Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Grootschalige uitkeringsfraude door Poolse arbeiders

  •  
03-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
7435362060_3983965cb9_o

© cc-foto: Manolo Gomez https://flic.kr/p/ck3b6A

Malafide bureau’s regelen de onterechte uitbetaling van WW-uitkeringen aan Poolse arbeidsmigranten. Dat onthult Nieuwsuur vanavond. Het UWV blijkt al jaren op de hoogte van de praktijk maar hield dat onder de pet. Kamerleden eisen opheldering en maatregelen.
In het kort werkt het zo. Een Poolse arbeider die zes maanden gewerkt heeft in Nederland heeft gedurende drie maanden recht op een WW-uitkering, mits hij of zij in Nederland blijft en solliciteert. De bureau’s verzorgen valse sollicitaties, onderscheppen en beantwoorden post van het UWV via valse adressen en zorgen zo dat de instantie niet merkt dat de ontvanger van de uitkering in Polen verblijft.
Het UWV is al sinds 2012 op de hoogte gesteld van de praktijk maar hield die stil. Terwijl de fraude op grote schaal plaatsvindt zijn er slechts twee veroordelingen geweest. De daders kregen een taakstraf van 80 uur opgelegd, plus een maand cel voorwaardelijk. Nieuwsuur, dat onder meer een undercover opereerde om de zaak aan het licht te brengen, is voorbeelden op het spoor gekomen waarbij de fraude jaren achtereen aanhield.
"Er zijn zeker 150 Poolse tussenpersonen actief. Die stonden vorig jaar zo’n 9400 uitkeringsontvangers bij. Uit een interne steekproef van UWV, in bezit van Nieuwsuur, blijkt dat 30 procent van de Poolse WW’ers die met een tussenpersoon werken, niet in Nederland is. Dat duidt erop dat ten minste duizenden Polen frauderen en dus ten onrechte WW hebben ontvangen."
Jasper van Dijk van de SP eist, net als andere Kamerleden, opheldering:  “Ik wil weten: waarom is de Kamer niet geïnformeerd? Waarom speelt deze fraude al zo lang en is deze niet aangepakt? De minister moet ons, liefst deze week, opheldering geven.”
Gijs van Dijk (PvdA) zegt tegen Nieuwsuur: “Dit is een aanslag op onze solidariteit. Dit soort malafide tussenpersonen moeten we keihard aanpakken. Dat we als Kamer er niets van weten, terwijl het UWV er eigenlijk al jaren wel van weet, dat kan natuurlijk niet. Dus alles moet boven tafel komen.”
De VVD probeert in een reactie de verantwoordelijkheid naar voormalig minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) te schuiven. “Ik ben heel benieuwd of de huidige minister daar zijn licht op kan laten schijnen,” aldus Dennis Wiersma.
cc-foto: Manolo Gomez

Meer over:

polen, fraude, uwv, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.