Joop

Groepsimmuniteit over de rug van kinderen

  •  
07-01-2022
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
593 keer bekeken
  •  
11224555133_034e25746b_c

© cc-foto: Netwerk Mediawijsheid

Onze onbeschermde scholen zullen heel erg snel ten prooi vallen aan de uniek besmettelijke Omikron-variant
Nederland, Covid en scholen zijn een unieke combinatie. De scholen moesten als zowat de enigen in de wereld in december dicht. De ziekenhuizen waren te vol, de boosters te laat en onze nauwelijks tegen infecties beschermde scholen de grootste verspreidingslocaties. Voor de sluiting beleefde het onderwijs een zeer chaotisch najaar waarbij maar weinig scholen tijdelijke  sluiting van klassen bespaard bleef. Taferelen die je in gebieden met goed beschermde scholen, zoals Italië of ook grote delen van Duitsland, veel minder ziet.
En toch gaat het onderwijs de komende week weer open zonder internationaal gebruikelijke en door WHO en ECDC aangeraden maatregelen zoals mond-neusmaskers, afstand, CO2-meters of luchtfilters. Zelfs het qua corona losse Engeland gaat komende week van start met maskers. België kiest voor CO2-meters en maskers, en andere landen denken langs dezelfde lijnen. Nederland laat de scholen bloot, tenzij cosmetische ingrepen zoals maskers in de gang (maar niet in de klas) worden meegerekend natuurlijk.
Nederland doet zo haar kinderen tekort, en in wereldwijd unieke mate. In de eerste plaats gaan onbeschermde scholen vaker dicht. Dit omdat ze in hoge mate bijdragen aan infecties en dan ziekenhuisbelasting, wat lockdowns geeft en dus ook schoolsluiting. Landen die ondanks beschermde scholen in lockdown moeten hoeven de scholen niet dicht te doen als ze nauwelijks besmettingen opleveren, leert de logica. Gesloten fysiek onderwijs is heel lastig voor ouders en, als het te vaak gebeurt, ook niet goed voor kinderen. Vorige winter waren Nederlandse scholen maanden dicht, en ook deze winter hebben ze het slechter dan elders.
Onderwijs is ook niet alleen dicht of open, fysiek of online, maar ook kalm of chaotisch. Nederlandse kinderen hebben al bijna 2 jaar, en vooral de afgelopen maanden, te lijden onder chaos en onzekerheid. Niet alleen klassen, maar hele scholen worden met regelmaat gesloten als de besmettingen te veel uit de hand lopen. Beslissingen van het kabinet over open of dicht onderwijs worden pas dagen van tevoren aangekondigd. De kinderen van ondergetekende hadden afgelopen schooljaar geen enkele coronacommotie op de met maskers, afstand, ventilatie en luchtfilters beschermde Italiaanse school. Nu ze weer in Nederland zijn regent het dichte klassen, besmettingen en onzekerheid over vakanties en sluitingen. Het contrast is enorm, en niet in het voordeel van Nederland.
En die chaos zal in januari en februari nog veel groter worden. Onze onbeschermde scholen zullen heel erg snel ten prooi vallen aan de uniek besmettelijke Omikron-variant. Dat stelt ook het OMT. In landen waar Omikron al langer dominant is, zoals Engeland en de VS, zijn er nu meer ziekenhuisopnames van kinderen met COVID-19 dan ooit tevoren. De Delta-variant laat ongeveer 1 op de 7 besmette kinderen met langetermijn-klachten zitten, die veel te vaak het kind beperken in het leerproces, sociale ontwikkeling en/of gewoon een leuke jeugd.
Daarbij is het cru dat Nederlandse kinderen, althans onder de 12 jaar oud, nog niet gevaccineerd zijn. Eigenlijk overal in Europa kan dat al sinds november of december, maar in Nederland zal pas later deze maand een begin worden gemaakt met risicogroepen. Voor gezonde kinderen wordt niet eens een datum genoemd, maar het zal voor bijna alle kinderen na de Omikron-besmetting komen. Ons land had die kinderen allang kunnen prikken, en kan dat alsnog voordat Omikron komt, maar kiest anders.
De hoge besmettingsgraad van de Nederlandse jeugd heeft ook geleid tot vele besmettingen van (groot)ouders. Die zijn daar lang niet allemaal zonder kleerscheuren vanaf gekomen, wat buitengewoon belastend is voor een kind dat weet de ouder te hebben aangestoken. Vele Nederlandse kinderen zijn wees geworden, en maar al te vaak via henzelf. En de algemene chaos die Nederland al twee jaar mede door het beleid van onbeschermde scholen kenmerkt, van lege supermarkten tot corona-terrorisme, is sociologisch gezien niet in het belang van kinderen.
De situatie van Nederlandse kinderen in coronatijden is moeilijk. In unieke mate, lijkt het zelfs. Dat is bijzonder, omdat het kabinet en haar fellow travelers in en rond het OMT juist zo vaak emotioneel en zelfs alarmerend spreken in de media over het belang van fysiek onderwijs en goede sociale en mentale ontwikkeling. Dat doen die mensen dan zonder het ooit te hebben over beschermde scholen, en bijvoorbeeld OMT-lid Illy pleitte zelfs tegen vaccinatie van minderjarigen.
Dergelijke eenzijdige en vaak misleidende informatie kenmerkt ook het bredere beleid, waarin waarheden over de besmettelijkheid van en risico’s voor kinderen, Long Covid en het feit dat je vooral besmet raakt door te ademen maar weinig ruimte krijgen. Een rechtszaak tegen de Staat in begin 2021 over die desinformatie over kinderen leidde tot tijdelijk meer eerlijkheid, maar krijgt nu een vervolg omdat er nog steeds veel, waarschijnlijk politiek nuttige, onzin op de sites van de overheid staat.
De kwetsbare situatie van Nederlandse kinderen is een onvermijdelijk onderdeel van het even unieke Nederlandse coronabeleid. Dat maakt de keuze het virus “zo snel mogelijk” te laten rondgaan onder “niet-kwetsbare” groepen, waaronder en vooral de als onkwetsbaar geschetste jeugd. De hoop is op kudde-immuniteit door infectie en/of injectie, die dan de kwetsbare groepen en de economie dient. Dat was allemaal tot nu toe gefaald wensdenken , maar dat stopt het beleid niet.
Deze Omikron-golf zal volgens het OMT maar 1 of 2 maanden duren, en vooral aangejaagd worden door de scholen. Onze kinderen betalen wederom de prijs door vooraan de rij gezet te worden. Ongevaccineerd en onder dwang en misleiding, zelfs. Door een politiek die zelf voor de zekerheid het kerstreces met een week verlengt. En dat zal zelfs als Long Covid bij de jeugd uiteindelijk wel mee zal blijken te vallen nog lang negatieve effecten blijven hebben. De sprint naar “Groepsimmuniteit” werd bedacht om de ouderen en de economie te sparen. Die strategie wordt door die ouderen, de economie en bijvoorbeeld ook leerkrachten duur betaald. Maar ook door onze meest kwetsbare burgers: de kinderen. Een onnodige en onvergeeflijke keuze. De nieuwe Duitse gezondheidsminister Lauterbach noemt het laten doordrenken van de jeugd met Omikron “onverantwoord”, en hij heeft gelijk.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (36)

Gerygrr
Gerygrr13 jan. 2022 - 13:50

Mick, Alweer een artikel waar ik het absoluut mee eens ben! Ga door met waarschuwen, het is hard nodig! Mis-c of long covid is vooral post viraal. Wie onderzoekt de nog levende zieken? De ontstoken organen? Om iets te kunnen aantonen zul je overledenen moeten onderzoeken. Via obductie dus. Groepsimmuniteit blijft uit, herbesmettingen treden immers op en de opgewekte antistoffen nemen af……

The Apple
The Apple7 jan. 2022 - 22:35

Het allerergste vindt ik nog wel dat blijkt hoeveel kinderen blijkbaar onderwijs genieten in een ongezonde gesloten ruimte. Vandaar dat ik altijd het gevoel kreeg daar te stikken en zo snel mogelijk de wijk zocht naar de frisse buitenlucht. En ik maar denken dat dit het psychologische gevolg was van een vorm van onderwijs die totaal niet aansloot op mijn persoonlijkheid. Ik ben nu eenmaal verslaafd aan leren, maar kan absoluut niet tegen drillen. Dan raak ik helemaal van slag af.

1 Reactie
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg10 jan. 2022 - 10:11

'Ik ben nu eenmaal verslaafd aan leren, maar kan absoluut niet tegen drillen.' Er is ook een onderscheid tussen kennis en inzicht, en hoewel het eerste het tweede kan ondersteunen, leidt het er niet automatisch toe, kan het zelfs verhinderen. Helaas zijn er aanzienlijk wat leraren die dat niet begrijpen.

Welp2
Welp27 jan. 2022 - 14:56

"De Delta-variant laat ongeveer 1 op de 7 besmette kinderen met langetermijn-klachten zitten..." Zal fijn zijn om daadwerkelijk bronnen te noemen. Een onderzoek dat ik kan vinden, gaat over de alpha-variant [1]. Daar zijn wel een hoop haken en ogen aan (inclusief die de onderzoekers zelf benoemen). Enkele commentaren daarop, zijn te vinden op BMJ [2] Daarbij een aantal aandachtspunten : 1) Veel van de Long-Covid klachten zijn normaal bij jongeren op hun leeftijd (denk aan hoofdpijn). Bij de controle-groep had ook groot gedeelte tenminste 1 van de klachten/symptomen die bij Long-Covid horen (66% bij de positief getesten, 53% bij de negatief-getesten). Dit geeft al aan hoe moeilijk het is om Long-Covid te onderscheiden van de reguliere klachten die jongeren/kinderen ervaren 2) zo'n 220 000 vragenlijsten waren verzonden. Hierop zijn zo'n 17 000 uitgenodigden die het hebben ingevuld. Daarmee rijst de vraag hoe representatief de responses zijn. Mensen die klachten ondervinden zullen bijvoorbeeld eerder geneigd zijn om hun zegje te doen dan mensen zonder klachten. [1] https://assets.researchsquare.com/files/rs-798316/v1/82480913-3b6d-47fc-9d50-096244918954.pdf?c=1632402660 [2] https://www.bmj.com/content/374/bmj.n2157

4 Reacties
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg8 jan. 2022 - 6:57

Welp, dank voor het uitpluiswerk!

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jan. 2022 - 3:27

Bij het RIVM gaat het anders. Daar worden ouders van besmette kinderen benaderd om mee te doen aan een onderzoek. Zij moeten daar iedere keer vragenlijsten voor invullen. Dan kun je het wel onderscheiden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jan. 2022 - 13:18

Er lopen ook internationaal diverse andere onderzoeken. Het is ook veel te vroeg om uitspraken te doen over "long-covid". Idealiter moeten daarvoor zowel niet-besmette als besmette personen langere tijd worden gevolgd.

Gerygrr
Gerygrr13 jan. 2022 - 14:04

Ik heb het onderzoek even nagelezen. Voor mij staat het niet vast, dat het verschil in testuitslagen betekenisvol is. De coronatest kan de eerdere coronabesmetting gemist hebben.

LBNB
LBNB7 jan. 2022 - 14:34

Na 2 jaar is dhr Blok nog steeds een zero covid aanhanger. Dit staat gelijk aan een waan, dit is niet mogelijk. Ook niet met (deze) vaccinatie. Hij praat over kinderen met longcovid, maar het onderzoek waar hij op doelt gaat niet over kinderen gaat niet over kinderen onder de twaalf. Dit onderzoek ging over kinderen van 11 jaar tm 17 jaar. Daarnaast zegt hij dat 1 op de 7 kinderen long covid krijgt. Ook hier vertelt hij de volgende nuance niet bij : 'Een groot deel van de infecties bij kinderen verloopt onopgemerkt . Als je die ook allemaal mee zou tellen, worden de percentages een stuk lager.' Daarnaast overlijden (gezonde) kinderen niet aan covid, althans dit is extreem zeldzaam. Naar mijn weten is er in Nederland nog geen enkel kind overleden aan corona. Ook durft hij vrolijk, zonder enige kennis van zaken, hier te schrijven dat veel kinderen wees zijn geworden. Hoe komt hij daarbij? De universiteit van Oxford heeft een mooie tool ontwikkeld waar je de kans kan berekenen om te sterven aan corona. Voor mensen van 40 is dit 1 op de 1000en en dan zouden er zogenaamd veel kinderen wees zijn geworden? Statistisch gezien onmogelijk. https://qcovid.org/Calculation/

1 Reactie
Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl8 jan. 2022 - 22:18

Ach, dit heerschap zit in een tunnel. Heeft zijn kind ook naar Oostenrijk gesleurd om een prik te halen waarvan inmiddels de baten helemaal weggevallen zijn voor dat kind. Maar toch alle andere kinderen ook aan de prik. Wel zo eerlijk. "If your only tool is a hammer, everything looks like a nail"

Jaco38
Jaco387 jan. 2022 - 12:39

Mick, samengevat steunt u hele betoog op de enkele aanname dat jongeren relatief vaak (in elk geval veel vaker dan de misleidende overheid ons wil doen geloven) op de langere termijn klachten houden en dit grote effecten heeft op de o.a de leerprestaties. Maar vreemd genoeg levert u uitgerekend hiervoor geen enkele bron, dat is nogal onder maat. Repareer dat snel zou ik zeggen, anders is dit gewoon “fakenieuws” en kwalijk. “En dat zal zelfs als Long Covid bij de jeugd uiteindelijk wel mee zal blijken te vallen nog lang negatieve effecten blijven hebben”

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 jan. 2022 - 12:36

De kinderen worden opgeroepen voor een vaccinatie!

lmgikke
lmgikke7 jan. 2022 - 11:53

Heel goed stuk. Niets op aan te merken. Wel iets toe te voegen. De kinderen van nu beslissen over 30 jaar over het lot van de ouderen dan. Klimaatcrisis zal dan prominent aanwezig zijn. Ik zou er niet van staan te kijken als de ouderen van dan gewoon opgeofferd worden door de kinderen van nu. Karma. Ik zou ze groot gelijk geven.

2 Reacties
Jozias2
Jozias27 jan. 2022 - 15:05

@imgikke er is genoeg op aan te merken. met de huidige Omikron variant zal iedereen in aanraking komen met het virus. Het idee dat je met mondkapjes en co2 meters het virus weg kunt houden bij kinderen is daarmee grote onzin. Het primaire belang is dat teveel gelijktijdige besmettingen van mensen die zorg nodig hebben wordt voorkomen om een overbelaste zorg te voorkomen. De meerderheid van de kinderen is ook al besmet geweest: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-meeste-nederlandse-kinderen-zijn-al-besmet-geweest-met-corona-schatten-wetenschappers~b56af5b7/).

The Apple
The Apple7 jan. 2022 - 22:39

Over 30 jaar zijn de hippies de helden en de generatie die opgroeide in de jaren '80 en daarna de gebeten hond.

Jozias2
Jozias27 jan. 2022 - 10:59

"Onze onbeschermde scholen zullen heel erg snel ten prooi vallen aan de uniek besmettelijke Omikron-variant. Dat stelt ook het OMT." Nu voldoet het merendeel van de scholen al wel aan het bouwbesluit qua eisen voor een gezond binnenklimaat en zouden ook de andere scholen daar sowieso, dus ook zonder corona, natuurlijk al lang aan moeten voldoen. Daarnaast heeft elke leraar de mogelijkheid gehad om een (booster)vaccinatie te halen en hebben meer dan 50% van de kinderen allang corona gehad. Natuurlijk zal er nog steeds af en toe een klas in isolatie moeten maar dat is beter dan een algehele sluiting. Dat weekje extra kerstvakantie is natuurlijk prima te overzien. Deze maand worden alle basisschool kinderen desgewenst gevaccineerd en kleine kinderen de hele dag met mondkapjes op in de klas lijkt mij ook niet de meest gewenste oplossing.

5 Reacties
lmgikke
lmgikke7 jan. 2022 - 15:15

"Nu voldoet het merendeel van de scholen al wel aan het bouwbesluit qua eisen voor een gezond binnenklimaat en zouden ook de andere scholen daar sowieso, dus ook zonder corona, natuurlijk al lang aan moeten voldoen. " Eisen die een aantal jaar geleden versoepeld zijn, en als je ze inhoudelijk beoordeelt niet voldoende zijn tegen COVID. Tevens is het nog steeds een reëel probleem als scholen er NIET aan voldoen. Dan neem je dus nu bewust het besluit om kinderen in een onveilige situatie te brengen. Je geeft het zelf toe, het meerendeel.... dat is dus niet allemaal. De rest van je argumentatie zijn gevoelens en geen feiten. En nog steeds blijft het in de praktijk zo dat vanaf maandag er duizenden kinderen naar school zullen gaan, een school die niet voldoende geventileerd is. Tienduizenden kinderen zullen covid oplopen, hun familie besmetten. En ook al zijn individueel gezien de kansen gezien op blijvende schade of overlijden klein, met met een populatie die groot genoeg is, zijn ook de absolute getallen groot. Als overheid jarenlang niets/veel te weinig doen omdat het te duur zou zijn voor die enkele keer dat het voorkomt (verdedigd ook hier door personen zoals jou). Om vervolgens de keuzes in de ontstane crisis te rechtvaardigen met het argument dat je wel zult moeten omdat er geen andere keuze is. Sorry, maar dan is het tijd voor andere mensen aan het roer. Incompetentie en onwil en dan nog anderen de dood in jagen. Want dat is letterlijk wat je voorstaat.

Daslief
Daslief7 jan. 2022 - 19:55

@Imgikke, je hebt gelijk dat het nog steeds een reëel probleem is als scholen er NIET aan voldoen. Het grootste probleem is dat Den Haag dit probleem gewoon niet WIL oplossen. Zelfs niet voor corona. [De overheid trok weliswaar 360 miljoen euro uit voor ventilatie in scholen, maar scholen krijgen maximaal 30 procent van de kosten vergoed. De rest moeten scholen en gemeenten zelf betalen, wat ze vaak niet kunnen. Hierover trokken schoolbesturen en gemeenten vorig voorjaar al aan de bel.] https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2411697-scholen-willen-weer-open-maar-kwart-heeft-ventilatie-niet-op-orde Wel 100 % vergoeding voor kindervaccinaties die nauwelijks werken tegen besmettelijkheid, maar geen 100 % vergoeding voor gezonde lucht voor leerplichtige kinderen? "Incompetentie en onwil en dan nog anderen de dood in jagen." Ik zou het niet beter kunnen verwoorden...

Jozias2
Jozias28 jan. 2022 - 0:12

@imgikke Alle niet gevaccineerde kinderen zullen de komende maanden Corona oplopen. Hoe dan ook. Het is een totale illusie om te denken dat je als ongevaccineerde niet op enig moment besmet zult raken. Volgens het rivm zijn de ventilatieregels uit het bouwbesluit wel degelijk voldoende. En waarom zou de Rijksoverheid meer meebetalen dan die 30%. De panden zijn van schoolbesturen en of gemeentes. En volgens mij is iedereen het er over eens dat schoolgebouwen moeten voldoen aan het bouwbesluit. Dat is ongeacht Corona. We sturen kinderen toch ook niet naar scholen die niet brandveilig zijn of qua constructieve veiligheid op instorten staan? Waarom dan wel naar scholen met een ongezond binnenklimaat? Eigenaren van gebouwen zijn hoe dan ook verplicht om te zorgen dat hun gebouw voldoet aan het bouwbesluit.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg8 jan. 2022 - 7:15

@ Imgikke Het RIVM heeft erg lang nodig gehad om te erkennen dat aerosols toch wel eens een rol konden spelen in de overdracht - en dan ook nog eens schoorvoetend, want ja, MdH was eerder vurig weggezet als ondeskundige kwakzalver. Ook stellen ze nog steeds dat de transmissie vooral plaatsvinden via druppelcontact. Tsja, dan is het natuurlijk ook niet zo gek dat de overheid er niet en veel eerder mee begonnen is de ventilatie op peil te brengen, en er ook vandaag geen absolute prioriteit aan gegeven wordt. Het “probleem” is dat mensen als Van Dissel zeer deskundig zijn als het gaat om kennis en bedrijven van de wetenschap. Ze zijn geen pragmatische managers, die ook het karakter er naar hebben om, bij tijdsdruk en crisis, op grond van waarschijnlijkheden en met een zeker afbreukrisico, beslissingen te nemen. Dat doet VWS dan noodgedwongen weer wel, alhoewel dat, als je de analyse uit De Groene leest, ook vooral heel hard wegloopt van de verantwoordelijkheid, en in een waan van doorgeschoten marktdenken, het overlaat aan “het veld”. Het is niet voor niets dat opeens mensen als Gommers en Kuipers steevast als talking head op de beeldbuis verschenen. Die zijn retorisch vaardig en konden zich wel weren tegen het gebrek aan leiderschap en het afschuiven van de verantwoordelijkheid vanuit Den Haag. De GGD’en hebben niet zo’n eloquente spreekbuis, en dus kreeg de volledig uitgeklede GGD de schuld. Ik kan me daar ook kwaad over maken.

Gerygrr
Gerygrr13 jan. 2022 - 14:44

Lees over Franse leraren… https://nos.nl/l/2412916

Willem D2
Willem D27 jan. 2022 - 10:55

Ik had van een tijdje geleden begrepen dat onze overheid er vanuit gaat dat iedereen besmet zal worden. Dat de gevaccineerden beschermd zouden zijn in ieder geval voor ziekenhuisopname (op uitzonderingen na) en dat de lockdown vooral is ingesteld om de toestroom naar het ziekenhuis te doseren. Gezien de enorme besmettelijkheid van omikron lijkt het mij een illusie om van besmetting verschoond te blijven.Laten we dus ophouden om onze kinderen op te offeren !

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr13 jan. 2022 - 14:45

Zullen we gewoon niemand opofferen? Wat daar ook onder verstaan mag worden.

Juppé🎗
Juppé🎗7 jan. 2022 - 10:50

Hier in Frankrijk dezelfde situatie. De scholen zijn hier zelfs niet een week langer mer vacatie geweest. Ik lees wel vaker bijdragen van de heer Blok en het zijn altvid klaag verhalen waar de schuldvraag in de vorm van een aanklacht voorop staat. Maar wat is Uw alternatief? Het is denk ik duidelijk dat omicron niet te stoppen is en alleen te vertragen. Als de zorg het houdt is het netto resultaat voor deze jongeren dus hetzelfde in alle alternatieven. Voor anderen heeft het tijdrekken alleen het nut om die tijd te gebruiken voor een derde vaccinatie die hen zelf en de zorg het ergste bespaard. Als ik de Nederlandse klaagkranten en mijn eigen zeur familie aldaar beluister zijn zij die prikjes een beetje zat, dus veel wachten het liever nog even af of dat nu echt wel nodig is. En dat 2G is er nog niet en wat mogen ze door die prik eigenlijk meer? O Ja, een derde prik leidt alleen maar tot een vierde, dus dat leidt tot niets. Een argument dat ze na hun derde glas wijn nooit hanteren. Deze domme lamlendigheid lijkt me het echte probleem en het onderwijs doorgang laten vinden is een goede zaak.

Markzelluf
Markzelluf7 jan. 2022 - 10:48

Ik sta er op basis van wat ik nu zie, ambivalent tegenover om kinderen onder de 12 op te roepen voor vaccinatie. Dat ze vrijwillig de kans krijgen, lijkt me overigens prima. Maar wat ik weet: 1) enorm veel besmettingen van met name jongeren ( 12 voldoende bescherming hebben op dit moment (lijkt het op), kinderen beneden de 12 weinig risico lopen ( lijkt het op) en die risicogroep binnen die leeftijdsgroep zich kan laten inenten en de evolutie van het vaccin gaat de goede richting op ( lijkt het op), dan is extra vaccinatie niet nodig. De ongevaccineerden en ongeboosterden zullen nog steeds flink ziek worden en een deel zal sterven. Maar die keuze maken ze zelf

2 Reacties
Markzelluf
Markzelluf7 jan. 2022 - 10:51

Er viel een stukje weg. Ik wilde schrijven dat geboosterde mensen zo te zien voldoende bescherming hebben tegen ernstige gevolgen van besmetting op dit moment.

Jozias2
Jozias27 jan. 2022 - 14:10

@markzelluf Kinderen tussen de 5-12 jaar krijgen wel een brief maar het maken van een afspraak is volledig vrijwillig.

Daniel Blank
Daniel Blank7 jan. 2022 - 9:58

"De Delta-variant laat ongeveer 1 op de 7 besmette kinderen met langetermijn-klachten zitten, die veel te vaak het kind beperken in het leerproces, sociale ontwikkeling en/of gewoon een leuke jeugd." Nee alleen 1 op de 7 kinderen met een positieve COVID-test. Dat is waarschijnlijk daarmee significant lager dan 1 op 7 kinderen die besmet zijn geweest.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine7 jan. 2022 - 9:35

"Vele Nederlandse kinderen zijn wees geworden, en maar al te vaak via henzelf." Heb je hier ook cijfers van of zeg je maar wat? Het moet toch ook heel makkelijk zijn om met duidelijke cijfers aan te tonen dat Nederlandse kinderen vaker (zwaar) ziek zijn geweest? Waarom zie ik die nergens in dit verhaal? Hier de afgelopen weken 3 pubers positief getest op corona, resultaat 1 dag lichte verhoging en keelpijn. De andere twee hebben 0 merkbare klachten gehad. Ook hoor ik geen verhalen van klasgenoten, vrienden, enz, die zwaar corona hebben gehad. En natuurlijk zijn ze er wel, maar zijn de getallen echt zo schrikbarend?

6 Reacties
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg7 jan. 2022 - 10:17

Dank, ik dacht echt precies hetzelfde. De kinderen die ik ken die een besmetting doormaakten waren ook geen van allen ziek (afgezien van hooguit een dag hangerigheid), laat staan dat ze iets wat ook maar vaag voor long COVID door zou kunnen gaan hebben ontwikkeld. Maar goed, ik kan toevallig een gunstige pool om me heen hebben. Des te meer reden voor uitspraken hieromtrent eidemiologische cijfers aan te halen - maar dat doet Blok (weer eens) niet, noch verwijst hij naar objectieve bronnen. Maar goed, Mick Blok is dan ook niet terughoudend in sentimentele overdrijvingen, op onderbuiksgevoelens gebaseerde conclusies en zelfpropaganda. Er valt echt gefundeerde kritiek te leveren op het overheidsbeleid. De kwaliteit van Blok's bijdragen grenzen voor mij aan wappie en dat is dom, want het schaadt zijn pleidooi.

Markzelluf
Markzelluf7 jan. 2022 - 10:34

Je hoeft toch zelf niet zwaar ziek te zijn om wees te worden? Waardoor gaat het mis in je redenatie?

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine7 jan. 2022 - 11:31

@Mark, eigenlijk zijn het twee losse vragen op 2 stellingen geponeerd door meneer Blok. Kinderen worden door corona wees, en Nederlandse kinderen worden vaker zwaar ziek tov hun Europese lotgenoten.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen7 jan. 2022 - 11:42

Hoeveel kinderen zijn dan door het besmetten van hun ouders wees geworden? Aantallen graag.

Markzelluf
Markzelluf7 jan. 2022 - 13:12

@Zonnestraal. Ik vind de redenatie van Blok niet onlogisch, maar, net als jij en bijvoorbeeld Hanneke, twijfel ik aan de juistheid van zijn uitgangspunten. Het zou goed zijn als hij betrouwbare bronnen vermeldt, zodat je zaken kunt verifiëren. Want aan angstzaaiers is geen behoefte, inderdaad. Misschien ook iets voor de redactie: meningen in opiniestukken zijn natuurlijk vanzelfsprekend, maar als je de suggestie wekt je op feiten te baseren, geef dan bronvermelding, want anders wordt het niet geplaatst

Gerygrr
Gerygrr13 jan. 2022 - 14:53

Net als Pieter Omtzigt zou ik graag het onderzoek naar oversterfte zo snel mogelijk laten uitvoeren. Trombose, bloedpropjes kunnen immers tot herseninfarct of hartproblemen leiden? Niet getest op corona of te laat getest wil niet zeggen, dat er geen verband is. Het zegt alleen, dat het verband tussen oorzaak en gevolg niet (meer) is te bewijzen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 jan. 2022 - 9:27

Nou die economie is wel gespaard zeg ! Toppertje die Rutte