De vijf grootste Nederlandse pensioenfondsen, waaronder die voor ambtenaren en zorgpersoneel, beleggen samen ruim 7 miljard euro in bedrijven die profiteren van Israëls illegale nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Dat meldt Follow The Money (FTM) Deskundigen zeggen dat de fondsen hiermee in strijd met de richtlijnen voor de mensenrechten handelen.
Het gaat onder meer om het Amerikaanse bedrijf Caterpillar, producent van de D9, een gepantserde bulldozer die door Israël al decennialang wordt gebruikt om Palestijnse huizen, gebouwen en wegen te slopen, fruit- en olijfbomen uit de grond te trekken en landbouwgrond onklaar te maken. In Gaza wordt de D9 eveneens gebruikt om landbouwgrond te vernietigen. In juni van dit jaar bepaalde de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties dat Caterpillar zich hiermee medeplichtig maakt aan ernstige schendingen van internationale mensenrechten. Dat was reden voor onder meer het grootste Noorse pensioenfonds, KLP, om investeringen in Caterpillar direct te staken.
Nederlandse pensioenfondsen steken nog wel altijd aanzienlijke bedragen in Caterpillar. Vier van de vijf grootste (ABP, Pensioenfonds Zorg & Welzijn, en de metaalfondsen PMT en PME) voor een totaalbedrag van ruim 580 miljoen euro. Ze zagen de waarde van die beleggingen stijgen: in maart 2020 was de koers van het aandeel aan de New York Stock Exchange 95 dollar, en begin deze maand bijna 400 dollar.
Andere omstreden investeringen zijn in bedrijven die betrokken zijn bij spoorverbindingen van het Israëlische apartheidsregime. Bijvoorbeeld de sneltrein van Jeruzalem naar de luchthaven Ben Gurion in Tel Aviv. Alleen inwoners van Israël mogen gebruik maken van dat traject, hoewel het illegaal Palestijns gebied doorkruist, zowel publieke als privé-terreinen. En investeringen in de Jerusalem Light Rail (JLR); drie tramlijnen die de illegale nederzettingen in bezet Oost-Jeruzalem met elkaar verbinden en waarvoor Palestijns land is onteigend. De vijf grootste Nederlandse pensioenfondsen investeren in totaal 1,6 miljard euro in de spoorverbindingen.
Door te profiteren van de illegale Israëlische bezetting van Palestina, maken de bedrijven zich mogelijk schuldig aan betrokkenheid bij internationale misdrijven. Bijvoorbeeld aan apartheid, een internationaal misdrijf tegen de menselijkheid volgens het Statuut van Rome. Ook het verplaatsen van de eigen bevolking naar bezet gebied geldt volgens hetzelfde Statuut als een internationaal (oorlogs)misdrijf.
Zijn niet alleen Nederlandse pensioenfondsen en zeer zeker niet alleen Nederland wie allemaal van oorlog en Israëlische dominantie daar in dat gebied profiteren .
Ik wel een lijst maken ( wordt een lange lijst ) maar of dat allemaal door de redactie goedgekeurd en hier gepubliceerd wordt ? Dat betwijfel ik .
@badgast
Kan idd , maar d link wordt vooralsnog verwijderd of niet gepubliceerd. Heb ik overigens alle begrip voor want ze houden wel rekening met " privacy rechten " .
Je bent rijk en je wilt andere kant van de wereld gaan investeren en je wilt niet dat je naam openbaar ergens gepubliceerd wordt . Das ( vanuit een juridisch perspectief ) je goed recht .
Ik vrees dat bijna niets hier gaat helpen. Caterpillar is voor het grootste deel in Amerikaanse handen, en de Trump stemmers daaronder zijn blij met het rendement, hoe het ook gemaakt wordt.
Nu hoeft dat niet een reden te zijn om te desinvesteren. Prima om dat te doen, zoals het Noorse staatsfonds blijkbaar heeft gedaan.
Wat ook zou kunnen is actief aandeelhouder worden. Dus het bestuur ter verantwoording roepen tijdens aandeelhoudersvergaderingen. Lijkt mij een betere optie. Dan heb je nog invloed. Ik ben wel cynisch over het resultaat. De bulldozers worden dan waarschijnlijk snel door een ander bedrijf gemaakt, maar de winst die daarmee wordt gemaakt komt niet in onze pensioenen terecht.
Voor de JLR is de redenering mogelijk anders. Als die aandelen morgen verkocht worden zijn we ervan af. Gezien het bedrag dat is geïnvesteerd zou dit wel tot gevolg kunnen hebben dat de koers behoorlijk daalt. Voor de gepensioneerden betekent dat dan weer een beperking van indexatie. De JLR gaat niet meer weg.
De laatste alinea is het meest treffend. Een zeer groot deel van Nederland heeft een pensioenpot bij één van deze fondsen. De 4 die in het artikel genoemd worden hebben bijna 8 miljoen deelnemers.
De oplossing ligt dus mogelijk ook in het boycotten van Nederland als internationale criminele organisatie. Bijna de helft van alle Nederlanders heeft momenteel namelijk belang bij het plegen van internationale misdrijven. Je kunt nu wel stoppen, maar het misdrijf is al gedaan.
Dit is erg. Binnenkort met pensioen en dan leef ik dus met dank aan deze foute investeringen.
Inderdaad. En je welvaart heb je ook nog eens te danken aan de fossiele industrie (Shell was altijd een grote in de fondsen), je koloniale geschiedenis en je erfzonde.
Ik zou proberen er vooral gewoon van te genieten.
Moeten we dan ook weer investeringen in de wapenindustrie staken?
Eerder werd van links tot rechts opgeroepen dat er vooral meer geinvesteerd moest worden in deze industrie omdat we Oekraine moeten bijstaan. Kans is echter dat Raytheon, Lockheed-Martin and Northrop-Grumman ook wapens leveren aan Israel.
De aandelen van alledrie zijn overigens aardig gestegen de afgelopen 2 jaar. Dus wat dat betreft een prima investering, ook voor onze pensioenfondsen.
Robbin en Sam: jullie interesse gaat niet verder dan het rendement van beleggingen. Aan mensenrechten en schendingen van mensenrechten hebben jullie geen boodschap.
U heeft de trofee voor appels met peren vergelijken al binnen. U hoeft geen nieuwe inzendingen te doen.
@Vuurrood
"Robbin en Sam: jullie interesse gaat niet verder dan het rendement van beleggingen. "
Nee hoor helemaal niet. Ik ben natuurlijk voor goed renderende pensioenen maar ook voor een vreedzame wereld.
Jarenlang hebben we de pensioenfondsen erop aangesproken dat ze in wapens investeerden maar nu ze dat uiteindelijk niet meer doen lopen we tegen het probleem op dat er te weinig in wapens is geinvesteerd en dat mede daardoor Oekraine niet genoeg wapens vanuit Europa kan krijgen.
Snel weer een fatsoenlijke wapenproductie op poten zetten is lastig en daarom kopen we nu voor Oekraine in in de VS. Echter zijn dit bedrijven die ook wapens leveren aan Israel.
De treurige ironie kan je vanaf hier ruiken.
Robbin: Is de wapenindustrie de enigste mogelijkheid om in te investeren?
Elk jaar weer een bijzonder fenomeen: de ophef over deze lijst waarin bijvoorbeeld de reisbranche, de voedingsmiddelenindustrie en de ICT-sector goed vertegenwoordigd zijn.
De boodschap is dat pensioenfondsen geen geld zouden moeten steken in deze bedrijven. Nadeel is wel dat als je dat voor alle bedrijven zou doen die iets doen in een conflictgebied of “fout” land, hou je weinig multinationals over waar je nog iets mee kan. Het zou immers raar zijn dat alleen voor Israël te doen.
Daarbij geldt dan ook dat je de volgende keer op het terras eerst uit moet zoeken welke merken onder Carlsberg en Coca Cola vallen. Je wil immers niet medeverantwoordelijk zijn.
"hou je weinig multinationals over waar je nog iets mee kan."
Toch kunnen deze multinationals ervoor kiezen – of zelfs gedwongen worden – om te stoppen met het bijdragen aan mensenrechtenschendingen. Wanneer grote landen besluiten om dergelijke bedrijven te boycotten, ontstaat er enorme druk om hun beleid en praktijken aan te passen. Multinationals zijn immers sterk afhankelijk van de markten in deze landen, en een boycot kan financiële en reputatieschade veroorzaken. Dit zou hen dwingen om ethischere keuzes te maken en bij te dragen aan een wereld waarin mensenrechten beter worden gerespecteerd. Uiteindelijk kan internationale samenwerking tussen landen dit proces versnellen en multinationals verplichten om verantwoordelijkheid te nemen voor hun daden.
"Nadeel is wel dat als je dat voor alle bedrijven zou doen die iets doen in een conflictgebied of “fout” land, hou je weinig multinationals over waar je nog iets mee kan.'
En?
Dit is het equivalent van zeggen: "Als we geen slaven mogen gebruiken houden we niet genoeg arbeiders over."
Noorse voorbeeld zsm navolgen.
Dat Noorse pensioengeld zit sowieso een luchtje aan want de hele Noorse economie draait zo’n beetje op de belastinginkomsten ( waaruit weer pensioenen worden betaald) van de winning en verkoop an buitenland van olie en gas . De belastingopbrengsten hieruit zijn meer dan €100 miljard per jaar.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.
Pensioenfondsen lopen steeds meer op een smal koord, balancerend tussen woedende demo's en slechte publies.
,
Nog even, en ze kunnen alleen nog maar investeren in ontziltingsapparatuur.... en dat heeft weer geen opbrengst.
,
Welnee joh. Ze hebben regels waar ze zich aan moeten houden en dat laten ze na. ABP en PFZW pronken met de UN Guiding Principles on Business and Human Rights resp. de OESO-richtlijnen. Pak ze er eens bij, dan begrijpt u waar dit over gaat. Hoofdstuk 'mensenrechten'.