Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Grote bedrijven keren belastingvrij miljarden uit aan aandeelhouders dankzij maas in de wet

  •  
24-04-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5256 keer bekeken
  •  
akzonobel

Grote beursgenoteerde bedrijven keren al jaren miljarden euro’s winst uit aan aandeelhouders zonder dat daar belasting over wordt betaald. Onder meer OCI, AkzoNobel, TomTom en Ahold maken gebruik van een maas in de wet waardoor ze de dividendbelasting kunnen omzeilen, schrijft NRC.

In plaats van de winst in de vorm van dividend uit te keren, noemen de bedrijven de winst ‘kapitaal’. Als dat wordt uitgekeerd, hoeft er opeens geen belasting meer over te worden betaald. NRC beschrijft hoe de truc in het geval van kunstmestproducent OCI werkt: “Eerst wordt het kapitaal van het aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijf formeel met 2,7 miljard euro verhoogd, een minuut later wordt het kapitaal verlaagd met datzelfde bedrag. Zo kan in één klap 2,7 miljard euro worden uitbetaald aan de aandeelhouders. Belastingvrij.

De afgelopen jaren liep de Belastingdienst alleen al bij OCI 750 miljoen euro aan inkomsten mis. De truc bestaat al jaren en wordt door verscheidene bedrijven toegepast. Zo keerde AkzoNobel in 2019 – toen de fiscus druk bezig was met het jagen op ‘toeslagenfraudeurs’ – 2 miljard euro onbelast uit.

“De dividendbelasting is zo lek als een mandje”, concludeert Senna Maatoug, Kamerlid van GroenLinks-PvdA. Zij wil dat het kabinet zo snel mogelijk maatregelen neemt om de belastingontwijking aan te pakken. Het ministerie van Financiën zegt de omvang van het probleem te inventariseren.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.