Joop

Grondlegger internet heeft plan om macht Google en Facebook te breken

  •    •  
01-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7856274042_d97c91a7f8_z
Sir Tim Berners-Lee, een van de bedenkers van het World Wide Web, het tegenwoordige internet, ziet mogelijkheden een internet-revolutie te beginnen. Het doel hiervan is om de enorme invloed van Google en Facebook te breken, legt hij uit in een interview met de Independent. ‘Ik geloof dat we vandaag de dag een kritiek omslagpunt hebben bereikt, en dat een krachtige, positieve verandering mogelijk is en nodig.’
Berners-Lee werkt sinds een aantal jaren met andere programmeurs van het Massachusetts Institute of Technology aan een open-source project om de kracht van individuen op internet te herstellen. De naam van dit idee is Solid. Het verschil met tech-reuzen als Google is dat informatie over de gebruiker altijd van de gebruiker blijft, in plaats van het huidige model waarbij je als sociale media gebruiker al je persoonlijke informatie in handen geeft van een bedrijf. Precies andersom, dus.
‘Solid is een platform dat is gebouwd om op het huidige web te functioneren. Het geeft iedere gebruiker een keuze over de vraag waar data wordt opgeslagen, welke mensen of groepen toegang hebben tot bepaalde elementen en welke apps je gebruikt. Het geeft jou, je familie en collega’s de mogelijkheid met elkaar te verbinden en data te delen met iedereen. Het laat mensen tegelijkertijd data bekijken op verschillende apps,’ legt hij uit in een blog. Hoewel de aversie onder veel mensen tegen platforms als Facebook erg groot is heeft dat bedrijf, samen met Google, invloed op zo’n driekwart van al het internetverkeer.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

W-74
W-742 okt. 2018 - 11:46

Mensen willen privacybescherming als je ze daarover ondervraagt. In de praktijk echter willen mensen enkel gebruiksgemak, zie het succes van Apple en het niet-succes van Linux. Wat is nou makkelijker dan overal kunnen inloggen middels Facebook of Google+. Ik gebruik het zelf ook om in te loggen op Strava of De Volkskrant. Mensen bouwen ook een soort tolerantie op voor privacyschendingen, vroeger werden mensen daar nog wel eens nerveus van, nu interesseert het nauwelijks meer. En mensen zijn bereid om nog veel meer privacy op te offeren, als je er maar extra gebruiksgemak tegenover stelt. Of iets anders waar mensen op dat moment behoefte aan hebben: efficiency, veiligheid. Ik geef dit project dan ook weinig kans. Hier wordt geprobeerd een trein te stoppen bij een station dat inmiddels allang gepasseerd is.

Rechtse Bal
Rechtse Bal2 okt. 2018 - 8:48

Google en Facebook zitten gewoon te wachten tot er een rijk figuur opstaat en gratis internet gaat verzorgen over de hele wereld.

2 Reacties
adriek
adriek2 okt. 2018 - 9:34

Google en Facebook zijn daar rijk genoeg voor. Waarom zouden ze het aan iemand anders overlaten?

W-74
W-742 okt. 2018 - 11:48

Ik meen dat een van beiden daar ook mee bezig is, of was. Drones die wifi aanbieden op plekken waar geen elektriciteit voor handen is.

Frank1234
Frank12342 okt. 2018 - 7:49

Van facebook snap ik het. Echter Google is een zoek engine die ook nodig is bij doorzoeken van cloud based data. Een zoek engine is geen eigenaar van de data die ze indexen.

5 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas2 okt. 2018 - 8:18

Google slaat alles op wat jij doet, net zo als Facebook. Een super cookie op je computer kan alles in de gaten houden en zo kan Google een profiel van je maken zo ze je beter kennen dan jijzelf. Gerichte reclame is een feit en Google verdient aan jou. Buitenom dat verdienen is het levensgevaarlijk dat ze dit doen. Er zijn allerlei scenario's te bedenken waar je liever niet had gehad dat deze bedrijven dit deden.

Frank1234
Frank12342 okt. 2018 - 8:53

@Pindakaas Dat snap ik, maar in welk opzicht zal Solid het indexen van data overbodig maken? Of is Solid een zoek engine die de indexen in per gebruiker opslaat en kan je deze indexen zelf beheren? Ik zie niet hoe dat technisch zou moeten/kunnen werken.

Pindaklaas
Pindaklaas2 okt. 2018 - 12:04

Indexeren van data zal voor een zoekmachine nooit overbodig worden. Het indexeren zorgt er voor dat als jij iets zoekt het snel gevonden zal worden. Het grootste probleem is het indexeren van waar jij naar zoekt, en dat is helemaal niet nodig als je er geen slaatje uit wilt slaan.

Frank1234
Frank12342 okt. 2018 - 12:55

@Pindaklaas Maar dan is Solid dus geen oplossing die Google obsolete maakt zoals het artikel gesuggereerd.

Pindaklaas
Pindaklaas2 okt. 2018 - 14:15

@Frank1234, Correct.

Sanaya Khan
Sanaya Khan2 okt. 2018 - 7:18

Als het doel is om te concurreren, dan geef ik ze weinig kans. Ze hebben daar de middelen niet voor, en de motivatie moet zijn de beste diensten te willen leveren niet de concurrentie te stoppen. Misschien behalen ze ooit eenzelfde percentage als Linux, van 3% van de gebruikers. Ik ga niet mee in de veronderstelling dat het zo slecht is momenteel dat "een kritiek omslagpunt hebben bereikt, en dat een krachtige, positieve verandering mogelijk is en nodig". Blijkbaar vinden alle gebruikers van Google en Facebook dat niet, als de waargenomen kosten de baten overtreffen dan waren ze al gestopt. Maar je weet het nooit, misschien hebben ze na 5-10 jaar ontwikkeling iets dat wel een interessant gebruiksvriendelijk alternatief is.

Tom5
Tom52 okt. 2018 - 4:55

Een nieuwe tijd ?, "Verbonden zijn in Decentralisatie " Eind 80 begin 90, patent aanvraag David Swartz. http://pdfpiw.uspto.gov/.piw?Docid=5025369&idkey=NONE&homeurl=http%3A%252F%252Fpatft.uspto.gov%252Fnetahtml%252FPTO%252Fpatimg.htm

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins22 okt. 2018 - 1:52

Als beroepsactivist kan ik niks anders dan Facebook gebruiken. Mijn doel is zp veel mogelijl mensen te bereieken. Ik wil het loefst ook geen facebook gebruiken maar ik kan niet naders.

2 Reacties
bakkwast
bakkwast2 okt. 2018 - 8:06

Wat is uw verdienmodel als Beroepsactivist? Mvrgr

adriek
adriek2 okt. 2018 - 9:46

Joop gebruiken gaat je ook vrij goed af beroepsactivist. Facebook gebruiken is een luie en gemakzuchtige keuze, een activist is volgens mij iemand die juist heel actief is. Je melding komt op mij over als "Facebook heeft een miljard actieve gebruikers (dream on Mark), dus als ik daar een berichtje op spam wordt dat door miljoenen mensen gelezen (dream on beroepsa̶c̶t̶i̶v̶i̶s̶t̶spammer)". * Ik, en vele mensen met mij, hebben op facebook en vele andere internetbronnen blinde vlekken voor reclames ontwikkeld. Soms vraagt google mij: heb je recent een reclame voor X gezien? In vrijwel alle gevallen antwoord ik naar waarheid dat dat niet het geval was terwijl ik vrij zeker weet dat de vraag gesteld wordt naar aanleiding van een getoonde advertentie. En nee: ik heb geen adblocker. *Zo ken ik start-ups die redeneren: in China wonen een miljard mensen, dus als ik mijn product daar ga verkopen is het eerste miljoen zo goed als zeker verkocht. Zij Falen vrijwel zeker.

Piet de Geus
Piet de Geus2 okt. 2018 - 1:08

Mooie aanzet om alvast een alternatieve technologie te ontwikkelen maar dat gaat de macht van de big five niet breken. Wat daarvoor nodig is is toch echt politiek ingrijpen op basis van anti-monopoliewetgeving. Google en consorten bezitten een aantal publiekslievelingen die hen in staat stellen om op grote schaal gebruikersgedrag en gebruikersvoorkeuren te verzamelen die ze vervolgens gebruiken om op andere gebieden nieuwe monopolies te vestigen. We zien daar clusters ontstaan die de hele keten omvatten van gebruikersinformatie en informatieverspreiding tot en met productie en distributie van goederen. Die clusters zul je op moeten splitsen, zoals in de geschiedenis al vaker is gebeurd op basis van de antitrustwetgeving. Laat je dat na dan blijven die bedrijven een enorme voorsprong op allerlei gebied houden met ook nog eens talloze miljarden die ze in kunnen zetten om elke markt die ze wensen te domineren.

Hiltermann
Hiltermann1 okt. 2018 - 20:14

Facebook kun je opzeggen en je account wissen. Dat heb ik meteen gedaan na het bekend worden van het misbruik van data die gebruikers geladen hadden. Was al niet erg actief meer op FB. De smoesjes van Zuckerberg inclusief het lulverhaal dat het twee jaar zou kosten om FB te beveiligen heb ik nooit geloofd. Beveiligen kan onmiddellijk maar dan verliest Zuckerberg zijn inkomstenbron, dat zijn de gegevens die FB gebruikers vrijgeven. Ik gebruik Google maar heb alle beperkingen ingeschakeld. Mensen zijn gewoontedieren.Het zal best lastig zijn om voldoende belangstelling te vinden voor Solid. Tenzij er een nieuw groot schandaal losbarst met privacy schending. Dat kan alles veranderen.

3 Reacties
LaBou
LaBou 2 okt. 2018 - 5:35

"Ik gebruik Google maar heb alle beperkingen ingeschakeld." En nu denk je dat je niet meer bestaat op het Internet?

adriek
adriek2 okt. 2018 - 5:45

Aan schandalen geen gebrek maar gemak dient nog steeds de mens. De enige manier waarop Solid voet aan de grond kan krijgen is als het bijna vanzelf gaat. 'Appje' installeren, aanmelden, bingo en zo ver is het nog lang niet. De online informatie rond Solid is vol vage beloftes (bijna dezelfde beloftes die Facebook ook doet!), aanmelden is een puzzel en je kunt er nog (vrijwel) niks mee. De SolidFacebooks van deze wereld gaan toch weer vragen om akkoord te gaan met de 'algemene voorwaarden' en daarmee geeft de argeloze gebruiker toch waarschijnlijk weer zijn leven in handen van dezelfde gluiperds als voorheen. Eerst maar eens afwachten hoe het zich ontwikkelt, ik ben misschien te achterdochtig.

adriek
adriek2 okt. 2018 - 9:51

Browser fingerprinting werkt best goed: https://amiunique.org/