Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Vollenbroek: ‘Boeren hebben een punt, Schiphol moet ook halveren’

Luchthaven heeft geen natuurvergunning... ‘Reizigers vertrekken nu van een illegaal opererend Schiphol’
Joop

Grote bek in Den Haag, gepruts in het land

  •  
22-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_a808f62054.jpg
Hervorming belastingdienst en boerkaverbod: één pot nat
We hebben allemaal wel eens zo’n docent meegemaakt die op de eerste dag tegen de nieuwe leerlingen zei: “Kijk elkaar maar eens goed aan want over twee jaar is een van jullie verdwenen.” Die behandeling heeft staatssecretaris Erik Wiebes het personeel van de belastingdienst gegeven: kijk elkaar maar eens goed aan in de kantoortuin, een op de vier moet er uit.
Het is weliswaar de bedoeling deze ongelukkigen elders te herplaatsen maar in gebieden met grote werkloosheid kon dat wel eens moeilijk zijn. De gemiddelde leeftijd bij de belastingdienst is 54.
Bovendien gaat Wiebes 1500 genieën aantrekken die de verschillende computersystemen met elkaar in verband zullen brengen. Dan gaat alles vlugger, goedkoper en efficiënter, schrijft journalistiek Nederland de Haagse spin doctors na. 
Iedereen die het track record van de overheid kent, weet dat hier niets van terecht komt. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat hier wel goed zal gaan wat bij defensie en politie tot grote chaos en kapitaalsvernietiging leidde. En – al is het erg uit de mode daar in deze tijd op te wijzen – menselijk leed.
Niettemin zal Wiebes  de kans krijgen om zijn gokspel met de belastingdienst te spelen. Tenslotte mocht zijn collega Martin van Rijn van een zeer ruime Kamermeerderheid ook al zijn goddelijke gang gaan met de zorg. Pas nu de resultaten op tafel komen, gaan er hier en daar wenkbrauwen omhoog. Nog steeds echter, verklaarde Ferry Mingelen bij Pauw – wordt de bewindsman gewaardeerd om zijn grote bekwaamheid en kennis van zaken. Het was alleen jammer dat de resultaten niet navenant waren. 
Een Kamermeerderheid zal ongetwijfeld ook het initiatief van de regering steunen om een gedeeltelijk boerkaverbod in te voeren. Tezelfdertijd klaagt een groep wanhopige ouders de overheid aan omdat deze hun kinderen ondanks hun duidelijke waarschuwingen tóch naar Syrië liet afreizen. Een paar van die kinderen zijn al dood. Grote bek voor de Haagse Bühne, machteloosheid als het er in de echte maatschappij op aan komt. De burger mag de scherven opruimen en het gelag betalen. Dat is het kenmerk van de hedendaagse politiek. Dat is ook de overeenkomst tussen de hervorming van de belastingdienst  en dat boerkaverbod. 
Beluister dit opiniestuk hier
RTEmagicC_Han_vd_Horst-Mooiste_jaren_van_Nederland.jpg.jpg
Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)

Meer over:

politiek, opinie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

CliffClavin1993
CliffClavin199322 mei 2015 - 12:02

Het is allemaal even triest. Wat zou Wiebes denken van de verzamelde know-how, en het fijne gevoel, van al die ervaren veteranen? Er bestaan dingen als een ervaren instinct, gerijpt inzicht, een menselijke antenne - en één van de grote en gevaarlijke misverstanden van onze tijd is dat die: a. onbelangrijk zijn, of eigenlijk niet bestaan; b. en mochten ze er al enigszins toe doen, dat computers, onder de hoede van jong IT-talent, het allemaal veel beter kunnen. Lariekoek. Maar ja: wanneer degenen die macht hebben zelf geen inzicht meer bezitten, en in lariekoek geloven als waren het de Tien Woorden van Jahweh, gegrift in de Stenen Tafelen, dan produceren die beleidsmakers uiteraard lariekoek in het kwadraat. Ik noem dat: moderne voodoo. Het boerkaverbod is een opportunistisch noodplannetje om op te schieten, en tegelijk een brevet van onvermogen. Ik wil het niet, maar ik ervaar politiek en veel aspecten van de samenleving als absurd theater. Komt omdat men bezeten is van modernisering. Men aanbidt die. Maar modernisering is, op de keper beschouwd, helemaal niet hetzelfde als menselijke vooruitgang en verbetering.

NicoSchouten
NicoSchouten22 mei 2015 - 12:02

Er is in de belastingdienst bezuinigd op controles. Dat scheelt vermoedelijk een hoop inkomsten. Met meer vertrouwen op ICT-systemen dan op ervaren mensen zal dat er niet beter op worden.

Le Chat Botté
Le Chat Botté22 mei 2015 - 12:02

Ik heb ernstige twijfels bij de target van 1500 instromers , want: - Al meer dan 1600 dagen geen CAO = nullijn - Salarissen en emolumenten niet marktconform - (Diploma-)eisen wel (meer dan) marktconform - Promotiekansen zeer beperkt - Ontslagbescherming gaat verdwijnen - Enorme organisatie (30.000 man); je bent een nummer - Voortdurend reorganiseren - Geen/minimaal geld voor borrels, lunches, vieringen - Spreadsheet management - Top-down organisatie - Speelbal van politieke willekeur - Ambtenaren hebben lage maatschappelijke waardering - Voornamelijk negatief in het nieuws

johannn2
johannn222 mei 2015 - 12:02

Als genieën het computersysteem moeten redden, is het dus te laat. Een verloren zaak moet je niet ondersteunen. Dat wist Von Clausewitz al. En volgens een Nederlands spreekwoord moet je geen goed geld achter slecht geld aangooien, oftewel geen geld besteden aan een zaak die niet meer te redden is. Als een hogere overheid zijn taken (zorg) bij een lagere overheid over de schutting mag gooien zonder bewijslast dat dat uitvoerbaar is - en daar ook nog op bezuinigt-, is dat een daad van onbehoorlijk bestuur. En een 'gematigd' boerkaverbod instellen voor 150 boerkadraagsters is het ongeloofwaardige compromis over een niet bestaand probleem. .

Armagaddon
Armagaddon22 mei 2015 - 12:02

>>> Chapeau....in een relatief kort overzicht het enorme VVD debacle en de PvdA ja-knikers uit de doeken gedaan.. >>> In zekere zineen zin zeker niet mijn persoonlijke opinie, echter een compilatie van ons zwijgende klootjes volk en de wetenschappelijke onderlegde deskundigen en experts hier ten lande.....mean smile.. >>> Wel nu...de canon van een falende destructieve politiek, de grote van de onhaalbare politieke ambities/fata morgana's is omgekeerd evenredig aan de effectieve haalbare mogelijkheden en bedoelingen,ud met het contraproductieve oorzakelijk gevolg van een grote chaos, frustratie, leed en uiteindelijk onevenredige negatieve financieele resultaten ( Fyra- ABN/AMRO -AIVD-Groningen_ etc....etc..)

neutralist
neutralist22 mei 2015 - 12:02

[Wat zou Wiebes denken van de verzamelde know-how, en het fijne gevoel, van al die ervaren veteranen?] Dat het ingedutte mensen zijn die door de computer op alle terreinen worden verslagen. En die gedachte is juist. Net zoals dit besluit.

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin199322 mei 2015 - 12:02

Al zie je het zelf niet, Pepijn - dat is een bijzonder triest commentaar van je. Ik kan alleen maar mededogen met je hebben, omdat iets wezenlijks je ontgaat.

zweistein
zweistein22 mei 2015 - 12:02

Het mislukken van de ICT-projecten moet toegeschreven worden aan de uitbesteding aan louche bureaus met gladde verkopers van wanproducten. Als de overheid er eens ernst mee zou maken deze vitale zaken in eigen beheer, desnoods met een ministerie van automatisering, uit te voeren, dan zou dit allemaal veel beter verlopen. Maar dat zal wel weer niet volgens de EU-richtlijnen zijn! walgelijk.

1 Reactie
johannn2
johannn222 mei 2015 - 12:02

Het ligt niet aan de externe adviseurs en de bouwers, maar aan de kwaliteit van de deskundigheid die bínnen de overheid nog aanwezig is om op voet van gelijkheid te kunnen overleggen met die externe uitvoerders. De overheid moet in eigen organisatie ingewijde deskundigen hebben om met de juiste vragen en eisen te kunnen formuleren om de gesprekspartner van die externen te kunnen zijn. Alleen dan kun je een passend eindproduct verwachten. Maar de overheid heeft de echte deskundigheid integraal uitbesteed en de interne deskundige medewerkers al jaren geleden eruit gewerkt. Over blijft een goed ambtenarenapparaat, maar niet een dat kan communiceren met die externen en de eisen onder woorden brengen. .