Joop

Groot-Brittannië zet 180 militairen in bij nasleep Russische vergiftigingsaanval

  •    •  
09-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bojo
Groot-Brittannië heeft 180 gespecialiseerde militairen ingezet in het gebied waar een Russische oud-spion en zijn dochter afgelopen weekend werden vergiftigd. Dat meldt Reuters. Sergei Skripal en zijn dochter Yulia belandden op de intensive care nadat ze zondagmiddag bewusteloos in elkaar zakten op een bank in de kathedraalstad Salisbury zijn gezakt. Volgens de Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd verkeert het tweetal nog steeds in een zeer ernstige toestand.
Volgens het Britse Ministerie van Defensie en Politie zijn ongeveer 180 soldaten, waaronder militairen met chemische expertise, naar de stad gestuurd om ambulances en andere voertuigen te verwijderen die bij het incident en nasleep betrokken waren. Het publiek zou zich echter geen zorgen hoeven maken over resten van het zenuwgif waarmee Skripal werd vergiftigd. Het incident werd al snel vergeleken met de dood van de voormalige KGB-agent Alexander Litvinenko, een criticus van de Russische president Vladimir Poetin, die in 2006 in Londen stierf na het drinken van groene thee doorspekt met radioactief polonium-210. Groot-Brittannië heeft gezegd dat het krachtig zal reageren als uit het bewijs blijkt dat Rusland achter de vergiftiging zat:
Het Kremlin heeft elke betrokkenheid bij het incident ontkend en zegt dat anti-Russische hysterie door de Britse media wordt aangewakkerd. Skripal verraadde tientallen Russische agenten aan de Britse inlichtingendienst vóór zijn arrestatie in Moskou in 2004. Hij werd veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf in 2006 en kreeg in 2010 onderdak in Groot-Brittannië nadat hij was ingeruild voor Russische spionnen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Inspector Gadget
Inspector Gadget10 mrt. 2018 - 5:14

Er zijn maar enkele landen waarbij je direct je verdenkingen mag bekend maken en er zonder kleerscheuren mee weg komt. Stel je eens voor dat wij zonder enige bewijs Duitsland zouden beschuldigen voor vandalisme bij die Joodse restaurant in Amsterdam! Dit is zelfs geen vandalisme maar executie op buitenlands grondgebied. Sommige mensen noemen stemmingsmaken en enkelen zelfs propaganda. De kans is groot dat een ex-KGB agent de spion herkende en zelf actie heeft ondernomen of een Rus die heeft uit waanideeën voor zijn vaderland heeft gedaan. Nergens staat geschreven dat alleen westerse mensen verward kunnen/mogen zijn, ook Russen en moslims kunnen af en toe verward zijn.

2 Reacties
erikbos
erikbos10 mrt. 2018 - 10:45

"De kans is groot dat een ex-KGB agent de spion herkende en zelf actie heeft ondernomen" Wat een onzin, toevallig had die ex-KGB ook een spuitbus zenuwgas op zak? Zenuwgas produceer je niet even in je keukentje ook niet als ex-KGBer. Voor een ex-KGBer had een mes of pistool veel makkelijker en logischer geweest. Dit was een professionele moordaanslag met een zeer moeilijk verkrijgbaar middel. Wel rijst de vraag waarom zo'n geavanceerd wapen gebruiken i.p.v. simpel neerschieten? Mogelijk als afschrikwekkend voorbeeld voor andere mogelijke potentiele overlopers?

Jan35
Jan3510 mrt. 2018 - 11:43

“De kans is groot dat......” De kans dat jij onzin uitkraamt om je favoriete dictator uit de wind te houden lijkt mij een stuk groter.

johannn2
johannn29 mrt. 2018 - 20:38

" Groot-Brittannië zet 180 troepen in bij nasleep Russische vergiftigingsaanval " UIt hoeveel man/vrouw bestaan die troepen dan wel? .

4 Reacties
Redactie Joop
Redactie Joop9 mrt. 2018 - 21:18

dank voor de correctie

JanB2
JanB210 mrt. 2018 - 0:18

Het is geen correctie maar klinklare onzin. Het woord "troepen" betekent namelijk ook "individuele manschappen". Het woord wordt juist in deze context ook het meeste gebruikt volgens mij (bijvoorbeeld bij meldingen omtrent het aantal troepen (sic!) dat ergens is gelegerd). Het woord had dus gewoon mogen blijven staan.

johannn2
johannn212 mrt. 2018 - 14:00

Jan, Mis jan, het ligt aan de context. Masachappen en troepen zijn niet willekeurig inwisselbaar. "De troepen rukten op": manschappen "G. B. zet 180 troepen in.." : daar gaat mijn opmerking over en ziet de redactie een reden tot correctie in. .

johannn2
johannn212 mrt. 2018 - 23:19

correctie: "Masachappen " moet "Manschappen" zijn. .