Joop

Groot-Brittannië zet duizenden militairen in voor No Deal Brexit

  •    •  
18-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
120525-F-WJ663-103
De Britse regering bereidt zich militair voor op een eventuele No Deal Brexit, dat heeft de minister van Defensie dinsdag gezegd tijdens bijeenkomst van het parlement. 3500 militairen worden in de hoogste staat van paraatheid gebracht in het geval dat Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat zonder overeenkomst.
Tory-parlementslid Will Quince wilde van staatssecretaris van Defensie Gavin Williamson weten of hij verzoeken heeft ontvangen van overheidsinstantie over de inzet ‘van onze wereldklasse krijgsmacht’ in het geval van zo’n No Deal. Daarop antwoordde Williamson:
"We hebben tot nu toe nog geen formele verzoeken ontvangen. Wat wel doen, is het opstellen van rampenplannen en wat we ook doen is 3.500 militairen in gereedheid brengen, zowel beroepsmilitairen als reservisten, om elke overheidsafdeling te ondersteunen in het geval van onvoorziene omstandigheden."
In het Britse parlement werd dinsdag weer vergaderd over de Brexit-voorbereidingen. Volgens een woordvoerder van de Britse regering wordt nog altijd geprobeerd een Brexit-akkoord te bereiken met de EU, maar aangezien de uittreding over drie maanden plaats moet vinden, wordt rekening gehouden met een No Deal. Ook raadt het kabinet zowel bedrijven als burgers aan hun eigen No Deal-voorbereidingen te treffen en dat advies daarover de komende weken zal worden verstrekt.
Bron: The Guardian / cc-foto: RAF Lakenheath
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

quatsch
quatsch19 dec. 2018 - 20:02

In het land waar het bij wet verboden is dood te gaan in het parlement, zullen deze troepen vast en zeker worden ingezet tegen cyberaanvallen.

Uitgekleed
Uitgekleed19 dec. 2018 - 11:12

De Britten menen dat het lidmaatschap van de EU geen politieke fuse verplicht stelt. Bij aanvang van het lidmaatschap werd alleen een economische fusie voorzien. Dat daarna de meerderheid tegen hun zin politieke verdragen doordrukten heeft deze Brexit doen ontstaan. Als daar op het vaste land geen begrip voor kan zijn dan zal een harde Brexit onvermijdelijk zijn.

2 Reacties
Luneau
Luneau20 dec. 2018 - 8:47

Dan hebben de Britten niet goed opgelet. Begin jaren '70 werd door overheid en media duidelijk genoeg gemaakt wat de bedoeling was.

Klaas Punt
Klaas Punt20 dec. 2018 - 14:01

Luneau - Nederlanders hadden wel goed opgelet, stemden "Nee" en hebben dezelfde kous op de kop gekregen als de Britten. Dus ergens denk ik dat je ongelijk hebt. En als het de Britten lukt om zich te ontdoen van die EU druk, dan is bewondering op z'n plaats. Het zal wat centen kosten maar geld is niet alles.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*19 dec. 2018 - 9:44

Goedendag. Er komt sowieso wel een Deal of de Britten zullen zeer waarschijnlijk gewoon binnen de EU blijven (namelijk via een eventuele Second Referendum b.v.), neem ik aan. No Deal betekent zeer waarschijnlijk het terugkeer van een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Niemand in heel VK, zelfs al die diehard Brexiteers, die blijkbaar altijd zoveel meningen hebben (!), wil *The Troubles* opnieuw zien oplaaien in dit gebied. Wie weet, is dit weer slechts een strategie van Theresa May en haar Tory collega's om een allerlaatste poging te doen om meer concessies te proberen uit Juncker, Tusk en de EU te dwingen, vermoed ik tenminste. De grote Britse ondernemerslobby in het VK zullen (in eerste instantie) nooit een No Deal permitteren, volgens mij. Het VK zit op dit moment tussen de 5e en 6e positie (die blijkbaar constant afwisseld tussen het VK en Frankrijk, blijkbaar vooral vanwege de koers wat betreft de waarde van de Britse Pond en de Euro), wat betreft de Top Tien grootste economieën op aarde. Deze zeer belangrijke positie wil de blijkbaar zeer pro-business Conservatieve Partij van Premier Theresa May sowieso niet kwijt, neem ik aan. Maar dan wie ben ik?.. Een fijne dag!!!.

msj_meijerink
msj_meijerink19 dec. 2018 - 8:12

Wil het Engelse leger wel uit de EU?

1 Reactie
ton14024
ton1402419 dec. 2018 - 9:47

Heeft een leger wat te willen?

DaanOuwens
DaanOuwens19 dec. 2018 - 7:25

Als ik mij laat leiden door de opvattingen van de populisten is dit een geheel overbodige actie. Er is immers niets aan de hand, het VK gaat een gouden toekomst tegemoet, de EU is overbodig en Brussel zit vol met zakkenvullers en er worden slechts paniek verhalen verspreid om de gewone hardwerkende Britse burger ongerust te maken. Kortom waarom zouden ze dit doen?

2 Reacties
Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker19 dec. 2018 - 18:03

Als het mis gaat is het de schuld van de EU. Dat weet je toch?

Hiltermann
Hiltermann19 dec. 2018 - 20:00

Wie het VK heeft gekend in de periode voorafgaand aan het EU lidmaatschap weet hoe veel red tape, Engels voor bureaucratie, er klaar ligt om de boel te traineren en in het honderd te laten lopen. Dat de Britten nu serieus overwegen het leger in te zetten is zeker geen grap. De tijden van "Daar komen de schutters" gaan herleven maar dan wel zonder Captain Manwaring. Helaas.

johannn2
johannn218 dec. 2018 - 21:39

Om het leger in te zetten tegen de eigen bevolking ?!? Het leger is er om de territoriale integriteit en soevereiniteit te handhaven. Is het eigen volk een bedreiging geworden voor de eigen soevereiniteit ?!? Dat is dan wat je noemt een kei- en keiharde Brexit !! .

5 Reacties
Luneau
Luneau19 dec. 2018 - 11:14

Een harde Brexit leidt met redelijke zekerheid tot tekorten aan voedsel, medicijnen en andere noodzakelijke producten en diensten. En daarnaast hoge prijsstijgingen voor de producten die nog wel leverbaar zijn. De kans dat als gevolg hiervan rellen of andere noodsituaties ontstaan, is erg groot. Vandaar dat het leger zich voorbereidt op een rampenplan.

johannn2
johannn219 dec. 2018 - 17:56

Luneau, Dat is in een democratische samenleving niet de taak van het leger, maar van de politie. Als het leger erbij nodig is/wordt ingeroepen is er iets grondig mis. .

Hiltermann
Hiltermann19 dec. 2018 - 20:04

Johannn, Die taak kan de politie nooit aan. Kijk naar de gele hesjes beweging daar kon de uitstekend bewapende en getrainde Franse ME niets tegen uitrichten. 300.000 woedende Britten die oprukken naar the Houses of Parliament hou je niet rustig met wat onbewapende politiemensen. De Britse politie is in beginsel nog steeds niet bewapend.

johannn2
johannn220 dec. 2018 - 22:56

Hiltermann 19 december 2018 at 21:04 Die moet je ook niet tegenhouden met een politie- of legermacht, maar met goede politiek. .

johannn2
johannn220 dec. 2018 - 23:00

Hiltermann 19 december 2018 at 21:04 Jij stelt: "300.000 woedende Britten die oprukken naar the Houses of Parliament hou je niet rustig met wat onbewapende politiemensen. De Britse politie is in beginsel nog steeds niet bewapend." Wat wil je dan? Dat ze op die mensen gaan schieten?! Dan komt het hele land in opstand. .

Kilted
Kilted18 dec. 2018 - 18:40

Het is niet onverstandig om het leger op stand-by te hebben staan. Er is een altijd een risico dat een no-deal Brexit tot ongeregeldheden leidt. Er worden nu wel voorraden aangelegd, maar de UK is een netto importeur van vers voedsel. Het is helemaal niet gezegd dat e.e.a. tot onlusten leidt, maar die kans is niet nul. Dan is altijd verstandig om voorbereid te zijn. Beter achteraf geconstateerd dat de extra maatregelen niet nodig waren dan achteraf vaststellen dat je achter de feiten aanloopt. Let wel, dit mag niet leiden tot een tijdelijke politiestaat of staat van beleg enz. Maar legers hebben ook in vredestijd de taak burgers te beschermen. Ik kan mij de vele militairen die in 1993 en 1995 zandzakken stonden te vullen, en mensen met vrachtwagenS uit ondergelopen boerderijen haalden nog goed herinneren. Er zullen zich maar weinigen hebben afgevraagd of het terecht was dat het leger werd ingezet.

3 Reacties
Karingin
Karingin18 dec. 2018 - 21:38

Het lijkt me inderdaad zeker een verstandige voorzorgsmaatregel. Maar voor de dagelijkse gang van zaken na een harde Brexit, zou het minstens zo verstandig zijn als er massaal douanepersoneel zou worden geworven. Daar hoor ik van die kant van het kanaal niets over. Er wordt gehamsterd en het leger wordt gemobiliseerd. Klinkt bijna alsof er op oorlog wordt voorbereid en niet op het terugpakken van de nationale soevereiniteit...

W-74
W-7419 dec. 2018 - 9:08

Het gaat niet zozeer ter afwending van onlusten maar om de douane, belasting, immigratie en wellicht -daar is ie- politie te ondersteunen bij een harde Brexit. Deze overheidsdiensten krijgen waarschijnlijk te maken met een gigantische toename van werkzaamheden waarvan nu nog niemand goed kan inschatten hoe die er ic uit gaan zien. Omdat nog steeds niemand weet welke kant het precies met het VK opgaat: zacht, hard, no deal, nieuw referendum,..? Regeren is vooruitzien, en dus kun je maar beter op het ergste voorbereid zijn en wat 'manpower' achter de hand houden.

Hiltermann
Hiltermann19 dec. 2018 - 20:07

Het werven, laat staan het opleiden van douaneambtenaren is nog niet begonnen in het VK. Een van de vele signalen dat de Britse overheid nog geen idee heeft wat er op haar afkomt na de Brexit of die nu zacht of hard is. Dat maakt weinig uit.

Thuiszitter
Thuiszitter18 dec. 2018 - 18:25

Ook raadt het kabinet zowel bedrijven als burgers aan hun eigen No Deal-voorbereidingen te treffen en dat advies daarover de komende weken zal worden verstrekt. — Ben benieuwd naar het advies .

3 Reacties
Karingin
Karingin18 dec. 2018 - 21:33

Hamsteren!

Luneau
Luneau19 dec. 2018 - 11:16

Yup, hamsteren van voedsel en medicijnen.

Thuiszitter
Thuiszitter19 dec. 2018 - 14:22

Karingh en luneau - advies buiten het hamsteren om .

Henri Zwols
Henri Zwols18 dec. 2018 - 17:44

> wordt nog altijd geprobeerd een Brexit-akkoord te bereiken met de EU Er is al een Brexit-akkoord met de EU. Het Britse parlement moet dat alleen nog wel goedkeuren.