Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Groningen wakker gehouden door aardschokken

  •  
07-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-groningers_300.jpg
Update: Donderdagnacht opnieuw schokken ... GroenLinks wil opnieuw in debat met minister Kamp ... SP en ChristenUnie willen gaswinning minderen 
Noord-Groningen is donderdagnacht opnieuw getroffen door twee aardschokken. De eerste beving was om 23.32 uur en had een kracht van 2,7 op de schaal van Richter. De tweede schok was iets later, om 00.19 uur en was met 3,2 iets krachtiger. Het epicentrum lag in beide gevallen in de buurt van Zandeweer.
GroenLinks wil komende dinsdag opnieuw in debat met minister Kamp over de kwestie. Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil dat Kamp de gaskraan in Groningen zo snel mogelijk terugdraait en zich door deskundigen laat adviseren. Kamp mag Groningen niet ‘een jaar in onzekerheid’ laten zitten, aldus GroenLinks. De veiligheid van de bevolking moet boven alles gaan, aldus Van Tongeren.
Eerder
De SP en ChristenUnie willen nu ook dat in Groningen de gaswinning wordt verminderd. Daarmee scharen ze zich achter D66 en GroenLinks die al eerder opriepen tot het terugschroeven van de gaswinning om aardbevingen te verminderen.
SP-Kamerlid Henk van Gerven vindt dat het letterlijk ‘onze plicht is’ om gas terug te nemen. Volgens hem betalen Groningers nu een toenemende prijs voor de gaswinning. D66 en GroenLinks vinden het huidige tempo waarin nu naar gas wordt geboord ‘onverstandig’. Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) heeft daarom aan minister Kamp van Economische Zaken gevraagd hoeveel gas er minder moet worden gewonnen om terug te keren naar het ‘oude’ risico op aardbevingen.
De onrust over gaswinning is toegenomen nadat vorige week uit een onderzoek van het KNMI bleek dat bevingen zwaarder kunnen worden dan eerder werd aangenomen. De Kamer debatteert donderdag over het onderwerp.
Het NAM en het KNMI bezwoeren dat het zou blijven bij bevingen van maximaal 3,9, maar uit het nieuwe onderzoek, waarbij ook Staatstoezicht op de Mijnen was betrokken (SodM), blijkt dat die bovengrens niet gegarandeerd kan worden. Ook is nu duidelijk dat het groeiende aantal bevingen en de stijgende zwaarte het gevolg is van de toegenomen gaswinning door NAM.
Eind dit jaar neemt minister Kamp ook de beslissing over de winning van het omstreden schaliegas. Deze boringen kunnen leiden tot aardbevingen en vervuiling van grond- en drinkwater. Bovendien zijn de risico’s nog zeer slecht onderzocht, meent Geert Ritsema, campagneleider bij Milieudefensie.  Uit ander onderzoek blijkt dat de winning van schaliegas ook nog negatiever kan uitpakken dan bij steenkoolgas.
In Engeland en de Verenigde Staten is recent gebleken dat zorgen om aardschokken door schaliegaswinning terecht zijn. Milieudefensie roept Kamerleden dan ook op ook de discussie over het schaliegas te betrekken bij de huidige discussie over de gaswinning in Groningen. Steeds meer gemeenten in Nederland hebben zich gekeerd tegen proefboringen van schaliegas. Ook blijkt uit recent onderzoek van de Europese Commissie dat 7 op de 10 Nederlanders geen schaliegas wil.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.