iets waar de ISlam zich tientallen malen tegen uit spreekt, of het nou Moslim is of niet-Moslim en of het nou door een Moslim is of door een niet-Moslim. Dit zijn feiten die IK WEL kan onderbouwen vanuit de religie. U kunt alleen maar wijzen naar incidenten die zijn gepleegd door enkelingen en u zult dit alleen maar eenzijdig doen alsof de 2 Moslima's in Parijs afgelopen dinsdag, en de Moslims in Christchurch het WEL hadden verdiend!~Niemand verdient het om afgeslacht of aangevallen te worden op zo een barbaarse manier als wat in Parijs is gebeurt en in Christchurch.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas30 okt. 2020 - 15:50

@MaxMax Stelt u zich eens voor dat niet de regeringen maar de mensen zich in die landen die rood zijn zich meer uitspreken tegen de Chinese onderdrukking. Is hier ook een onderzoek van? Verder is het natuurlijk geweldig dat Westerse landen zich uitspreken tegen elke vorm van onderdrukking, maar moet dit alleen maar gebeuren als er kampen worden gebouwd? We zien toch ook duidelijk dat er een demonisering gaande is in India en de EU? Leest u wel eens de reacties van mensen? Ziet u niet in dat er onnodig angst en haat wordt gezaaid door mensen die hierop reageren? Waarom kunt U niet zeggen dat u tegen ELKE vorm van onderdrukking bent en IK wel en dat ik dit doortrek naar wat er in Parijs is gebeurd (i.e brute moord op Paty, brute aanval in Parijs aanval op 2 moslima's en brute moorden in Nice)? Gaan wij nu vergelijken dat een aanval minder erg is wanneer het er een is zonder dodelijke afloop, ik mag hopen van niet! Laten we elke vorm van geweld en onderdrukking veroordelen en ervoor zorgen dat wij in vrede samen kunnen leven want noch in de Islamitische ideologie als in die van Frankrijk is dit onmogelijk. Want dan zouden er nu in Frankrijk waar 1 op de 10 mensen Moslim is alleen maar chaos heersen. Laten wij ervoor zorgen dat het geen chaos wordt. Veroordeel haat en promoot liefde en verdraagzaamheid. Maak elkaar niet belachelijk. Praat met elkaar, steun elkaar want wij gaan deze nodig hebben met de crisis die ons te wachten staat! Laat het niet afglijden naar een 3e WO. Want niemand gaat hier winnen zoals in alle oorlogen ervoor!

Tampert
Tampert30 okt. 2020 - 16:24

@ Tamer A. 16:37 Kan hier echt geen soep van koken, wat heeft dit nu met onderdrukking in de republiek Frankrijk te maken?

MaxMax2
MaxMax230 okt. 2020 - 16:25

@Tamer Prima betoog tot dat ik het volgende zinnetje zag: 'Maak elkaar niet belachelijk.' Beste Tamer: Was het onthoofden van die leraar omdat hij een tekeningetje liet zien geoorloofd of niet?

Satya
Satya30 okt. 2020 - 16:34

Tamer Dat wereldnieuws komt ze niet uit. Dat is veel te ver van hun bed.

MaxMax2
MaxMax230 okt. 2020 - 16:43

@Tampert 'Kan hier echt geen soep van koken, wat heeft dit nu met onderdrukking in de republiek Frankrijk te maken?' Tamer heeft de tweets van de oud-premier van Maleisië gelezen.

Jerry Bidet
Jerry Bidet30 okt. 2020 - 17:00

@tamer Je hele betoog wordt al onderuit gehaald door het simpele feit dat Erdogan geen vinger uitstak naar IS. Sterker nog, hij heeft het min of meer laten gebeuren. Hij is toch de voorvechter van de echte Islam? Nou dan.

Deugkeizer
Deugkeizer30 okt. 2020 - 17:40

Ach misschien hebben al die dictators wel gelijk. De mens heeft gewoon iemand nodig om te volgen. Individuele inbreng wordt bijna nooit gewaardeerd tenzij het van grote netwerken komt. Vaak word er dan pas geluisterd. Maar zit er echt een groot verschil tussen die netwerken en dictaturen. Dat is de vraag?

MaxMax2
MaxMax230 okt. 2020 - 20:51

@Satya 'Dat wereldnieuws komt ze niet uit. Dat is veel te ver van hun bed.' Jij weet helemaal niks van mij.

Paulus3
Paulus330 okt. 2020 - 21:24

Doe niet zo gek. In Frankrijk is er vrijheid van geloof en mening (dat komt op ongeveer hetzelfde neer), maar niet van geweld. Je kan Macron uitschelden zonder in de nor te landen. Onder het Chinees rijk worden mensen die te veel bidden massaal in concentratie kampen geplaatst en als je een politiek kritiesche mening hebt word je hele familie geweld aan gedaan. De mensen die mening of geloof vershillen verwarren met geweld mogen doen door de motieven van de geweldoeners te verheerlijken zijn net zo goed ophitsers. Dat vind Mahathir leuk, zulke rotzooi te schoppen.

Paulus3
Paulus330 okt. 2020 - 21:24

@Satya

LBNB
LBNB30 okt. 2020 - 22:12

@Tamer aslantas Laten we voorop stellen dat de onderdrukking in China extreem verwerpelijk is. Wat daar gebeurd zijn gewoon nazi taferelen. Maar dat jij dit vergelijkt met Frankrijk? Je moet je schamen.

Thuru
Thuru31 okt. 2020 - 12:30

In Frankrijk is gewoon vrijheid van religie dus geen onderdrukking. Je praat dus als poep. Verder is het totaal onzin wat je zegt dat islam niet onderdrukt. Dat heb je totaal fout. In landen als Iran, Qatar, Zuid Arabië, enz enz, zijn islamstaten en worden christenen vervolgd. Zie ook open Doors site.