Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

Groeten Uit Kunduz

  •  
17-01-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_kunduz.jpg
Helemaal gerust op de goede afloop is gouverneur Jekdalek niet
Nederland wil een trainingsmissie sturen naar de Afghaanse provincie Kunduz. Maandag ben ik uitgenodigd voor de parlementaire hoorzitting. Alvast een voorproefje uit de eerste hand van het front.
De mullah wijst naar de omliggende gehavende woonhuizen waar een doek inmiddels de voordeur vervangt. ‘Er zit geen glas meer in de vensters.’ Geld voor verwarming ontbreekt bij de meeste van de 400 berooide families die op de vlucht voor eerder geweld hier zijn neergestreken.  Terwijl de witte vlokken opnieuw vallen, kruipen buren uit hun schamele onderkomens. Een man op slippers: ‘iedereen die hier woont lag onder raketvuur maar we krijgen geen hulp.’
Het front in de Afghaanse noordelijke provincie Kunduz waar volgens plan dit voorjaar 340 Nederlandse opleiders en hun bescherming een trainingsmissie aanvangen, begint enkele kilometers buiten de gelijknamige provinciehoofdstad.  Stokken markeren de plaatsen waar bermbommen gaten bliezen in de onverharde weg. Okerkleurige Amerikaanse gevechtswagens patrouilleren tussen de ommuurde qala’s en boomgaarden waar opstandelingen bij het laatste offensief dat enkele weken geleden afliep zijn verdreven. De achterblijvers worden na de schoonmaakactie lastiggevallen.
Chauffeur Haseb verhaalt dat lokale milities, ‘arbakai’, terreur uitoefenen tegen leden van de bevolkingsgroep Pathanen, die in Kunduz zo’n 40 procent van de circa een miljoen inwoners uitmaken. ‘Mijn neven moesten hun telefoons en geld afstaan en werden geslagen. Ze denken dat wij de taliban steunen.’ Bewoner Qari Sarjdin is door militairen van het Nationale leger in elkaar geslagen. ‘Iedereen die een baard draagt is verdacht.’
Sneeuw en modder leggen de grootste schermutselingen tot het voorjaar stil. Dan zullen onder de beschutting van het bladerdek de islamitische opstandelingen hun veroverde gebied terug willen veroveren, zo is de voorspelling. Door Kunduz loopt een strategische bevoorradingsweg weg uit buurland Tadzikistan naar de hoofdstad Kaboel. Voor de pas aangetreden gouverneur van Kunduz Mohammad Anwar Jekdalek, 58 jaar met een traditionele ronde pakol-muts op zijn hoofd, gloort echter hoop, vertelt hij in het eerste gesprek met de Nederlandse media. ‘De buitenlandse troepen verlaten in 2014 Afghanistan. Voor de opstandelingen is er geen reden meer om te vechten tegen de eigen regering. We hebben al gesprekken gevoerd met leden van de islamitische partij van krijgsheer Gulbudin Hekmaktyar.’ Troepen van deze warlord zijn na de taliban de grootste regeringstegenstander in Kunduz.
De komst van de Nederlanders, een schijntje naast de zo’n 1.400 Amerikaanse en 1.300 Duitse militairen in zijn provincie, ziet hij als een andere positief punt. ‘Ze komen onze mensen trainen en dat is fijn voor de toekomst van ons land.’ Helemaal gerust op de goede afloop is Jekdalek, voormalig worstelaar en ex-voorzitter van het Afghaanse Olympisch comité overigens niet. Het gouverneursgebouw is zwaar beveiligd; zijn voorganger Mohammed Omar kwam 9 oktober vorig jaar om het leven bij een bomaanslag. En een missie van drie jaar zoals kabinet Rutte voorstelt is wat aan de korte kant. Zo snel zal de vrede ook weer niet losbarsten. ‘De Nederlanders moeten blijven trainen totdat we kunnen vertrouwen op onze eigen veiligheidstroepen.’
Verderop in het drukke centrum nipt hoofdambtenaar Hamidullah aan zijn thee. Het kernprobleem van de provincie is niet de oorlog maar de werkloosheid, doceert hij. ‘Als je geen werk hebt en iemand geeft je geld om een bermbom te plaatsen, wat doen je dan?’ Kunduz verbouwt als een van de weinige van de 34 Afghaanse provincies geen papaver, grondstof voor de lucratieve opium. ‘Rijst en bonen brengen niet zoveel op en de kunstmest is duur.’
Volgens de ambtenaar bezitten zo’n drieduizend grootgrondeigenaren alle landbouwpercelen in de provincie, qua oppervlakte eenvijfde Nederland. 50 tot 60.000 kleine pachters met vaak grote gezinnen zijn gedwongen een deel van hun toch al schamele oogst af te staan. ‘Wil je de opstand stoppen moet je eerst de grote tegenstellingen in rijkdom aanpakken.’ Een altijd nog kwaaie mullah Shamsin en andere oorlogsontheemden hebben niet zoveel tijd in het gure winterslandschap. ‘We willen onderdak, warmte en eten van de regering. Als ze dat niet geeft zullen we omkomen.’
Het verhaal Werkloosheid is het kernprobleem staat in De Pers. Over de komst van de Nederlandse missie en dat de Duitse gastheren daarvoor geen slaapplaats hebben, schreef ik Willkommen: jullie kunnen in de kantine slapen
De foto van de verkleumde kinderen nam ik buiten de provinciehoofdstad.
Dit verhaal is ook gepubliceerd op het weblog van Arnold Karskens

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

nikita72
nikita7217 jan. 2011 - 20:14

Blijkbaar verwacht gouverneur Jekdalek dat de Afghaanse politie-agenten hem gaan beschermen tegen de troepen van Hekmatyar en van de Taliban. Ik vrees dat het trainingsprogramma de agenten daar niet op voorbereidt. Wat zal er dan gebeuren? Zal Jekdalek zelf hulptroepen recruteren? Of heeft hij daarvoor geen geld, aangezien de provincie geen opium produceert?

JoopSchouten
JoopSchouten17 jan. 2011 - 20:14

Wat een hard-helder verhaal. Dankjewel voor de info. Blijft een woord alsjeblieft met kapitale letters schrijven Arnold: WERKELOOSHEID. De clou en oplossing overal.

HenkSneevliet
HenkSneevliet17 jan. 2011 - 20:14

Vergelijk de humanitaire ramp in Haiti met die in Afghanistan. Na een jaar leven nog de meeste Haitianen in onmenselijke omstandigheden, nadat ze tijdens de ramp al nauwelijks internationale hulp kregen. Dit ene voorbeeld al laat zien dat Westerse regeringen geen moer om mensenlevens geven maar alles om hun geostrategische belangen die uiteindelijk de winsten van hun bedrijven veilig moeten stellen. De VS zit niet alleen wegens de oliepijpleidingen in Afghanistan, maar vooral omdat het een buurland van Iran is en als uitvalsbasis kan dienen. Iran heeft de tweede gasreservers van de wereld en ligt aan het strategische Perzische Golf waar 40 procent van de olietoevoer in de wereld erdoor moet. Afghanistan tot een Amerikaanse militaire basis maken betekent ook voet aan de grond in een gebied waar de expansie van Chinese invloed inbeperkt kan worden. En als het gaat om het argument 'terrorisme' bestrijden, is de oplossing heel erg simpel. Alle Amerikaanse troepen uit het Midden Oosten terugtrekken, Amerikaanse legerbasissen in de regio opdoeken, en Westerse steun voor dictators zoals die in Tunesie stoppen. Het grootste deel van het terrorisme is namelijk een reactie op de kolonisatie van het Midden Oosten sinds Napoleon aan het eind van de 18e eeuw Egypte aanviel, een praktijk die door de Britten en de Amerikanen in de twee daaropvolgende eeuwen werd voortgezet. Ik vraag me af, zouden er zoveel Westerse militairen in het Midden Oosten gestationeerd zijn als het grootste exportproduct van de regio tomaten waren en geen olie?

ColorHugo949
ColorHugo94917 jan. 2011 - 20:14

Arnold Karskens verdient de Geuzenpenning in mijn ogen. Lang voor Wikileaks waarschuwde hij al voor de onbezonnen oorlogsacties en strategie van onze regering inzake Irak en Afghanistan.

MacDuff
MacDuff17 jan. 2011 - 20:14

Inderdaad, waarom zouden we een geldverslindende en levensgevaarlijke politiemissie naar Afghanistan sturen? Laten we de Afghanen hier in Europa trainen, in groepen van, zeg maar, 200, op Cyprus bijvoorbeeld. Dan kunnen de trainees met eigen ogen de voordelen van de Westerse beschaving zien - onderwijs, gezondheidszorg, godsdienstvrijheid enz. Het zal het Westen nooit lukken om daar in Afghanistan militair succes te boeken. We moeten de Amerikanen niet verder aanmoedigen in deze labiele strategie.

ColorHugo949
ColorHugo94917 jan. 2011 - 20:14

Effectieve korte "opbouw"missies in Afghanistan bestaan niet. Expedities en mandaten zijn rekbaar gebleken. Zelfs al voorzie je elke Afghaan van een basisinkomen ( lijkt me effectiever tegen corruptie dan geweld en politieopleiding ), de opbouw wordt kennelijk nog steeds gefrustreerd door etnische tribale geschillen om de macht zoals Arnold Karskens aangeeft. Elke hulpexpeditie schept verwachtingen bij de Afghaanse bevolking. 3 jaar is te kort en dat weet de regering Rutte- Verhagen natuurlijk ook. Vermenigvuldig de duur en kosten alvast met factor 2. Tot 2018, kosten 1 miljard euro, exit en nasleep 0,5 miljard euro. De JSF wordt ook 2 keer zo duur als begroot, dus Ontwikkelingsamenwerking en Buitenlandse Zaken kunnen flink gaan lappen. Belangenvertsrengeling. Waar gaat Rutte zijn geld vandaan halen voor dit nieuwe militaire avontuur?

1 Reactie
nikita72
nikita7217 jan. 2011 - 20:14

Hugo, Inderdaad zal 3 jaar te kort blijken. En 6 jaar ook. Het probleem is dat de huidige missies te veel met vechten bezig zijn. En, zoals je schrijft, ...de opbouw wordt kennelijk nog steeds gefrustreerd door etnische tribale geschillen om de macht ... En natuurlijk door corruptie.

leeuwenvanj
leeuwenvanj17 jan. 2011 - 20:14

Arnold,kun je iets schrijven over de geostrategische belangen,grondstoffen,pijpleidingen etc etc. Weinig tot geen politici willen dit vertellen maar volgens mij is dit de belangrijkste reden dat wij daar zitten. Waarom is het land geprivatiseerd en in hoeverre zal dat de bevolking treffen in hun toekomst? Waar zit Monsanto in Afghanistan en wat hebben zij tot nu toe bereikt? Ik zou hier graag eens een antwoord op hebben maar niemand in de NL kranten schrijft hier over,zou het niet mogen of zijn ze niet geïnteresseerd om dat verhaal te onderzoeken?

2 Reacties
ColorHugo949
ColorHugo94917 jan. 2011 - 20:14

Goede vraag Jose. De koloniale ambities van de gewelddadige avonturen werden al aangestipt door wijlen socioloog JAA van Doorn in de NRC destijds voordat ISAF van start ging. Wat staat er in de geheime koloniale Westerse agenda : gaspijpleidingen, grondstoffen zekerstellen in wingewest Afghanistan? Het Westers culturele MIssie werk: met geweld democratie en vrouwenrechten in de regio brengen, zal nog 50 jaar aanwezigheid vereisen, als het al niet contraproductief werkt en juist extra geweld oproept in deze conservatieve en orthodox islamitische regio. Welke kapers liggen op de loer en geeft het niet extra conflicten in de regio als het Westen alles inpikt? China en India zitten natuurlijk ook niet stil. Het geopolitiek schaakspel is geheim en kijkt jaren vooruit. Lastig beoordelen. Het zou wel de miljarden inzet van het Westen in Afghanistan beter verklaren.

krid58
krid5817 jan. 2011 - 20:14

Arnold heeft hier een goed stuk geschreven. Met terechte vragen van Jose en Hugo om meer duidelijkheid over de strategiche belangen van bedrijven. Net als alle andere commentatoren ben ik het er mee eens dat 3 jaar missie veel te kort is. Het zal niet de nodige verandering brengen. Dit zijn zeer lange processen, Afghanistan moet van heel ver komen. Daarom is mijn advies aan de GroenLinks fractie om het niet te doen. Er zijn andere landen in de wereld waar een training van politie zinvoller is dan Afghanistan. Ik hoor de VVD-ers al weer zeggen: maar als we niets doen heeft de taliban vrij spel. Nou VVD-ers, als we wel wat doen heeft de taliban ook vrij spel. Ontwikkelinshulp is kostbaar en zou daarom op zinvolle projecten ingezet moeten worden. En taliban jagen, dat doe je maar lekker met special forces.