Joop

Groningen gaat tegen corona-richtlijn RIVM in: Testen, testen, testen

  •  
23-03-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
200203-D-XX999-0001
Terwijl langzaamaan de maatregelen om het coronavirus in te dammen uitgebreid worden, wordt er nog altijd maar mondjesmaat getest op besmettingen. Dit ondanks de roep van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om dit juist wel te doen. Uitzondering in Nederland is daarop Groningen. In een interview met De Groene Amsterdammer laat UMCG-viroloog Alex Friedrich weten waarom in die provincie wel volop getest wordt.
Onvoldoende capaciteit, dat is volgens de GGD’s en het RIVM de reden om slechts zeer beperkt te testen op besmetting met het coronavirus. Dat gebeurt nu eigenlijk alleen bij risicogroepen: ouderen en/of mensen met een bestaande aandoening aan bijvoorbeeld de longen. Maar dat gebrek aan capaciteit gaat er bij Friedrich niet in. In De Groene zegt hij daarover:
"Ik heb nooit begrepen dat dat steeds wordt volgehouden. We hebben geen capaciteitsprobleem. Het kan dat een bepaald lab een tekort heeft aan bepaalde materialen, maar dat is business as usual, dat los je op. Zolang je niet afhankelijk bent van een commerciële partij is dat niet zo. We hebben zo’n partij ook niet nodig, want deze tests kun je in vrijwel ieder gewoon lab doen."
Een ander punt waarop Friedrich lijnrecht tegenover het RIVM staat, is het besmettingsrisico. De officiële RIVM-lijn zegt nog altij dat iemand pas besmettelijk is vanaf het moment dat diegene symptomen vertoont. Friedrich:
"Dat is gewoon niet waar, net zoals dat het niet waar is dat kinderen het virus niet kunnen overdragen. In de noordelijke provincies hebben we daarom van begin af aan gezegd: we rekenen twee dagen terug vanaf die eerste ziektedag en sporen ook die contacten op. Ten tweede, kinderen zijn besmettelijk ook al worden ze zelf niet ziek."
Friedrich erkent wel dat voor Groningen een andere aanpak werkt omdat Noord-Nederland zich in een andere fase van de uitbraak bevindt dan de rest van het land, met name het zuiden. Er zijn in Groningen vooralsnog relatief weinig besmettingen met het coronavirus. Friedrich heeft er vertrouwen in dat dit zo zal blijven, omdat Groningen – evenals de andere noordelijke provincies – proactief reageren. Op de vraag van De Groene of Friedrich denkt dat andere provincies met andere maatregelen terug kunnen naar de situatie waarin het noorden zich bevindt, zegt hij:
"Eerst moeten we maar iedereen uit het idee helpen dat we er in mei vanaf zijn. Met geluk gaat de overdrachtssnelheid door de warmte en veranderend gedrag 20 procent omlaag, maar als er dan nog veel transmissie is helpt het alsnog niet. Je moet accepteren dat je een jaar of langer hiermee bezig bent."
Om de situatie in de rest van het land te beteugelen, is het volgens Friedrich denkbaar dat er regionale lockdowns worden ingesteld, variërend van enkele weken tot zelfs een paar maanden:
"Daarvoor moeten we nu al scenario’s bedenken. We moeten in elk geval uit de rol stappen dat het ons is overkomen en we er niks meer aan kunnen doen."
cc-foto: jbsa

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (75)

Verdulleme
Verdulleme24 mrt. 2020 - 9:45

Molly Veenstra: "Marion Koopmans was de eerste deskundige die op een geloofwaardige manier kon uitleggen waarom er zo weinig wordt getest, vanavond in Op1. Er wordt zo weinig getest, omdat we de materialen niet hebben." Dar is vrij logisch, want de voorlichting die wordt gegeven is weliswaar niet "fake", maar ook niet volledig. Je kunt duidelijk merken dat alles wordt omzeild dat het vertrouwen in de overheid zou kunnen ondermijnen. Ik wil de toespreek van Rutte wel even herschrijven: Dames en Heren - Tot mijn spijt moet ik U meedelen dat een volledige lockdown nodig zal zijn. We hebben we de (gezondheid-)zorg afgebroken tot het absolute minimum om te bezuinigen. Dat geldt niet alleen voor het personeel, maar ook voor de voorraden. Als alles normaal is merkt U daar natuurlijk niets van, maar bij het minste of geringste zuchtje tegenwind zitten we al in zwaar weer en nu stormt het zelfs. Eigenlijk is een lockdown zelfs verkeerd, omdat alles zou moeten draaien om vroege herkenning. Op elke hoek van de straat zouden eigenlijk vrijwilligers moeten staan om te testen. Mensen die dan besmet blijken te zijn kun je dan op de kortste denkbare termijn isoleren. Als iedereen thuis blijft zitten lukt dat natuurlijk niet. Helaas is zo dat we hier niet op hadden gerekend en tot mijn grote schaamte moet ik bekennen dat ik de ernst van de situatie bovendien ernstig onderschat heb en nog steeds achter de feiten aan loop te hollen. Ze zeggen wel eens dat regeren vooruitzien is, maar dat is niet mijn sterke punt. Ik ben iemand die liever alles onder het tapijt veegt zolang dat lukt en pas reageert als het niet anders kan. Maar goed, nu zitten we met de gebakken peren en zult U zichzelf dus moeten opsluiten in Uw eigen huis. Het is niet anders, was ondertekend Uw sterke leider Mark Rutte - https://www.youtube.com/watch?v=t99KH0TR-J4

2 Reacties
Libertain
Libertain24 mrt. 2020 - 11:30

("Op elke hoek van de straat zouden eigenlijk vrijwilligers moeten staan om te testen.") Leuke reactie, doch met bovenstaande punt ben ik het niet eens. In ontwikkelde landen wordt het reeds anders aangepaakt - op Joop is er een melding geweest voor drive-ins waar je met je auto naartoe rijdt, goed afstand van elkaar houdt, wordt monster afgenomen en krijg je later per mail thuis het uitslag. Kon maar Rutte als Freddy Mercury over de pandemie kunnen zingen, zou het mooi geweest zijn.

Verdulleme
Verdulleme24 mrt. 2020 - 14:00

Libertain - Ik beschrijf een beeld, niet een uitgewerkte strategie.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman24 mrt. 2020 - 9:34

Dat zogenaamde gebrek aan materiaal voor testen heeft te maken met het beleid van ziekenhuizen: "Veel ziekenhuizen hebben zich afhankelijk gemaakt van één leverancier die op dit moment niet kan leveren. Dat is problematisch. In Groningen hebben we meer apparaten, meer platforms waarop wij dezelfde test kunnen draaien waardoor wij meer keuze hebben uit leveranciers." Groningen werkt bovendien nauwelijks samen met de belangrijkste leverancier voor de andere laboratoria in Nederland, zegt Van Leer. "Wij hebben het geluk dat onze leveranciers nog wel voorraad hebben. Ik denk dat andere ziekenhuizen ook langer hadden kunnen doorgaan met testen als ze hadden gespreid over leveranciers." https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2328113-testen-testen-testen-in-het-noorden-van-nederland-gebeurt-het-nog-wel.html

7anpau1
7anpau124 mrt. 2020 - 9:05

Friedrich doet gewoon datgene wat de WHO adviseert, wat in Zuid Korea gewerkt heeft en werkt en waarvoor de Wet Publieke Gezondheid alle juridische tools heeft. Misschien dat dit in Brabant nu even niet meer kan, maar dat is geen enkel excuus om de rest van het land de protocollen overboord te gooien. De WHO is glashelder. Alleen een lock down (light of heavy) helpt niks. Je moet testen, testen, testen, opsporen en de besmette mensen en de mogelijk besmette mensen isoleren zodat de rest van de samenleving zo goed mogelijk kan blijven functioneren.

Molly Veenstra
Molly Veenstra23 mrt. 2020 - 23:44

Marion Koopmans was de eerste deskundige die op een geloofwaardige manier kon uitleggen waarom er zo weinig wordt getest, vanavond in Op1. Er wordt zo weinig getest, omdat we de materialen niet hebben. We hebben zelfs niet genoeg simpele plastic spateltjes om speeksel af te nemen. En geen mondkapjes, natuurlijk. En heel veel andere dingen die nodig zijn om te testen hebben we ook niet, want die dingen kunnen we niet meer zelf maken. Vroeger konden we dat wel, maar het was goedkoper om dat spul te laten produceren in China. En China zit nu op slot, dus het komt niet meer deze kant op. Onze afhankelijkheid van goedkope spullen uit China doet ons nu de das om.

2 Reacties
Libertain
Libertain24 mrt. 2020 - 8:30

("En China zit nu op slot, dus het komt niet meer deze kant op.") De harde feiten weerspreken deze bewering. In de afgelopen dagen heeft China op verzoek tientallen duizenden benodigdheden geleverd aan o.a. Oostenrijk, Hongarije, Servie en Italie. Niets belet ons om op onze beurt China om hulp in tijden van pandemie te gaan vragen.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman24 mrt. 2020 - 9:26

haha, en al die andere landen hebben dat wel. *Als* dit echt de reden is, betekent het dat de Nederlandse instanties absurd traag hebben gereageerd. Recente getallen zijn niet voorhanden (Nederland geeft niet meer door hoeveel mensen getest zijn), maar deze cijfers spreken al voor zich: https://www.worldometers.info/coronavirus/covid-19-testing/

Harry15
Harry1523 mrt. 2020 - 19:15

Nog niet één argument gehoord wat er bereikt wordt met random testen in deze fase. Misschien een valse gemoedsrust?

2 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra23 mrt. 2020 - 23:27

Ik heb ook nog niemand gehoord die heeft gepleid voor 'random testen'.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman24 mrt. 2020 - 9:27

Het gaat niet om random testen, maar om: - het testen van iedereen met symptomen (nu wordt er *niemand* getest, tenzij iemand naar de IC moet). - het testen van de contacten van degenen die op die manier positief getest zijn.

Bert de Vries
Bert de Vries23 mrt. 2020 - 16:43

Een prominent lid van de Nederlandse Vereniging Virologie bestrijd op Radio 1 de beweringen van Friedrich over het tekort aan testen. In de loop van het gesprek krabbelt ze terug. Friedrich zegt dat niet een Noordelijke viroloog betrokken is bij het coronabeleid van de Vereniging. Gewoon niet uitgenodigd. Minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge reageert geïrriteerd op de beri hten dat in Noord Nedferland geen sprakle is van een tekort aan testen. Hij vindt het buitengewoon kwalijk dat er individueel wordt opgetreden. Crisisbestrijding moet je samen doen. Hij zal Groningen er op aanspreken. De toelichting van Friedrich, dat bijna elk laboratorium deze testen kan uitvoeren, wordt genegeerd. Incompetentie viert dus hoogtij. Tot op ministerieel niveau.

1 Reactie
Molly Veenstra
Molly Veenstra23 mrt. 2020 - 23:57

Welk programma was dat, Bert? Ik zou het graag willen terughoren.

OlavM
OlavM23 mrt. 2020 - 15:44

In Groningen worden massaal ZORGMEDEWERKERS getest, dus niet de hele bevolking, wat hier wordt gesuggereerd. Deze aanpak is natuurlijk heel verstandig. [‘De epidemie is niet homogeen, wij bevinden ons in een andere fase dan Brabant. We moeten ervoor waken dat we overal hetzelfde doen.’ (Alex Friedrich).] Dat lijkt me logisch . Telkens naar bevind van zaken.

9 Reacties
Libertain
Libertain23 mrt. 2020 - 16:04

Het richtlijn van de WHO, tevens het richtlijn van de vooraanstaande epidemiologen luidt als volgt: In de vroege fase testen, testen, testen van iedereen die aan de kenmerken voldoet en tevens de contact-trajecten opsporen om de snelle spreiding te proberen te voorkomen. Dit punt heeft als gevolg dat de aankomende tzunami aan geïnfecteerden, mag u zelf de grafieken op internet gaan uitzoeken, wordt afgevlakt opdat het, hopelijk, met het aantal nodige IC-bedden zou kunnen opgevangen worden. Wat vervolgens zal resulteren in minder sterfgevallen aan deze virus. Het is gewoon gangbaar medisch-epidemiologisch wetenschap.

Libertain
Libertain23 mrt. 2020 - 16:06

...meet het aantal beschikbare IC-bedden....

OlavM
OlavM23 mrt. 2020 - 18:00

@ Libertain: [In de vroege fase testen, testen, testen van iedereen die aan de kenmerken voldoet en tevens de contact-trajecten opsporen om de snelle spreiding te proberen te voorkomen.] What's new? Dat is in Nederland toch ook gebeurd? Maar het kan niet door blijven gaan op dezelfde manier. Het is niet zo dat de hele bevolking kan worden getest. Het zorgpersoneel wel. Overigens lijkt er inmiddels al een kentering te zijn in Nederland. Nog te vroeg om te juichen, natuurlijk.

nikita72
nikita7223 mrt. 2020 - 18:56

Nederland heeft alleen mensen getest die symptomen vertoonden. In zuid-Korea en Taiwan werden zieke mensen getest, en de mensen met wie zij in contact waren geweest, enz. ( ze testten dus steeds de mensen die met besmette mensen in contact geweest waren). Het is veel werk, maar het resultaat is heel goed. Het zal ook wat gekost hebben, maar een lock-down is ook duur.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 mrt. 2020 - 19:33

"In Groningen worden massaal ZORGMEDEWERKERS getest" inderdaad. Dat personeel of hun huisgenoten moeten ook nog eens klachten hebben. Het testen van de hele bevolking is ook in het Noorden niet aan de orde.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde23 mrt. 2020 - 19:57

Daniel en Olav, klopt. Het gaat alleen om zorgpersoneel. Dat in Brabant niet getest werd had twee redenen. Toen men zich realiseerde wat er precies aan de hand was het voor veel verzorgenden al te laat. Ze waren al met zo veel mensen in contact gekomen dat kans op besmetting zo groot was dat testen achteraf geen prioriteit had. Patiënten eerst. Besmette verzorgers uit de roulatie nemen had de werkdruk op hen die gezond waren te veel verhoogd en d behandeling van patiënten te veel in gevaar gebracht. Dus koos men er voor, wellicht in overleg met de verzorgenden om door te werken. In het noorden is een heel andere situatie, je kunt de twee zaken wat werkwijze betreft niet vergelijken. De Jonge is geïrriteerd omdat nu duidelijk wordt wat er precies aan de hand was en dat de overheid in Brabant achter d feiten aan liep. Of ze dat te verwijten valt weet ik niet. Het virus heeft ons letterlijk overvallen, qua ernst en qua omloopsnelheid. Achteraf was het carnaval de besmettingshaard. Als dat was verboden was de ziekte niet als een lopend vuurtje door de provincie gegaan. Of de wintersportplaatsen, zelfde verhaal. Maar hoe zou dat bevolking die hun carnaval of ski vakantie gepland hadden hebben gereageerd als het verboden was. Zonder enige vorm van bewijs, zonder kennis van nu. Ongelukken gebeuren en dit was zo'n ongeluk.

Libertain
Libertain24 mrt. 2020 - 7:39

@Olav, ("What’s new? Dat is in Nederland toch ook gebeurd?") Waar ik steeds aan refereer is het medisch-epidemiologisch wetenschap. Reeds heb ik het aangegeven, zodra gegevens voor een aankomende pandemie in zicht, kop uit het zand halen en onmiddellijk met de voorgeschreven protocollen beginnen. Net als @MartinvanderLinde aangeeft is het niet gebeurt. Men liet het carnaval in Brabant vrolijk-onbezorgd gebeuren terwijl de landen eromheen maatregelen voor het in dammen van de epidemie aan het nemen waren. Het virus heeft ons niet gelijk overvallen. omdat we al lang van tevoren witsen wat er in andere delen van het wereld gebeurt. Van der Leyen heeft openbaar opgebiecht - ze zei dat "wij" hebben het virus onderschat. Hoe lang blijven we in de ontkenningsfase zitten? Beter is om toe te geven dat we nog zand in de haren hebben en mogelijk China om hulp gaan vragen in verband met maskers en testen omdat China blijkt bereid te zijn aan zulke verzoeken gehoor te geven. Waarom moeten Oostenrijk, Hongarije, @Olav, ("What’s new? Dat is in Nederland toch ook gebeurd?") Waar ik steeds aan refereer is het medisch-epidemiologisch wetenschap. Reeds heb ik het aangegeven, zodra gegevens voor een aankomende pandemie in zicht, kop uit het zand halen en onmiddelijk met de voorgeschreven protocollen beginnen. Net als @MartinvanderLinde aangeeft is het niet gebeurt. Men liet het carnaval in Brabant vrolijk-onbezorgd gebeuren terwijl de landen eromheen maatregelen voor het in dammen van de epidemie aan het nemen waren. Het virus heeft ons niet gelijk overvallen. omdat we al lang van tevoren witsen wat er in andere delen van het wereld gebeurt. Van der Leyen heeft opdenbaar opgebicht - ze zei dat "wij" hebben het virus onderschat. Hoe lang blijven we in de ontkenningsfase zitten? Beter is om toe te geven dat we nog zand in de haren hebben en mogelijk China om hulp gaan vragen in verband met maskers en testen omdat China blijkt bereid te zijn aan zulke verzoeken gehoor te geven. Waarom moeten Oostenrijk, Hongarije, Servië en Italie ons voorgaan?

Libertain
Libertain24 mrt. 2020 - 7:40

...excuses wegens het dubbel pasten..

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman24 mrt. 2020 - 9:30

@OlavM: In Nederland is *niet* getest. Van het begin af aan niet. Bekijk hier de indicaties van het RIVM voor testen: https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19#indicaties-voor-diagnostiek En bekijk hier hoeveel mensen Nederland getest heeft (Nederland levert daar geen gegevens meer over sinds 2 maart). https://www.worldometers.info/coronavirus/covid-19-testing/

Ring2
Ring223 mrt. 2020 - 15:26

De epidemie is inmiddels in Brabant al een tijdje bezig. Dus in Brabant zijn er inmiddels ook al weer aardig wat mensen (60.000?) die genezen zijn. Waarom worden die niet getest op antistoffen? Zodat de burgerrechten voor die mensen weer verruimd kunnen worden, en zodat die mensen kunnen helpen, zonder voor hun eigen of andermans gezondheid te vrezen. Gaan we al die genezen mensen ook maanden ‘opsluiten’ in regionale lockdowns?? Hoe langer dit duurt, hoe meer mensen zich hier niet meer aan zullen (hoeven te) houden.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty23 mrt. 2020 - 13:31

Het RIVM heeft heel wat uit leggen. Er is wel voldoende capaciteit beschikbaar alleen wordt deze hier niet voor aangewend, onbegrijpelijk. Kunnen we Alex Friedrich niet ASAP als externe expert opnemen in het Outbreak Management Team? Ik heb hier eerlijk gezegd nog maar weinig vertrouwen in, men heeft willens en wetens de adviezen van de WHO niet opgevolgd.

5 Reacties
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty23 mrt. 2020 - 13:40

Adviezen van de WHO om vooral in te zetten op zoveel mogelijk testen niet opgevolgd.

erikbos
erikbos23 mrt. 2020 - 14:16

Wel tegenstrijdig met wat in dit artikel staat (er is dus geen voldoende capaciteit beschikbaar voor grootschalig testen): https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/testen-testen-testen-zegt-de-who-waarom-doen-we-dat-dan-niet~b668866d/ Het is niet van niet willen testen, maar onvoldoende materialen voorhanden om dat grootschalig te doen.

Libertain
Libertain23 mrt. 2020 - 15:24

@erikbos, ("Het is niet van niet willen testen, maar onvoldoende materialen voorhanden om dat grootschalig te doen.") Wat u hiermee aangeeft is dat deze regering heeft verzuimd om voor voldoende tests voor COVID-19 te gaan zorgen. Hopelijk het nieuwe Minister gaat deze probleem in rap tempo oplossen. Het is racing tegen de klok. Het succes in het bestrijden van deze pandemie ligt o.a. in veel testen met opsporen van de trajecten, in de vroege fase, wel te verstaan. Daarna wordt het aantal IC-bedden belangrijk.

OlavM
OlavM23 mrt. 2020 - 16:21

@ erikbos: Precies. De beweringen van Friedrich worden dan ook door viroloog Koopmans en minister De Jonge bestreden.

erikbos
erikbos23 mrt. 2020 - 18:43

@ Libertain "Wat u hiermee aangeeft is dat deze regering heeft verzuimd om voor voldoende tests voor COVID-19 te gaan zorgen." Het is een beetje lastig om snel alle testmaterialen in grote hoeveelheden te verkrijgen als letterlijk de hele wereld er op aast. Maar ja die logica begrijpt niet iedereen.

Harry15
Harry1523 mrt. 2020 - 13:13

Dom, dom en dom. Welteverstaan de reacties. Gelieve alleen een reactie te plaatsen indien je (enig) verstand van zaken hebt. Klaarblijkelijk is dat niet het geval. Het lijkt erop dat we op het moment net zo veel virologen hebben als dat we bondscoaches hebben tijdens het spelen van het Nederlands elftal op een EK /WK. Mensen houdt u liever aan de richtlijnen van het RIVM dat dient tenminste een doel.

Molly Veenstra
Molly Veenstra23 mrt. 2020 - 12:53

Ook achteraf testen met een bloedonderzoek is mogelijk, zodat bekent is welke mensen imuun zijn geworden voor het virus en weer aan het werk kunnen. Dit gebeurt op dit moment bij bloeddonoren om statistisch te . Anoniem. Zelfs die bloeddonoren hebben dus eigenlijk Ook achteraf testen gebeurt niet. Waarom dit niet gebeurt weet niemand, zelf de deskundigen gisteren aan tafel bij Op1 konden het antwoord niet geven. https://www.npostart.nl/op1/22-03-2020/POW_04660742 Het is werkelijk schokkend om te zien hoe (ongeveer vanaf 59:30) niemand een antwoord weet op de vraag van presentator Fidan Ekiz, waarom er niet achteraf wordt getest op het virus. De absurde reactie van Carin Littooij van het corana team van de LHV spreekt boekdelen. Zij draait om de vraag heen alsof zij een politica is in plaats van een arts. Fidan Ekiz: -Je kunt wel achteraf testen, met bloed en speeksel... Huisarts Jan Smulders: -Ja, dat kan. Fidan Ekiz: -Gebeurt dat ook? Jan Smulders: -Nee. Fidan Ekiz: -Waarom niet? (Hier had ik graag het antwoord van Jan Smulders gehoord, die daar duidelijk zijn bedenkingen bij had, maar nu neemt Carin Littooij van de LHV het over) Carin Littooij : -Achteraf testen, met bloed en speeksel Ehhh, Fidan Ekiz: -Dat je weet of je het al gehad hebt of niet... Carin Littooij : -We kunnen tijdens dat iemand ziek ik kunnen we testen, en, laat ik hier dan mijzelf als voorbeeld nemen... En vervolgens verteld mevrouw Littooij ons een (wellicht) interressant verhaal, dat echter geen antwoord is op de vraag die werd gesteld. Als zelfs deskundigen op zo'n manier om de waarheid heendraaien, dan wordt ik pas echt nerveus.

1 Reactie
Molly Veenstra
Molly Veenstra23 mrt. 2020 - 14:01

Het eerste gedeelte van mijn reactie moet gecorrigeerd. Excuus. Dit is wat er had moeten staan: Ook achteraf testen met een bloedonderzoek is mogelijk, zodat bekent is welke mensen imuun zijn geworden voor het virus en weer aan het werk kunnen. Dit gebeurt op dit moment bij bloeddonoren om statistisch te bepalen hoe of het is gesteld met de groepsimmuniteit. Anoniem. Zelfs die bloeddonoren hebben dus eigenlijk geen idee of ze weer aan het werk kunnen of niet.

Vermeer2
Vermeer223 mrt. 2020 - 12:41

Je kunt gebruik maken van de mogelijkheid om mensen te testen zodat er een groep mensen kan worden ingezet op locaties die nodig zijn zoals de landbouw. Veel seizoenwerkers uit de voormalige Oostblok komen nu niet naar Nederland waardoor de oogsten dreigen te mislukken. Het mes snijdt aan 2 kanten. De landbouw kan z,n producten binnenhalen en loopt niet tegen verliezen aan die anders door noodmaatregelen moeten worden gecompenseerd. De coronavrije medewerkers die nu een uitkering ontvangen kunnen dan het werk overnemen. Dit plan kan dan uitgewerkt worden zodat iedereen tevreden is en er zo weinig mogelijk economische schade ontstaat. Dus is testen nu van essentieel belang en een instrument om de economie aan de loop te houden.

[verwijderd]
[verwijderd]23 mrt. 2020 - 12:14

--- Dit bericht is verwijderd —

10 Reacties
Zapata
Zapata23 mrt. 2020 - 12:45

Nee testen is weten, waar besmettingsgevallen zijn, die isoleren en zo het virus laten uitsterven. Doe je dat niet dan weet je niets. Oma oeverloos stamt nog uit de tijd dat zonder sonar geprobeerd werd om iets tegen duikboten te ondernemen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra23 mrt. 2020 - 12:56

In Duitsland zijn tot nu toe zo’n 25.000 mensen als besmet geïdentificeerd en bijna 100 mensen overleden aan het virus. In Nederland zijn 4200 mensen als besmet geïdentificeerd en bijna 179 mensen overleden aan het virus. Waarom zijn er in Nederland zoveel meer mensen overleden, terwijl er minder besmettingen zijn geconstateerd? Omdat er in Duitsland veel meer wordt getest. Testen is niet zinloos. Testen scheelt mensenlevens.

JoostdeV
JoostdeV23 mrt. 2020 - 13:52

Iedereen met klachten testen en iedereen die contact heeft gehad met een positief geval blijkt ook al best aardig te werken. Blijkbaar heeft Nederland per inwoner zo ongeveer het hoogste aantal biomedische laboratoria ter wereld. Vrijwel alle laboratoria blijken Coronatests te kunne uitvoeren. Het lijkt me meer een kwestie van gebrek aan coordinatie dan van tekorten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 mrt. 2020 - 15:11

Ook in Groningen worden voor zover mij bekend geen gezonde mensen getest. Als er een zorgmedewerker of zijn/haar huisgenoot klachten heeft, worden die wel meteen getest en bij een positieve uitslag gaan die in thuisquarantaine.

Molly Veenstra
Molly Veenstra23 mrt. 2020 - 17:40

'Duitsland gaat anders om met euthanesie als Nederland. Hoeft dus niets met testen te maken te hebben.' Twee maal zoveel doden ten gevolge van Corona in Nederland terwijl wij drie maal zo weinig inwoners hebben? U gelooft toch niet werkelijk dat dit komt omdat onze artsen zo gemakkelijk euthanasie verlenen? Mocht dat toch zo zijn, dan zouden de Duitse ziekenhuizen vol moeten liggen met terminale corona-patiënten die van hun artsen in leven moeten blijven, terwijl de Nederlandse ziekenhuizen veel minder kritische gevallen zouden moeten kennen, omdat ze door hun artsen veel sneller worden opgegeven. Het tegenovergestelde is echter het geval. In Nederland is er sprake van 354 gevallen die worden beoordeeld als 'kritisch'. In Duitsland zijn dat er slechts 23. (bron: https://www.worldometers.info/coronavirus/ )

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 mrt. 2020 - 22:48

oma-oeverloos 23 maart 2020 at 21:19 tsja oost-duitsers hadden geen geld om in Italie op vakantie tegaan? Patient nul op Ijsland was een australische toerist die ook prompt het ziekenhuispersoneel besmette. IJsland kan het zich ook permitteren praktisch de hele bevolking die getest wil worden te testen. Dat levert belangrijk datamateriaal op. Dat heeft oa. de kennis opgeleverd dat kinderen onder de 10 nauwelijks geinfecteerd raken en ook wanneer ze ziek worden dat gewoonlijk niet ernstig is. De kinderdagverblijven kunnen dus gewoon open blijven en de lagere klassen van de basisschool ook was een der conclusies. https://www.dagsavisen.no/nyheter/verden/island-massetester-befolkningen-for-a-avdekke-morketall-1.1686709

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 mrt. 2020 - 22:51

PS de eerste coronagevallen in Duitsland waren overwegend jongeren die de besmetting hadden opgelopen op wintersportvakantie in Oostenrijk.

Molly Veenstra
Molly Veenstra23 mrt. 2020 - 23:23

'Uw gegevens lopen achter.' Tja. U kent nu de meest recente gegevens. Uw verstand werkt nog goed. En toch nog steeds geloven dat testen zinloos is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 mrt. 2020 - 11:42

oma-oeverloos 24 maart 2020 at 11:19 Gericht testen is in de Nederlandse situatie de beste optie, maar deze boodschap is aan dovemansoren gericht vrees ik. IJsland kan tijdelijk hermetisch worden afgesloten en heeft een kleine bevolking (ook met 473 weinig besmettingen). Het testen wordt gedaan door een private onderneming deCODE genetics die zich normaliter met genetisch onderzoek bezighoudt maar nu corona data verzamelt voor onderzoeksdoeleinden. Het laatste nieuws is dat er al 40 mutaties zijn gevonden. Volgens deskundigen is de ontwikkeling in de richting van meer besmettelijke maar minder ziekmakende varianten, een patroon dat ook kenmerkend is voor influenza.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 mrt. 2020 - 11:51

PS pure speculatie natuurlijk maar in Duitsland kunnen ook andere mutanten rondwaren dan in Nederland, Spanje etc. https://forskning.no/virus/forskere-har-funnet-40-mutasjoner-av-koronaviruset-pa-island/1659945

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mrt. 2020 - 12:09

Ik heb al geschreven dat de overheid dat 'te duur' vond. Ze moeten de bedrijven redden, geen mensen. Ik wilde er nog iets bijzeggen maar dan is het hek van de dam hier! In ieder geval; Brabant was een mooi experiment!

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman23 mrt. 2020 - 11:38

Eindelijk begint er aandacht voor testen te komen, en wordt de leugen dat er niet voldoende testmateriaal zou zijn onderuitgehaald. Zelfs zorgpersoneel wordt in Nederland *niet* getest! Het enige wat ik me steeds maar af blijf vragen: Waarom is het RIVM zo tegen testen? Gaat het dan echt alleen maar omdat testen geld kost?

7 Reacties
Zapata
Zapata23 mrt. 2020 - 12:39

Ja het gaat alleen maar om geld.

JoostdeV
JoostdeV23 mrt. 2020 - 12:45

Ik kom er ook niet uit. Wild speculerend kunnen er nog andere redenen zijn: - De overheid had zich totaal niet voorbereid. Om paniek te voorkomen is de misvatting naar buiten gebracht dat immuniteit opbouwen haalbaar is. Inmiddels wordt achter de schermen alles op alles gezet op capaciteit op te bouwen om zo snel mogelijk op actieve indamming over te gaan. - Het RIVM heeft de draaiboeken voor een ernstige griep uit de kast getrokken en heeft niet beseft dat dit virus in tegenstelling tot een nieuwe griep binnen de kortste keren het zorgsysteem zou platleggen. Iedereen wordt ziek en een groot deel van de patiënten heeft beademing nodig. Het draaiboek schrijft voor dat vanaf een zekere verspreiding beter gestuurd kan worden op mitigatie, en draaiboeken zijn heilig. - Het RIVM heeft een tweeledig advies voorgelegd aan de regering dat onder druk van andere belangen heeft besloten om voor de opbouw van immuniteit te gaan. Insluiten van het virus betekend dat handel en vrij verkeer van personen langere tijd beperkt zal zijn. Een bedrijf als Shell heeft bijvoorbeeld grote belangen in landen met een zwakke overheid waar geen insluiting van het virus niet haalbaar is. VNO-NCW gevraagd om voor de mitigatie te kiezen, de vele sterfgevallen voor lief nemend. - Het kabinet wil uit ideologische overtuiging een zo klein mogelijke rol voor de overheid. De markt kan de problemen veel beter oplossen.

Jozias2
Jozias223 mrt. 2020 - 12:52

Uiteraard kan testen iets helpen. Maar iemand die vandaag test en onbesmet is kan morgen wel besmet blijken. Ook blijkt uit de test (voor zover ik weet) niet of iemand het al gehad heeft en inmiddels immuun is. Daarbij speelde de informatie mee dat men dacht dat men pas besmettelijk is vanaf het ontstaan van klachten. Bij klachten moet iedereen binnen blijven dus ongeacht een test. Als iedereen dat zou doen dan voegt een test niets toe.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde23 mrt. 2020 - 13:22

Sylvia, kosten kan geen overweging zijn. Als het gaat om zorgpersoneel dan kost dat niks. Als ik het artikel lees krijg ik de indruk dat men de ingeslagen weg, die achteraf niet helemaal de juiste was, niet wil verlaten. Gelukkig voor de Noorderlingen varen ze hier een andere koers. Toch vraag ik me af of het verschil maakt. Natuurlijk is besmetting via zorgpersoneel niet wenselijk, maar hoe veel mensen - en dan bedoel ik niet het zorgpersoneel, maar gewone, gezonde burgers - zullen in de gaten hebben dat ze besmet zijn? Ik denk dat meesten niets in de gaten hebben. En komen ze niet voor in de statistieken. Dus zal het verschil in aanpak niet terug te zien zijn in de cijfers. Nogmaals, het zijn niet de kosten en het is ook geen cynisme, dat besmetting van zorgpersoneel als collateral damage wordt gezien. Dat zou niet alleen ongepast zijn zijn maar ook een politieke guillotine. Ik kan me niet voorstellen dat Rutte als eindverantwoordelijk dat zou toestaan.

Zapata
Zapata23 mrt. 2020 - 13:59

@Martin. /Ik kan me niet voorstellen dat Rutte als eindverantwoordelijk dat zou toestaan./ Ik wel.

erikbos
erikbos23 mrt. 2020 - 14:19

"en wordt de leugen dat er niet voldoende testmateriaal zou zijn onderuitgehaald." Dat hangt er vanaf wie u gelooft. Maar het is onzin dat RIVM tegen testen is(hoe komt u daarbij?). Het RIVM zelf geeft aan dat er onvoldoende capciteit is om grootschalig te testen zie onderstaand volkskrant artikel: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/testen-testen-testen-zegt-de-who-waarom-doen-we-dat-dan-niet~b668866d/

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman23 mrt. 2020 - 17:37

Ik denk dat JoostdeV het bij het rechte eind heeft. En ik ben het helaas eens met Zapata. @erikbos Het RIVM zegt zelf: "Buiten het ziekenhuis heeft het testen van patiënten met klachten en symptomen passend bij COVID-19 geen meerwaarde voor de individuele patiëntenzorg. Het verandert het behandelbeleid niet. Indien een huisarts in de thuissituatie, in uitzonderlijke gevallen, toch diagnostiek wil inzetten naar COVID-19, dan dient hij/zij dit zelf te regelen; zo nodig in overleg met het lokale laboratorium en/of de GGD. " "In instellingen zoals verpleeghuizen, woonzorgcentra en andere plekken waar veel kwetsbare mensen bij elkaar wonen, wordt diagnostiek ingezet om introductie vast te stellen. Dit is van belang voor het verpleegbeleid in de instelling. Meestal volstaat het dan om bij 1 of 2 bewoners diagnostiek in te zetten. " En: "Zorgmedewerkers met milde klachten hoeven niet thuis te blijven." Er wordt niet aan bronopsporing gedaan: "Vanaf 12 maart 2020 richt het contactonderzoek van de GGD zich vooral op de groepen kwetsbare patiënten. Bronopsporing heeft geen prioriteit." https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19 Met andere woorden: het RIVM lapt alle adviezen van de WHO (die zich baseert op wat overal ter wereld werkt) aan z'n laars.

Break on through
Break on through23 mrt. 2020 - 11:22

Hele goede ontwikkeling. Heb er ook weinig van begrepen waarom in Azië wel massaal getest word, compleet met drive inn test units. Maar je blijkt dus gewoon met een lab uiteindelijk eenvoudig de testjes doen. Doe dat dan ook!

JaapBo
JaapBo23 mrt. 2020 - 11:07

Onbegrijpelijk dat het RIVM niet gaat voor zoveel mogelijk testen. Volgens mij verdient zich dat dubbel en dwars terug! Nu moeten mensen maar raden of ze besmet zijn of niet, en hun gedrag daarop afstemmen. Als je het weet ben je beter gemotiveerd. Bovendien kunnen autoriteiten dan evt. gericht extra maatregelen nemen. Daarnaast is het ook als mensen herstellen goed om te weten dat ze besmet zijn geweest (want dan kunne ze niet meer besmet raken, en niet meer overdragen). Tenslotte is het bij een daling van het aantal gevallen belangrijk om te weten welke en hoeveel mensen nog wel besmet zijn. Daar kan men dan de maatregelen op afstemmen.

de Boer2
de Boer223 mrt. 2020 - 10:50

Testen is een soort van hamsteren, je willt iets hebben, iets weten om het daarna te vergeten. Je hebt net van de arts gehoord dat je prima in orde bent en dan zijg je ineen op de parkeerplaats.Gelukkig dat je nog niet betaald hebt. En Groningers, die kunnen gerust gerekend worden tot de meest angstige mensen in het Koninkrijk.En tot de meest eigenwijze. Hier op de boerderij testen we alleen als het moet. Als Mark Rutte dat zegt. Maar hij zegt het niet, dus the rest is silence.

1 Reactie
Zapata
Zapata23 mrt. 2020 - 12:42

Ah vandaar de constante verspreiding van gekke koeienziekte, Q-koorts- varkenspest, mond en klauwzeer, vogelgriep. Nee dat weten we wel zo langzamerhand dat de Boer niet test.

Bert de Vries
Bert de Vries23 mrt. 2020 - 10:39

Als Friedrich gelijk heeft, en er is geen enkele reden om daar aan te twijfelen, dan is het RIVM en in samenspanning daarmee het kabinet, op een beangstigende manier bezig. Ofwel bewust ofwel door incompetentie. Per saldo maakt deze man gehakt van het regeringsbeleid en van de rol van het RIVM. Het moet onderhand duidelijk worden, dat als deze volslagen incompetentie klip en klaar zal blijken, het vertrouwen in de regering naar de bliksem is.

Zapata
Zapata23 mrt. 2020 - 10:38

Ook hier weer de zuinige Hollandse koopmansgeest die het beste beleid in de weg staat. We testen niet omdat we te weinig capaciteit hebben. We hebben te weinig capaciteit omdat we geen geld willen uitgeven aan die capaciteit. Dat is het verhaal en dat is waar het RIVM samen met onze regering voor gekozen heeft.

Pindaklaas
Pindaklaas23 mrt. 2020 - 10:35

Dat excuus van onvoldoende capaciteit is gewoon om te verbloemen dat dit een bezuiniging is om de desastreuze gevolgen van jarenlange bezuinigingen op de zorg onder het tapijt te vegen. Meer niet. En dat groepsimmuniteit verhaal is ook doorzichtig als hel.

Libertain
Libertain23 mrt. 2020 - 10:35

Gelukkig is het gezond verstand niet helemaal verloren gegaan. De heer Alex Friedrich heeft het juiste weg voor bestrijding van deze pandemie opgepakt.

frankie48
frankie4823 mrt. 2020 - 10:25

En een bijkomend voordeel volgens experts van het vele testen door de hele bevolking heen is dat je met de gegevens uit heel veel testen kan komen te weten waarom bij de één dit virus door het eigen afweersysteem bestreden kan worden, en bij andere mensen het immuunsysteem faalt, want daar zal de oplossing liggen als wij dit virus willen gaan bestrijden met een geneesmiddel of vaccinatie.

F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye
F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye23 mrt. 2020 - 10:22

Je hoeft geen Einstein te zijn om dit te bedenken. Iedereen die positief getest is verplicht in quarantaine. Is het binnen een maand afgelopen. Daarna weer business as usual.

1 Reactie
OlavM
OlavM23 mrt. 2020 - 17:54

[Iedereen die positief getest is verplicht in quarantaine. Is het binnen een maand afgelopen.] Inderdaad: je bent geen Einstein.

Vermeer2
Vermeer223 mrt. 2020 - 10:14

https://www.testentestentesten.nl/petitions/demo Je kunt nu ook de petitie tekenen. De tekst van de petitie laat ook geen spaan heel van het beleid van onze regering. Hieronder de tekst: Teken de petitie: testen, testen, testen! Hoewel het niet aan burgers is om gezondheidsbeleid te dicteren, baren de inconsistenties in beleid en communicatie van de landelijke overheid en het RIVM ons grote zorgen. Onze zorgen zijn talrijk: deze variëren van het relatief hoge sterftecijfer in Nederland en de gebrekkige afstemming tussen ziekenhuizen tot de ontoereikende bescherming voor huisartsen en ander personeel in de zorg. Bovenal zijn wij bezorgd om de afwijzing van ervaringen en richtlijnen van andere landen en de WHO. Mede omdat noordelijke provincies nu breken met de RIVM-richtlijnen, roepen wij op tot het volgende: aangezien GGD's op regionaal niveau kennelijk hun eigen afweging kunnen maken, roepen wij alle GGD-directeuren op om kritisch te evalueren of het zinvol en mogelijk is om het 'Groninger model' te volgen en in te zetten op veelvuldig testen. Daarnaast willen wij weten van de verantwoordelijke diensten - overheid, RIVM en/of GGD – welk doel wordt nagestreefd: is het de bedoeling dat elke besmette persoon gemiddeld minder dan 1 ander persoon besmet, zodat het virus 'uitdooft', of is het doel om dit getal boven de 1 te laten, waarbij het zich blijft verspreiden? We hebben onvoldoende vertrouwen dat de huidige maatregelen zorgen voor het uitdoven van het virus. Niet omdat mensen geen richtlijnen opvolgen, maar omdat de richtlijnen onduidelijk en te vrijblijvend zijn, en het doel onbekend. We roepen op om maatregelen te nemen die erop gericht zijn het virus te stoppen, door het voorbeeld van andere landen en de adviezen van de WHO te volgen. Wij verzoeken om de onmiddellijke opschaling van testcapaciteit. Wij vertrouwen op de richtlijnen van de WHO en verzoeken om deze onverkort op te volgen.

4 Reacties
webmaatje
webmaatje23 mrt. 2020 - 10:53

Nogmaals Prof. Fr. Roel Coutinho, voormalig RIVM-directeur, zegt dat er geen WHO-beleid is op dit gebied. Rutte staat onzin te verkondigen. testen testen.. hoevaak als het virus vaak muteert.en je er steeds er ziek van kan worden?

Mark Huysman
Mark Huysman23 mrt. 2020 - 11:59

Getekend.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman23 mrt. 2020 - 12:09

@webmaatje Er is *wel* WHO beleid: https://www.scientias.nl/who-test-elke-patient-met-coronavirus-klachten/ https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/technical-guidance/critical-preparedness-readiness-and-response-actions-for-covid-19 "Diagnostic testing for COVID-19 is critical to tracking the virus, understanding epidemiology, informing case management, and to suppressing transmission. "

webmaatje
webmaatje23 mrt. 2020 - 13:15

Sylvie, Het ging Coutinho niet om fe manier hoe getest ,oet worden, maar wat wij burgers moeten doen, zoals groepsimmuniteit opbouwen. daarvan is niet bewezen dat het werk noch of het virus niet muteert waardor je helemaal geen immuniteit kunt opbouwen. Inmiddels zijn wetenschappers erachter dat het coronavirus net als het SARS-virus ook via de lucht kan besmetten. Thuiszitten is dan geen optie meer, tenzij je je woning geheel luchtdicht maakt en houdt. Dat kan niet, tenzij je wilt stikken.

Apabellon Apagopolis
Apabellon Apagopolis23 mrt. 2020 - 10:13

Testen: dat had vanaf het begin af aan al moeten gebeuren, ‘Maar dat geeft zo’n gedoe’. Zie dit NOS-journaal-item van 7 maart: https://www.dropbox.com/s/tbhxbwjp4liz2z4/7-maart-2020-NOS-corona.mp4?raw=1 En als we hier weer een daling van het aantal gevallen krijgen en we weer een enigszins normaal leven willen gaan leiden: testen. In Zuid-Korea wordt nog normaal buiten de deur gegeten en gaan de mensen uit. Toch was hier - omdat er één keer niet werd getest - een enorme uitbraak. Maar nu wordt echt alles en iedereen getest. Er komen dagelijk nog een hondertal gevallen bij: maar dat zijn voor het grootste deel terugkeerders, die direct in quarantaine gaan, worden getest en bij besmetting direct worden afgezonderd (ongeveer 1 op de 3 terugkeerders). In Nederland wordt van de terugkeerders helemaal niemand getest, terwijl hier mogelijk ook sprake is van 1 op de drie besmetten. Ik bedoel maar.

vdbemt
vdbemt23 mrt. 2020 - 10:12

Gezien het feit dat Zuid Korea met massaal testen wereldwijd het beste remmingsresultaat bereikt, lijkt dat wel een goede keuze. Zou Rutte niet ook alsnog dat beleid moeten volgen? Lijkt een kwestie van organiseren. Het zullen toch niet de kosten zijn die dat tegenhoudt?

1 Reactie
chwiedijk
chwiedijk23 mrt. 2020 - 10:26

Natuurlijk de kosten!

Mark Huysman
Mark Huysman23 mrt. 2020 - 10:07

Verstandig man. Was hij maar hoofd van het RIVM.

1 Reactie
Libertain
Libertain23 mrt. 2020 - 10:28

Idem dito, ook mijn gedachte.