Joop

Grootste aanbieder coronatesten verdacht van fraude met vaccinatiebewijzen

  •    •  
16-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Illustratief: Corona-app verplicht in horeca

© ILLUSTRATIE - Een mobiele telefoon met de QR-code via de app CoronaCheck. Het kabinet overweegt de invoering van een corona's voor toegang tot horeca en culturele instellingen. Een coronabewi

Spoedtest.nl, een bedrijf met meer dan honderd testlocaties en verantwoordelijk voor een vijfde van alle coronatesten, wordt door het ministerie van VWS verdacht van fraude. Het ministerie heeft aangifte gedaan en het bedrijf de toegang ontzegd tot alle systemen. Het bedrijf kan daardoor geen afspraken meer maken voor Testen voor Toegang. Het gaat volgens het ministerie om fraude met “een behoorlijk aantal” valse vaccinatiebewijzen, schrijft De Volkskrant.
"Medewerkers van de vele, vaak nieuwe testbedrijven hebben niet allemaal toegang tot de databank van vaccinatiebewijzen. Wel kunnen zij via de CoronaCheck-app testbewijzen versturen. De gevoeligheid zit hem in de verplichting dat bij elk testbedrijf een arts meekijkt of de processen verantwoord verlopen. Die hebben met hun BIG-registratie wel toegang tot het portal van vaccinatiegegevens. Of de vermeende fraude bij Spoedtest.nl zo in zijn werk ging, daarover wil het ministerie van Volksgezondheid lopende het onderzoek niets kwijt."
Het is nog de vraag hoe medewerkers die alleen testbewijzen aanmaken in staat zouden zijn vaccinatiebewijzen te maken. Eigenaar Rasmus Emmelkamp van Spoedtest.nl zegt geen idee te hebben wat er is gebeurd en noemt de beschuldiging “ongegrond” omdat het “bijna niet kan kloppen”. Er werken bij het bedrijf 2000 mensen. Emmelkamp is een Amsterdamse ondernemer die eerder restaurants en rondvaartboten exploiteerde.
Andere bedrijven nemen de testafspraken over en het ministerie stelt dat de testcapaciteit geen gevaar loopt. De vervalste vaccinatiebewijzen zullen zoveel mogelijk ongeldig worden gemaakt. Het vervaardigen dan wel gebruiken van fraudeleuze vaccinatiebewijzen zijn misdrijven waar gevangenisstraf op staat. Eerder werden in een ander onderzoek drie medewerkers van de GGD opgepakt wegens het vervalsen van vaccinatiebewijzen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

OlavM
OlavM17 nov. 2021 - 1:36

Hier konden we op wachten.....

JasDon
JasDon16 nov. 2021 - 12:49

De vraag is of administraties goed kunnen worden opgeschoond en of (mis)bruik door koper van QR-codes goed kan worden aangetoond. Wat mij betreft zijn we qua QR-administratie te ver doorgeschoten met de privacyregelgeving. Zoals je nu ziet heeft het alleen maar misbruik in de hand gewerkt.

1 Reactie
rvb2
rvb216 nov. 2021 - 14:11

Privacy is een grondrecht, en dat grondrecht wordt nu iedereen tijdelijk afgenomen om de vaccinweigeraars in staat te stellen te volharden in hun vaccinatieweigering. De integriteit van het menselijk lichaam is een ander grondrecht, even belangrijk als privacy. Het is proportioneler om de integriteit van het lichaam tijdelijk aan te tasten van de ongeveer 15% (ietsje minder, want niet iedereen mag van de dokter gevaccineerd worden) vaccinatieweigeraars: verplichte vaccinatie dus.

Nelisje
Nelisje16 nov. 2021 - 11:02

Er is een levendige handel in QR codes. Die paar die zijn opgepakt is een druppel op de gloeiende plaat. Diegene die dat in de naaste omgeving nog niet hebben gezien zitten wel echt in een bubbel.

2 Reacties
nikita72
nikita7216 nov. 2021 - 11:56

Ik zit in zo'n bubbel, dus leg het mij eens uit. Geef je op een testlocatie iemand een briefje zodat zij het staafje niet in je neus stopt? Dan heb je een QR-code die maar 1 dag geldig is. Of ga je naar de priklocatie en geef je een briefje, zodat je een stickertje krijgt en de spuit ongebruikt de vuilnisbak ingaat? En dan maar hopen dat de prikker je niet uitlacht. Of spreek je van tevoren af dat je op tijdstip X geprikt wordt door persoon Y, waarvan in je bubbel bekend is dat hij/zij om te kopen valt voor N euro's? En hoe weet je dan wanneer Y aan het werk is, en dat je niet toevallig bij een collega ingedeeld wordt?

Nelisje
Nelisje16 nov. 2021 - 20:58

Tussen de 300 en de 500 voor een QR code. We zullen het maar een gemiste prik noemen. En alles wat door een mens beveiligd kan worden kan ook worden gekraakt. Dan gaat het voornamelijk over test codes.

Joop den Uil
Joop den Uil16 nov. 2021 - 10:20

m e dunkt dat er straks hele departementen met vervroegd pensioen naar zonnige oorden zullen vertrekken. De sywertjes hebben zich diep in de overheid weten te wringen al dan niet gesteund door vage wetten en slimme adviseurs

ton14024
ton1402416 nov. 2021 - 9:56

2G nu.

1 Reactie
ton14024
ton1402416 nov. 2021 - 11:34

T, natuurlijk helpt het wél. Je haalt bedrijven uit de keten.