© cc-foto: MegLearner
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Palletkachels zijn juist goed voor klimaat, milieu en co2 uitstoot aangezien ze anders maar zullen liggen weg te rotten. Het is dus beter ze te gebruiken voor brandstof, stukken beter in ieder geval dan gas waar we zo snel mogelijk van af moeten. Het is voor 90% een kwestie van gezeur bij de zogenaamde overlastondervinders.
ik bedoel dus dat de pallets die in palletkachels verstookt worden anders maar gewoon zullen wegrotten.
Pelletkachels zijn allesbehalve goed voor klimaat, milieu, of CO2-uitstoot. Dat was een van de wel meer voorkomende leugens die de groene industrie, wat grotendeels ook maar gewoon een verdienmodel voor handige figuren is, ons wil doen geloven. Met de verbranding komt net zo veel CO2 in de lucht als met verbranding van fossiele brandstoffen maar bovendien, anders dan dan de net gesloten Hemweg-kolencentrale, een hoge mate aan roetdeeltjes en ander fijnstof. Juist daarom zijn de onterechte subsidies ervoor ook gestaakt. https://www.ad.nl/nieuws/miljardensubsidies-voor-biomassa-zijn-weggegooid-geld~adf24748/ https://www.ad.nl/politiek/kabinet-schaft-subsidie-op-biomassaketels-en-pelletkachels-af-wegens-luchtvervuiling~a6a6c9e2/
Houdkachels verbieden vandaag nog. Het stinkt en het is vervuilend. Weg er mee.
Pumpkin, dus omdat u vindt dat het stinkt moet alles maar weg. Ik vind het helemaal niet stinken, en een goede kachel is evenmin vervuilend. Wat nu?
Restaurants ook maar verbieden: de afzuiging van de keuken en de vuilcontainers stinken.
Waarom moeten we van gas af? Hout stoot 2x zoveel CO2 uit als hout dat daarnaast ook nog een hoop andere schadelijke stoffen uitstoot. We moeten niet van gas af maar van de biomassa. En als er straks geen Gronings gas meer is, gewoon overstappen op hoogcalorisch. De subsidie voor biomassa besteden we dan beter om de woningen gasarm te maken (niet persé gasloos, want dat leidt tot rare en vaak veel te dure oplossingen, zoals overgaan op een met biomassa - lees houtstook uit houtkap - gestookte warmte netten). Voorts kun je ook beter in oost-europa aan gas- en energiebesparing doen omdat relatief meer besparing oplevert (het stookseizoen is er langer) en als we dat doen in ruil voor bespaard gas levert dat beide zijden voordeel op.
Mensen die in een stad wonen hebben geen rechten om te zeuren over stankoverlast. Dat is hetzelfde als je klaagt over de geur van mest als je naast een boer woont. Je weet van te voren dat het wonen in een stad gepaard gaat met stankoverlast en een minder lang en prettig leven en dat het je hersenen aantast.
Toen de mensen er gingen wonen bestonden die leuke pelletkachels nog niet eens. Hoe konden ze weten dat die teringdingen een hype gingen worden.
Het is wel goed dat er actie ondernomen wordt omdat er ook steeds meer houtkachels bijkomen en op een gegeven moment kunnen we wel in de situatie terechtkomen waarbij je ten alle tijden ramen en deuren helemaal gesloten moet houden.
Wij hebben hier in het dorp geen aardgas. Dus stoken gebeurt of elektrisch of met kachels. Elektrisch stoken is niet te doen, heb dat wel eens een winter gedaan en moest toen 1300 euro bijbetalen op mijn energie afrekening. Dus dan maar met kachels stoken, en dan heb je de keuze tussen stookolie of hout. Ik wil geen vieze tank in mijn tuin hebben, dus wij stoken net zoals iedereen in het dorp gewoon op hout of kolen. Ik had een grote kersenboom in de tuin die dood gegaan is, die heb ik inmiddels opgestookt, en verleden jaar heb ik een grote lindeboom moeten snoeien van de gemeente omdat die te groot geworden was en de elekriciteitskabels raakte, en die stook ik nu op. De buren hebben zo'n pelletkachel, maar als je de kosten berekent zijn die met 5 euro per dag ook duur uit. En die pellets zijn ook maar geperst hout. Als ik 's avonds thuis kom en de vallei inrij en ik zie de schoorstenen hier roken word ik al blij, en ik vind het ook heerlijk ruiken. Kolen en houtkachels ruiken heerlijk, en hier klaagt er helemaal niemand over, laat staan dat er zelfs maar gedacht wordt over een verbod. Dan komt het hele land in opstand, want aardgas (gaz de ville) hebben ze enkel in de steden. Nederland is echt aan het doorslaan met regeltjes, wetten en verboden.
Het zijn meestal de beter gesitueerden die niet blij zijn dat het gewone volk iets doet dat ze exclusief voor zich zelf willen houden. Dat is het geval met openhaarden, vliegen, autorijden etc. De gewone man kan zich geen nieuwe auto en zeker geen elektrische permitteren. Dus je begint met de aanpak van oude diesels en verbiedt vervolgens alle niet-elektrische auto's. Tegen mensen die een weekje all-inclusive naar Turkije willen pakken, zeg je: "Jullie weten toch niet waar je naar toe gaat, dus kun je net zo goed thuisblijven". Het is een bekende reflex die een steuntje in de rug krijgt door de klimaatcrisis.
Als de openhaarddampen van jouw buurman voortdurend in jouw huis eindigen, lijkt het me dat jij ook wilt dat je buurman ermee stopt.
Welgestelde grachtenpand bewoners ergeren zich aan arme luitjes op woonboten - die daar al jaren zitten . Eerst ergerden ze zich aan de hoerenbuurt die daar ook al generaties zat die moest ook weg en nu ergeren ze zich dus weer aan iets anders. Mensen in die bootjes van de Noorderhaven. De laatste vrijhaven van Nederland. Uniek stukje stad met een eigen sfeer en cultuur en veel bootjes prachtig om te zien .
De meeste lieden met haarden of kachels kunnen niet stoken. Een houtvuur mag niet kwalmen, en rook moet tot een minumum worden beperkt. Dat laatste is goed te doen door de vuurstapel zo te vormen dat eventuele rook door een vlammentoorts de schoorsteen ingaat (en dus wordt verbrand). Ook mag er geen hout te ver van de vuurhaard verwijderd liggen. Dat gaat namelijk schroeien en smeulen waarbij rook vrijkomt die onverbrand blijft. Verder: stook alleen (zeer) droog en schoon hout. Met name droog hout is erg belangrijk om rookontwikkeling tegen te gaan en een voldoende hoge temperatuur te bereiken om, mocht er toch rookvorming plaatsvinden, deze optimaal te kunnen verbranden. Controleer ook of je goed stookt door af en toe buiten te gaan ruiken. Een goed gestookte haard ruik je, zelfs in de directe omgeving, nauwelijks.
Voor het milieu (en de mensen die er last van hebben) dus maar beter dat de weinige goede ''houtstokers'' lijden onder de vele slechte. Openhaardmilieubelasting invoeren en als dat niet helpt simpel verbieden net zoals de oude auto van een pauper verboden wordt.
Het kunnen bedienen van de houtkachel was op trektochten in de winter in Noorwegen een absolute vereiste. Elke zelfbedieningshut had er een van het merk Jotul . Bij goed gebruik een miniem rookpluimpje en inderdaad geen stank.
Voor het milieu (en de mensen die er last van hebben) dus maar beter dat de weinige goede ”houtstokers” lijden onder de vele slechte Nee. Totaal verkeerd uitgangspunt. Ik wens niet wederom op te draaien voor de stupiditeit van mijn "medemens". Er is al genoeg debiel gedoe. Je moet ergens een grens trekken.
@ Danielle Je kunt inderdaad heel schoon stoken. Veel kachels hier hebben echter nota bene een smoorstand. Om brandstof te besparen want dat is "goed voor het milieu". Het gevolg van dat smoren is een zwaar onvolledige verbranding, met alle gevolgen vandien: sterke rookontwikkeling, creosoot (teer) afzetting in de schoorsteenpijp met een enorme toename van de kans op schoorsteenbrand tot gevolg wanneer er bij wijze van uitzondering flink doorgestookt wordt enz..
Ik wil goedkope energie voor het volk ! Of het groen of grijs is maakt me veel minder uit.
Het verbieden van die houtkachels zou echt een goede eerste stap zijn om ons te gaan houden aan het urgenda vonnis. Een open haard is leuk, maar dat kan dus ook op gas.
Dacht dat (fossiel) gas nu nét een van de punten is waar Urgenda over gaat. Hout is op termijn CO2 neutraal. Niet dat we nu en masse bos moeten gaan kappen (wat dus wel gebeurd (je reinste waanzin)) om het hout als brandstof te gebruiken maar snoei- en schoon afvalhout dat anders toch binnen nu en 5 jaar wegrot en als CO2 of andere broeikasgassen in de atmosfeer komt is prima brandstof. Mits met verstand en kennis van zaken gestookt.
Het is juist ook goed dat hout (zo u en dan) in het bos te laten liggen!
houtkachels zijn nog altijd stukken beter dan koken of verwarmen met gas (biomassa is co2 neutraal) Ik denk dus dat Urgenda geen problemen zal hebben met houtkachels aangezien die het milieu niet aantasten maar we moeten zsm van gas af.
Houtkachels besparen fossiele brandstof en het hout komt meestal uit Nederland. Geur, schadelijke dampen, en fijnstof zijn wel een dingetje, kan er een katalysator in de schoorsteen?
In de jaren '20, toen er nog biologische landbouw was, stookte elk gezin op kolen of hout. Als je een paar jaar geleden in de winter in Oosteuropa kwam kreeg je een idee van hoe dat ook bij ons geweest moet zijn. Het hele land stinkt naar dan naar de rook. Waarschijnlijk was dat ook "fijnstof," en "stikstof." Ik ben heel blij met gas, dat werkelijk superschoon is.
Nog in 1972 stookten mijn ouders op kolen.. Tot aan die fatale dag op 13 november tijdens een storm de kachel oververhit raakte en ons hele woonkamer verbrandde. Huis onderverzekerd door verkeerde informatie van de tussenpersoon was ik al mijn spullen kwijt want heropbouw van de woonkamer had voorrang omdat dat belangrijker is. Moeder vertrouwde gas voor de kachel niet. Warmte van turf, hout en kolen is toch een aangenamere warmte dan die van gas. Mijn overburen hebben ook een houtkachel en het ligt eraan waar de wind vandaan komt of ik de douche-raam dicht moet doen of open kan laten staan. Ik heb er geen moeite mee en als ik een keer erg koud ben, dan ga ik bij die overburen een kop koffie halen.. De bewoners aan de Noorderhaven kunnen ook wel gewoon hun ramen dicht doen. De wind waait daar ook niet altijd uit dezelfde richting. Volgens mij liggen er op de Turfsingel ook nog een paar woonboten. Men kan daar ook wel een beetje rekening met elkaar houden. En ik denk dat als er buren zijn die er opeens last van hebben, niet echte Stad-Groningers zijn.
Het probleem is natuurlijk dat het om houtkachels op woonboten gaat. De schoorsteen zal zich op of onder straatniveau bevinden en de mensen die aan de kade wonen zitten dus vol in de rook.
Het betreft hier een flinke cluster woonboten met korte schoosteentjes op een gracht met hoge kades. Totaal niet te vergelijken met houtkachels in huizen met hoge schoorstenen. Als ik er langs fiets vind ik het lekker ruiken, maar als je er de hele dag in zit kan ik me voorstellen dat het irritant is.
Woont in het midden van de stad, Noorderhaven is een redelijk drukke weg (vooral in het weekend is het daar aansluiten in de rij. Als je in een stad woont heb je het sowieso al niet heel erg op met je gezondheid, check de uitstootkaarten erop na. Ik begrijp dat het vervelend is, maar wat verwacht je dan als je bovenop elkaar woont. Overigens, moet je nagaan wat een smeerboel dat is geweest tot zo'n 70 jaar geleden, toen iedereen hun huis verwarmde met kolen/hout.
Zoals met zo veel dingen is dat thuis hout stoken een beetje uit de hand gelopen. Waar 30 jaar terug sommige mensen een openhaard hadden die ze voornamelijk voor de gezelligheid zo nu en dan eens aanstoken is een open haard of houtkachel inmiddels een wijd verbreid standaard item van veel huizen geworden en wordt er vroeg op de dag begonnen met fikken en wordt de haard of houtkachel ook vaak gebruikt als de hoofdverwarming in plaats van een voortje voor de gezelligheid. Eigenlijk ben ik zo van het verbieden van dingen en waarom zouden mensen niet een open haard of houtkachel mogen hebben, maar aan de andere kant heb ik afgelopen 10 jaar steeds vaker meegemaakt dat de ramen van de slaapkamers bij mij thuis overdag niet op een klein kiertje kunnen om te luchten omdat ik anders de kans heb dat in de loop van de dag de hele slaap etage vol komt te hangen met een penetrante brand lucht. En als het windstil weer is en een beetje mistig krijg je het soms benauwd van de rook als je op straat loopt. Dus helaas, het is allemaal wat uit de hand gelopen en daarom ben ik toch voor veel strengere regels omtrent hout stoken op een haard of in de houtkachel.
Foutje, het had moeten zijn: Eigenlijk ben ik "niet" zo van het verbieden van dingen.
Biomassa centrales worden zwaar gesubsidieerd door de overheid, Fijnstof en CO2 emitteurs bij uitstek, Dictaat van Brussel. Sterkte voor diegenen die astmatische problemen hebben.
dit is dus overlast; niets te maken met de klimaatverbeteringen. Volgende stap de aanpak van sigaretten/sigaren en laten we barbecue niet vergeten... waar zijn we mee bezig. De mondige burger , de burger mondig.
Tja... Altijd weer dat vingertje!!! Het is toch duidelijk: -Bij ongunstige weersomstandigheden en een slechte luchtkwaliteit raadt het RIVM mensen af om hout te stoken in open haarden, houtkachels of vuurkorven.- Normaal is er helemaal geen probleem. Maar sommige mensen kijken gewoon helemaal nergens naar! Die kan je daar individueel op aanspreken.
Je vergeet dat voor die woonboten geldt dat de houtstook geen luxe is, maar nodig voor de verwarming van hun woning. Ze hebben geen alternatief.
Vuurkorven is wel degelijk een probleem voor naasten, zeker voor diegenen met longproblemen en/of kleine kinderen. Het moet niet in je tuin of bij je binnenwaaien. Mensen kunnen soms niet eens een raam openzetten.
Prima, net als palletkachels verbieden die dingen!
Verlaag de kosten van elektra significant (werd ons beloofd, bereken bijvoorbeeld de echte netkosten en meer niet), dan praten we daarna wel verder over het in de ban doen van houtstook. Mensen stoken hout omdat het minder kost.