Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Grootbanken pompen kapitaal in vuile energie

  •  
15-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
CO2300
Sinds 2005 investeerden banken 165 miljard in vervuilende steenkoolindustrie ... Amerikaanse, Duitse en Belgische banken in top 10
5,1 miljard euro, dat bedrag investeerde Deutsche bank sinds 2005 – het jaar dat het Kyotoprotocol in werking trad – in steenkool. Deutsche Bank staat daarmee op de vijfde plaats van banken die geld pompen in de vervuilende energie. De top 5 bestaat geheel uit Amerikaanse banken als JPMorgan Chase en Citi. BNP Paribas staat op nummer 10 en ING op plaats 23.
De hoge notering is opmerkelijk gezien de communicatie van de banken, waarin zij graag hun groene en/of duurzame imago mogen benadrukken. De CO2-uitstoot door energie uit de door hen gesponsorde steenkoolindustrie is namelijk gigantisch. Gisteren waarschuwden wetenschappers nog dat de CO2-uitstoot fatale gevolgen heeft voor de verzuring  van en daarmee het leven in oceanen.
cc-foto: dmytrok

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

steppewolf
steppewolf15 nov. 2013 - 9:47

Geheel in lijn met de overbekende destructieve bankiersmentaliteit die zonder problemen over lijken gaat voor de kortetermijn winsten.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai15 nov. 2013 - 9:47

Vuile banken vuile energie lijkt me niet echt vreemd. Gewoon geld maken en zo veel mogelijk f**k de mensen en onze kinderen, winst en nog meer winst en mocht het eens een keertje fout gaan dat laten we de belastingbetaler er voor opdraaien zo zit het en niet anders. fijne jongens die banken.

Hazmat Guy
Hazmat Guy15 nov. 2013 - 9:47

Elke euro in kernenergie en vervuilende centrales is zonde. http://www.youtube.com/watch?v=o41GlSU9ZJQ&feature=youtu.be De energie revolutie gaat gewoon te snel voor de oude jongens krentenbrood. Aan stroom maken wordt niet meer verdiend door de oude stroom producenten. Zegt zelfs Delta, waarom er dan nog gesleuteld gaat worden om de oude kerncentrale weer aan de gang te krijgen eind van dit jaar is dan ook tegen beter weten in. Beter te stoppen met produceren van nog meer zwaar radioactief afval. Wie gaat daar nog aan betalen, behalve u natuurlijk via de belasting. Dure erfenis ! Interessant in deze, bron: http://www.laka.org/nieuws/zienswijze-radioactief-afval/ Kan nog net 21 nov eind http://www.laka.org/

[verwijderd]
[verwijderd]15 nov. 2013 - 9:47

Het is niet de taak van banken om energiepolitiek te bedrijven, daar hebben we andere instituten voor. Als de overheid een vergunning afgeeft voor een steenkoolcentrale, en als die centrale economisch rendabel is, dan kan, nee dan moet een bank gewoon een lening verstrekken.

2 Reacties
toshiba
toshiba15 nov. 2013 - 9:47

Een bank moet helemaal niets. Elk persoon, elke organisatie heeft een verantwoordelijkheid naar de toekomst. Als wat het alleen om hun eigen bestaansmogelijkheid te borgen. met de vernietiging van ons milieu komt uiteindelijk ook hun bestaan in het gedrang.

Le Chat Botté
Le Chat Botté15 nov. 2013 - 9:47

En als consumenten dat onverantwoordelijk handelen vinden dan moeten ze snel overstappen naar een bank die zijn maatschappelijke en ecologische verantwoordelijkheid wèl neemt.

[verwijderd]
[verwijderd]15 nov. 2013 - 9:47

Ja maar iedereen wil toch 'groene' stroom. hoe denk je dat dit wordt opgewekt? Windmolens? hahaha... ...nee hoor gewoon ordinaire steenkolen met een mooi 'groen' etiketje. Willen we groen dan moeten we over op Kern Energie. Dan gaan we de goede groene kant op. Scheelt een hoop kosten in de maand, mensen houden geld over, stoppen dit weer in de economie, die trekt weer aan enz enz.. Kan hoor. Gewoon logisch nadenken en je niet laten misleiden door de paniek die wordt aangezwengeld door klimaatgekkies die op hun beurt weer worden opgehitst door de olieboeren. Stop met deze verspillingen. Ban de Kool.

1 Reactie
toshiba
toshiba15 nov. 2013 - 9:47

Kernenergie is een van de duurste vormen van energie opwekking en ook een van de vuilste als je kijkt naar de delving van de grondstoffen. Er is niets schoon en goedkoop aan kernenergie.