Joop

Groeten uit Holland - wat is vrijheid?

  •    •  
17-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vrijheid van godsdienst, van meningsuiting. Vrijheid is een grondrecht in Nederland. Meester Koen vertelt dat die vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat er soms voor gevochten moet worden, zoals toen ons land werd bezet in de Tweede Wereldoorlog. Om inzicht te krijgen in die periode brengen de Marokkaanse vriendinnen een bezoek aan Westerbork.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jan. 2019 - 14:46

Ik kijk de serie van deze vrouwen vaker, zij zijn fantastisch! Op de boot ( voor het eerst), helpen in het bejaardenhuis, naar een camping, een bruidsjurk passen, bij Koningsdag in Den Haag, en nu naar Westerbork. Kijk er met veel plezier naar. Ze weten echt wel waar het in het leven om draait.

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren18 jan. 2019 - 15:31

De Nederlanden waren al relatief vrij vanaf 1400, de macht van de Adel(graaf, hertog) was in Holland en Friesland en Zeeland en Vlaanderen beperkt!

Mostafa
Mostafa18 jan. 2019 - 14:51

Eerlijk is eerlijk, Marokkaanen hebben gastvrijheid Nederlanders hebben democratie en Mensenrechten.... het is geen Paradijs hoor maar wel fijne om hier te mogen leven en beter bestaan op te houwen, als Marokkaan. Als ik mag kiezen tussen gastvrijheid of democratie en Mensenrechten... dan maar geen gastvrijheid dan!! Lang leve Nederland.

Verwijdert
Verwijdert18 jan. 2019 - 12:41

Het prachtigste stuk van deze documentaire vond ik vanaf 20:15. Die mevrouw legt perfect uit waarom wij in Nederland deze vrijheden hebben, waarom deze verdedigd dienen te worden en waarom 5 Mei nog steeds zo relevant is tot op de dag van vandaag. Ik denk echt dat wij met z'n allen vaker stil moeten staan bij de redenen waarom wij deze vrijheden hebben en wat het alternatief is als deze vrijheden worden opgeheven. Want dat is voor mij de essentie van Nederland en een "Nederlander" zijn. Het feit dat iedereen in Nederland, los van afkomst of geloof, deze gemeenschappelijke waarden heeft en bereid is om deze ten alle tijden te verdedigen. Of men nou Moslim of Joods is. Geboren in Nederland of ergens in Afrika. Rechts of Links. Wij hechten allemaal bijzonder veel waarde aan deze vrijheden. Dat is het gemaanschappelijke wat wij allemaal met elkaar delen en waar wij elkaar altijd kunnen vinden.

Bouwman2
Bouwman218 jan. 2019 - 10:39

Hier kijken we enkel als het moet naar de Nederlandse PO, maar deze Marokkaanse vrouwen geven een duidelijk antwoord op de vraag: wilt ge meer of minder Marokkanen? nou, meer, méér dus.Graag dat dus even regelen. Deze vrouwen zijn hartveroverend in hun naturel zijn. Speciaal Habiba is een echte ster. Compliment voor de makers en als ik me niet vergis, de vereniging voor arbeiders radioamateurs.

Dutchmountain
Dutchmountain18 jan. 2019 - 9:42

Verbijsterend hoe weinig kennis er is vanuit deze groep over waar Antisemitisme naar toe kan leiden. Jodenhaat is helaas nog steeds wijdverbreid onder Moslims. Wel mooi om te zien wat een Westerbork doet met de dames en dat de menselijke maat toch kan zegevieren.

2 Reacties
Mostafa
Mostafa18 jan. 2019 - 10:42

Palestijnen zijn ook Semieten hoor en kijk wat de anderen Semieten doen bij de zwakke Palestijnen in het Midden Oosten, sinds 1948 ?! Trouwens, u dacht dat deze vrolijke en vriendelijke Marokkaanse dames Feyenoord fans zijn die nare dingen hard roepen tegen joden ?!

FransAkkermans1947
FransAkkermans194718 jan. 2019 - 12:29

Zij hebben hier niet op school gezeten denk ik maar Ik betwijfel of het met die kennis over dit onderwerp wel wel zo veel beter is gesteld onder 'Hollanders'. Een onderzoekje van HAN toonde dit aan: "Veel begrippen die vaak als bekend worden verondersteld zijn dat niet: een minderheid van de jongeren weet wat collaboratie, verzet of nationaalsocialisme inhouden. Een derde van de jongeren weet niet wat het begrip Holocaust inhoudt. Meer dan de helft van de geënquêteerde jongeren kent het begrip antisemitisme niet; wat genocide is weet 67 procent van de respondenten niet."

Thuiszitter
Thuiszitter18 jan. 2019 - 1:43

Een van de vrouwen is mij bekend, haar zoon is een goede kennis . Ik kijk er graag naar . Maar ja dat zet geen zoden aan de dijk ik had reeds de verbinding al gemaakt met hun cultuur en gebruiken want daar gaat het programma over. Die mopperende kaaskoppen ergeren zich misschien wat minder wanneer zij vrijdags op de markt een groepje moslima’s tegenkomen. Daar hoop ik dan maar op.

2 Reacties
Mostafa
Mostafa18 jan. 2019 - 10:44

Over cultuur gesproeken, Marokkanen geven gratis hapjes weg maar Nederlanders vangen gratis hapjes op.

Verwijdert
Verwijdert18 jan. 2019 - 12:09

@Mostafa Ja dat is zeker waar!

Henriette3
Henriette317 jan. 2019 - 21:05

Een heel leuk programma! Alle afleveringen gezien; inderdaad is dit de uitzending met het meest beladen onderwerp.. In andere afleveringen wordt er veel gelachen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jan. 2019 - 14:48

Inderdaad, ze hebben ontzettend veel humor.