Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Groot deel aanhang Trump tegen afschaffing slavernij

  •  
24-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
134 keer bekeken
  •  
Donald Trump
De befaamde redenering onder politieke duiders dat stemmers op racidaal-rechtse figuren “geen racist zijn” is mogelijk aan herziening toe. Aanhangers van de ultrapopulistische Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump blijken er op grote schaal racistische en andere discriminerende overtuigingen op na te houden. Die zijn zelfs zo sterk dat ze andere – politieke – meningsverschillen overstijgen. Juist daarom is Trump in staat kiezers vanuit tegengestelde delen van het rechtse spectrum naar zich toe te trekken, van oerconservatieve christenen tot ‘gematigden’.
Dat blijkt uit een analyse in de New York Times van verschillende enquêtes onder Trump-kiezers. “Hij verenigt facties binnen de partij die elkaar tot nu toe bestreden bij recente verkiezingen. De resultaten laten zien hoe de heer Trump de hedendaagse verdeeldheid binnen de partij heeft geslecht en een aanzienlijk deel van zijn kiezersaanhang heeft opgebouwd uit mensen die zich aangetrokken voelen tot religieuze, sociale en raciale onverdraagzaamheid.”
Voor een deel is die onverdraagzaamheid door Trump zelf aangemoedigd. Zo won hij bijna de helft van de stemmen onder mensen die vinden dat de Amerikaanse grenzen gesloten moeten worden voor reizigers die moslim zijn en geen Amerikaans paspoort hebben. Maar dat is een idee dat hij zelf in december lanceerde en het is een bekend fenomeen dat kiezers degene op wie ze stemmen napraten.
De analyse kijkt daarom ook naar discriminerende opvattingen die Trump nooit verkondigd heeft. Zo vindt een derde van zijn kiezers in South Carolina dat de grenzen ook gesloten moeten worden voor homo’s en lesbiennes. Dat is minstens dubbel zoveel als onder andere Republikeinse kandidaten. Op de stelling dat het witte ras superieur is aan andere rassen antwoordde 78 procent van de Republikeinse kiezers dat ze het daar niet mee eens zijn. Onder Trump kiezers was dat veel lager: 69 procent.
Onder de bewuste Trump-kiezers is ook schrikbarend veel steun voor het slavernijverleden. Maar liefst 38 procent vindt het jammer dat de racistische Zuidelijke Staten die de slavernij niet wilden afschaffen de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) verloren hebben. En bijna 20 procent van zijn aanhang is het er mee oneens dat na de Burgeroorlog de slaven in de zuidelijke staten uit de slavernij bevrijd werden.
Trump won dinsdag ook de voorverkiezing in Nevada, een staat berucht om de lage opkomst. Zo’n 50.000 mensen brachten hun stem uit.
Hillary Clinton heeft zich ondertussen in South Carolina ferm uitgesproken tegen het ‘systematisch racisme’ in het land. Ze zei dat Amerikanen moeten erkennen dat ‘white privilege’ bestaat en dat witte Amerikanen er niet steeds klakkeloos vanuit moeten gaan dat hun eigen ervaringen voor iedereen gelden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.