Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Groningers massaal de straat op tegen opvoeren gaswinning en ander onrecht

  •  
15-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-442796150

© GRONINGEN - Deelnemers van een fakkelactie in het centrum van Groningen. De actievoerders willen laten zien dat Groningers het overheidsbeleid omtrent gaswinning niet langer accepteren. Het k

Ruim tienduizend mensen hebben met een fakkeloptocht door de stad Groningen geprotesteerd tegen de plannen van het nieuwe kabinet Rutte IV om de gaswinning op te voeren. Daar komt nog eens bij dat de inwoners van de zwaar door de winning getroffen provincie gedwongen werden zich afgelopen maandag in allerijl te melden voor financiële bijstand. Velen grepen daar naast.
"‘De twee recente gebeurtenissen zijn pijnlijk exemplarisch voor hoe Den Haag al jarenlang met Groningen omgaat’, aldus de Groninger Bodem Beweging, die de manifestatie op touw zette. De nieuwe staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief kwam vrijdag over de brug met 250 miljoen euro extra, zodat iedereen die er recht op heeft de subsidie kan krijgen. (…) In 2018 was er ook al een grote fakkeloptocht in Groningen, vlak na de aardbeving bij Zeerijp die uiteindelijk het besluit inluidde om de gaskraan dicht te draaien. Hoewel het kabinet nog steeds volhoudt dat eind dit jaar de gaswinning in Groningen op de waakvlam gaat, hebben veel Groningers daar weinig fiducie in. Ook is er veel frustratie over de moeizaam verlopende versterkingsoperatie."
Het KNMI maakte deze week bekend dat seismische activiteit vorig jaar is toegenomen ten opzichte van 2020. De provincie wordt ook nog getroffen door een ander plan van Rutte IV: de afdeling kinderhartchirurgie in het Universitair Medisch Centrum Groningen wordt opgeheven. Patiëntjes moeten voortaan terecht in Utrecht of Rotterdam.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

spelregeltoerist
spelregeltoerist16 jan. 2022 - 19:44

In de Volkskrant stond een ingezonden brief van een dame uit Amsterdam. Die vond dat we vanwege “Europees solidariteit” maar gas moesten blijven oppompen uit het Slochter veld om onder andere Duitsland te blijven leveren. Die mevrouw heeft denk ik niet zoals ik een familielid bij Loppersum wonen. Van dit soort domme eendimensionale reacties word ik niet alleen erg boos maar ook héél verdrietig…

1 Reactie
The Apple
The Apple17 jan. 2022 - 3:16

Een mooi voorbeeld van de neo-liberale tendens om geen rekening te houden met minderheden en de rol die "Europa" daarin speelt als voertuig van dat neo-liberalisme.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde16 jan. 2022 - 13:56

De onontkoombare levering aan Duitsland komt nu als een aap uit de mouw. Niemand rekende er blijkbaar op dat het nodig zou zijn. Dat is nog het pijnlijkste voor de Groningers, ze waren niet op de hoogte van deze afspraak. Tel daarbij op de manier waarop de subsidies zijn verleend en je krijgt inderdaad het gevoel dat Groningen niet de lusten maar alleen de lasten van het decennialang subsidiëren van onze economie krijgt. Niet netjes, Henk. Hoe nu wel, ik ben bang dat er niet veel onderhandelingsruimte is. We kunnen de Duitsers eens lief aankijken en er op hopen dat zij ons probleem oplossen. Maar waarom zouden zij dat doen. Het is onze knoeiboel. Pas geleden hoorde ik iemand zeggen dat Nederlanders overal een oplossing voor hebben maar niet in staat zijn die oplossingen toe te passen. Dit is weer typisch zo'n voorbeeld. In tegenstelling tot de vele Coronaprotesten was deze betoging een oase van rust en redelijkheid. Misschien is het Noordse aard, misschien is de redelijkheid van het protest, dat voor zich spreekt. Of misschien was het berusting, de wetenschap dat na zo vele jaren slecht behandeld te zijn, dit protest met een zekere gelatenheid werd omgeven.

2 Reacties
Cam Millo
Cam Millo16 jan. 2022 - 17:07

@MartinvanderLinde 16 januari 2022 at 14:56 De onontkoombare levering aan Duitsland komt nu als een aap uit de mouw. Niemand rekende er blijkbaar op dat het nodig zou zijn. Nah, Nederland moet gewoon aan zijn contactuele verplichtingen voldoen. Daar hoorde de levering van deze partij gewoon bij. Enne, je kan de Duitsers beter niet voor het hoofd stoten.

The Apple
The Apple17 jan. 2022 - 2:59

Martin: "Dat is nog het pijnlijkste voor de Groningers, ze waren niet op de hoogte van deze afspraak." Dat wil zeggen dat ze ook niet van die afspreek op de hoogte zijn gesteld, met andere woorden, dat ze een dode mus werd verkocht. Het uitgangspunt dat het zou gaan om een "onontkoombare levering" is een stelling die niet verder wordt onderbouwd en het dreigement van Cam Millo: "je kan de Duitsers beter niet voor het hoofd stoten.", maakt het er niet beter op. Ik deel de verbazing van Martin dat de Groningers nog niet zijn overgegaan tot sabotage, maar de vraag is natuurlijk wel in hoeverre die houding zoden aan de dijk zet.

Fleurig
Fleurig16 jan. 2022 - 12:01

Rutte, Kaag en c.s. haten de bewoners van noord Nederland en doen er alles aan om ze te kleineren en uit te kleden. Ronduit schofferend is het machtsmisbruik van Ernst Kuipers die, nauwelijks aangetreden, ten gunste van "zijn" Erasmus MC de afdeling kinderhartchirurgie in Groningen liquideert. De nuchterheid en gelatenheid van bewoners in het NO kwadrant wordt al decennia door Hollanders misbruikt. Het is dezelfde mentaliteit die ten grondslag lag aan uitbuiting in het koloniale verleden.

6 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jan. 2022 - 12:22

Ik denk dat we het beste af zijn door ons onafhankelijk te verklaren - dan blijft Nederland mooi met de staatsschuld zitten en kunnen wij gewoon door. Dan kunnen we de medische zorg behouden, onze huizen opknappen en hoeven we ook niet meer vernederd te worden . We kunnen de Drenten en de Friezen ook uitnodigen mee te doen. Dan maken we van Nuis de hoofdstad want dat ligt dan ineens centraal. Elke ministaat in Europa is trouwens schatrijk dus dat moet lukken.

Jozias2
Jozias216 jan. 2022 - 12:45

@fleur Als het gaat om kinderhartchirurgie gaat het er gewoon om hoe het beste optimale zorg kan worden geboden. En met 12 specialisten verspreid over 5 locaties is niet de manier om de beste zorg te leveren. Afstand is daarbij een iets minder relevante factor. Je kunt dit niet in elk ziekenhuis organiseren en nog steeds goede kwaliteit leveren.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde16 jan. 2022 - 13:43

Fleur, wat een klagelijke reactie. We zouden bijna medelijden met je krijgen. Als dit jouw manier van overtuigen is kun je beter een andere site opzoeken. Misschien dat je lucht wilt geven aan je afkeer van D66 door Kuipers ten onrechte te verwijten dat hij die beslissing nam. Het was de Jonge en Kuipers, als voorstander van een efficiëntere zorg - want de kosten lopen de spuigaten uit - is in die beslissing mee gegaan. Waar goed naar gekeken moet worden is de wijze van afschaling. Niet alles binnen de genoemde aandachtsgebieden hoeft te verkassen. Je hoeft dus niet al je capaciteit af te schalen maar het richten op minder ernstige behandelingen. Zo is het voorstel dat nu voorligt ook bedoeld. Je kunt moeilijke operaties en behandelingen goed verplaatsen naar elders, als daarmee de garantie voor de best mogelijke behandeling gegeven kan worden. Daar zal niemand op tegen zijn. Het verblijf voor dat soort ingrepen is meestal van langere duur. Er wordt slaap accommodatie geregeld voor naaste familie om te voorkomen dat ze dagelijks grote afstanden hoeven af te leggen. Op die manier houd je ruimte voor minder ingrijpende medische zaken in regionale ziekenhuizen. Met behandelingen en opnames van korte duur zodat er niet dagelijks te veel gereisd hoeft te worden.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jan. 2022 - 17:13

@Martin Fleur verwoord een breed gedragen sentiment in het noorden Ik neem aan dat dat voor randstedelingen wat raar klinkt maar probeer eens de positie te begrijpen van een provincie die meer als een wingewest wordt gezien dan als een deel van het land. Wat ook niet hielp is dat DENK en PVV met voorstellen kwamen dat we dan allemaal maar gewoon moesten verhuizen

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jan. 2022 - 0:17

Het weghalen van kinderhartchirurgie uit het UMCG zal niet of nauwelijks bijdragen aan efficiëntere zorg.

The Apple
The Apple17 jan. 2022 - 3:11

Martin probeert wer eens met een lang verhaal aan het oog te onttrekken dat "Op die manier houd je ruimte" ten koste gaat van een groep patiënten. De vraag is namelijk of die het wel eens zijn met zijn "oplossing": "Het verblijf voor dat soort ingrepen is meestal van langere duur. Er wordt slaap accommodatie geregeld voor naaste familie om te voorkomen dat ze dagelijks grote afstanden hoeven af te leggen." Dat komt dus bijna neer op een tijdelijke verhuizing. Vooralsnog zie ik geen reden om ervan uit te gaan dat alleen zo de garantie voor de best mogelijke behandeling gegeven kan worden. Er zijn redenen genoeg om daar tegen zijn. Suggestief geklets.

Greendutch
Greendutch16 jan. 2022 - 11:15

kaarsje opgestoken, gefotografeerd met hashtag: #respectgroningen. op social media gezet ook digitaal fakkel aangestoken goed dat men vanuit de rest van het land kan meedoen

Cam Millo
Cam Millo16 jan. 2022 - 10:50

Leuk hoor. Morgen weer allemaal naar de baas en het leven gaat gewoon weer verder.

Petra Privacy
Petra Privacy16 jan. 2022 - 10:33

Zo kan het dus ook. Goed gedaan Groningen en nou vol blijven houden! Neem de rest van Nederland maar mee, laat je maar zien en horen. Niet alleen in Den Haag, maar vooral door bij de gemeenteraadsverkiezingen overal in dit land, sociale en positieve mensen te kiezen. Partijen die actief zijn voor de campagne "Ruimte voor Collectief Wonen". Waardoor we snel en slim onze jongeren en iedereen, steunen in hun strijd voor simpele woonvormen. Op afspraak is iedereen welkom bij Omslag in Eindhoven. Het kenniscentrum voor Duurzaam wonen en leven, die dit jaar al 28 jaar bestaan. Zij verbinden mensen en mogelijkheden. Samen zijn we een beweging van actieve mensen, met of zonder de politiek.

Jozias2
Jozias216 jan. 2022 - 10:16

De onvrede over de subsidie regeling snap ik maar dat is kennelijk al opgelost. Maar ‘het opvoeren van de gaswinning’ is gewoon suggestief en populistisch en onjuist. De gaswinning is volgend jaar minder dan dit jaar. Dus van ‘opvoeren’ is geen sprake. De gaswinning neemt af, blijft ruim onder de veilige grens en gaat naar 0 maar alleen ietsje minder snel. Maar met nuance is de verontwaardiging wat minder.

5 Reacties
LaBou
LaBou 16 jan. 2022 - 11:06

Een extra zak(je) geld erbij en voor jozias is de zaak alweer opgelost. Arme groningers die het daar mee moeten doen.

Jozias2
Jozias216 jan. 2022 - 11:53

@labou Ik heb het miet over wat voor mij de oplossing is. Dat is de strekking van het artikel. Dat er onvoldoende geld was voor alle rechthebbenden waardoor sommigen achter het net visten. Dat probleem is kennelijk opgelost.

Winterdepressie
Winterdepressie16 jan. 2022 - 15:23

@Jozias, Niet echt. Naar schatting zullen nog eens 5000 tot 10000 huizen buiten de boot vallen. Dit is niet oplossen, maar pesten en denigreren.

LaBou
LaBou 16 jan. 2022 - 17:30

@jozias: kortom, precies wat ik schreef. Theoretisch is het geregeld en dat is waar het om gaat. Die praktijk is alleen maar lastig, die schopt al die mooie verhalen van je in de war.

Jozias2
Jozias217 jan. 2022 - 10:34

@labou Wat is dan jouw oplossing? Geen extra geld voor deze subsidie regeling?

Sarajlija
Sarajlija16 jan. 2022 - 9:58

Ik ben meegelopen en genoten. Over paar weken gaan wij dat ook op Binnenhof doen tenzij Den Haag eindelijk gaat juist handelen. Voor de mensen die over stemgedrag van Groningers hebben: Als jij uit je slaap geschud wordt dan denk je niet. Ik heb op rechts gestemd oeps. Sommige hebben op VVD gestemd om meer inspraak te krijgen.

2 Reacties
EUpiet
EUpiet16 jan. 2022 - 10:58

Toch is het name de VVD die de afhandeling van schadeloosstelling al 10 jaar belemmert. (andere regeringspartijen in die 10 jaar zijn net zo verantwoordelijk) Dan ga je toch niet op de verantwoordelijken stemmen die jouw ongeluk hebben veroorzaakt?

Sarajlija
Sarajlija16 jan. 2022 - 12:28

EUpiet, Probeer een keer om te denken. Ik heb dat niet gedaan maar sommige wel. Net zoals sommige linkse mensen op Kaag gestemd hebben.

jantje
jantje16 jan. 2022 - 9:53

@sr626 Nadat zittende partijen de Groningers jarenlang aan het lijntje hebben gehouden, er er komen opeens mensen die hun beloven om WEL voor ze op te komen, dan krijgen die hun stem. Maar wat die partijen vervolgens hebben gedaan/ of juist niet hebben gedaan dat weten we nu. (PVV, FvD, Ja21) Daar komt nog bij dat er allang veel mensen uit andere delen van Nederland wonen, van Den Haag tot Limburg. En van Zeeland tot Suriname.

Nejras
Nejras16 jan. 2022 - 8:41

Zó kan demonstreren dus ook. Geweldig. En volledig terecht dat men opstaat tegen de leugens vanuit Den Haag.

pahan
pahan16 jan. 2022 - 7:49

En geen klap gevallen. Je zou bijna denken dat mensen die daadwerkelijk iets hebben om voor of tegen te demonstreren een ander soort is. Nu is het totale pakket waarvoor gedemonstreerd is bijna Trumpiaans van opzet, als aardbevingsschade gekoppeld wordt aan maatregelen in de zorg, maar goed.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jan. 2022 - 12:25

De burgemeester zag waarschijnlijk af van het gebruik van geweld omdat dat hem waarschijnlijk zijn positie gekost had.

sr626
sr62616 jan. 2022 - 0:15

Dit is wel leuk. Zoek zelf eens naar de verziekingsuitslagen van Midden-Groningen 2021 en zie hoe daar economisch rechts (CDA, VVFD, D66) en "alt" rechts om het voorzichtig te zeggen (PVV, FvD, Ja21) fors hebben gewonnen op alles wat voor "links" doorgaat. Waar maken we ons druk om?

1 Reactie
Knertel
Knertel16 jan. 2022 - 12:09

Ja, dat is de harde werkelijkheid. Dus ken ik mensen die zeggen: "Als het de Groningers zelf blijkbaar niks kan schelen, moet ik me er dan wel druk over maken?" Ik kan ze geen ongelijk geven. https://www.rtvnoord.nl/nieuws/799740/zo-stemde-de-provincie-groningen-bij-de-tweede-kamerverkiezingen

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jan. 2022 - 0:02

Ik was er niet bij - beetje stom eigenlijk

EUpiet
EUpiet15 jan. 2022 - 23:15

Maar waarom hebben dan zoveel mensen uit Groningen de afgelopen verkiezingen op de VVD/D66/PVV gestemd? Partijen waar ze niets van hoeven te verwachten in dit dossier. Daar zit geen enkele logica achter. Het lijkt wel een soort van Stockholm syndroom.

2 Reacties
nikita72
nikita7216 jan. 2022 - 9:22

Blijkbaar zijn in de provincie Groningen niet veel mensen solidair met de slachtoffers van de aardbevingen. Veel Groningers zijn blijkbaar net als veel Hollanders. (als ik de foto bekijk, zijn er op 20 meter zo'n 50 demonstranten, dus vergeleken met de klimaat-demonstraties is het niet heel druk.)

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jan. 2022 - 12:26

In de provincie zie je dat voormalige communistische bolwerken ineens op PVV en FvD hebben gestemd . Ik zie een soort logica daar in. Waarom er VVD gestemd is begrijp ik helemaal niks van maar het is een landelijk gebeuren en Rutte was elke week op TV

Hernandez
Hernandez15 jan. 2022 - 23:15

Denk dat de Groningers helaas weinig te kiezen hebben :(

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jan. 2022 - 18:11

Dat vinden de Groninger dus ook

jantje
jantje15 jan. 2022 - 23:07

TOP.. Gunnen het zien voeste zain loaten.