Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Groot-Brittannië ziet 'grootste stakingen sinds jaren '80'

  •  
30-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
214 keer bekeken
  •  
ANP-groot-brittannië_staking300.jpg
Protest tegen korten pensioenen breed gedragen, zeggen bonden. Demonstraties bij scholen en overheidsgebouwen.
Honderdduizenden Britse ambtenaren en leraren leggen donderdag het werk neer. Radio 1 noemt het al de grootste staking sinds de jaren ’80. De Britten protesteren tegen forse ingrepen van de conservatieve regering Cameron in hun pensioenen. Ambtenaren moeten meer pensioenpremie gaan betalen, langer doorwerken en uiteindelijk valt het pensioen ook lager uit, volgens de bonden tot wel 15 procent. De regering heeft gezegd dat deze maatregelen hoe dan ook worden doorgevoerd, waarop de bonden tot de 24-uurs-staking zijn overgegaan.
Volgens leiders van vier onderwijsbonden, die samen 750 duizend mensen vertegenwoordigen, worden de protesten breed ondersteund, zo meldt de Britse krant The Guardian. Een derde van de scholen is gesloten en twee derde van de universiteiten geeft geen colleges. De staking onder ambtenaren zal gevolgen hebben voor de uitbetaling van uitkeringen en voor rechtszaken. In Londen zijn verloven van politieagenten ingetrokken en vliegvelden houden rekening met achterstanden bij de immigratiedienst. 
Kritiek is er ook, van de liberale vice-premier Nick Glegg en portefeuillehouder Tessa Jowell van Labour, op het besluit om tot staken over te gaan, terwijl onderhandelingen met de regering nog in gang zijn.
De verantwoordelijke minister Francis Maude houdt intussen vol dat de meeste mensen vooralsnog gewoon naar hun werk zijn gegaan en dat verwachte massastaking uitblijft. De Torie-minister zei op de radio dat het huidige pensioenstelsel onhoudbaar is, omdat steeds minder werkenden voor steeds meer gepensioneerden moeten betalen.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

passie20
passie2018 okt. 2022 - 17:50

Ik begrijp niet dat de Britten niet veel eerder hebben geprotesteerd hebben,tegen de uitbuiting door de Conservatieve Partij van Boris Johnson.Ook wij in Nederland hebben geen cent meer over aan het einde van de maand,en nog iets meer en de ouderen gepensioneerden moeten zelfs de straat op.Dat is 3 Kabinetten Rutte.

Soupkip
Soupkip30 jun. 2011 - 11:25

Bezuinigen wegens het wangedrag van enkelen, die zelf buiten schot blijven. Bankiers/ machtswellustelingen, je zou ze een pil van Drion laten slikken voor de schade die ze hebben aangericht.

Rokvok
Rokvok30 jun. 2011 - 11:25

"One of the government's key arguments for reforming public sector pensions crumbled when it was made clear that they are projected to become more affordable in the future, not less, as teachers staged the biggest school strikes since the 1980s over the plans. The forecast that the cost of paying pensions to 6 million public sector workers will fall by £67bn over the next 50 years undermined David Cameron's claim earlier this week that the system could "go broke" if it is not reformed." http://www.guardian.co.uk/society/2011/jun/30/biggest-school-strikes-1980s-doubts-pension-reforms

JanB2
JanB230 jun. 2011 - 11:25

Europa lijkt een nieuwe fase in te gaan.

2 Reacties
MarkMarkMark
MarkMarkMark30 jun. 2011 - 11:25

ja van bezuinigingen... het even geduurd maar zelfs joop reageerders beginnen door te krijgen dat er niet alleen in NL bezuinigd dient te worden...

TulayM
TulayM30 jun. 2011 - 11:25

Inderdaad. Ooit werd de Sultan de Zieke Man van Europa genoemd en nu ligt het Avondland aan het infuus terwijl de economie van Turkije al negen jaar aan een stuk door groeit http://tinyurl.com/67ehcav

fjacobse
fjacobse30 jun. 2011 - 11:25

--- Europa lijkt een nieuwe fase in te gaan.--- Klopt. De fase waarin we er achter zijn gekomen dat je niet eeuwig kan blijven doorgaan met meer geld uitgeven dan er binnenkomt en we dus de tering naar de nering gaan zetten. Rechtse mensen snappen dat. Linksche mensen willen dat niet snappen en gaan de halve stad afbreken. Die weten niet beter meer dan dat ze alleen nog maar rechten hebben en dat het allemaal de schuld is van die gemene banken en dat die daarom maar moeten betalen zodat ze vrolijk verder kunnen gaan met meer uitgeven dan er binnenkomt. Vandaar de opkomst van rechts door heel Europa.

3 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen30 jun. 2011 - 11:25

Als dat zo is, hoe komt het dan dat historisch gezien linkse regeringen minder schulden veroorzaken dan rechts?

ZwareVanNelle
ZwareVanNelle30 jun. 2011 - 11:25

Ik zou het nuanceren. Mensen komen erachter dat zaken als pensioenen, uitkeringen en dergelijke waarvan werd gedacht dat het rechten waren eerder tot de categorie privileges gerekend moet worden. Een pensioen is niet meer zo vanzelfsprekend als 10 jaar geleden. De generaties geboren na de jaren '70 zullen hoogstwaarschijnlijk niet eens meer een pensioen of AOW ontvangen. Denk maar eens in: eerst krijgen we de babyboom generatie die eventjes een hele grote hap gaat nemen uit onze pensioenkas, zorg en andere voorzieningen. Die zijn nu eind 50 begin 60 jaar oud. Simpel rekensommetje... We houden 67 als pensioenleeftijd aan. Als die generatie dood begint te gaan, over zo'n 30 à 40 jaar vanaf nu gezien de levensverwachtingen, dan zullen de mensen die nu midden 40 zijn ook aanspraak beginnen te maken op onze collectieve pensioenvoorzieningen. En in die 35 jaar van lekker de rentenierende babyboomer uithangen daalt de hoeveelheid werkers om de pensionados te blijven financieren aanzienlijk. Het is een gegeven dat de medische wetenschap de levensduur blijft verlengen, de kwaliteit van leven verbetert en de mensen gezonder leven (niet roken, weinig drinken, sporten, etc.). Waarom zou een gemiddelde leeftijdsverwachting van 88 voor mannen en 92 voor vrouwen onmogelijk zijn? Dit is precies het probleem waarover de demonstranten zeggen: "houdt het in stand, we hebben recht op ons pensioen!" Helaas voor hen zou ik zeggen, maar de realiteit is weerbarstiger. Een systeem waar een almaar uitdijende basis geld moet inleggen om aan de top uit te keren heeft een hele leuke naam. Dat is een pyramidespel. Helaas begint het pyramidespel uit elkaar te vallen omdat de basis niet meer groeit.

JanB2
JanB230 jun. 2011 - 11:25

Rechtse mensen snappen dat. Reagan snapte dat niet. En rechts snapt het nog steeds niet. Rechts gelooft nog steeds in gratis geld uit speculaties, obligaties, aandelen, opties en meer van dat soort derivaten.

sinas
sinas30 jun. 2011 - 11:25

In Engeland accepteren werknemers van de publieke sector veel lagere lonen juist omdat de arbeidsvoorwaarden zo goed waren. Dat wordt nu steeds meer afgebroken, waar het pensioen een voorbeeld van is. Er wordt hier (ik woon in Engeland) enorm gekort op de gehele publieke sector - nog veel meer dan in NL! Dat er gereorganiseerd moet worden begrijpt men wel, maar niet dat dat alleen vanuit de publieke sector moet komen. Of is dat de enige sector waar de overheid nog controle over heeft? De Tories willen al jarenlang van de publieke sector af en dat ovh-tekort is het ultieme excuus om dat te bewerkstelligen. Eerst de sector demoniseren, dan van alles korten zodat het nog slechter functioneert en dan... als oplossing de boel verkopen. Starve the beast, heet dat. Ik ben blij dat de staking ook nieuws is in NL en hoop dat iedereen in Europa eindelijk eens wakker wordt.

1 Reactie
doeidoei
doeidoei30 jun. 2011 - 11:25

Er zijn in GB ook wel errug veel ambenaren: 6 miljoen op 62 miljoen inwoners. In Nederland zijn er minder dan een miljoen ambtenaren op 17 miljoen inwoners. Geen wonder dat er bezuinigd moet worden. Daar komt nog bij dat ambtenaren een eindloonregeling hebben, iets wat in het bedrijfsleven amper nog voor komt. Ten derde zijn de ambtenarensalarissen onder Blair/Brown flink verhoogd. In 2010 is gebleken dat de ambtenarensalarissen juist zo'n £2000 hoger liggen dan in het bedrijfsleven. Dit is omdat er in het bedrijfsleven flinke druk is onstaan op de salarissen. Dit zijn cijfers van het Office for National Statistics (Britse CBS dus). "For many years public sector workers were paid less than those in the private sector, with workers willing to accept lower pay in return for greater job security and better pensions. However in the last decade public sector pay has increased at a far greater rate, with GP partners now earning £107,000 a year and many head teachers in secondary schools paid more than £100,000" GP = Huisarts. Staat allemaal hier. http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/7036131/Record-gap-between-public-and-private-sector-pay.html