Joop

Wat de grootscheepse 'schoonmaak' van Erdogan inhoudt

  •  
20-07-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
TURKEY-EUROPE-EU-MIGRANTS

© 2016-04-19 13:37:32 Turkey's President Recep Tayyip Erdogan delivers a speech during the mukhtars meeting at the Presidential Complex in Ankara on April 19, 2016. The European Union needs Tu

Vier dagen na de mislukte coup in Turkije wordt beetje bij beetje duidelijk wat de gevolgen ervan zijn. De Turkse president Erdogan heeft inmiddels talloze maatregelen doorgevoerd. Daags na de mislukte coup werden bijvoorbeeld al zo’n 3000 rechters ontslagen. Formeel zijn 99 generaals in staat van beschuldiging gesteld wegens vermeende betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep. Tegen veertien anderen is officieel nog geen tenlastelegging geformuleerd, wel blijven ze voorlopig in hechtenis. Woensdag komt daar het verbod voor alle Turkse universitair docenten bij om het land uit te reizen. Het verbod geldt tot nadere orde.
De Turkse staatszender meldt dat het verbod bedoeld is om te voorkomen dat leraren massaal naar het buitenland afreizen en niet meer terugkomen. Ook zijn vier rectoren uit hun functie ontheven. Saillant is dat de Onderwijsbond als reactie op de coup het ontslag heeft geëist van 1.577 hoogleraren. Werkvergunningen van 21 duizend leerkrachten in het privéonderwijs zijn dinsdag door het Turkse ministerie van Onderwijs al ingetrokken. Toegang tot 20 nieuwswebsites is geblokkeerd, ook zijn 25 mediavergunningen ingetrokken. 34 journalisten hebben hun perspas moeten inleveren, zeker 1 journalist is gearresteerd omdat ze heeft bericht over de coup. Dat schrijft Amnesty International.
De BBC meldt dat inmiddels in totaal al meer dan 50 duizend militairen, overheidsambtenaren, politiefunctionarissen en rechters zijn ontslagen. Iedereen die mogelijk banden heeft met de Gülen-beweging wordt door de regering aangepakt, omdat Erdogan vermoedt dat de moslimgeestelijke Fethullah Gülen achter de coup zit. Waar dat vermoeden op gestoeld is, is compleet onduidelijk. Fethullah Gülen reageerde eerder al niet achter de mislukte coup te zitten.
232 mensen kwamen bij de mislukte staatsgreep om het leven.
WikiLeaks Klokkenluiderwebsite WikiLeaks heeft dinsdagavond zo’n driehonderdduizend gelekte e-mails van de AK-partij gepubliceerd. Het materiaal zou een week voor de mislukte staatsgreep in handen zijn gekomen van WikiLeaks. Vanwege de ‘zuiveringen’ van de Turkse regering, heeft WikiLeaks besloten de e-mails vroegtijdig te publiceren, voor het zelf de kans heeft gehad ze in te zien. Het gaat om interne e-mails die tussen 2010 en 6 juli dit jaar zijn verstuurd. De website wordt in Turkije inmiddels geblokkeerd.
Taksimplein Vroeger hing aan de zijkant van dit gebouw op het Taksimplein een grote foto van Atatürk, tegenwoordig hangen er foto’s van president Erdogan. Maar ook de volgende tekst:
Turkije wil dat de Verenigde Staten Fethullah Gülen, die in Pennsylvania in ballingschap woont, uitlevert. Obama en Erdogan hebben een telefoongesprek gevoerd  over de status van Gülen. Ook hebben de Turken de Amerikanen informatie, naar eigen zeggen vier dossiers, gestuurd maar nog geen officieel uitleveringsverzoek. Gülen heeft de Verenigde Staten opgeroepen niet in te gaan op een eventueel verzoek van Turkije. In een zeldzaam interview benadrukte hij niet achter de coup te zitten.
Europa en Turkije drijven uit elkaar Op Turkije is veel kritiek. Terwijl politici in het land zeggen het ‘virus’ van de overheid te willen opruimen, waarschuwen Europese en Amerikaanse politici hen. Zo zegt Eurocommissaris Federica Mogherini (Buitenlandse Betrekkingen) dat herinvoering van de doodstraf het einde van de kans op EU-lidmaatschap zou betekenen. Turkije zou zich moeten gedragen zoals een EU-kandidaat betaamt. In Turkije begrijpen ze helemaal niets van die kritische houding van Europa. Zo zegt Emre Gonen, hoogleraar internationale betrekkingen van de Universtiteit Bilgi in NRC het onbegrijpelijk te vinden:
"De EU gaat met een jerrycan vol olie naar het vuur. Dit is het slechtst denkbare moment te dreigen Turkije uit EU te zetten. Neem die opmerkingen over herinvoering van de doodstraf. Boven alles tonen die de totale paniek en wanhoop onder Turkse bestuurders […] Dit is niet het moment om te gaan ruziën met de democratisch gekozen regering van Turkije, zelfs als je Erdogan haat, wat ik ook doe. Nu met de beschuldigende vinger wijzen toont een totaal gebrek aan empathie. Ik begrijp niet hoe het kan dat Europese leiders niet begrijpen hoe ernstig het is wat hier gebeurt […] Als Turkije blijvend instabiel is heeft dat een uitstraling naar hele Midden-Oosten en Balkan. Dit is het enige land in de regio dat in staat is stabiliteit te exporteren. Het is niet de eerste keer dat hier een coup wordt gepleegd. Het worstelt met een verdeeld leger. Daar gaat een echt gevaar van uit. Begrijpt niemand dat dan?"
Gülen Erdogan en Gülen waren tot 2013 hechte bondgenoten. Beiden hadden een vroom een islamitisch Turkije als ideaal. In 2013 startte echter een groot corruptieonderzoek naar ministers die werkzaam zijn voor de AK-partij. Het werd het grootste corruptieschandaal uit de Turkse geschiedenis. Erdogan probeerde het schandaal in de doofpot te stoppen en ontkent het. Hij beweert dat de Gülenbeweging achter de ‘complotten van Turkije’ zou zitten. De AK-partij zou erin zijn geluisd.
De Gülenbeweging heeft een grote aanhang in Turkije. In 2014 was de angst bij de AK-partij groot dat Gülen zijn invloed zou gebruiken en de macht zou overnemen. Hierop werden tientallen hooggeplaatste politiefunctionarissen en journalisten opgepakt. De Gülenbeweging werd officieel als terroristische organisatie geregistreerd en iedereen die ook maar iets te maken heeft met Gülen kan op represailles rekenen. Zo werd bijvoorbeeld de krant Zaman gesloten.
Update 15.00
NOS zet de eerste WikiLeaks-bevindingen op een rij:
"Tussen de correspondentie zit veel spam, maar ook gedichten, recepten en gebeden […] Op Twitter wordt bovendien ook geklaagd dat “het gewoon troep is” wat nu wordt gepubliceerd. Ook maken mensen grappen. Zo twittert iemand cynisch: Wikileaks gaat door met het publiceren van documenten over Turkije. Daaronder is een bonnetje te zien waarop staat: 3 mensen hebben gekakt."
In de mails wordt columniste Ebru Umar ook genoemd. Aan de AK-partij wordt gemeld dat ze in het nieuws is geweest. Ook zitten er vertalingen bij van haar columns. In april werd Umar in Turkije in haar woning opgepakt omdat de Erdogan zou hebben beledigd op Twitter. Een andere Nederlandse journalist die voorbij komt in de correspondentie is Lucas Waagmeester. Aan de voorzitter van het Turkse parlement wordt gemeld dat Waagmeester de voormalige premier, Davutoglu, heeft geïnterviewd en dat deze “op alle vragen een openhartig antwoord” gaf.”
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (117)

Marri2
Marri226 jul. 2016 - 11:05

IK zie wel een positief punt in deze. Ik zie een groep intellecruelen en ondernemers stilaan Turkije ontvluchten en hun toevlucht zoeken in Europa. Goed opgeleide mensen , veelal welvarend en ondernemend , die een prima impuls kunnen gaan geven aan de westerse economie.

Bulldog3
Bulldog322 jul. 2016 - 9:08

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft het Duitsland uit de tijd van dictator Adolf Hitler genoemd als voorbeeld van een effectief presidentieel systeem. Dat meldden Turkse media vrijdag. Erdogan wil de Turkse grondwet veranderen, zodat de president niet alleen een ceremoniële rol heeft maar de regeringsleider is, zoals in de Verenigde Staten, Frankrijk of Rusland. De president kreeg donderdag de vraag voorgelegd of het mogelijk is een dergelijk systeem in te voeren zonder de gecentraliseerde rol van de staat aan te tasten. 'Er zijn voorbeelden van in de wereld. Je ziet het als je kijkt naar Hitlers Duitsland', antwoordde Erdogan. De Turkse grondwet stamt uit 1980 en is opgesteld na een coup door het leger. De oppositie steunt Erdogan in zijn wens de grondwet te actualiseren. Ze voelt echter niets voor een zwaardere rol voor de president, omdat een autoritaire leider daardoor te veel macht in handen zou krijgen. wees er maar trots op pffff Hun erin wij eruit goeie deal toch. Later nazi Europa!! Hitler herrijst en heeft dan na zijn dood nog gewonnen. Daar hebben onze voor ouders en opa's voor onze vrijheid en goede welvaart en hun levens er voor gelaten diep triest. Het is zo mooi dat al die Nederturken met hun vredelievende tegen reacties er voor zorgen dat de jaren langen voor oordelen bevestigt worden. Ik word er bijna verdrietig van!! En dan vinden ze ook dat wij er ons niet mee mogen bemoeien!! Zolang het oorlogje hier in Nederland uitgevochten wordt zoals ramen ingooien, bedreigingen, intimidatie zelfs een laffe daad om een Imam af te ranselen hebben wij het RECHT om er ons mee te bemoeien!!!

1 Reactie
il viaggiatore
il viaggiatore23 jul. 2016 - 2:12

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft het Duitsland uit de tijd van dictator Adolf Hitler genoemd als voorbeeld van een effectief presidentieel systeem. Dat meldden Turkse media vrijdag Nee, dat heeft Erdogan al in januari verkondigt, en daarvoor heeft hij ook al boute uitspraken gedaan. Niemand die er aandacht aan heeft geschonken. De EU dendert door.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder21 jul. 2016 - 7:59

Het is toch kwalijk hoe coulant het westen optreed tegen Turkije. Er zijn landen die voor minder naar de middeleeuwen zijn gebombardeerd. Een democratisch gekozen staatshoofd kan geen argument zijn want in Oekraïne was er ook geen probleem om een gekozen staatshoofd aan de dijk te zetten. Behalve de mededeling van de NAVO achter Erdogan te staan heb ik helemaal niets gehoord waarin de NAVO de staatsgreep daadwerkelijk veroordeeld. De NAVO is nog steeds een griezelige organisatie die invloed op regeringen wil uitoefenen. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom de NAVO steun zou geven aan een staatsgreep in Turkije. De doofpot is wel veel makkelijker nu die mislukt is.

Bagus
Bagus21 jul. 2016 - 6:28

Ten eerste: ik herhaal wat ik al meerdere malen op Joop heb geventilleerd en dat is dat 'wij' in het Westen ons beter niet direct met de gang van zaken in Turkije kunnen bemoeien. Ik realiseer mij dat 'met mijn Kantiaanse bril' op daarmee een grote MINDERHEID (iets minder dan de helft van de Turkse bevolking) in feite aan haar lot wordt overgelaten Het lot van al diegenen die nu -vanuit mijn optiek gezien ten onrechte- zomaar worden weggezuiverd gaat mij ook aan het hart. Laat daar geen twijfel over bestaan! Maar interventie van het 'Westen' op welke wijze dan ook is spelen met vuur. Turkije is en blijft ook nu nog een onafhanelijke staat. Ten tweede: wel moet de EU nu categorisch NEEN zeggen tegen toelating tot de Unie van het Turkije van Erdogan (gebaseerd op slechts iets meer dan de helft van 'de wil van het 'volk'). Ten derde: er moet zo gauw mogelijk een alternatief komen voor de huidige vluchtelingendeal met Turkije. Het lot van de vluchtelingen moet daarbij uitganspunt zijn. Ten vierde: ik vind het NIET democratisch om Nederlandse Turken (naar schatting ook zo rond de helft) die het wel met Erdogan eens zijn hun Nederlandse paspoort af te nemen en hen vervolgens te deporteren. Dat is toch ook 'wegzuiveren' op basis van een 'afwijkende mening' en zou regelrecht tegen het rechtsgevoel van een echte democraat in moeten gaan!? Wraak omwille van een eigen mening laten we beter over aan dictatoriale regimes, die 'we' terecht met veel 'hybris' (heilig vuur) afwijzen!

1 Reactie
Bagus
Bagus21 jul. 2016 - 7:11

Ik schreef eerder: [Maar interventie van het ‘Westen’ op welke wijze dan ook is spelen met vuur. Turkije is en blijft ook nu nog een onafhanelijke staat]. (N.B. 'onafhanelijke' in dit citaat moet 'onafhanKelijke' zijn). Dat wil niet zeggen dat een intern en extern INstabiel Turkije (ondanks of juist als gevolg van 'actie harde hand') geen duidelijk punt van zorg is en/of zou moeten blijven voor het 'Westen". Niet alleen de invloed van IS is m.i. daarbij in het geding, maar ook de mogelijk in geopolitiek opzicht in belang toenemende rol van Rusland, een evenmin 'democratisch' regime, is daarbij n het geding.

Bernie2
Bernie221 jul. 2016 - 5:16

Angst en beven, ben ik de volgende? Doet verdomd sterk ruiken naar Hitler die zijn SS op onverwachte momenten huizen liet binnenvallen om voor hem ongewenste individuen en groepen uit hun huizen te sleuren om ze onschadelijk te maken. Hitler veegde ook het juridisch- en politieke apparaat, het onderwijs en de journalistiek drastisch schoon, zodat alleen trouwe handlangers overbleven. Dit is meer dan repressie door een jonge dictatuur, dit is vooropgezet. Uitgedacht. Angst en beven in verdomd veel Turkse huizen, wanneer komen ze mij halen? Niet minder erg zijn de spreekbeurten waarin despoot Erdogan zijn AK-handlangers oproept om in binnen- en buitenland elke Turk of Turkse organisatie die geen AK-aanhanger is, aan te vallen. Waarmee deze integere geitenliefhebber een forse stap verder gaat dan zijn voorganger Hitler. Deze man moet gestopt worden, en wel meteen.

Dewik2
Dewik221 jul. 2016 - 2:49

Potsierlijk Er zijn nu 99 generaals aangeklaagd, dat is 1/3 van het total. Als 1/3 van het Turkse leger daadwerkelijk in aktie was gekomen tijdens de coup dan praten we over 220,000 man. Dat getal staat in schril contract met de 2 tanks, handjevol vrachtwagen en 2 helicopters die echt betrokken waren.

Suuzje
Suuzje21 jul. 2016 - 1:48

De staats Coup is gepleegd door Fetullah Gulen. .Die heeft sinds medio jaren 90 , opleiding beurzen gegeven aan arme kinderen, met het doel om ze later op sleutelposities te plaatsen na de genoten onderwijs die hij heeft gesubsidieerd. Dus hij heeft binnen de justitie en ook het leger en ministerie mensen laten infiltreren. Ook middels zijn eigen media Zaman, die niets anders dan verdraaide verhalen verkondigde om de bevolking te indoctrineren tegen de regering. Het is niet iets van gisteren , dit is heel lang voorbereid. Dat Erdogan dan de hetze media die met onwaarheden en ophits berichtgevingen die uit waren op een burgeroorlog verbood, werd weer in het westen uitgelegd als Erdogan snoert de oppositie de mond, pakt journalisten op. Tja die deden niets aan waarheidsvinding waren enkel spreekbuis van Gulen. Dan wordt Erdogan als dictator gelanceert doordat hij de media van Gulen verbiedt. Wat had hij moeten doen, Gulen die met zijn infiltreren reeds sterk stond, alle ruimte geven zodat een burgeroorlog zou ontstaan. Gulen was not amused dat zijn media werd verboden, want hij kon niet langer de mensen ophitsen, en enkel wanneer de tijd rijp zou zijn, coup te plegen. Dus koos hij voor een versnelde coup, immers hij had geen invloed op de bevolking meer middels media. Hij rekende erop, dat met zijn infiltranten op allerlei posities, en volgens hem de gedeelte van de bevolking die niet op Erdogan en zijn partij hadden gestemd , de coup zouden steunen en het zou slagen. Dat de Turken massaal tegen zouden zijn heeft hij niet ingecalculeerd. Gulen is net de Gladio. Dat Erdogan in het westen als dictator wordt gepresenteerd middels media komt o.a. door hem en zijn metgezellen. Erdogan is allesbehalve ondemocratisch, en al helemaal geen dictator. Hij en zijn hele familie in worden dagelijks door bepaslde Turkse media en ook door vele reaguurders voor rotte vis uitgemaakt. Als hij een dictator of autocraat zou zijn, kon niemand iets onbeschoft over hem kunnen schrijven. Maar een aantal westerse landen hebben een eigen agenda, en regime change en Arabische lentes hebben in het verleden plaatsgevonden. Uiteraard wordt het westerse bevolking regelmatig voorgeschoteld Hoe dictatorisch Erdogan is en worden zijn boodschappen bewust verdraaid in de media, om een image te creëren zodat een regime change middels een coup of burgeroorlog heel plausibel en acceptabel is voor westerse burgers. Men stoomt de westerse bevolking gaar middels media verslaggeving dat onwaar is of uitvergroot of verdraaid. Met Gezi protesten, bijvoorbeeld dat aanvankelijk begon om een paar boompjes, draaide uit op rellen waar eigen productie bommen , molotovcocktails niet vsn de lucht waren van de terroristen DHKP C en PKK. Ook toen is een poging tot het bewust creëren van binnenlands burgeroorlog, dat zou instaan op het Taksim plein en als olievlek over het land zou uitbreiden, mislukt. Erdogan werd in westers media afgeschilderd als onderdrukker van demonstraties en het recht om te demonstreren. Net of men gewoon daar met spandoeken aan het wapperen waren ipv de politie bekogelen met molotovcocktail cocktails. Taksim plein was kortom ook een poging van meerdere heimelijke agenda's om het land te destabiliseren. Wat de huidige arrestaties betreft, niet zo dat de arrestaties op willekeur klaar was. Een aantal op sleutelpositie bekledende reeds verdachte figuren zijn op verdenking opgepakt om te verhoren wat hun band is met Gulen. En velen zijn niet ontslagen, xijjnxokangbhrt verhoor duurt op jon acturg gezet, Hoofdschuldige is Gulen, uitdrukkelijk is om zijn uitlevering gevraagd. Maar ja CIA en Gulen. Dikke maatjes

11 Reacties
Draconisch
Draconisch21 jul. 2016 - 13:11

Tja.. de Erdoganversie van democratie ten voeten uit. Iedereen met een afwijkende of kritische mening moet uit de weg geruimd worden. Er kan tenslotte maar één democratisch gekozen Leider zijn. Een Leider die zijn macht handig weet te vergroten, tegenstanders monddood maakt en altijd gelijk heeft. Hoe kunnen mensen daar nu tegen zijn?

Linda3
Linda321 jul. 2016 - 16:37

Suuzje, hoe weet je dat jouw bronnen wel betrouwbaar zijn en niets verdraaien?

D'Holbach
D'Holbach21 jul. 2016 - 19:03

Hoe voelt het nou om de spreekbuis van een fascistische dictator te zijn?

Suuzje
Suuzje21 jul. 2016 - 23:44

Linda, omdat destijds in 2000 diepgaand uitvoerig onderzoek deed naar persoontje Gulen. Gulen , eerst en doorsnee imaamtje in een wijk van Istanbul. I maakloon zijn niet al te spekkig zonder een hongerloontje. Maar meneertje Gulen, die dus met een karig loontje rondkomt ( volgens de getuigenverklaringen van ex collega's toen in 2000 ) gaat zich vestigen in USA en woont sindsdien in een luxueus onderkomen waarbij de paleis van de oranjes erbij verbleekt. Hoe komt die man aan die geld ?? Waarvan bekostigd hij dat ?? Als we zeggen , dat hij een academische is, wat destijds in 2000 geen sprake van was, dan ga je denken, dus onderzoeken. En ja, waarom hem onderzoeken ? Omdat hij met zijn simpele imam baantje zo vrijelijk daar goddelijk kan leven, plus zijn wens, een islamitische staat, de Sharia in Turkije. Aangezien ik, rond 2000 me zorgen maakte toen daarna AKP Erdogan pinguïns regeren, baarde het mij als seculier persoon zorgen. Wat ik van hem ontdekte was het volgende, en is tevens feitelijk op internet na te trekken. Meneertje Gulen, zogenaamde islam expert, maar niet heus, had prive scholen gesticht in Turkije, om arme kinderen onderwijs kans te geven. Op zich niets mis mee. Maar dan, las ik destijds al, dus alweer begin 2000, getuigenverklaringen van ex leerlingen, die hij onderdak plus scholing kansen gaf. Hij ging, uit vele verklaringen overeenkomstig, bij arme families langs, om hen te overtuigen dat hun kinderen beter opgeleid konden worden plus onderkomen zouden krijgen. Tot zover, nog niets aan de hand. Maar wat die vele getuigen uit verschillende hoeken van Turkije verklaarden die inmiddeklswaren ontsnaot aan de sekte van Gulen, dat ze geen cola mochten drinken, want westers product. Dat ze verplicht goede cijfers moesten halen, dat ze verplicht Gulen beweging moesten promoten middels flyeren,om daarna hard aan de arbeid van huiswerk, goede cijfers moesten halen. Nu komt de volgende puzzels. Iedereen kent Erbakan, hij was destijds tot ongenoegen van seculieren, de ministerpresident met zijn partij. Hij Erbakan, ook een imam, ging naar zijn vriend Gulen toe destijds, ook ruim een decennium geleden verklaard door hemzelf Erbakan dus, met het verzoek om samen binnen zijn islamitische partij, mee te regeren. Het antwoord van Gulen was, ik ga niet in de politiek en met tegenstand het land hervormen. Ik ga het van binnenuit, zonder tegengas de macht naar me toe trekken. Zijn hele opzet met arme kinderen scholing bieden was niet uit nobel heid maar met het oog op de toekomst, om de door hem uitgepikte en geindoctrineerde de afgestudeerde leerlingen op sleutelposities binnen het landsbestuur van boven tot onder te zetten. Gulen subsidieerde niet alleen de arme kinderen, hij indoctrineert ze ook binnen zijn studentenhuizen. Gulen koos ook hun universitaire studie uit. Dus, Gulen bepaslde wie een politie opleiding, rechten, politieke studie moest volgen. Domme leerlingen schopte hij op een gegeven moment eruit. Dit waren in 2000 al de verklaringen van uit de klauwen van Gulen ondergedoken kinderen. Gulen bleef niet alleen daarbij, hij ging met zijn God mag weten (uhm) geld hup een media concern opzetten. Ja zal ook heel plausibel zijn, wanneer een nietszeggende standaard pastoor, met zijn modale loon, zo maar dat zou kunnen. Zonder enkele subsidie bron. Bovendien, hij kan ook niet opgepakt worden en ook niet verhoord of aangeklaagd. Wat maakt die doorsnee zo bijzonder dat hij onaantastbaar is ? Waarom kan hij niet verhoord worden ? Door wie wordt hij beschermd ? En waarom heeft een ander doorsnee imam tje letterlijk, geen macht zoals Gulen, die met geen enkel vermogen een imperium kan bouwen ?? Afijn, nu Gulen dus heimelijk sinds de jaren 90 aan zijn project werkt, weten we dus uit verklaringen van ex leerlingen en een ex minsterpresident, dat hij aan de macht wil op slinkse wijze, en niet stil zit. Hij gaat dus een media concern opzetten. Dat kan zo uit de mouw schudden blijkbaar, dus krant Zaman en Saman Tv worden de wereld in gelanceerd. Waarom zou een godsvruchtig imaampje, die meer met hemelse zaken dan aardse zaken hoort bezig te houden, nu een media concern op te zetten. Zijn media , is niet zoals de EO IN Nederland, die over hoofdzakelijk over hemelse zaken, ziel en zaligheid gaat. Nee, allesbehalve. Meneer, gaat in tegrnstelling tot meeste grote media spelers op de Turkse markt, ook in vele vreemde talen verslag doen. Mag wel. Maar waarom? ? Heeft hij als imaampje niets beters repte doen, zoals de koran lezen of iets dergelijks ? Aangezien ik, naast Nederlands evengoed Turks, vloeiend de Duitse en Engelse taal machtig ben, lees ik met verbijstering zijn verdraaingen in zijn media. Hij is een haatzaaier, een charlatan. Ik was heel lang ook tegen de AKP. Aangezien mijn politieke kleur sociaal democratie is. Maar omdat ik hypocriet, en mysterieus imperium uitgebouwde Gulen met argwaan zijn stappen volg kan ik alles wat ik zeg met bronnen onderbouwen. Ik sta altijd namelijk achter scheiding van staat en kerk. En gezien Gulens "mystereuze" macht, plus al zijn leugens image creëren aangaande Erdogan, door hem hele tijd zwart te maken,, terwijl ik eveneens Erdogan volg, gebied mijn rechtvaardigheidsgevoel mij om het kwaad van goed te onderscheiden. De mensen die nu verhoord worden, zijn niet ontslagen, ze zijn geschortst. Het zijn de ex leerlingen van Gulen, die nu dus geinfilteerd zijn. Hun betrokkenheid wordt nu onderzocht, zoals betaamt in een rechtstaat. Die namen waren reeds al jaren verdacht door hun scholing en cv, masr asngezien er geen wettelijke misdaad was, konden ze ook niet opgepakt en betecht eorden zo der asnleiding. Alle naslagwerk en bronnen zijn op internet te vinden. Wil ik je ook aanleveren. Het is in Turks, anders kun iemand die je kent het voor je vertalen. Last but not last, Saddam was zogenaamd ook een dictator, en hebben zelfs atoom bommen. Regime changes. Keulen werd ook niet in een dag gebouwd. Idem regime changes is ook niet onvoorbereid. Als het volk van Erdogan af wou, gingen ze niet massaal de straten op, en zagen dan hun kans. Op het beeldmateriaal dat hij vastzit bij Istanbul Airport, tussen de massa die hem toejuicht, terwijl de f16 s schietend overvliegen, en tanks alles platwalsen, ik hen hem nooit eerder met lijkswit grauw en ingevallen gezicht gezien.

Lo.wijk
Lo.wijk22 jul. 2016 - 14:29

Bespaar ons al die propaganda leugens van de Turkse media. U vergist zich schromelijk als u gelooft dat we hier net zo onwetend zijn als de aanhangers van dictator Erdogan. U noemt de krant Zaman. Dat was de grootste krant van Turkije. Maar enige journalisten kwamen er achter dat de geheime dienst grote hoeveelheden wapens smokkelde voor IS in Syrië en de krant publiceerde het. De hoofdredacteur werd gevangen genomen, en de kantoren van de redactie gewelddadig binnengevallen en de aanwezige redactie en alle journalisten bedreigd van de trap te worden gegooid als ze niet snel het gebouw verlieten. Daarna werd de hele redactie vervangen met Erdogan aanhangers, en sindsdien komt er geen kritische woord over de politiek van Erdogan meer in die krant, laat staan objectieve nieuws verslagen. Zelfs een lid van het parlement dat de bewijzen toonde van de wapenleveranties aan IS in het parlement en om onderzoek daarnaar verzocht werd opgepakt en moet voor de rechter verschijnen voor "terrorisme." Daarom hebben leden van het parlement op aandringen van Erdogan nu geen immuniteit tegen vervolging voor het gebruik van het vrije woord meer. Het staat allemaal met details online, en dat hebben we gezien. Want hier heerst tenminste geen censuur zoals in Turkije, en worden mensen niet zoals daar opgesloten voor wat posts op Facebook die Erdogan niet bevallen.

Lo.wijk
Lo.wijk22 jul. 2016 - 14:42

"Critici aan orthodox-islamitische zijde (daarentegen) hebben Gülen, vanwege zijn inzet om de interactie met andersgelovigen aan te gaan, uiteenlopende beschuldigingen voor de voeten geworpen: hij zou "een Amerikaanse marionet" zijn, een "agent van de Mossad", en ook "een geheime kardinaal van het Vaticaan" die als een Trojaans paard het christendom Turkije binnen probeert te halen." https://nl.wikipedia.org/wiki/Fethullah_Gülen Dus hij is niet "orthodox" genoeg. Hij wil zelfs goed banden met de christenen hebben in plaats van die te vervolgen... haram! Hij zal het ook wel niet met Erdogans steun aan IS eens zijn. Wat een afschuwelijke terrorist!

Suuzje
Suuzje22 jul. 2016 - 16:54

Zeg Low ijle, ik mag lekker zelf weten wat ik wel en niet ventileer. Dus ik kas je verdere larie niet verder. Ik heb tot twee maal toe, met citaten ik inhet Engels van Gulen Zelf, VAN BBC bepaald geen Turks Media, als bron bovenaan aangegeven. Tevens ook een ander Engels als bron. Maar vreemd genoeg passeerde dat niet de goedkeuring, terwijl het geenszins aanstootgevend is. Ik wist niet dat BBC aan complottheorieën deed. Doe je oogkleppen af, oriënteer je breed ipv zonder enige kennis van zaken, de ander de mond wilt snoeren. Het zal me een zorg zijn wat jou bij voorbaat vaststaande mening is. Ik baseer mij op een decennium onderzoek aan Gulen vanuit zowel Westers als Turkse bronnen waarop baseer jij je vooringenomen hatelijke mening ? Niets anders dan je onderbuik.

Dunya2
Dunya222 jul. 2016 - 17:19

@suuzje Als ik het zo hoor heeft Gulen geprobeerd Turken ook arme kinderen een kans te geven op hoger onderwijs, wat hem, als ik jou zo hoor, goed gelukt is. Op hoger onderwijs hadden deze leerlingen niets met Gulen meer te maken en wordt hun geleerd om kritisch te denken. Hoe het ook zij, al die leraren, hoogleraren en rechters hebben hebben met de militaire coup niets te maken. Door wanbeleid en dictatuur van Erdoyan is een militaire coup door (een deel van) het leger gepleegd dat seculier is en geen aanhangers van Gulen.

Suuzje
Suuzje22 jul. 2016 - 21:21

Zoals meermaals aangegeven Dunya ik volg die man. Die kinderen die hij "onderwijskansen" gaf sinds medio 1990 zijn inmiddels volwassen. Als ze toen tussen de 7 en 12 jaar waren met hun Gulen beurs, zijn ze nu in de dertig minimaal. Ik ga niet in discussie, zeker niet wanneer ik veel breder ben ruim een decennium en uit mijn betoog maar een stukje wordt geciteerd om vervolgens de chronologische opbouw voor het gemak links te lagen liggen en mij even eea mét een zinnetje wil wijzen. Vertel jij dan maar A . Doorsnee Imam, doorsnee loon Hoeven hij goddelijk leven in een kasteel letterlijk ? Hoe kan hij dat bekostigen ? Daarnaast een hele media concern op poten zetten ? Kan de pastoor bok jullie in get dorp dat ook ? Hij is eerder na zijn uitspraak in 1999, dat hij in het landstorm wou infiltreren om macht aan zich toe tenten, in Turkije vervolgd. Maar de nietszeggende doorsnee imam kon zo vluchten naar USA, en hup niet werken als schoonmaker, nee betrekt een riant onderkomen. Hoe kan hij zo ontsnappen als hij vervolgd gaat wirden in 2000 ? Dus alle heilige mannen hebben Hulp van hoger hand ??? Of goddelijk Hulp, uhm ?? Ga eerst grondig onderzoek doen naar die man, ga eens eea verwonderen, wellicht gaat een wereld open. Mijn kennisbank is ruim een decennium, daarna praten we verder. Begin eerst met zijn profiel ye lezen http://www.bbc.com/news/world-13503361 Hoe kom je erbij dat de meeste soldaten seculier waren ? Of ga jij in jou beeldvorming daarvan uit ?Erdogan de Islamist, seculier soldaten plegen logisch een coup dus zoiets?? Als we aannemen dat de seculiere officieren de coup pleegden, waarom gingen de seculieren, zowat helft van de kiezers niet tegen de Erdogan aanhangers in ? Mooiere kans hadden ze niet. Massaal is het volk de straten opgerend. Nog steeds zijn de straten van Turkije bezet door het volk

Dunya2
Dunya223 jul. 2016 - 7:30

Het eenvoudige volk weet alles beter dan al die rechters, onderwijzers en hoge leraren.

Suuzje
Suuzje23 jul. 2016 - 14:26

Dunya, rechters, leraren of officieren, zijn niets meer dan het normale volk en dat ze een expertise hebben betekent niet dat ze alwetend of almachtig zijn. Vreemde kijk van op zaken heb jij. Als jij een zaak een decennium volgt, zou jij ook meer weten dan Truus op de hoek. Want in Nederland weten heel wat mensen wat er speelde bijvoorbeeld in de politiek anno 70 er jaren bijvoorbeeld. Je vergeet wel een iets, had ik reeds aangegeven, op de van de opgepakte leraren of officieren of rechters enz, staat wel wat hun scholing en onderwijs verleden. Dus Gulen ex Gulen leerlingen worden nu verhoord van betrokkenheid of enige band met het sekte van Gulen. Zeg maar een soort vijfde kolonie van Gulen.. zeekoeien wel enkel de echte daders of aanstichters oppakken maar dat is dweilen met de kraan open. Want dan is deze brandje geblust, gaan de in overheidsinstanties functionerende Gulen infiltranten, door met hun functie misbruik tegen een gekozen overheid. Ambtenaren die gevoelig info doorspelen, of leraren die in opdracht van Gulen leerlingen brainwashed, rechters e n justitie medewerkers die wegens hun connectie met Gulen niet onafhankelijk kunnen en zullen zijn, leger idem. onderschat het volk niet en kijk ook niet op ze neer. Democratie is het volk. En het volk die alles volgt al helemaal niet.

malou3
malou321 jul. 2016 - 1:36

Ik hoop dat Amnastie International er boven op gaat zitten! Wat een griezelige wereld.. zonder privacy ook, best eng... Ik hoop dat Merkel iets humaans bereikt...Zin in koffie in de natuur zonder drones? Nou, ik wel!

JanB2
JanB220 jul. 2016 - 23:50

Dit is pas het begin.

OlavM
OlavM20 jul. 2016 - 23:31

Het is zeker een mogelijkheid dat Erdogan de coup zelf in scène heeft gezet. De snelheid en volledigheid van de lijsten van uit te schakelen tegenstanders vormen toch wel een belangrijke aanwijzing. Die lijsten waren zeker tevoren klaar, maar zelfs dan nog is het allemaal buitengewoon snel gegaan. Maar wat ik nog plausibeler vind, is, dat Erdogan van het “geschenk uit de hemel” -mogelijk van Kemalistische huize, alhoewel het amateurisme van de coup daarmee in tegenstrijd is, maar niet zo waarschijnlijk van de kant van de Gülen-beweging- tevoren op de hoogte is, ja eigenlijk moet zijn geweest, of dat hij het op z’n minst heeft zien aankomen. Dus dat hij het allemaal opzettelijk heeft door laten gaan, om daarna zijn eigen slag te kunnen slaan. Dat is absoluut niet ver gezocht!

4 Reacties
adriek
adriek21 jul. 2016 - 7:04

Een beetje dictator (al dan niet adspirant) heeft dat soort lijsten altijd achter de hand, of omringt zich met adjudanten die zulke lijsten snel kunnen produceren. Zelfs in Nederland laten politici heel soms het achterste van hun tong zien en zeggen wat ze echt over de pers, de rechterlijke macht, of over politieke tegenstanders denken. Je kunt makkelijk voorspellen wat er gaat gebeuren als zo iemand in Nederland genoeg macht naar zich toetrekt. Het begint meestal met de pers en een paar onschendbaarheidswetten.

Alleen feiten
Alleen feiten21 jul. 2016 - 7:57

Hij heeft het niet opzettelijk door laten gaan. Hij is er wel kort van tevoren achter gekomen en heeft daarna zijn loyale generaals overtuigd. Vervolgens heeft het volk de macht weer teruggegrepen. Helaas wel veel slachtoffers want deze terroristen waren tot alles in staat. Het volk houdt nou eenmaal veel van hem. Ik vind het een schande dat Nederlanders de kant van de terroristen kiest. Wat nog erger is dat Nederland deze organisatie nog steeds toestaat. Ze hebben nog steeds veel onderwijsinstellingen hier in Nederland. Vanuit deze scholen en studentenorganisaties werven ze hun aanhang. Dat gaat vooral gepaard met leugens en misleiding. Als je de organisatie niet kent geloof je waarschijnlijk niet wat ik vertel. Dat is wel begrijpelijk omdat de Nederlandse media ervan overtuigd is dat iedere organisatie dat tegen Erdogan is de "good guys" zijn. Ze zijn echt een gevaar en mensen, met name de Turken in Nederland moeten hiervoor gewaarschuwd worden. Ze opereren namelijk altijd in het geheim. Ik ben zelf "nurcu" (volgeling van Nursi) geweest en ben ook gehersenspoeld door "Abi"s (broers) in hun geheime "Isik evleri" (huizen van verlichting). Ik was dus bijna al een "$akirt" Ook in Nederland zijn er vele "Isik evleri" waar op dit moment militanten worden opgeleid.

Dunya2
Dunya221 jul. 2016 - 12:28

@Alleenfeiten "Het volk houdt nou eenmaal veel van hem" 51 % van de bevolking heeft voor Erdoyan gekozen en 49 %, bijna de helft heeft op andere partijen gekozen. Dat is dan maar de helft van het volk en de andere helft wil Erdoyan niet. De militairen hebben het volk proberen te redden van een dictatuur. Zij hadden veel meer burgerslachtoffers kunnen maken en Erdoyan kunnen doden, wat ze niet gedaan hebben. Ze hadden gehoopt op de steun van de meerderheid van het volk. Er is geen bewijs dat Erdoyan achter de coup zit. Erdoyan beschuldigt ook andere landen achter de coup te zitten in plaats van te erkennen dat er onvrede heerst bij het volk en het leger over zijn optreden.Sterker nog, zijn regime begint m eer te lijken op het regime van Sadda, waar iedereen uit angst een portret van Saddam in huis had om niet te worden verdacht van tegenstanders te steunen en te worden opgepakt. Onderwijzers, rechters en legerleiders en anderen zijn met meer dan 50.000 man opgepakt. Erdoyan houdt zijn volk graag dom.

Dunya2
Dunya221 jul. 2016 - 12:29

Ik bedoel uiteraard te zeggen; bewijs dat Fettulah achter de coup zit, ontbreekt.

Lo.wijk
Lo.wijk20 jul. 2016 - 22:18

Erdogan zegt in een interview met CNN dat als de VS Gülen niet als terrorist aan Turkije uitlevert -ondanks dat die man niet als terrorist wordt beschouwd en niet op de lijst van terroristen staat in de VS- hij ook geen terroristen aan de VS zal uitleveren als ze hem daarom verzoeken. M.a.w: Als jullie de man niet aan me uitleveren, ga ik de terroristen in mijn land niet uitleveren, maar laat ze vrij hun ding doen. (En jullie weten al dat ik IS steun.)

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh21 jul. 2016 - 5:46

Waarmee hij dus riskeert zelf op die lijst terecht te komen, en/of Turkije op de (informele) lijst van schurkenstaten te plaatsen. Turkije is strategisch belangrijk en kan heel ver gaan, maar er is natuurlijk een grens voordat de VS het niet meer trekt en - op zijn minst - zijn handen aftrekt van Turkije.

Alleen feiten
Alleen feiten20 jul. 2016 - 21:53

De meeste mensen in Nederland hebben wel een kromme redenatie. Moordlustige infiltranten plegen coup, aanslagen, bombarderen het parlement en plegen een aanslag op de democratisch gekozen president. Als hij vervolgens stappen neemt om de overheid te zuiveren van deze infiltranten is hij niet democratisch. Jullie moeten toch begrijpen dat je een land niet kunt runnen met zoveel infiltranten. Mensen, ze reden met tanks over burgers heen en schoten met scherp en jullie maken je zorgen over hun banen.

9 Reacties
Lo.wijk
Lo.wijk20 jul. 2016 - 22:33

Hij heeft duidelijk jarenlang een lange lijst laten opstellen met namen en adressen van tientallen duizenden mensen die het niet met zijn politiek eens zijn. Via de Turkse geheime dienst en verklikkers. Hij had alleen nog een door zijn vrienden in de top van het leger georganiseerde "coup" nodig om al die mensen op te laten pakken. Want hij had de top van het leger al voor een groot deel vervangen met hem gewillige militairen. En die gaven het bevel aan een klein onderdeel van het leger een oefening te houden om het er als coup uit te laten zien. Waarvan ze wisten dat die zou mislukken omdat de grote rest van het leger er niet aan mee zou doen. Maar zo gaven ze Erdogan het excuus om alle politieke tegenstanders gevangen te nemen en te berechten als plegers of aanhangers van een coup. Hij wil ze zelfs doden. Maar voor mensen die enkel de door Erdogan gecontroleerde massa media zien is dit niet duidelijk, omdat die media enkel wat hij zegt slaafs verspreidt. Alle hoofdredacteuren en journalisten van onafhankelijke media zitten al in het gevang. Zelfs de grootste krant van Turkije is volkomen onder zijn beheer gekomen, en kan geen letter kritiek of echt nieuws meer geven.

Lo.wijk
Lo.wijk20 jul. 2016 - 22:51

U herhaalt woordelijk hoe Erdogan zijn politieke tegenstanders noemt: "infiltranten." U dacht waarschijnlijke dat het woord "terroristen" misschien iets te veel van het goede was op dit forum, dus gebruikte u het slim niet, ook als noemt Erdogan diegenen die het niet eens zijn met zijn politiek wel "terroristen." U zult waarschijnlijk blij zijn dat Turkije steeds meer islamitisch wordt dankzij hem. Ik ben blij voor u, maar niet voor al die Turken die liever in een seculier land wonen.

JanB2
JanB220 jul. 2016 - 23:29

Zou je je naam eer aan willen doen en je ook aan de feiten willen houden. Moordlustige infiltranten. Ben je niet goed bij je hoofd of zo?

Robert Follon
Robert Follon21 jul. 2016 - 1:57

Naast de Poetinisten, nu ook al de Erdoganaanbidders?

Alleen feiten
Alleen feiten21 jul. 2016 - 7:35

Kennelijk hebben jullie moeite met de feiten. Jullie hebben toch wel gezien hoe mensen werden afgemaakt. Het zijn wel degelijk infiltranten. Ik zat zelf 3 jaar bij Gulen, bijna gehersenspoeld maar gelukkig is dat heel lang geleden. De lijsten waren inderdaad al gereed omdat deze organisatie sinds de spionage activiteiten van 2 jaar geleden zeer goed in de gaten werden gehouden. Sterker nog, volgende week stond in de planning dat een deel van het legertop (de gulenisten) verwijderd zouden worrden. Waarschijnlijk was dat ook de reden waarom de coup is gepleegd. Het is jouw eigen keus om je ogen te sluiten voor feiten en je mening te baseren op theoristen van de Nederlandse media. Zelfs een openlijk gepleegde coup met honderden burgerdoden

Alleen feiten
Alleen feiten21 jul. 2016 - 7:41

"Maar voor mensen die enkel de door Erdogan gecontroleerde massa media zien is dit niet duidelijk, omdat die media enkel wat hij zegt slaafs verspreidt." Er zijn volop bewegende beelden. Kan het misschien zijn dat jij door de anti-Erdogan media wordt verblind? Weet jij zeker dat jij niet de slaaf bent? "Alle hoofdredacteuren en journalisten van onafhankelijke media zitten al in het gevang." Wilt u aub geen leugens verspreiden. Het zit hier vol met mensen die niet op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in Turkije, straks geloven ze je nog.

Tom Meijer
Tom Meijer21 jul. 2016 - 8:40

"Alleen feiten"??? U kunt mij beslist niet wijsmaken waarom enkele duizenden wetenschappers en mensen uit het onderwijs een terroristisch gevaar voor Turkije zouden zijn. Alleen een gestoorde geest komt daarop. Meneer Erdogan wil blijkbaar zijn land weer terug naar de middeleeuwen voeren. Arm land. Een regering met dergelijke ideeën spoort niet en is een gevaar voor het land.

Lo.wijk
Lo.wijk22 jul. 2016 - 15:05

@Alleen feiten: "De lijsten waren inderdaad al gereed omdat deze organisatie sinds de spionage activiteiten van 2 jaar geleden zeer goed in de gaten werden gehouden. Sterker nog, volgende week stond in de planning dat een deel van het legertop (de gulenisten) verwijderd zouden worrden. Waarschijnlijk was dat ook de reden waarom de coup is gepleegd." ................ Met bovenstaande bevestigt u wat ik schreef. Dank daarvoor. Want inderdaad was deze "zuivering" die Erdogan wilde van zijn tegenstanders al jaren in voorbereiding zoals u zelfs schrijft. En dat was inderdaad ook de reden dat Erdogan die coup liet plegen met medewerking van de hem welwillende militaire top. Een top die hij zelf had geïnstalleerd over de jaren. Dus die gaven bevel aan een minuscuul groepje van het enorm grote leger op "oefening" te gaan als training voor als er ooit onlusten zouden uitbreken. Die bevelen volgde de niet wetende soldaten uit. En Erdogan had z'n excuus voor de door hem al lang geleden geplande echte coup. Want omdat zoveel Turken de charade niet doorhebben -en ook om fundamentalistische religieuze redenen- vinden het best dat Erdogan een wrede tiran is die al hun tegenstanders uitschakelt.

Lo.wijk
Lo.wijk22 jul. 2016 - 15:09

Correctie: "vinden die het best..."

Dubbeldenker
Dubbeldenker20 jul. 2016 - 21:37

Erdogan heeft met zijn ambities via de AK partij Turkije instabiel gemaakt. Stukje Manfred Kets de Vries http://www.elsevier.nl/economie/news/2014/01/manfred-kets-de-vries-leiders-zijn-geregeld-zelfdestructief-1440138W/ Narcistisch Wie hij op de divan heeft gehad, kan hij vanwege zijn beroepsgeheim niet zeggen. ‘Maar de teller staat ruim over de duizend. Veel oud-studenten zijn top- CEO’s en ministers.’ Zijn indruk na al die ontmoetingen? Niet zo best. ‘Als je aan leiders schudt, vallen er heel rare dingen uit. Ze zijn bovengemiddeld vaak neurotisch, en vooral narcistisch. Ze omringen zich vaak met verkeerde mensen en zijn erg gevoelig voor groepsdenken. Verder worden ze vaak gedreven door hebzucht en hebben ze geen contact met de werkelijkheid. ‘Soms heb je een beetje een gekke leider nodig om veranderingen voor elkaar te krijgen. Maar ik kom geregeld leiders tegen die zelfdestructief worden. Na een jaar of zeven op dezelfde plek gaan ze zich vervelen. Dan kunnen ze rare dingen doen die niet in het belang zijn van het bedrijf. Ze willen bijvoorbeeld allerlei overnames doen, terwijl uit alle statistieken blijkt dat de meerderheid daarvan mislukt. Of ze houden zich te veel bezig met externe zaken, zoals hun imago. Niet dat dat per se onbelangrijk is, maar er moet ook iemand de zaak runnen. ‘Na ongeveer zeven jaar moet een leider weg. Dat geldt voor veel organisaties, misschien alleen met uitzondering van familiebedrijven. Het wordt pas echt gevaarlijk als iemand wordt uitgeroepen tot bijvoorbeeld Zakenman van het jaar. Dat is vaak een teken dat hij te veel bezig is met andere zaken dan de kern van zijn bedrijf – en vaak is dit het begin van hybris, overmoed. Tot zover citaat van Kets de Vries. Van toepassing op Erdogan? Oordeel zelf.

X4
X420 jul. 2016 - 21:36

Als je christelijk bent en je woont in Turkije kun je maar beter hier asiel aanvragen. Nu het nog kan ........

Visvijver2
Visvijver220 jul. 2016 - 21:09

Ondertussen weet Erdogan te melden dat Europese landen geen kritiek mogen hebben. Tot nu toe houden onze regeringsleiders zich daar netjes aan door vooral te zeggen dat ze zich ''zorgen maken''. Gelukkig houden veel Europese burgers zich daar niet aan en mogen we zeggen wat we willen over die potentaat die het afgelopen jaar zich blijkbaar heeft verdiept in de 'zuiveringen' in de jaren 30, 40 en 50 van de vorige eeuw in landen als Duitsland, Rusland en China. Dit is Erdogan's ''Grote Sprong Voorwaarts".

Macavity2
Macavity220 jul. 2016 - 20:50

Breaking update: Erdogan kondigt de noodtoestand in E̶u̶r̶o̶p̶a̶ Turkije af om nu echt even door te zetten.

4 Reacties
Alleen feiten
Alleen feiten20 jul. 2016 - 21:55

Ik wens hem veel succes. Alleen hij kan Turkije redden.

JanB2
JanB220 jul. 2016 - 23:33

@ feiten Lid van de man's 5e colonne?

Dewik2
Dewik221 jul. 2016 - 2:52

@ feiten Turkije redden waarvan ?

ValsPlat
ValsPlat21 jul. 2016 - 7:33

@Alleen feiten: Ja, door af te treden.

Bert Vlierman
Bert Vlierman20 jul. 2016 - 20:38

Iedereen die de dingen een beetje op een rij kan zetten, weet dat de grote schoonmaak van Erdogan de sociaal-maatschappelijke infrastructuur van het land enorme schade gaat toebrengen. Erdogan en entourage weten dat zelf natuurlijk ook. Maar voor hen wegen andere zaken zwaarder. Je hoeft niet lang te zoeken naar de zaken die voor Erdogan zwaarder wegen dan de stabiliteit van de samenleving. De ontwikkelingen in de afgelopen jaren maken duidelijk dat het gaat om macht en religie. Turkije heeft nu het stadium van voorbereiding op een totalitaire conservatief-religieuze dictatuur achter zich gelaten. Des te treuriger is het om zoveel Europese politici te horen zeggen, vooral door dat te verzwijgen, dat deze ontwikkelingen geen probleem zijn voor Turkije's lidmaatschap van de NATO. Wie had het ook al weer over de populisten?

Tom Meijer
Tom Meijer20 jul. 2016 - 19:41

Ik maak me grote zorgen over mijn Turkse academische kennissen.

2 Reacties
il viaggiatore
il viaggiatore20 jul. 2016 - 20:41

Ga je nog maar wat meer zorgen maken. Ik lees net dat Erdogan 3 maanden de noodtoestand uitroept.

Tom Meijer
Tom Meijer21 jul. 2016 - 8:35

Ja. Ik vraag mij ook af wat de gevolgen zullen zijn voor internationale wetenschappelijke projecten waarin Turkse (en oa Nederlandse) wetenschappers deelnemen.

Lo.wijk
Lo.wijk20 jul. 2016 - 19:05

Om die lange lijst namen en adressen van tienduizenden dissidenten op te stellen heeft jaren werk gekost aan de geheime dienst, waarschijnlijk met hulp van vele verklikkers. Dat kon onmogelijk allemaal gebeuren in 4 dagen. Helemaal met de trage bureaucratie in Turkije. Het enige wat nodig was als excuus voor het snel oppakken enz. van al die mensen op die lange lijst was een valse vlag operatie van een z.g. "coup."

2 Reacties
JanB2
JanB220 jul. 2016 - 23:40

Om die lange lijst namen en adressen van tienduizenden dissidenten op te stellen heeft jaren werk gekost aan de geheime dienst, waarschijnlijk met hulp van vele verklikkers. Dat kon onmogelijk allemaal gebeuren in 4 dagen. Klopt. De draaiboeken moeten al klaar hebben gelegen. De coup was dé aanleiding om het één en ander per direct in de praktijk te brengen. Ik heb geen aluhoedje anders dan zou je achter de coup zelf ook nog een sinistere werkelijkheid kunnen zoeken. Dat gaat echter wel wat ver. Waarschijnlijker is dat Erdogan bijvoorbeeld zijn hoop op een golf van aanslagen had gevestigd om dan "als de maat vol is" geleidelijk de maatregelen af te kondigen die nu in sneltreinvaart genomen worden. Maar inderdaad, wat we nu zien moet haast wel (gedeeltelijk) voorbereid zijn geweest.

ValsPlat
ValsPlat21 jul. 2016 - 7:36

Het zou jaren kosten indien je dat zorgvuldig doet. Indien het je niet uitmaakt dat op die lijst tienduizenden mensen staan die ongevaarlijk zijn, dan kan het snel geregeld zijn.

Macbeth
Macbeth20 jul. 2016 - 17:36

Nieuwe tijd nieuwe vlag? https://i.imgur.com/qZhwH4f.png

Rode druppel
Rode druppel20 jul. 2016 - 17:34

Ik begrijp er niks meer van. De EU heeft toch afspraken met Erdogan gemaakt over vluchtelingen stroom ? Daar was en is hij nog steeds onze partner. En nu opeens komt er kritiek, maar sancties geen. Afspraken opzeggen in zake de vluchtelingen. Economische sancties en reisadvies naar negatief verlagen. Erdogan aanhangers hun Nederlandse nationaliteit afpakken en linea recta terugsturen naar hun geliefde leider. Maar niks van dat alles. We spreken onze afschuw uit zonder gevolgen eraan te geven. Deze handelswijze van het westen zal diepe indruk maken op Erdogan.

Flipje Tiel
Flipje Tiel20 jul. 2016 - 17:28

Prettig voor president Erdogan dat er zoveel trotse Turken kliklijnen willen bellen.

Patrick Faas
Patrick Faas20 jul. 2016 - 16:46

Even de Nederlandse media checken? EenVandaag: "De Avondvierdaagse. Hoe ging het daarmee? Maar nu eerst het sportjournaal..." Laat maar weer. En onze minister van Integratie durft te klagen dat Turkse Nederlanders naar het Turkse nieuws kijken?

3 Reacties
johanversomeren
johanversomeren20 jul. 2016 - 17:30

is vast lastig om te begrijpen dat, de overgrote meerderheid van Nederlanders het gebeuren van de afgelopen dagen (na de dag van de mislukte staatsgreep) in Turkije weinig interesseert en het dus geen hoofdnieuws meer is. Er zijn zat andere bronnen om de nodige informatie te vinden. Moeilijk hè je verplaatsen in andere mensen?

insignia
insignia20 jul. 2016 - 21:57

Als ik Turk was zou ik dat misschien ook welmdoen. Ik weet echt niet of die nieuwszender ook zo'n 7-8 minuten reclame voor en na heeft. Dan natuurlijk niet. Zal die minister over mij ook wel klagen....

Patrick Faas
Patrick Faas21 jul. 2016 - 15:59

@johanversomeren Alles moet wijken voor dat hersenloze populisme. Als u dan maar begrijpt waarom mensen satellietschotels kopen. En niet meer klagen dat we steeds meer Engels spreken, want in die taal wordt nog wel veel nieuws gebracht. De Nederlandse cultuur is zichzelf aan het opheffen op deze manier.

Pietersen2
Pietersen220 jul. 2016 - 16:10

Is die Gonen werkelijk een hoogleraar?! Er is geen paniek bij Erdogan, die voelt zich oppermachtig en voert nu grote en ongekende zuiveringen uit. Hoe vervelend ook voor de turken, maar Erdogan is op weg naar een groot ottomaans rijk en onderdrukt al zijn tegenstanders. IS is wat ie zelf wil, alleen staat ie dan zelf aan het hoofd ervan. Turkije gaat een zeer instabiele toekomst tegemoet en het laatste wat wij moeten doen is inmenging plegen. Ze moeten zelf veranderen. Dat we al die Erdogan liefhebbers hun tweede paspoort afnemen en met een gratis vliegticket terugsturen, lijkt me logisch. Alles bij elkaar in een samenleving die hun ideaal is. Prima toch... Echter, gezien de visie van de EU

Anja Lodewijks
Anja Lodewijks20 jul. 2016 - 16:06

" Zo zegt Eurocommissaris Federica Mogherini (Buitenlandse Betrekkingen) dat herinvoering van de doodstraf het einde van de kans op EU-lidmaatschap zou betekenen." Vanwege de doodstraf is de relatie met de V.S. ook al zo slecht...... Oh nee, die relatie is juist uitstekend. Huh?

4 Reacties
D'Holbach
D'Holbach20 jul. 2016 - 17:27

U kent niet het verschil tussen een relatie en een lidmaatschap? Of roeptoertert u gewoon graag factfree?

Harry5
Harry520 jul. 2016 - 19:15

helemaal mee eens Anja, de Turken kunnen niets goed doen, wij zullen ze met het opgeheven vingertje wel even vertellen wat ze allemaal fout doen en hoe teleurgesteld en boos wij zijn op hun. " Maar ja Amerika doet alles goed daar is uiteraard nooit kritiek op. Turkije is geen veilig Nederland, Turkije ligt in één van de meest instabiele regio's van de Wereld hetgeen ook haar weerslag heeft op de veiligheid in het eigen land.

Anja Lodewijks
Anja Lodewijks20 jul. 2016 - 20:19

"U kent niet het verschil tussen een relatie en een lidmaatschap?" Ik ken niet het verschil tussen doodstraf en doodstraf.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten21 jul. 2016 - 8:21

@Rock Voorne: misschien moet je dat even gaan opzoeken. Turkije heeft sinds 2004 geen doodstraf meer, dus dat lijkt me stug.

Sardar2
Sardar220 jul. 2016 - 15:56

In het geval van AKP en Erdogan het westen, vooral EU, moeten niet klagen. Zij hebben de huidige Turkije mede mogelijk gemaakt en er is nog veel ondemocratische ontwikkelingen aan de gang waarop EU en het westen geen last van hebben! EU leidde onder Syrische oorlogsvluchtelingen, nu komen Koerden en Turken ook massaal erbij! Het wordt een gezellige EU straks!

DaanOuwens
DaanOuwens20 jul. 2016 - 15:46

De uitspraken van Emre Gonen geven te denken. Ik snap dat wel er een verschil van perspectief is tussen wat Turken nu zien en Europeanen nu zien. Sowieso zijn de Turkse media niet meer in staat tot objectieve berichtgeving. Wat de Turkse bevolking blijkbaar niet ziet en zelfs de hoger opgeleide Turken is dat het Westerse beeld van Erdogan dramatisch gekanteld is. Overigens geheel naar aanleiding van uitspraken van Erdogan zelf. Hij gedraagt zich als een fascistoïde geradicaliseerde moslim. Zijn eigen gedrag bepaalt grotendeels de politieke respons. Er is geen moslim die kan rekenen op sympathie van de extreem rechtse bewegingen in Europa en het is voor Turkije niet eens de moeite waard daar over na te denken. Maar Erdogan heeft door zijn optreden de afgelopen maanden ook de linkse en rechtse middenpartijen van Turkije vervreemd. Daarmee heeft Erdogan zelf een proces in beweging gezet dat in de komende jaren zal leiden tot een diepe kloof tussen Turkije en Europa. Dat proces kan ook niet meer stilgezet of teruggedraaid worden. Het gedrag van de Turkse Nederlanders hier zullen dit vermoedelijk nog versnellen.

3 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud20 jul. 2016 - 18:15

Wat de Turkse bevolking blijkbaar niet ziet en zelfs de hoger opgeleide Turken is dat het Westerse beeld van Erdogan dramatisch gekanteld is.  Volgens mij is het precies het zelfde gebleven. Voor de coup kon je bijna geen positief bericht horen over Erdogan en na de coup precies het zelfde met een klein verschil, en dat is dat ze nu Erdogan de schuld geven voor de coup terwijl ze zelfs stonden te juichen dat de eerste kogels werden afgevuurd. Soms vraag ik me af hoe walgelijk de menselijke brain wel niet is.

Pietersen2
Pietersen220 jul. 2016 - 19:54

@Daan Wat Erdogan wilde was allang duidelijk, alleen wilde een naïve Merkel daar niet aan

7anpau1
7anpau121 jul. 2016 - 7:29

Appi Mohamud 'Ze stonden te juichen'? Een keiharde leugen -en dat weet u ook wel - rechtstreeks afkonstig uit de Erdogan propagandamachine. Nog voordat 1 westers leider of land officieel had kunnen reageren (toen ze dat alanig deden werd de coup unaniem veroordeeld) wisten de talloze (sociale) mediakanalen van Erdogan en de AK partij al te melden dat 'het Westen achter de coupplegers stond of zelfs dat het westen de coup zou steunen of mede had georganiseerd'. Het is toch echt Erdogan die de confrontatie met het westen opzoekt. Dat is al een paar jaar diplomatiek achter de schermen aan de gang, maar vanaf dat 'de eerste kogels werden afgevuurd' heeft Erdogan een ramkoers met Europa en de VS ingezet. Daarbij is de anti westerse retoriek ook heel duidelijk bedoeld als handreiking naar moslim extremisten in met name Syrië en Irak. De coup was een westerse aanval niet alleen tegen Turkije, maar tegen alle moslims en 'de oemma'. Wat de reden is voor Erdogans openlijke propaganda aanvallen jegens het westen is enigszins speculeren. Vast staat dat Erdogan de coup zowel misbruikt om intern orde op zaken te stellen als om draagvlak bij Turken te krijgen voor een door hem gewenste dramatische koerswijziging in de internationale betrekkingen. De komende jaren of zelfs maanden zullen de onderhandelingen met de EU worden afegbroken en daarna stapt Turkije uit de Nato. Hiervoor zal Erdogan de weigering van de VS om Gulen uit te leveren (ondanks een stortvloed aan vals enof soor marteling afgedwongen) bewijs als excuus te gebruiken. Ik denk dat dit wordt ingezet zodat hij daarna de handen vrij heeft om in Syrië en Irak samen met IS cs 'orde op zaken te stellen'. De genocide op de Koerden die daarbij en passant plaatsvindt zal nog wel weer eeuwen ontkent worden door Turkije. Maar misschien is de oorzaak van de uithalen naar het westen ook wel gewoon trots en paranoia die je wel vaker ziet bij dit soort zich almachtig wanende leiders.

Herr Vorragend
Herr Vorragend20 jul. 2016 - 15:44

De berichten die uit Turkije komen laten niets aan de fantasie over. Met nazi-praktijken wordt de "Triumph des Volswillens" uitgeleefd. Nu zijn de boekwinkels aan de beurt, weliswaar (nog) geen boekverbrandingen maar gewoon de boel slopen zie filmpje https://www.facebook.com/roj24news/videos/1746052388999547/

2 Reacties
Herr Vorragend
Herr Vorragend20 jul. 2016 - 15:49

Sorry; VolKswillens.

JanB2
JanB220 jul. 2016 - 23:49

Ik zag het aankomen. Een paar dagen geleden werd mijn vergelijking tussen Erdogan en Hitler nog als een gotspe afgedaan. Intussen voltrekt zich in Turkije real-time hetzelfde scenario als dat in '33 in Duitsland na de machtsovername door Hitler (ook zo'n democraat).

Van der Wal
Van der Wal20 jul. 2016 - 15:28

Zelden in de historie van de mens was reden tot paniek bij een overheid zo niet nodig als nu bij de Turkse overheid. Geen wonder dat ze Turkse academici thuis willen houden, die mensen worden nu bij elke universiteit in de wereld compleet weggelachen als ze met dit soort verklaringen komen.

peterh2
peterh220 jul. 2016 - 15:00

Ondertussen gaat Koenders gewoon praten over toetreding van Turkije met de EU: https://www.cda.nl/mensen/omtzigt/blog/toon/de-eu-en-koenders-spreken-zondag-met-turkije-over-toetreding/ Kan iemand dit nog uitleggen? Graag, want ik snap het niet meer...

6 Reacties
D'Holbach
D'Holbach20 jul. 2016 - 17:29

Misschien vertelt Koenders wel dat die toetreding op deze wijze nooit plaats zal vinden en dat de onderhandelingen stopgezet worden. Of maakte u de verkering ook uit met een sms-je?

Pietersen2
Pietersen220 jul. 2016 - 18:13

Bord voor de kop Naïef Oppertunistisch Eigenbelang, want Brussels beleid Enfin, zoals we Brussel en Den Haag dagelijks mee maken

insignia
insignia20 jul. 2016 - 19:30

Ik hoop dat Koenders de klem in z'n kaken krijgt. De EU die op z'n laatste benen loopt uitbreiden? Zijn ze echt gestoord? Of hebben ze dat wellicht beloofd aan deze of gene?

Lo.wijk
Lo.wijk20 jul. 2016 - 19:45

Ik vermoed dat Koenders gaat zeggen dat Turkije geen visum-vrij reizen zal krijgen in de EU als hij de doodstraf invoert voor al die mensen die het niet met zijn beleid eens zijn. En al helemaal niet dat zijn land lid zal worden van de EU. Want dat is niet meer te verkopen aan de burgers in Europa. Erdogan zal dan mogelijk antwoorden: "Voor het niet invoeren van de doodstraf eis ik wel visum-vrij reizen en ook toekomstige lidmaatschap van de EU. Bovendien zal ik er dan nog een nog eens over nadenken al die Syriërs in mijn land te laten blijven in plaats van ze naar de EU te laten verhuizen."

rick verdonschot
rick verdonschot21 jul. 2016 - 0:29

Ik sta hier totaal niet van te kijken. Sterker nog...zelfs als Turkije een half miljoen mensen af zou slachten zou dat nog weinig verschil maken. Waarom? Omdat dat voor de machthebbers geen issue is. Even voor de duidelijkheid: De machthebbers waar ik het over heb zijn niet de politici en ook niet de dictatoriale kliek in Brussel. De macht ligt bij de centrale banken en in hun verlengde diverse grote multinationals. Het economische stelsel waarin we leven is een piramidespel waarbij mensen worden gedwongen er geld in te blijven steken nadat de boel geklapt is. de VS (lees: de FED) is de basis van hun macht in recordtempo aan het verliezen. De petrodollar wordt massaal gedumpt en waar ze in Irak en Libië nog een regime change hebben door kunnen voeren gaat dat in het geval van Rusland, China en ook Turkije niet gebeuren. Dit is pas het begin van een periode met heel vreemde gebeurtenissen...

Lo.wijk
Lo.wijk22 jul. 2016 - 15:18

@Rick Verdonschot U heeft het spel ook door. Blij dat te zien.

Eindbaas3
Eindbaas320 jul. 2016 - 14:24

Is Geert Wilders nu echt zo fascistisch met zijn PVV of is deze Erdogan met zijn op de Islam gebaseerde politiek nu enger?

3 Reacties
Ben Joop
Ben Joop20 jul. 2016 - 16:55

Lood om oud ijzer

Visvijver2
Visvijver220 jul. 2016 - 17:49

Ik ben geen Wildersfan, maar ik acht Erdogan met zijn machtsmiddelen tien keer enger.

ton14024
ton1402420 jul. 2016 - 18:09

Ja en ja, het is bij beiden moeilijk te zeggen hoeveel bloed aan hun handen kleeft, en nog zal kleven. Er is een wezenlijk verschil: Erdogan is nog niet grijs.

SvenHoek
SvenHoek20 jul. 2016 - 14:15

En toch schuift Turkije binnenkort weer aan tafel om te praten over de toetreding. Dat zal onverminderd plaatsvinden. Erdoğan weet dat en maakt er dankbaar misbruik van. Jammer genoeg spreken wij onze volksvertegenwoordiging er niet op aan.

2 Reacties
D'Holbach
D'Holbach20 jul. 2016 - 17:32

En u heeft gemist dat Merkel Erdo al gewaarschuwd heeft? http://www.volkskrant.nl/buitenland/-herinvoering-doodstraf-turkije-betekent-einde-eu-gesprekken~a4341722/

SvenHoek
SvenHoek20 jul. 2016 - 19:51

En u heeft gemist dat ze komend weekend al weer rond de tafel zitten met elkaar? https://www.cda.nl/mensen/omtzigt/blog/toon/de-eu-en-koenders-spreken-zondag-met-turkije-over-toetreding/

Jorrt88
Jorrt8820 jul. 2016 - 13:48

"De Turkse premier Erdogan" - Heb ik wat gemist?

1 Reactie
Redactie Joop
Redactie Joop20 jul. 2016 - 16:38

Dank, gecorrigeerd.

Uitgekleed
Uitgekleed20 jul. 2016 - 13:13

Turkije als replica van de Stasi gevangenis.

Albert Einstein
Albert Einstein20 jul. 2016 - 13:02

Ik mag toch aannemen dat Gülen NIET wordt uitgeleverd, ook al is bewezen dat hij achter de coup zit. Hetzelfde geldt voor de militairen die nu in Griekenland zitten.

2 Reacties
johannn2
johannn220 jul. 2016 - 14:20

Albert, Pas als er een onderbouwde, geloofwaardige aanklacht ligt, er garanties zijn voor eerlijke rechtspraak, een menswaardige vorm van detentie en geen doodstraf. Hoewel in de VS in veel staten nog de doodstraf bestaat, wordt die op federaal niveau niet meer toegepast. .

Visvijver2
Visvijver220 jul. 2016 - 16:42

Die militairen hebben pech gehad. Rondom Gülen gaat zich een interessante diplomatieke strijd afspelen met ''bewijzen'' uit het Erdogan-kamp. Er is namelijk vast wel een generaal die in doodsnood wil ''toegeven'' dat hij orders van Gülen heeft gehad....

H.Witte
H.Witte20 jul. 2016 - 12:59

Het kan niet bestaan dat het bewind van deze president in die korte tijdsspanne tussen revolte en de ontslagen onderzoeken naar deze mensen heeft gedaan. Er moet dus al eerder een lijst met namen klaar hebben gelegen en dat geeft te denken. Het geeft te denken, omdat het aanleggen van dergelijke dossiers maar een ding kan betekenen: het volgen van deze mensen en het zo mogelijk en zo nodig op enig voor de overheid gepast moment uitschakelen van hen. De geluiden dat Erdogan de staatsgreep zelf heeft geïnitieerd , dat de President van Turkije zijn geheime diensten heeft bewogen krachten binnen het leger zo ver te krijgen is niet onwaarschijnlijk; sterker het is zelfs heel waarschijnlijk. Wellicht gaan daarover de gelekte en de Wikileaks gepubliceerde documenten duidelijkheid geven.

4 Reacties
Dunya2
Dunya220 jul. 2016 - 15:46

"Wellicht gaan daarover de gelekte en de Wikileaks gepubliceerde documenten duidelijkheid geven." Dat hoop ik ook, zodat Erdoyan bij zijn naïeve aanhangers gezichtverlies leidt. Echter de Turken hebben ook geen alternatieven. Iedereen met kritiek loopt het risico opgepakt te worden opgepakt. De buren kunnen je ook verraden..

hugo bergveen
hugo bergveen20 jul. 2016 - 16:46

Beste Henk, Iedere regering heeft een register van mensen die bij ernstige problemen preventief moeten worden opgepakt. In het geval van Turkije zal die lijst vast worden bevolkt door Koerden, Armeniërs, intellectuelen, journalisten, juristen en misschien zelfs studentes zonder hoofddoek en studenten zonder baard. Dat Erdogan dit incident heeft aangegrepen om zijn lijst af te werken zal niemand verbazen; het is alleen de vraag in hoeverre hij zelf de aanleiding daartoe heeft bevorderd.

H.Witte
H.Witte20 jul. 2016 - 18:16

Hugo Bergveen dank voor je reactie. Waarschijnlijk heb je gelijk.

Mark Gh
Mark Gh20 jul. 2016 - 19:07

Dat ze die lijsten hadden liggen hebben ze inmiddels ook gewoon toegegeven. Was een paar dagen geleden in het nieuws.

Muxje3
Muxje320 jul. 2016 - 12:54

Lijkt me duidelijk: of die Emre Gonen is morgen zijn baan kwijt na die opmerking over Erdogan, of het is een trekpop van de regering...

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh20 jul. 2016 - 15:13

Hij zal meer dan zijn baan kwijtraken denk ik

rechtdoorzee
rechtdoorzee20 jul. 2016 - 12:43

Hoeveel meer bewijs moet er komen dat Erdogan een dictator is ? Geen plaats voor hen in de NAVO als het aan mij ligt.

4 Reacties
SvenHoek
SvenHoek20 jul. 2016 - 14:16

Al sinds 1952 lid van de NAVO.

rechtdoorzee
rechtdoorzee20 jul. 2016 - 18:17

Svenhoek Weet ik, ik bedoel eruit met ze

Tom Meijer
Tom Meijer20 jul. 2016 - 19:10

Toen Griekenland zijn fascistische kolonelsbewind kreeg was dat geen aanleiding om dat land uit de NAVO te zetten. En Portugal met het fascistische bewind van Salazar is zelfs vanaf de oprichting van de NAVO lid. De NAVO heeft nooit moeite met rechtse (~fascistische) dictaturen gehad (als het maar geen linkse dictaturen waren!). Dat geeft wel aan waar de NAVO in het politieke spectrum te plaatsen is.

Mark Gh
Mark Gh21 jul. 2016 - 5:47

Tom, je kunt de politieke keuzes in de context van de Koude Oorlog (kernwapens nabij de SU) niet vergelijken met de situatie anno 2016.

Mandara
Mandara20 jul. 2016 - 12:23

Uhm, misschien is Turkije wel niet zo'n heel veilig land, niet voor Turken, noch voor vluchtelingen.

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh20 jul. 2016 - 15:15

Perfect veilig zolang je Erdogan niet tegen de haren in strijkt. Net zoals Syrië perfect veilig was toen Assad het nog controleerde.

msj_meijerink
msj_meijerink20 jul. 2016 - 12:20

Het is allemaal heel simpel: als Reçip Pasja bij Europa wil behoren, moet hij ook de Europese zeden en wetten respecteren. (PUNT)

2 Reacties
hugo bergveen
hugo bergveen20 jul. 2016 - 16:48

Simpel? Uit de onvolprezen serie Yes Minister: if you got them by the balls, their hearts and minds will follow.

msj_meijerink
msj_meijerink21 jul. 2016 - 5:48

Maar wie tast dan in uw visie wie in het kruis?

willemb2
willemb220 jul. 2016 - 12:18

Als je zegt: "Dit is het enige land in de regio dat in staat is stabiliteit te exporteren." En in de direct daarop volgende zin laat weten: "Het is niet de eerste keer dat hier een coup wordt gepleegd," dan ben je toch een beetje de weg kwijt en kan je niemand verwijten Turkije te beschouwen als een land dat echt thuis hoort in het Midden-Oosten. Daar kent men tot op heden slechts één staatsvorm: de dictatuur. Is het geen militaire, dan wel een religieuze. Of een combinatie van die twee. En dan hoor je per definitie niet bij De EU.

pietje5
pietje520 jul. 2016 - 12:16

Meneer Emre Gonen de turkse hoogleermeneer heeft niet in de gaten dat t hier gaat om iemand die wil regeren over -alle- turken, ook die in Duitsland en Amerika en als t ff kan nog vanuit t graf, en dan op zijn hele speciale verplichte manier. Het principe actie-reactie is volgens mij geen rocketscience, die staatsgreep was waarschijnlijk nogal wiedes, maar ik moet zeggen dat ik er niet echt zicht op hep, t gaat meer om een soort van onderbuikgevoel. Ik voel ook dat t niet lang duurt voor hier in NL ook de knop omgaat. Democratie is iets uiterst kwetsbaars weetje, voor je t weet is de bende enkel nog in t gareel te krijgen via de doodstraf. Dus sowieso, wat Brusel zit te doen is in feite al het einde van de democratie. Engeland blijft democratisch, wij alleen wanneer we ook uit de EU stappen. Waar was ik.

Yolo2
Yolo220 jul. 2016 - 12:13

Schoonmaak? Klinkt meer als zuivering. Religieuze en politieke tegenstanders alsmede journalisten en media als terroristen aanmerken en van het toneel elimineren.

Gammana
Gammana20 jul. 2016 - 12:06

Die 'coup' was Erdogan' versie van de brand in de Rijksdag, de gevolgen laat zich raden..