Joop

Grote bedrijven, wees ook solidair

  •  
12-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
supermarkt

© cc-foto: Kevin Phillips

Winstgevende bedrijven moeten hun eerlijke deel bijdragen aan de rekening van de coronacrisis.
Door: Mahir Alkaya en Wilbert Kieboom
De coronacrisis blijft ons land hard raken. Veel mensen en bedrijven zien hun toekomst met steeds meer angst en onzekerheid tegemoet, zelfs nu er licht aan het einde van de tunnel zichtbaar begint te worden. Tegelijkertijd zijn er ook bedrijven geweest die juist hebben geprofiteerd van de coronacrisis. Niemand kan het bijvoorbeeld de supermarkten of de pakketbezorgers kwalijk nemen dat zij hebben geprofiteerd van de toegenomen vraag naar hun producten en diensten, maar nu is het tijd voor solidariteit. Volgende week zal op verantwoordingsdag bekend worden dat de overheid miljarden heeft uitgetrokken voor steunmaatregelen in 2020. Winstgevende bedrijven moeten ook hun eerlijke deel bijdragen aan deze rekening van de coronacrisis.
Het zou naïef zijn om van individuele bedrijven te verwachten dat zij vrijwillig een extra deel van hun winst afstaan aan de belastingdienst. Zo werkt dat niet. De boodschap over belastingmoraal die het hoofd belastingzaken van Shell in 2019 overbracht aan Tweede Kamerleden spreekt boekdelen: de politiek maakt de belastingregels en -wetten. Shell voldoet aan de letter en de geest van de wet en betaalt daarom geen winstbelasting…
Hier ligt dus een taak voor het kabinet bij het opstellen van het volgende belastingplan, of die nou missionair of demissionair is. Het risico bestaat namelijk dat de formatie nog lang kan duren. Maar daardoor mag de focus op de bal niet verslappen, en dat is het op een eerlijke manier leiden van ons land uit deze coronacrisis. En hierbij is een solidariteitsheffing op grote ondernemingen, die gewoon winst zijn blijven maken in de coronacrisis, rechtvaardig. Want waarom zouden die ondernemingen niet een eerlijke bijdrage hoeven te leveren aan de solidariteit die wij in de coronacrisis hebben georganiseerd?
De horeca, het MKB en ZZP’ers moeten wij als land straks er samen weer bovenop tillen. Vooral zij hebben het zwaar gehad en hun reserves zijn na een jaar vol beperkende maatregelen en lockdowns op. Die pijn wordt niet overal even zwaar gevoeld. Er is geen sprake van een vrije markt, maar een markt die voor bepaalde ondernemingen wordt belemmerd door de overheid, waar andere ondernemingen weer van hebben kunnen profiteren. Het wordt tijd om de pijn eerlijk te delen tussen ondernemingen. Want hoe lang kan je van mensen vragen om hun spaar- en pensioengeld op te souperen? Daarvan is het einde in zicht en dat punt zou helaas wel eens eerder kunnen arriveren dan het einde van de coronacrisis, als er geen solidariteit wordt georganiseerd tussen ondernemingen.
Als het kabinet de belasting die bedrijven betalen over hun winst boven 245 duizend euro tijdelijk zou verhogen naar het niveau van 2001, namelijk naar 35%, dan zou dat jaarlijks ongeveer 8 miljard euro extra opleveren. Met een dergelijke solidariteitsheffing kan de steun aan getroffen mensen en ondernemingen uitgebreid worden, bijvoorbeeld door de partnertoets te schrappen voor ZZP’ers die overheidssteun ontvangen of de steunmaatregelen aan het MKB uit te breiden. Dankzij deze solidariteitsheffing kunnen bovendien bezuinigingen op de publieke sector voorkomen worden, vanwege de hoogopgelopen coronarekening. Zo dragen ook winstgevende ondernemingen hun eerlijke deel van deze coronacrisis en wordt de rekening niet bij de gedupeerden neergelegd. Op deze manier kan het kabinet solidariteit organiseren tussen ondernemingen en komen wij als land eerlijker en sterker uit de coronacrisis.
Mahir Alkaya is Tweede Kamerlid voor de SP Wilbert Kieboom is voormalig CEO van een aantal grote bedrijven, waaronder Apple Benelux en Atos
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Middenman
Middenman12 mei 2021 - 13:16

De SP vergeet dat mede door de bedrijven die tijdens Corona wel winst gemaakt hebben de werkloosheid sinds de piek in augustus 2020 sterk gedaald is en nu op het niveau van eind 2018 zit. Wat Nederland nodig heeft voor de lange termijn is dat werken weer gaat lonen, dus minder belasting op werken en juist meer belasting op vermogen. Winstbelasting + dividendbelasting vormt voor een DGA ongeveer dezelfde belastingdruk als inkomstenbelasting in de hogere schijf. De hoge belasting op werken in combinatie met de lage belasting op vermogen, de lage rente op hypotheken én de negatieve rente op spaargeld vormen een belangrijke factor in de belachelijke stijging van de huizenprijzen. De koopkracht van de gewone werkende mensen is al tientallen jaren niet omhoog gegaan, dáár moet wat aan gebeuren. Dat kan met hogere lonen, maar dat heeft bijna geen effect in het huidige belastingsysteem.

1 Reactie
Pater
Pater13 mei 2021 - 14:22

Ja, meer belasting op vermogen, minder op arbeid. Maar de belasting op bedrijfswinsten, verlaagd door Rutte III, moeten ook weer omhoog en de belastingconstructies afgeschaft. Wat is er tegen een extra heffing voor bedrijven die in coronatijd tegen de klippen op hebben verdiend? Het feit dat Appie misschien een paar extra vakkenvullers heeft aangenomen?

Cruise
Cruise12 mei 2021 - 12:56

Volgens mij kun je er als land veel beter voor zorgen dat de (grote) bedrijven winstgevender worden waardoor de opbrengst van de vennootschapsbelasting (25%) over die winsten automatisch hoger wordt maar dit is blijkbaar voor de SP te ingewikkeld en wordt daarom het tarief maar even met 10% punten ( = 40%!) verhoogd naar 35% !

1 Reactie
Alan2
Alan216 mei 2021 - 12:09

@Cruise: In belastingparadijs Nederland betalen multinationals niet 25% vennootschapsbelasting.

Greendutch
Greendutch12 mei 2021 - 12:48

van harte eens. ik begreep deze afgelopen tijd al niet waarom bedrijven niet uit zichzelf aan gezichtswinst wilden doen, zou de beste reclamecampagne ever geweest zijn, als ze de boodschap zelf uit zouden dragen. maar we kennen de eigenaren - de aandeelhouders- niet, die houden hun mond, willen meer en groter, hoeven niet een goede recensie te hebben. "van hebbers kun je geen gevers maken" (rip mijn moeder zaliger) eerlijke verdeling van winst en verlies geeft een rechtvaardigheidsgevoel, samen leven samen lijden samen delen

Sholem
Sholem12 mei 2021 - 10:37

Ja zo kan ik het ook: "Die en die moeten geld geven aan ons, dat is beter voor ons." Moet je eerst niet al die belastingafspraken aanpakken van de grootste winstgevende bedrijven? Laat ze eerst gewoon belasting betalen, alvorens het voor iedereen te verhogen. Of mogen die van de SP hun uitzonderingspositie houden? Buitengewoon slecht getimed gezien het Pfizer schandaal. Zijn we overigens alweer vergeten dat vaccinmakers beloofden alleen tegen kostprijs te leveren, zolang de pandemie duurt? Zijn we ook alweer vergeten dat vaccinmakers mede bepalen wanneer de pandemie eindigt? Stond gewoon in de kranten.

Petra Privacy
Petra Privacy12 mei 2021 - 8:55

Voor wie het nog niet weet, gekozen volksvertegenwoordigers van de SP hebben te maken met de afdrachtregeling. Met die 'gelden' worden als voorbeeld de hulpdiensten georganiseerd, daar is iedereen welkom voor sociaal en juridisch advies. Zo komt de SP aan de belangrijke en noodzakelijke kennis over fraude en corruptie bij instanties, overheden en bedrijven. Het verzoek om misstanden te blijven melden bij de hulpdiensten. U kan er terecht voor persoonlijk advies, maar dus ook om misstanden te melden. Juristen in opleiding leren daar over de realiteit, verzamelen dus kennis en feiten en daarmee worden mensen concreet geholpen met hun ellende. Zo steunt de SP ook de sociaal advocatuur, met als opdracht het behouden van de toegang tot de rechtstaat voor iedereen.

1 Reactie
Dick Roelofsen
Dick Roelofsen12 mei 2021 - 12:08

"Voor wie het nog niet weet, gekozen volksvertegenwoordigers van de SP hebben te maken met de afdrachtregeling." Klopt, ook een legale vorm van belastingontduiking. "De Belastingdienst staat toe dat het deel dat de partij op het salaris inhoudt, wordt opgevoerd als gift. Daardoor ontstaat dus een grote aftrekpost voor de loonbelasting. Leden van gemeenteraden mochten dat voordeel al langer zelf houden, voor bijvoorbeeld Kamerleden geldt dat vanaf 2017. Het Kamerlid houdt met andere woorden een hoger netto-salaris over dan het modale inkomen dat volgens de SP tot voor kort voldoende was. De belastingbetaler draait daar, zoals bij elke gift aan een ANBI-stichting, voor op."

Kaas2
Kaas212 mei 2021 - 8:50

Die bedrijven betalen al meer belasting nu de winst hoger is. De belasting is namelijk een aantal procent van de totale winst. Nog meer belasting in dit land waar de belasting al torenhoog is lijkt me een straf die niemand verdiend. Wij burgers kunnen natuurlijk zelf wel de getroffen bedrijven steunen. Zo zit ik nu zodra ik er tijd voor heb op het terras. Helaas is dit door de sluitingstijd ok 6 uur niet dagelijks mogelijk. Zo kunnen wel zelf de bedrijven helpen zonder met belasting straffen te komen!!

4 Reacties
rvb2
rvb212 mei 2021 - 9:31

De belasting voor bedrijven is niet torenhoog. Die is juist zeer laag. Verder is belasting natuurlijk geen straf, belasting is de erkenning dat bedrijven hun bestaan te danken hebben aan de samenleving, en dus hun bijdrage mogen leveren als zij profiteren.

EenMening
EenMening12 mei 2021 - 10:32

@rvb En omgekeerd, zonder bedrijven was er geen samenleving mogelijk. Vrijwel alles wat we nodig hebben waaronder voedsel, onderdak, auto's, machines, geneesmiddelen etc. wordt door bedrijven geproduceerd. Het is een wisselwerking. Als morgen alle bedrijven sluiten, bijten we vrij snel op een houtje. Er is trouwens goed nieuws. Brussel verwacht dat de economie weer snel gaat groeien. Dat is ook logisch, de economische problemen ontstonden niet zoals meestal door vraaguitval maar aan de aanbodkant, door maatregelen van de overheid. Zodra het kan gaan mensen weer naar restaurants, op vakantie, 's avonds uit, naar musea, festivals en concerten en winkelen. Nationale regeringen en de EU stellen ook veel geld beschikbaar om het herstel te ondersteunen. https://www.volkskrant.nl/economie/brussel-voorziet-ruime-economische-groei-schaduw-van-covid-19-trekt-weg~b935557e/

LaBou
LaBou 12 mei 2021 - 10:51

Waarom zou je iets goed lezen voordat je er op reageert. Gewoon direct als een soort pavlov-reactie de bekende ketelmuziek toeteren, dat is veel gemakkelijker.

Kaas2
Kaas212 mei 2021 - 12:12

Rvb, De belastingen zijn in Nederland torenhoog. Reken voor de grap maar eens uit wat er van een euro naar de staat gaat. Eerst de winst belasting van een bedrijf. Dan komt de loon belasting, vervolgens word dat beetje wat er nog van die euro over is weer belast zodra het uitgegeven word. Wil je even wachten met uitgeven? Prima belasten we in tussen gewoon je spaargeld! Bedrijven leveren al een grote bijdrage aan de maatschappij. Zonder bedrijven zou elke burger bvb zelf zijn koelkast moeten repareren, sterker nog die koelkast zou eerst zelf vanuit zelf gewonnen grondstoffen in elkaar gezet moeten worden. het zelfde gaat op voor iets simpels al voedsel.

Guido3
Guido312 mei 2021 - 8:13

Dus een voormalige CEO van een aantal grote bedrijven die vrolijk aan belasting ontwijking/ontduiking heeft meegedaan schrijft mee aan een artikel over eerlijker verdelen van belastinggeld? En dat grote bedrijven meer belasting moeten betalen? Van de SP verwacht ik dit, maar dhr. Kieboom is wel een grote hypocriet. En hoe moet het dan verder? Moeten de boeren ook gecompenseerd worden door de winstmakende bedrijven vanwege de milieu regels? Is wel een erg naïef idee dat niet uitvoerbaar is.

2 Reacties
Wilbert Kieboom
Wilbert Kieboom12 mei 2021 - 9:58

Aan ongenuanceerde statements hebben we niets en ik teken daar formeel bezwaar tegen aan. Dit is laster en smaad en als zodanig strafbaar.

Guido3
Guido312 mei 2021 - 11:26

Dan wil ik met alle liefde een correctie aanbrengen en het woordje "ontduiking" weghalen. Helaas kan ik mijn oorspronkelijke post niet wijzigen.

Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf12 mei 2021 - 6:43

Op zich een prima gedachte. Alleen zit ik al heel lang te wachten op de kamers en de regering wanneer zij hun steentje bijdragen. Terwijl ze riepen dat we Corona samen moeten verslaan wordt de pijn heel eenzijdig bij een paar sectoren gelegd. Ondernemers die in een jaar kwijt zijn wat ze hun hele leven hebben opgebouwd. Wanneer zijn onze volksvertegenwoordigers solidair en leveren zij een deel van hun inkomen in om zzpers en dergelijke te ondersteunen. Hetzelfde voor pensionados , ambtenaren en anderen met een vast inkomen. Dat zijn vaak degenen die het hardst roepen om strengere maatregelen en solidariteit. Maar wanneer ze zelf financieel solidair moeten zijn valt de wagen stil.

Berend22
Berend2212 mei 2021 - 6:28

Niet zo naïef SP. Bedrijven en ondernemers zijn er om geld te verdienen, belastingbetalen is iets voor de werknemers, de loonslaven, de sukkels. Onze maatschappij wordt overeind gehouden en vooruit geholpen door deze sukkels, onze leraren, bouwvakkers, verpleegkundigen, ict’ers, vrachtwagen chauffeurs, winkel personeel, ambtenaren, politie, brandweer. Ondernemers en met name de grote bedrijven zijn er om de vruchten te plukken van het noeste werk van deze sukkels en niet om er iets aan bij te dragen.

P Haan
P Haan12 mei 2021 - 5:36

Nog een reden om nooit SP te stemmen en een kaarsje aan te steken in de hoop dat ze altijd in de oppositie blijven zitten. Hiermee pak je namelijk het onderliggende probleem niet aan. Als dat al bestaat. Ondernemen is risico. Elke ondernemer weet dat, en probeert zich in te dekken. De SP staat altijd klaar om je geld in te pikken, en laat structureel zien niet te kunnen bevatten dat er zonder inkomen geen uitgaven kunnen zijn. Er was voldoende ruimte om de complete horeca te steunen, het afgelopen jaar. Waar denk je dat dat geld vandaan komt? En wie denk je dat dat straks weer aan mag vullen? Het niemand wat gunnen, wat diep in de genen van de SP zit, leidt tot een scharensliep-achtige opstelling. Dus als je je kansen hebt gepakt in de corona crisis word je gestraft? Als Tweede Kamerlid heb je een groot mandaat. Maak daar dan ook nuttig gebruik van, en vertel het hele verhaal. Laat de winst- en verliesrekening eerlijk zien, want je kan niet eindeloos mee blijven liften op het succes van de toeslagaffaire.

2 Reacties
Berend22
Berend2212 mei 2021 - 6:38

Loop heen met je risico nemen. Faillissement fraude is een van de grootste nauwelijks bestreden manier van frauderen. Ik heb nog steeds geld tegoed van z’n #$f& ondernemer die na zijn zgn faillissement vrolijk doorging onder een andere naam. In mijn straat ken ik nog 4 mensen die op deze manier zijn opgelicht door onze vrije markt helden.

adriek
adriek12 mei 2021 - 8:09

De btw verhogen is makkelijker, dan betalen alle burgers weer gewoon de rekening.