Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte jammert over wantrouwen Kamer

Oppositie constateert patroon: premier houdt telkens informatie achter
Joop

Groot conflict binnen SGP over Baudet-bewonderaar Tom de Nooijer

  •  
16-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
536 keer bekeken
  •  
tomdenooijer

© Beeld: VPRO

Binnen de SGP in Oldebroek is een groot conflict ontstaan over de positie van Tom de Nooijer, een jonge SGP’er die qua standpunten tegen Forum voor Democratie aanschurkt. De leden stemden in december voor een motie om de 21-jarige De Nooijer lijsttrekker te maken, maar het bestuur heeft die uitkomst naast zich neergelegd. Vijf kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart trekken zich daarom terug. Omroep Gelderland schetst de achtergrond van de hoogopgelopen ruzie bij de mannenbroeders in Oldebroek:
"Het balletje kwam in november vorig jaar aan het rollen, toen bleek dat De Nooijer niet op de kieslijst stond voor de gemeenteraadsverkiezingen. Nog diezelfde dag liet hij weten helemaal te stoppen als gemeenteraadslid, vanwege een verschil van inzicht binnen de SGP-fractie. Een maand nadat duidelijk werd dat De Nooijer niet op de kieslijst van de SGP stond, werden op een ledenvergadering twee moties aangenomen: een motie van wantrouwen tegen het bestuur en een motie om De Nooijer voor te dragen als lijsttrekker."
De Nooijer, een van de hoofdrolspelers in een documentaire die de VPRO maakte over jonge christelijke conservatieven, sprak in 2020 urenlang op het hoofdkwartier van Forum met Thierry Baudet. Hoewel De Nooijer zijn bedenkingen heeft bij de naaktfoto die Baudet ooit tijdens een vakantie op Instagram zette, is hij het op veel andere punten met de Forum-leider eens. Zo is De Nooijer, die inmiddels als stagiair bij de SGP-fractie in de Tweede Kamer werkt, ook een uitgesproken tegenstander van immigratie, klimaatmaatregelen en vaccinaties.
Beeld: VPRO

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (44)

Phil2
Phil220 jan. 2022 - 15:13

SGP moet op z'n tellen passen. Amerika is in menig opzicht ons voorland, en daar hebben we de alliantie tussen een Trump en de evangelicals al kunnen zien gebeuren. "It is a form of Christianity so detached from the teachings of Jesus that Donald Trump can be rebranded as a hero, as God’s imperfect tool to usher in a new era." Vlot geschreven, wordt uit de doeken gedaan dat kerken en fascisme al eerder een gelegenheidsverbond zijn aangegaan: https://mitchellglennfrommichigan.medium.com/this-theologian-warned-of-american-christian-fascism-back-in-the-80s-1a790bff13b3

The Apple
The Apple17 jan. 2022 - 3:36

"Een ongemakkelijke verhouding: gereformeerd geloof en nationaalsocialisme" - https://historiek.net/een-ongemakkelijke-verhouding-gereformeerd-geloof-en-nationaalsocialisme/50777/

6 Reacties
José
José17 jan. 2022 - 9:19

Dit is ook interessant: https://www.groene.nl/artikel/op-kruistocht-met-thierry-pim-en-geert

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 jan. 2022 - 11:05

Jose Duidelijk! Baudet en Wilders zijn in die zin hetzelfde. De een bedient de onderkant van de samenleving de andere juist de bovenkant, de beter gesitueerden en bezigen de retoriek die daarbij hoort. Voor mij was dat al duidelijk. Ik heb eerder ook al wat gelezen over politiek en gelovigen in de VS, hoe zij politieke invloed trachten te krijgen cq. al hebben en overigens hier weer trachten te verspreiden door soms ook letterlijk zendelingen te sturen. Evangelische groepen krijgen ook steeds meer vat op Latijns Amerika vanuit datzelfde doelgerichte zendelingenwerk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jan. 2022 - 11:29

José conservatieve/rechtse opvattingen over gezin en man/vrouw verhoudingen. Mannen die zich in hun vanzelfsprekende gezagspositie bedreigd zien. Geloof is bijzaak.

José
José17 jan. 2022 - 13:53

Voor de betrokken SGP'ers is godsdienst allesbehalve een bijzaak en als je zo'n groep wil begrijpen, zul je hun zelfverstaan ook serieus moeten nemen. Dat maakt het boek van Sander Rietveld, die die geloofswereld van binnenuit kent, juist zo interessant.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jan. 2022 - 18:11

José dat wat het artikel schetst is inderdaad buitengewoon griezelig.

José
José18 jan. 2022 - 4:24

Ik denk ook dat we niet de fout moeten maken deze wereldwijd vertakte beweging te onderschatten.

Sonic2
Sonic216 jan. 2022 - 22:51

Forum en PVV werkt niet alleen in eigen kringen. Het helpt ook andere partijen naar de klote. Hier ook weer een voorbeeld. SGP, CDA etc. Waneer gaan de mensen die er op stemmen in de zelfde categorie zetten als 5 G schreeuwers? Of mensen die in de meest rare complotten geloven? Ik zeg niet dat alle PVV en FVD stemmers monsters zijn. Ook tracht ik niet zozeer ze weg te zetten. Waarom moeten we alleen volstrekt aantoonbare politieke mislukkingen behandelen alsof het een normaal fenomeen is? Tom de Nooijer moet lekker naar Forum gaan. Kan hij hem de hele dag bewonderen. Sterker nog: Dan moet hij dat, want iedereen die dat niet doet is weg. En voor de rest werkt het niet om FvD en PVV kiezers te pleasen. Zoals de SGP doet en de SP ook af en toe doet. Ja21 en BBB ook. FvD en PVV kiezers stemmen toch wel Wilders of Baudet. Omdat die voor het "echte verhaal" staan ofzo. FvD en PVV kiezers zijn gelovigen. Geert en Thierry zijn hun profeet. De verkiezingsprogramma's hun bijbel. Geen idee waarom sommige politieke partijen zoveel moeite doen dit soort kiezersgroepen te pleasen. Of ze op andere gedachten te brengen. Of helemaal oorzaak en gevolg analyses toe te passen. Alsof je een PVV of FvD stemmer in een VVD of CDA stemmer kan veranderen. Of in een GL of D66 stemmers. Het zijn starre, koppige drammers. Die nooit van hun mening zullen afwijken. Nooit. Never niet en nooit. Zelfs het compleet falen van de LPF is de fout van links.

Break on through
Break on through16 jan. 2022 - 15:23

Gaat goed, FvD en SGP vechten elkaar de tent uit! Wedstrijdje "wie is er fouter dan fout".... Welk boek volg je? De Bijbel of toch "Mein kampf"?

Markzelluf
Markzelluf16 jan. 2022 - 13:01

We hebben het hier over ‘een groot conflict binnen de sgp in OLDEBROEK? Met een 21jarige jongen in de hoofdrol? Roflol

JoepJos
JoepJos16 jan. 2022 - 12:52

Bijzonder dat je met al die drek die er uit Baudet uit komt valt over een naaktfoto.

Middenman
Middenman16 jan. 2022 - 12:29

De SGP is de laatste jaren steeds populistischer en activistischer geworden, omdat hun aanhang dat ook werd. Van der Staaij speelt dat spel heel slim; zijn voorganger Van der Vlies was anders. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de SGP electoraal serieus concurrentie heeft, niet van christelijke partijen, maar van PVV en FvD. Je ziet dat de partij daarmee worstelt. Ze hebben 'geluk' dat er van de rechterflank van de CU kiezers naar de SGP overstappen, vanwege klimaat, landbouw en de coronamaatregelen, maar dat houdt een keer op. Uiteindelijk halen PVV en FvD bijna overal hun kiezers vandaan. Van de ene partij wat meer dan van de andere, maar ik ben regelmatig totaal geschokt wanneer ik weer iemand spreek die één van deze partijen verdedigt en waarvan ik het totaal niet had verwacht. Daarom zijn ze zo gevaarlijk.

10 Reacties
Bastet2
Bastet216 jan. 2022 - 14:09

Dat is echt niet iets van de laatste jaren hoor, dat is bij de SGP al zo ongeveer vanaf de oprichting. De oprichter van de SGP Kersten schurkte al graag tegen de NSB aan. Hij is na de oorlog ook voor veroordeeld voor zijn collaboratie en mocht geen publieke functie meer uitoefenen. Zijn portret siert nog altijd de kamers van de SGP.

EenMening
EenMening16 jan. 2022 - 14:09

@Middenman "Uiteindelijk halen PVV en FvD bijna overal hun kiezers vandaan. Van de ene partij wat meer dan van de andere, maar ik ben regelmatig totaal geschokt wanneer ik weer iemand spreek die één van deze partijen verdedigt en waarvan ik het totaal niet had verwacht. Daarom zijn ze zo gevaarlijk." Waarschijnlijk waren veel mensen eind jaren dertig en vooral tijdens de Bezetting zeer geschokt, wanneer ze zich realiseerden wie er allemaal lid waren geworden van de NSB. Degenen die in mei 1940 lid werden van Musserts partij, werden wel "meikevers" genoemd. Soms doet Baudet me denken aan de rattenvanger van Hameln. Het is inderdaad verbazingwekkend wie zich allemaal door hem laten vangen en vervolgens naar FVD overstappen. Het zijn vaak mensen die al een extreme positie innemen en relatief makkelijk overgaan naar een andere extreme positie. Een goed voorbeeld zijn de extreemlinkse "samenzwevers" die regelmatig naar FVD overlopen. Maar er is ook een PVV'er die overgestapt is naar de extreme islam. Bepaalde types veganisten zitten ook in de gevarenzone.

Fabius
Fabius16 jan. 2022 - 14:12

'de laatste jaren' Ik denk niet dat dit iets is van de laatste tijd. De SGP noemt zich een christelijke partij, maar is in feite en in de kern een Oud-Testamentische partij. Als u bekend bent met de bijbel dan weet u dat het Oude Testament helemaal niets van doen heeft met het Nieuwe Testament (vanwaar het Christendom stamt). De SGP hanteert normen en waarden die hun wortels vinden in het Oude-Testament. Met 'christelijk zijn' heeft dat weinig te maken.

Middenman
Middenman16 jan. 2022 - 22:54

@Bastet - dat klopt, maar ik doelde op het moderne populisme van de afgelopen 20 jaar. Daar deed Van der Vlies niet echt aan mee, Van der Staaij flirt er wel mee. @Fabius - Het Oude Testament heeft niets van doen met het Nieuwe? Die twee zijn juist onlosmakelijk met elkaar verweven. Allebei in een andere tijd ontstaan en hebben daarom een andere sfeer en leggen andere accenten, maar de rode draad is gelijk. Jezus was gespecialiseerd in het oude testament :) SGP-ers zijn nogal selectief in het gebruik van de Bijbel, daar zit het probleem. Maar veel van hun extreme standpunten herleiden ze ook tot het Nieuwe Testament, bijvoorbeeld over vaccinatie.

Ch0k3r
Ch0k3r17 jan. 2022 - 7:31

@fabius Jij bent overduidelijk niet bekend met de Bijbel.

Fabius
Fabius17 jan. 2022 - 8:03

@Middenman 23:54 'Die twee zijn juist onlosmakelijk met elkaar verweven.' Neen, dit ben ik niet met u eens. Al geef ik onmiddellijk toe dat christenen verwoede pogingen doen beide Testamenten met elkaar te verbinden op elke mogelijke wijze. 'Jezus was gespecialiseerd in het oude testament' Klopt! (wel, even ervan uitgaande dat hij inderdaad een historisch figuur is). Maar Jezus was een Jood en geen christen. Bovendien bestond er in zijn tijd nog niet zoiets als het Nieuwe Testament.

Fabius
Fabius17 jan. 2022 - 8:11

@Middenman 23:54 Addendum. Of Jezus kennis had van alle boeken van wat wij nu het Oude Testament noemen is ook nog maar de vraag. Persoonlijk denk ik van niet.

Middenman
Middenman17 jan. 2022 - 11:56

@Fabius - Het NT bevat heel veel directe en indirecte verwijzingen naar boeken in het OT. Door veel hedendaagse theologen wordt het NT ook veel meer als Joods boek beschouwd, wat het feitelijk ook is als je naar de schrijvers kijkt.

Fabius
Fabius17 jan. 2022 - 12:56

@Middenman 12:56 De Tenach (of, als u wilt) het Oude Testament is één van religieuze boeken van het Jodendom en heeft absoluut niets met het Christendom van doen. Dat de Christenen later de Tenacht 'gekaapt' hebben en er allerlei tekst en uitleg aan geven om hun eigen religieuze boek te 'legitimeren' is natuurlijk een andere zaak. Leest u het Oude Testament bijvoorbeeld eens met deze drie woorden in het achterhoofd: hemel, hel, leven na de dood. Termen die toch essentieel zijn in het christendom, denk ik. En ik kan meer voorbeelden noemen ondanks de reactie van ChOk3r (maar ChOk3r weet niet dat ik theologie heb gestudeerd).

Ch0k3r
Ch0k3r18 jan. 2022 - 8:31

@Fabius Bedoelde je nu te zeggen dat als je het OT/Tenach als uitgangspunt neemt, je niet logischerwijs bij het NT uitkomt? Dan ben ik het met je eens. Maar het NT borduurt wel voort op het OT. Misschien heb ik je opmerking dus niet goed begrepen. Mogelijk komt dit omdat me verbaasde over dat je de SGP niet christelijk noemt, omdat ze het OT (ten dele) ook serieus nemen. Er zijn zoveel christelijke stromingen die elk hun eigen interpretatie geven aan het OT/NT, dat je moeilijk kunt stellen dat een bepaalde stroming niet christelijk is. SGP volgers hebben zo hun eigen interpretatie van Mattheus 5:17-20. Eigenlijk zou je iedereen die zegt Jezus te volgen christelijk moeten noemen. En ik denk dat als je alle geboden/opdrachten in de Bijbel nogal letterlijk neemt, er bijna niemand op aarde christelijk genoemd mag worden.

JohnVKR
JohnVKR16 jan. 2022 - 11:57

Als gevolg van het aanschuren van de SGP tegen de racisten van FVD is de alliantie in Rotterdam tussen CU en SGP inmiddels gestopt. De afgelopen jaren gingen CU en SGP gezamenlijk de verkiezingen in en vormden 1 fractie in de Rotterdamse gemeenteraad. Nu de SGP steeds meer racistische, fascistische en seksistische FVD-trekken begint te vertonen, heeft de CD de stekker uit de samenwerking getrokken.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout16 jan. 2022 - 11:45

SGP is ziofiel. FvD niet, dus dat is wel een dingetje.

2 Reacties
Hernandez
Hernandez16 jan. 2022 - 13:37

Het lijkt wel een obsessie van je 'Hannes'.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout16 jan. 2022 - 14:22

En Hernandez, lijkt me een dom antwoord.

Greendutch
Greendutch16 jan. 2022 - 11:21

heeft zo’n conservatief ventje dan ook GEEN mobiele telefoon, geen auto, geen internet, etc. conservatieven moeten eens helemaal conservatief gaan leven en niet de krenten uit de pap halen walgelijke houding, willen de conservatieven niet de dienstplicht weer instellen? voor zo’n jochie is afknijpen door een commando een goed idee om eens te leren wat afzien is (wat vluchtelingen doen voor en tijdens hun vlucht0

5 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman16 jan. 2022 - 11:50

Over de dienstplicht, volgens mij zijn alle jongeren vanaf 18 (?)jaar dienstplichtig maar worden niet meer opgeroepen. Het zou zo maar kunnen dat de NAVO in de komende tijd met VS-Rusland controverse het oproepen van dienstplichtigen zal adviseren. De nederlandse regering volgt elk advies van de NAVO.

Hernandez
Hernandez16 jan. 2022 - 11:55

'heeft zo’n conservatief ventje dan ook GEEN mobiele telefoon, geen auto, geen internet, etc. conservatieven moeten eens helemaal conservatief gaan leven en niet de krenten uit de pap halen' En u stookt thuis dan ook geen gas? En heeft geen auto? En gaat nooit met het vliegtuig op vakantie?

Hernandez
Hernandez16 jan. 2022 - 11:57

'willen de conservatieven niet de dienstplicht weer instellen?' We hebben nog steeds dienstplicht..

lmgikke
lmgikke16 jan. 2022 - 12:43

Er is nog steeds dienstplicht. Geen opkomstplicht (op dit moment). Een paar jaar geleden heeft de tweede kamer de wet daarover nog aangepast. I.p.v. de dienstplicht af te schaffen, heeft men hem uitgebreid. Niet alleen mannen, maar ook vrouwen zijn momenteel dienstplichtig. Dus ja, als later blijkt dat er kanonnenvoer nodig is, dan is de dienstplicht zo weer terug.

Green boots
Green boots16 jan. 2022 - 13:09

@Frans, Nederland volgt niet elk advies want het heeft in z'n gehele bestaan nog nooit voldaan aan de 2% begrotingsafspraken.

Norsemen
Norsemen16 jan. 2022 - 11:09

Een godsdienstwaanzinnige met de standpunten van FvD. Gevaarlijker kan het niet worden.

Marc Marc
Marc Marc16 jan. 2022 - 10:40

Dat religieuzen ook in het klimaatcomplot en vaccinatiecomplot geloven is geen toeval. Het is gewoon geestelijke luiheid om zonder bewijs in concepten als hemel en hel te geloven. Kan niet bewezen worden dus het is waar ... Maar om met een positieve noot te eindigen, door de ontkerkelijking zijn er minder wappies dan vroeger.

3 Reacties
Middenman
Middenman16 jan. 2022 - 12:17

Het één heeft echt niets met het ander te maken. Protestanten in Nederland zijn lang niet altijd tegen vaccinatie geweest, dat begon pas toen er begin vorige eeuw een vaccinatieplicht kwam. Onderzoek van het Reformatorisch Dagblad in de eigen achterban heeft aangetoond dat christelijke vaccinweigeraars zich bijna niet (meer) laten leiden door principes vanuit hun geloofsovertuiging. Een flink deel van de vaccinweigeraars doet dat vanuit een diepgeworteld wantrouwen tegenover de overheid. Of dat nu strenge christenen zijn die vinden dat hun vrijheid om te geloven steeds verder wordt ingeperkt, Urkers die vanaf de aanleg van de NO Polder de overheid wantrouwen, immigranten die de overheid niet vertrouwen of slachtoffers van de toeslagenaffaire; het wantrouwen is de gemeenschappelijke factor. Het andere deel van de weigeraars die dat principieel vanuit een levensovertuiging doen zijn niet alleen christenen, maar ook antroposofen, aanhangers van de homeopathie en natuurgeneeskunde en aanverwante stromingen.

Norsemen
Norsemen16 jan. 2022 - 14:46

Onzin Middenman. SGP aanhangers en andere streng christelijke figuren hebben regelmatig in diverse media laten weten waarom ze een probleem met vaccineren hebben. En dat heeft nul komma nul met wantrouwen tegen de overheid te maken, maar alles met hun religieuze overtuiging.

Middenman
Middenman16 jan. 2022 - 22:40

@Norsemen - Die SGP-er uit Staphorst bij Op1 is niet representatief. Goede onderzoeken van officiële instanties en serieuze kranten zijn dat wel.

Ecclesia
Ecclesia16 jan. 2022 - 10:14

Hij heeft i.i.g. al het FvD kapsel en de grijns. Nu alleen het lidmaatschap nog.

5 Reacties
Abma
Abma16 jan. 2022 - 11:20

En vergeet niet de zuigmond want sinds kort pas van de moederborst gerukt.

Hernandez
Hernandez16 jan. 2022 - 11:55

Iemand afserveren op zijn uiterlijk ja? Je kunt toch wel beter dan dit?

Norsemen
Norsemen16 jan. 2022 - 12:00

Zo’n klein snorretje zou hem ook goed staan.

Juppé🎗
Juppé🎗16 jan. 2022 - 13:52

« Nu alleen het lidmaatschap nog.« …..Dat gaat hem te ver. Die fascistoïde uitlatingen kan hij wel pruimen, maar naakt op een piano dat laat iets te veel van Gods schepping zien….

Norsemen
Norsemen16 jan. 2022 - 16:35

@Juppe Inderdaad. En daarom zijn dat soort gasten nog erger dan het soort waartoe Baudet en zijn aanhang hoort. Geen enkel probleem hebben met racisme en andermans ellende, maar wel moord en brand gaan schreeuwen als iemand hun denkbeeldig vriendje niet eerbiedigt.