Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Groningers verbijsterd over rechtse weigering om gaskraan dicht te draaien

  •  
03-04-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2331 keer bekeken
  •  
groningen

In Groningen is met verbazing gereageerd op de rechtse senatoren die het definitief sluiten van de gasvelden in de provincie blokkeren. “Dit was geen goede dag voor het vertrouwen van Groningers in de Haagse politiek”, reageert commissaris van de Koning René Paas tegenover de NOS.

In de Eerste Kamer willen BBB, VVD, PVV, JA21 en 50Plus meer informatie over de leveringszekerheid van gas, voordat ze besluiten over het definitief dichtdraaien van de gaskraan. De wet die dat regelt zou volgende week in de Senaat worden behandeld. Dat wordt nu uitgesteld. De Tweede Kamer ging in maart juist met 146 van de 150 stemmen akkoord met het plan om het Groningenveld voorgoed te sluiten.

Andere partijen vermoeden dat de formerende partijen de gaskraan in de toekomst weer open willen draaien, maar de VVD ontkent dat.

De Groningse gedeputeerde Susan Top snapt er niets van. “Ik dacht eerst, ze zijn een dag te laat met hun 1 aprilgrap. Dit had ik niet zien aankomen”, zegt ze tegen RTV Noord.

Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief is eveneens teleurgesteld. Hij is van plan de vragen van de rechtse partijen zo snel mogelijk te beantwoorden, en hoopt dat ze dan alsnog instemmen met de definitieve sluiting van de gaskraan.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.