Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Groot-Brittannië zet 180 militairen in bij nasleep Russische vergiftigingsaanval

  •  
09-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
bojo
Groot-Brittannië heeft 180 gespecialiseerde militairen ingezet in het gebied waar een Russische oud-spion en zijn dochter afgelopen weekend werden vergiftigd. Dat meldt Reuters. Sergei Skripal en zijn dochter Yulia belandden op de intensive care nadat ze zondagmiddag bewusteloos in elkaar zakten op een bank in de kathedraalstad Salisbury zijn gezakt. Volgens de Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd verkeert het tweetal nog steeds in een zeer ernstige toestand.
Volgens het Britse Ministerie van Defensie en Politie zijn ongeveer 180 soldaten, waaronder militairen met chemische expertise, naar de stad gestuurd om ambulances en andere voertuigen te verwijderen die bij het incident en nasleep betrokken waren. Het publiek zou zich echter geen zorgen hoeven maken over resten van het zenuwgif waarmee Skripal werd vergiftigd. Het incident werd al snel vergeleken met de dood van de voormalige KGB-agent Alexander Litvinenko, een criticus van de Russische president Vladimir Poetin, die in 2006 in Londen stierf na het drinken van groene thee doorspekt met radioactief polonium-210. Groot-Brittannië heeft gezegd dat het krachtig zal reageren als uit het bewijs blijkt dat Rusland achter de vergiftiging zat:
Het Kremlin heeft elke betrokkenheid bij het incident ontkend en zegt dat anti-Russische hysterie door de Britse media wordt aangewakkerd. Skripal verraadde tientallen Russische agenten aan de Britse inlichtingendienst vóór zijn arrestatie in Moskou in 2004. Hij werd veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf in 2006 en kreeg in 2010 onderdak in Groot-Brittannië nadat hij was ingeruild voor Russische spionnen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.