Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Grootste vervuilers zijn meer stikstof gaan uitstoten, vergunningen ontbreken of zijn omstreden

  •  
20-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
12134 keer bekeken
  •  
ANP-449588437

De stikstofuitstoot moet omlaag, maar tientallen bedrijven stoten de laatste jaren juist méér uit en niet minder. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV). Bij de drie snelste stijgers is zelfs sprake van ‘een discutabele situatie’, bijvoorbeeld door het compleet ontbreken van de vereiste vergunningen.

De grootste stijger was in de periode 2018-1019 de energiecentrale Rijnmond Energie. In 2018 stootte het bedrijf 442 ton stikstofoxiden uit, in 2019 was dat 811 ton. Pointer schrijft:

En het discutabele hier is: het bedrijf heeft geen vergunning in het kader van de Wet Natuurbescherming, wat wel verplicht is.Dat blijkt bij navraag bij de Omgevingsdienst Haaglanden die hierover gaat. “We hebben met drie man gezocht, maar we konden niks vinden,” zegt een woordvoerder tegen Pointer. Dit betekent dat nooit in kaart is gebracht wat de impact is van dit bedrijf op de natuur. De centrale is geen kleintje. Hij staat in de top-100 van stikstofoxiden (NOx), een stikstof-verbinding die de natuur verstoort en schadelijk is voor de menselijke gezondheid. De emissies nemen al sinds 2015 toe.

De tweede grote stijger is het meest vervuilende bedrijf van heel Nederland: Tata Steel in IJmuiden. In 2018 stootte Tata 5.732 ton stikstofoxiden uit, dat werd in 2019 verhoogd met nog eens 303 ton. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar Tata Steel voor het overschrijden van normen voor stoffen die de gezondheid van mensen bedreigen. Toch had het bedrijf ondanks de stijging in 2019 nog ruimte voor 2 miljoen kilo extra uitstoot. Oftewel: ruimte voor nog een derde groei. 

De meest in het oog springende vervuiler is misschien wel de Magnumcentrale in het noordoosten van Groningen. Het bedrijf heeft een vergunning voor 804 ton stikstofoxiden, maar, zo meldt Pointer: ‘Als ze die grens overschrijden, kraait er geen haan naar, want inmiddels geldt Eemshaven als een vergunningsvrije zone voor stikstof. Er zijn geen limieten meer aan de uitstoot van stikstof, omdat er binnen 25 kilometer van het industriegebied geen beschermde Natura 2000-gebieden liggen.’

De Magnumcentrale, heeft in 2019 en 2020 ruim twee keer zoveel ammoniak uitgestoten en bijna twee keer zoveel stikstofoxiden als in 2018. Volgens beheerder Vattenfall is dat omdat de vraag naar elektriciteit is toegenomen.

Dat er vergunningsvrije zones bestaan waardoor de Magnumcentrale onbeperkt mag uitstoten, is een direct gevolg van een beslissing uit 2021, toen het kabinet besloot ‘dat voorbij de 25 kilometer niet meer goed vast te stellen valt van welke bron de stikstof-neerslag in een gebied komt.’ De nieuwe minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal (VVD) heeft inmiddels laten weten opnieuw naar de omstreden vergunningsvrije zones te gaan kijken. ‘De tijd van geitenpaadjes is voorbij,’ aldus de minister tegen Pointer. ‘Rond de zomer’ wil Van Der Wal de Kamer informeren over wat er met de zones gaat gebeuren. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

Carlo1991
Carlo199127 jun. 2022 - 13:51

De overheid creëerde een stikstof probleem en de boeren mogen ervoor opdraaien met die paar koeien die ze hebben !... De overheid wil alles elektrisch: zonnepanelen, elektrische auto's, warmtepompen... Het kan zo gek niet op of het wordt verplicht... Wat gebeurt er... Energie verbruik gaat omhoog omdat electra energie kost... Het energie net kan het nu al niet aan... De kerncentrales draaien extra toeren waardoor dus ook extra stikstof geproduceerd wordt... Het is logisch !! De overheid is zich zelf bewust of onbewust de strop om aan het doen... Boeren mijn steun, PROTESTEER LEKKER EN LEG NEDERLAND PLAT ! Want dat is wat de overheid wil, jullie de schuld in de schoenen schuiven van de fouten die ze zelf hebben gemaakt ! Stop met die elektrische onzin en laat de consument self kiezen dan houd je de stikstof ook een beetje in de hand ! NEDERLAND wat een flop van een overheid... Alles willen verdoezelen en afschuiven ! Niet voor eigen fouten opkomen ! Maar wel fout na fout begaan... De zorg, het stikstof en veel meer !! Zelfs dingen die de burger nog niet weet die pas over een paar jaar onthuld gaan worden ! Ik kan dat beloven aan jullie !

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jun. 2022 - 11:37

In Deurne hebben ze ook een geitenpaadje gevonden om een boer, wel in het omstreden gebied, meer stikstof te laten uitstoten. Dit terwijl zijn broer, vlak naast hem moest verdwijnen, mocht de andere boer extra uitbreiden. Dat was tezamen meer dan voordien. Inwoners komen daar om in de stank. De wethouder had het maar over dat je het boerenbedrijf niet moest dwarsbomen. In Nederland wordt nergens toezicht op gehouden.Dat is vooral een papieren job, een functie in het leven geroepen voor de bühne. Doodziek wordt je ervan, zowel letterlijk als figuurlijk.

Paul250371
Paul25037121 jun. 2022 - 10:22

Zonder vergunningen. Wat een klote land. Jij wordt gedwongen van het gas af met allerhande investeringen die daarmee gepaard gaan en het gajes blijft maar valsspelen.

MG1968-2
MG1968-221 jun. 2022 - 9:38

Wat ik mis bij dit soort onderwerpen is de 'regels zijn regels' brigade die alles altijd goedpraat als de juiste procedure maar gevolgd is. Consequent zou zijn als deze brigade nu koppen wil zien rollen en bedrijven gesloten wil zien. Keer op keer blijkt dat 'maar zo zijn nou eenmaal de regels' ook alleen maar een benaderingswijze als het zo uitkomt. Als het de eigen maatschappijvisie ondersteunt. Mensen mogen aangerand worden. De natuur ook. En de legitimatie wordt er wel met de haren bijgehaald en als het wat moeilijker wordt juist stilzitten als je geschoren wordt.

1 Reactie
Zandb
Zandb21 jun. 2022 - 12:37

MG Ik heb geen idee wat u precies bedoelt met "regels zijn regels". Nederland is een rechtsstaat en daar bepaalt het recht - wat zo krom als een hoepel kan zijn - wat er kan (mag) en wat niet. Dat er mensen zijn - criminelen bv - die zich niets van de wet aantrekken, dat is helaas mogelijk. En als zoiets niet ontdekt wordt, of als het wel ontdekt wordt, niet bewezen kan worden, dan is dat een feit. Als u daar van af wil, dan ben ik iemand die wat u verafschuwt, regels zijn regels, uit volle overtuiging "goedpraat".

Jelleke.zuijdwijk
Jelleke.zuijdwijk21 jun. 2022 - 4:58

Ik woon 5 kilometer van Zandvoort. Weekend na weekend loeit het circuit. Volledig nutteloze stikstofuitstoot. Hoe is het mogelijk dat dat mag?!?!?! Niemand kan mij dat uitleggen..

1 Reactie
Ch0k3r
Ch0k3r21 jun. 2022 - 6:23

Waarom mag dat niet, maar wordt er niet moeilijk gedaan over al die fans/supporters die elke week massaal naar hun voetbalclub gaan kijken, ook al speelt die club in een andere provincie? Beide zijn sporten, ik vermoed dat voetbal meer uitstoot veroorzaakt.

TwoTone
TwoTone20 jun. 2022 - 22:00

Zoals wel vaker heeft de overheid zijn zaakjes niet op orde. Wil je de stikstof uitstoot omlaag brengen moet je gewoon je huiswerk op orde brengen: - je moet de neerslag van ammonia en stikstof in de bodem weten bij de natura 2000 gebieden; - je moet de fijnstof gehalten in de lucht exact weten vooral in gebieden waar veeteelt en industrie bij elkaar zitten (ammonia reageren met stikstof/zwaveloxiden uit industrie en vormen gevaarlijke fijnstof) - vervolgens moet je eerst handhaven bij boer en industrie die hun vergunde uitstoot overschrijden - dan moet je kijken welke vergunningen niet verstrekt hadden mogen worden door de overheid, die zul je moeten uitkopen - dan moet je kijken wie vrijwillig wil stoppen - en dan kan je pas gaan roepen inzake de overgebleven boeren, industrie en overige vervuilers hoe en wat er eventueel moet minderen of in aanmerking komt voor sanering. Elke succesvolle transformatie begint met perspectief. Alleen perspectief kost geld, de huidige politiek maakt liever beroepsgroepen en mensen tot boeman en wil ze dan forceren te stoppen. Dan krijg je weerstand. Zeker als je niet voldoende onderbouwt maatregelen treft.

sAt0Ri...
sAt0Ri...20 jun. 2022 - 21:54

Tuurlijk, het grootindustie, grootkapitaal en de multinationals wordt geen strobreed in de weg gelegd, de gewone burger daarentegen mag voor de kosten en de vervuiling opdraaien. O wee als Jan Lul met z'n goede voornemens een keer een overtreding begaat.

2 Reacties
sAt0Ri...
sAt0Ri...21 jun. 2022 - 12:10

Herstel laatste zin: O wee als Jan Lul met z'n goede voornemens een keer "per ongeluk" een overtreding begaat.

Zandb
Zandb21 jun. 2022 - 12:46

sAt0Ri Een behoorlijk ongenuanceerd verhaal. Arme mensen worden vaak harder getroffen door straffen. En hebben minder toegang tot de rechtsgang. Daarbij hebben we nog te maken met een soort van een enorm maatschappelijk belang wat hen een machts/onderhandelingsposite verschaft, die grote bedrijven vaak wel hebben en 'gewone mensen' meestal niet. We moeten grote bedrijven aanpakken. Maar dat gaat vaak niet zonder een enorme tol te betalen. Denk bv aan wat het Russisch gas voor Poetin betekent. Hoe simpel is het niet om het Russische gas vaarwel te zeggen. Maar wat zijn de gevolgen? Zijn we beried die te accepteren? Kortom, meer nuance zou wel prettig zijn. Anders is het zo'n nutteloos, brallerig gedoe.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine20 jun. 2022 - 20:52

Nou, 2 van de 3 grootste vervuilers zijn gascentrales. Gelukkig heeft Jetten zojuist aangekondigd dat we de kolencentrales weer gaan opstarten, dus dat probleem lost zich vanzelf op. Stoten kolencentrales overigens minder stikstof uit dan gascentrales?

rupsje2
rupsje220 jun. 2022 - 19:56

Als je dit zo leest kun je toch gewoon niet anders dan concluderen dat het afgeven op de agrarische sector als zijnde de grootste stikstof vervuiler een grote farce is. Doordat deze bedrijven, en zo zijn er nog vele andere, geen of onvolledige vergunningen hebben komen de uitstoten dus ook niet in van die mooie tabelletjes voor waardoor het lijkt alsof de veehouderij de grootste vervuiler is. Dat dit nu zo allemaal bekent is hebben we te danken aan de protesterende boeren. Een vervelen neven effect voor een overheid op jacht naar goedkope grond. p.s. deze bedrijven nemen dus geen stikstof op dat in tegenstelling tot de agrarische sector doormiddel van plantgroei, een hectare grasland neemt vele malen meer stikstof op dan een hectare bos.

1 Reactie
Gimli1955
Gimli195520 jun. 2022 - 20:17

@rupsje2 Het was zo wie zo erg eenzijdig om de industrie buiten de aandacht te houden. Met het rapport over het ultra fijnstof dat door vliegtuigen verspreid wordt, komt er vast nog meer boven tafel. De stikstof oxiden metingen boven de 900 meter wordt ook niet meegenomen in de schade. Vliegtuigen verspreiden eigenlijk een deken van stikstof oxiden in de lucht, wat door regen naar beneden wordt gebracht.

adriek
adriek20 jun. 2022 - 17:19

En een best wel mooi bedrijf als Aluchemie in Rotterdam, dat maar een fractie van deze hoeveelheden stikstof uitstootte is failliet gegaan aan (onder andere) de steeds strenger wordende vergunningseisen. Er wordt met twee maten gemeten: als je grootvervuiler bent gelden regels niet.

Greendutch
Greendutch20 jun. 2022 - 15:24

Bravo Pointer👏👏. Ook in deze kwestie dient eerlijk met alle spelers omgegaan te worden de boeren gaan protesteren omdat zij zich gepakt voelen -men wil vechten als de portemonnee wordt aangetast- en zeggen dat alle sectoren gelijk behandeld moeten worden. Het is nu tijd aan de regering om te laten zien dat alle bedrijven zich 110% in moeten zetten tot reductie energie verbruik en stikstof uitstoot. net als elke burger die verantwoording heeft. Zouden de boeren hun actie dan willen stoppen??

1 Reactie
Gimli1955
Gimli195520 jun. 2022 - 20:25

Als de industrie hun uitstoot ook met 65% verlagen, staat de industrie op hetzelfde niveau als de agrarische sector, en waarom zouden de boeren dan moeten stoppen? Dat doet de industrie en de luchtvaart en het verkeer incluis scheepvaart toch ook niet. Gelijke monniken, gelijke kappen toch. De inzet van alle bedrijven is niet voldoende om ook maar in de buurt te komen van wat de boeren al verminderd hebben. Dat is weer meten met 2 maten. De aanpak in de portemonnee geldt ook voor het vervoer, en de industrie. De regering negeert de uitstoot van de industrie volledig en met een zeer kleine aanpak op verlaging van snelheid, wordt er iets gedaan aan de uitstoot van het autoverkeer. De vrachtwagens zorgen niet voor een verlaging, en de scheepvaart ook niet, om maar te zwijgen over de luchtvaart. Niet alle spelers worden door de huidige regering aangepakt. Het blijkt zelfs dat ze hun vergunningen niet hebben.

FreddyvD
FreddyvD20 jun. 2022 - 15:10

Gewoon nog meer boeren eruit knikkeren, dat zal helpen.