Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Groot-Brittannië deporteert bokser die meermaals onder Engelse vlag vocht

  •  
12-12-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-12-12 om 16.44.30
Bokskampioen Kelvin Bilal Fawaz, die meerdere malen voor Engeland uitkwam om de felbegeerde titels in de wacht te slepen, dreigt nu door datzelfde land te worden gedeporteerd. Naar Nigeria, het land dat hij op 14-jarige leeftijd verliet en tegen wiens boksers Fawaz onder Engelse vlag in de ring heeft gestaan.
Sinds een week zit Fawaz opgesloten in een uitzetcentrum in afwachting van zijn gedwongen terugkeer naar Nigeria. Door de jaren heen heeft Fawaz meerdere malen een vaste verblijfsvergunning aangevraagd, zonder succes, en ook is zijn huwelijk met een Britse ongeldig verklaard. Op woensdag 29 november werd Fawaz opgesloten in wat hij zelf ‘een gevangenis’ noemt en waar hij zijn tijd uitzit tot terug naar Nigeria moet. Daarover zegt hji:
"Ik heb hier op school gezeten, ik woon hier, ik heb vijf of zes keer voor de nationale boksploeg gevochten en nooit verloren. In 2014 vocht ik namens Engeland zelfs tegen Nigeria. Ik mag dus wel voor Engeland vechten, maar ik mag hier niet wonen. Ik begeleid kinderen in de Stonebridge boksschool, ik doe dingen die me een waardevolle burger maken. Ik heb geen familie om naar terug te keren. Ik ken niemand in Nigeria en ik weet niets van het land. Ik ken alleen Engeland."
Toen Fawaz 14 jaar oud was, werd hij door zijn ouders naar een oom in het Verenigd Koninkrijk gestuurd, zodat hij daar een beter leven kon hebben. De reden: Fawaz’ ouders waren zelf Libanese immigranten in Nigeria en kwamen daar niet in aanmerking voor het staatsburgerschap. De oom in het VK ontnam Fawaz echter direct alle rechten en liet hem slavenarbeid verrichten. Fawaz liep van huis weg en werd uiteindelijk van straat geplukt door de Stonebridge boksschool in west-Londen. Daar nam zijn leven een drastische wending, wat hem uiteindelijk het nationaal kampioenschap boksen opleverde.
Maar omdat de ouders van Fawaz geen Nigeriaanse staatsburgers waren, bestaat er van Fawaz zelf geen geboorteakte in Nigeria. Om die reden kon hij aanvragen voor verblijfsvergunningen aanvragen wat hij wilde, maar wat de Nigeriaanse ambassade betreft bestaat hij simpelweg niet.
Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat desgevraagd slechts weten:
"Wanneer iemand geen verblijfsvergunning heeft voor het Verenigd Koninkrijk, verwachten we dat die persoon het land vrijwillig verlaat. Gebeurt dat niet, dan hebben we geen andere keus dan die persoon op te sluiten en te deporteren."
Een bericht gedeeld door Kelvin Fawaz (BILAL) (@instagram_boxer) op 5 Sep 2017 om 9:07 PDT
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.