Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Groningen wakker gehouden door aardschokken

  •  
07-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-groningers_300.jpg
Update: Donderdagnacht opnieuw schokken ... GroenLinks wil opnieuw in debat met minister Kamp ... SP en ChristenUnie willen gaswinning minderen 
Noord-Groningen is donderdagnacht opnieuw getroffen door twee aardschokken. De eerste beving was om 23.32 uur en had een kracht van 2,7 op de schaal van Richter. De tweede schok was iets later, om 00.19 uur en was met 3,2 iets krachtiger. Het epicentrum lag in beide gevallen in de buurt van Zandeweer.
GroenLinks wil komende dinsdag opnieuw in debat met minister Kamp over de kwestie. Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil dat Kamp de gaskraan in Groningen zo snel mogelijk terugdraait en zich door deskundigen laat adviseren. Kamp mag Groningen niet ‘een jaar in onzekerheid’ laten zitten, aldus GroenLinks. De veiligheid van de bevolking moet boven alles gaan, aldus Van Tongeren.
Eerder
De SP en ChristenUnie willen nu ook dat in Groningen de gaswinning wordt verminderd. Daarmee scharen ze zich achter D66 en GroenLinks die al eerder opriepen tot het terugschroeven van de gaswinning om aardbevingen te verminderen.
SP-Kamerlid Henk van Gerven vindt dat het letterlijk ‘onze plicht is’ om gas terug te nemen. Volgens hem betalen Groningers nu een toenemende prijs voor de gaswinning. D66 en GroenLinks vinden het huidige tempo waarin nu naar gas wordt geboord ‘onverstandig’. Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) heeft daarom aan minister Kamp van Economische Zaken gevraagd hoeveel gas er minder moet worden gewonnen om terug te keren naar het ‘oude’ risico op aardbevingen.
De onrust over gaswinning is toegenomen nadat vorige week uit een onderzoek van het KNMI bleek dat bevingen zwaarder kunnen worden dan eerder werd aangenomen. De Kamer debatteert donderdag over het onderwerp.
Het NAM en het KNMI bezwoeren dat het zou blijven bij bevingen van maximaal 3,9, maar uit het nieuwe onderzoek, waarbij ook Staatstoezicht op de Mijnen was betrokken (SodM), blijkt dat die bovengrens niet gegarandeerd kan worden. Ook is nu duidelijk dat het groeiende aantal bevingen en de stijgende zwaarte het gevolg is van de toegenomen gaswinning door NAM.
Eind dit jaar neemt minister Kamp ook de beslissing over de winning van het omstreden schaliegas. Deze boringen kunnen leiden tot aardbevingen en vervuiling van grond- en drinkwater. Bovendien zijn de risico’s nog zeer slecht onderzocht, meent Geert Ritsema, campagneleider bij Milieudefensie.  Uit ander onderzoek blijkt dat de winning van schaliegas ook nog negatiever kan uitpakken dan bij steenkoolgas.
In Engeland en de Verenigde Staten is recent gebleken dat zorgen om aardschokken door schaliegaswinning terecht zijn. Milieudefensie roept Kamerleden dan ook op ook de discussie over het schaliegas te betrekken bij de huidige discussie over de gaswinning in Groningen. Steeds meer gemeenten in Nederland hebben zich gekeerd tegen proefboringen van schaliegas. Ook blijkt uit recent onderzoek van de Europese Commissie dat 7 op de 10 Nederlanders geen schaliegas wil.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

elise1964
elise19647 feb. 2013 - 11:45

On-be-grij-pe-lijk!! Groningen is gewoon aan het wachten op de eerste gasdode. Wat gaat straks de commissaris van de koningin de nabestaande vertellen? Sorry?, Wir haben es ......!

TheBigLebowski
TheBigLebowski7 feb. 2013 - 11:45

VVD alles voor het geld, desnoods gaan ze over lijken. Dat is neo-liberalisme. ratten.

vriest
vriest7 feb. 2013 - 11:45

Uiteraard kamp gaat door ,zijn achterban zal het worst wezen al lazerd heel groningen inmekaar ,alleen het geld telt .En kamp heeft zichzelf al een gebieds verbod voor groningen gegeven .Ja nog al logies .

[verwijderd]
[verwijderd]7 feb. 2013 - 11:45

Ik lees "Gas terugnemen in Groningen," bedoelen ze #Slochteren mss? En waar moet ik dan vanavond op koken?

1 Reactie
marietjejansen
marietjejansen7 feb. 2013 - 11:45

Kolen uit Limburg.

JoopSchouten
JoopSchouten7 feb. 2013 - 11:45

Door gaswinning te verminderen verandert de bodem nog steeds. Het duurt iets langer tot een volgende beving zich aandient.

2 Reacties
bruces
bruces7 feb. 2013 - 11:45

Wij kunnen ook die paar dorpen gaan slopen en de bevolking verhuizen.

juliusvold
juliusvold7 feb. 2013 - 11:45

Wat wil je dan? De gaswinning stil zetten? Ik kan je dan nu zal verzekeren dat Nederland nog veel neo-liberaler wordt, omdat er dan echt geen geld meer overblijft om sociaal te verdelen...

[verwijderd]
[verwijderd]7 feb. 2013 - 11:45

Met 3 sorry plus 1 sneu zetel 4 zetels roepe om stopzetting Leuk voor voor de buhne, maar zelf wetend dat je nooit regeringsverantwoordelijkheid hoeft te dragen!!

3 Reacties
eeweew
eeweew7 feb. 2013 - 11:45

Uhm idd, als er iemand dood gaat is de minister verantwoordelijk.

eeweew
eeweew7 feb. 2013 - 11:45

De schaal van Richter is logaritmisch. Het verschil tussen 2,7 en 3,2 is daarom wel degelijk substantieel, en niet te omschrijven met "ietsje zwaarder".

eeweew
eeweew7 feb. 2013 - 11:45

Overigens is het al lang niet meer alleen GL die dit roept. Waarom val je specifiek.GL aan?

[verwijderd]
[verwijderd]7 feb. 2013 - 11:45

Weet mevrouw van Tongeren dat indien je windmolens hebt, je naast deze windmolens ook als backup( bij windstilte) een energie centrale nodig hebt die "stagenair"moet draaien en bij wintstilte snel de gewenste capacitiet moet afgeven. laat dergelijk senl optestarten centrales juist centrales zijn die op Gas draaien Wil mevrouw van tongeren dat wel allemaal electrisch gaan koken en verwarmen. Zal dan toch met kolencentrales moeten en dat geeft weer meer fijnstof dan gas.

1 Reactie
hartpine
hartpine7 feb. 2013 - 11:45

Die centrales draaien inderdaad op gas, en omdat ze snel gestart moeten kunnen worden, zijn die noodcentrales ook nog eens echte aardgasslurpers.

JongLinks
JongLinks7 feb. 2013 - 11:45

Wat een ophef in de landelijke media. Ik woon in Groningen (stad) en heb er niets van gemerkt. Natuurlijk is het op andere plaatsen erger geweest, maar als je sliep heb je er niets van gemerkt.

1 Reactie
marietjejansen
marietjejansen7 feb. 2013 - 11:45

Wat gek, een Stadjer met een Amsterdams wapen als profielfoto.

[verwijderd]
[verwijderd]7 feb. 2013 - 11:45

VVD en PvdA elite willen maar een ding: poen. Om de beroerde resultaten van liberaal bezuinigingsbeleid te maskeren. De Groningers kunnen aan het gas wat VVD en PvdA elite betreft.

1 Reactie
JanVG2
JanVG27 feb. 2013 - 11:45

Het levert de staat 11 miljard per jaar op. Minder gaswinning of geen gaswinning betekent dat die 11 miljard JAARLIJKS bezuinigd moet worden ....