Joop

Groepsimmuniteit dreigt uit zicht te raken door mutaties en vaccinweigeraars

  •  
04-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Protestmars Walk of Freedom tegen coronamaatregelen

© AMSTERDAM - Actiegroep Nederland in Verzet organiseert een vrijheidsmars door het centrum van Amsterdam. Deelnemers aan de mars uitten hun onvrede over de coronamaatregelen. ANP EVERT ELZINGA

Arts-microbioloog Hans Zaaijer van Sanquin verklaarde maandagavond bij Nieuwsuur dat Nederland “in de loop van juli” groepsimmuniteit kan bereiken. In de Verenigde Staten zijn deskundigen een stuk pessimistischer, schrijft The New York Times.
Groepsimmuniteit is het gevolg van vaccinaties én van besmettingen: wie covid-19 heeft gehad, kan daarna enige tijd niet meer geïnfecteerd raken. Over hoeveel mensen immuun moeten zijn voor het bereiken van groepsimmuniteit, verschillen Zaaijer en de Amerikaanse deskundigen van mening.
Zaaijer gaat ervan uit dat 67 procent van de Nederlanders immuun moet zijn, om het reproductiegetal R onder de 1 te brengen. Daarmee zou het coronavirus zich in Nederland nog maar moeilijk kunnen verspreiden.
De Amerikaanse deskundigen hebben becijferd dat ten minste 80 procent van de bevolking immuun moet zijn. Het verschil zit ‘m in het reproductiegetal waarmee zij rekenen. De Amerikaanse experts gaan uit van een hogere R0 dan het basaal reproductiegetal dat Zaaijer gebruikt.
Omdat er inmiddels nieuwe varianten van het coronavirus rondgaan die een hogere R-waarde hebben (zoals de Britse variant), moet ook een hoger percentage van de bevolking immuun worden om groepsimmuniteit te bereiken, stellen de Amerikanen.
Om de verspreiding van de Britse variant tot staan te brengen, moeten zeker vier op de vijf mensen immuun zijn. Dat wordt lastig omdat veel mensen twijfelen over vaccinatie. Hoewel Amerika inmiddels zwemt in de coronavaccins daalt het aantal dagelijkse inentingen.
De Amerikaanse experts verwachten daarom dat het coronavirus nog jaren zal blijven circuleren. Er zullen voortdurend mensen besmet raken en in het ziekenhuis belanden, maar die aantallen zullen wel lager zijn. Hoeveel lager hangt ook af van de mutaties. Mocht er een gevaarlijke mutant de kop op steken, dan kunnen de aantallen infecties en ziekenhuisopnames weer stijgen.
Het goede nieuws is dat het wel mogelijk is om de anti-coronamaatregelen af te schaffen, als voldoende mensen zijn gevaccineerd. “Ik zeg: vergeet groepsimmuniteit maar even. Vaccineer voldoende mensen, en het aantal besmettingen gaat omlaag”, aldus de belangrijkste Amerikaanse corona-adviseur Anthony Fauci.
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Falco Meijdam
Falco Meijdam6 mei 2021 - 5:32

Groeps immuniteit in gevaar door een groep die de keuze maakt zich niet te laten vaccineren. Weer een mooi verdeel en heers bericht. Immuniteit (of een deel immuniteit) krijg je doordat je immuunsysteem een indrunger verslaat hierdoor krijg je geheugencellen die bij de volgende keer dat de indinger binnen komt het gelijk herkend en aan het werk gaat. Het maakt je immuunsysteem niet uit of deze indringer het virus zelf is of een vaccin gemaakt om je immuunsysteem te trainen lijkt mij. De immuunreactie is gelijk en dus ook de immuniteit er na

1 Reactie
The Apple
The Apple6 mei 2021 - 22:45

Als eenmaal de situatie is ontstaan dat iedereen die dat wil zich heeft kunnen laten vaccineren, dan is het de vraag waarom je je nog druk zou maken over groepsimmuniteit. De groep die zich geeft laten vaccineren is dan immers immuun? De groep die het niet vertrouwt of principiële overwegingen weigert doet dat op eigen risico en het deel dat een besmetting overleeft wordt ook immuun. Zo ontstaat uiteindelijk ook groepsimmuniteit. Elke andere redenering leidt tot de conclusie dat "containment" eigenlijk de enig juiste strategie is (en altijd was).

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde5 mei 2021 - 9:41

In Nederland zijn de wappies een kleine minderheid maar wel een die mee telt als het om groepsimmuniteit gaat. Gelukkig voor degenen die zich wel laten vaccineren zullen zij straks degenen zijn hun bijdrage aan immuniteit in natura gaan bijdragen. Links of rechtsom, grootschalige immuniteit komt er wel. Met die aantekening dat hun bijdrage de maatschappij heel veel geld en werkdruk kost. In de VS is het probleem veel groter, in navolging van Trump blijven de rechtse media de regering Biden dwarszitten door te wijzen op de mogelijke gevaren van vaccinaties. Vrouwen zouden er onvruchtbaar van worden, het leidt tot hersenbeschadiging en blijvende trombose, hartaanvallen etc. Dat die media met Fox voorop invloed hebben blijkt uit de vaccinatiecijfers. Die lopen terug, een kleine 30% heeft twee prikken gehad, 40% heeft een prik gehad en de rest wacht nog. Maar het animo bij die laatste 70% is dalende. Het gevolg is dat er aan het eind van de rit heel veel vaccins over zijn. Biden denkt er aan die te schenken aan arme landen. Dat zou een hele menselijke reactie zijn. Het probleem is wel dat de gewenste immuniteit pas over een paar jaar wordt gehaald. Dus met nog steeds enorme druk op de zorg.

1 Reactie
The Apple
The Apple5 mei 2021 - 16:13

Dus in de USA hebben 132 miljoen mensen één vaccinatie gehad en bijna 100 miljoen mensen een tweede? Volgens het Parool zijn het er 146.240.000 tegen 3.880.000 in Nederland, maar dat komt natuurlijk omdat het in Nederland -dankzij Rutte/deJonge- zo goed is geregeld - https://www.parool.nl/nederland/hoe-ver-zijn-we-met-vaccineren-het-coronavirus-in-nederland-in-grafieken~b0ff746f/

Paul Spijkers
Paul Spijkers5 mei 2021 - 8:36

Goed geschreven samenvatting. Ik word zo moe van al die ideologische rhetoriek die zogenaamd analyse zegt te zijn maar eigenlijk gewoon conflict click bait en meute meedoenerij is.

RaymondenJoop
RaymondenJoop4 mei 2021 - 18:30

En dan is de verwachting dat we dit hele circus de komende jaren zien terugkeren. Vaccin genoeg aanwezig, helpt het tegen mutaties, vaccinatiebereidheid, ongewenste bijwerkingen, zoveelste golf, bewegingsbeperkingen, Ajax-lieden, etc. etc?!

Alderiks2
Alderiks24 mei 2021 - 16:31

Ik mis naast de mutaties en vaccinweigeraars nog de Amsterdammers. U weet wel : Het "niet te vermijden" Ajax kampioensfeest; De "je houdt ze toch niet tegen" egomillenials in het Vondelpark, De "wij zijn woke" 6000 demonstranten op de Dam. Maar o wee als in Urk een kerkdienst met 1 persoon te veel gehouden wordt....

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens4 mei 2021 - 19:00

@ Alderiks Jij schrijft: Ik mis naast de mutaties en vaccinweigeraars nog de Amsterdammers In Amsterdam wonen 820.000 mensen waarvan er 12.000 bij de Arena stonden. In Urk wonen 20.000 mensen die bijna allemaal in een volle kerk zitten. Beetje raar dat die zaken volgens jou vergelijkbaar zijn.

Peter Stans
Peter Stans5 mei 2021 - 21:08

Dus iedereen die voor Ajax is, komt uit Amsterdam? Bijzonder... en laat verder gewoon iedereen naar zichzelf kijken. Dat is al moeilijk zat.... voor bepaalde mensen.

HappyBuddha
HappyBuddha4 mei 2021 - 16:22

Foto met dat bord: Hele kabinet liegt en misleidt over Covid 19! Dat liegen en bedriegen, misleiden doe je dus met een goede reden. Probeer er nu achter te komen wat die reden dan wel zou kunnen zijn. Kan dus wel wat hulp gebruiken. Dus medejopers, ga helemaal los. Alle complottheoriën zijn welkom.

4 Reacties
The Apple
The Apple4 mei 2021 - 21:11

Zo moeilijk is dat niet: vanaf het begin is ingezet op het bereiken van groepsimmuniteit met de capaciteit van de gezondheidszorg als plafond en in de hoop -er op gokkend- dat er zo snel mogelijk een geneesmiddel en/of een vaccin zal worden gevonden. De intentie daarachter was om de economische schade tot een minimum te beperken. Het probleem is de lange duur en de -nog steeds- onzekere uitkomst. De vraag is en blijft of "containment" niet een betere strategie zou zijn geweest, of misschien wel de enige die een reële kans op succes biedt, zeker nu die andere weg door het optreden van mutaties een liedje zonder einde dreigt te worden. Het doel -de economische schade tot een minimum te beperken- is sowieso niet bereikt. Net als bij "het klimaat" ligt het gevaar van commercialisering van de oplossing van het probleem in de hand. Dat is tegelijk een bron van ellende en voer voor complottheorieën. Helpt dat een beetje?

HappyBuddha
HappyBuddha5 mei 2021 - 7:44

@The Apple 4 mei 2021 at 23:11 Helpt dat een beetje? Nee dat helpt niet echt. De intentie was met alle maatregelen altijd al om de economische schade te beperken. Is ook altijd aangegeven. Het bord insinueert dat er gelogen is over Covid 19 en de vraag is dus waarom en met welke redenen zou de/een overheid daar doelbewust over liegen en misleiden?

The Apple
The Apple5 mei 2021 - 15:34

You tell me - https://www.youtube.com/watch?v=aLOWhhNvE8Q Maar over het algemeen zou je kunnen stellen: tijd rekken, nog even volhouden mensen... En om te verhullen dat het doel -de economische schade tot een minimum te beperken- niet is bereikt en elke dag verder weg komt te liggen. Als de kiezer zich daar ten volle van bewust zou zijn, zou die kiezer misschien toch op een andere partij stemmen. Misschien, je weet maar nooit....

The Apple
The Apple5 mei 2021 - 15:43

HappyBuddha - Wat bevalt je niet aan mijn analyse? Wilde je misschien per se een soort samenzweringstheorie horen? - https://www.npostart.nl/filemon-en-de-complotten/03-05-2021/BV_101404807 Als je het "wetenschappelijk bewijs" niet kunt leveren blijft de scheidslijn dun. Die ligt dan ergens tussen "geloof" en "hypothese" - You tell me...

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij4 mei 2021 - 16:00

Dan krijgt extreem rechts de tweespalt die ze zo graag willen, met enerzijds de knuffelaars en anderzijds de afstandelijken. Waarbij de knufffelaars de afstandelijken van vrijheidsberoving beschuldigen terwijl de afstandelijken in feite gegijzeld en belaagd worden door de knuffelaars.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 mei 2021 - 15:42

Dat komt met name doordat Rutte en zijn vriendjes niet als een razende aan het vaccineren zijn geslagen . Hoe langer het duurt hoe groter de kans op mutaties . Ook door mensen vrolijk op vakantie te sturen en mensen die terugkeren uit het buitenland gewoon ongetest en zonder een weekje isolatie gewoon weer hun gang te laten gaan. Waarom trouwens vaccins ? Waarom niet iedereen een medisch mondkapje - dan kan het muteren wat het wil? (dit is een serieuze vraag)

Martin007
Martin0074 mei 2021 - 15:09

Ik ben daar heel makkelijk in. Wie zich weigert te laten vaccineren, mag de ziekenhuisrekening helemaal zelf betalen.

2 Reacties
gimli55
gimli554 mei 2021 - 18:08

Gelukkig heb je het niet voor het zeggen, gelukkig heb je heel weinig te zeggen.

Mr Ed
Mr Ed5 mei 2021 - 15:21

Zullen we dat ook doen met mensen die weigeren te stoppen met roken of af te vallen?

Winterdepressie
Winterdepressie4 mei 2021 - 15:07

Het geluid uit de VS begint toch wel erg te klinken als een marketing afdeling van big-pharma. Terug naar de oude norm van "precies genoeg" beterschap verkopen, maar niet teveel! Anders verdienen we er niet meer aan. Ze hebben de dollartekens alweer in de ogen staat. Er is momenteel geen enkele reden om aan te nemen dat deze Corona familie niet te bedwingen is met de verschillende vaccins zoals ze nu bestaan. Niet alleen lijken vaccins, ten opzicht van natuurlijk opgebouwde immuniteit, te blijven werken bij verschillende mutaties, het is ook nog eens zo dat de evolutionaire druk op het virus onwaarschijnlijk in een dodelijkere variant zal muteren. Bewoon blijven prikken met alle vaccines die we hebben en laat onder de wappies en weigeraars het nog maar een tijdje doorploeteren. Dat lost, links of rechtsom zichzelf wel op.

EricDonkaew
EricDonkaew4 mei 2021 - 15:06

"Hele kabinet liegt, misleidt over Covid-19" zie ik op een spandoek staan. Kom mensen, als het kabinet liegt, dan liegt de hele wereld, zo'n 200 landen. En dat is natuurlijk niet zo. Word wakker en denk eens na. Covid-19 bestaat echt, maar er zijn gelukkig ook oplossingen. Vaccinatie is de belangrijkste. Wat dat betreft zijn er geweldige resultaten geboekt in het VK, in Israël en inmiddels ook wel, in iets mindere mate, in de VS en zelfs Nederland. Ik heb ook wappies in mijn omgeving, maar ik probeer ze te overtuigen via bijvoorbeeld Facebook. Als iedereen nu gewoon even meewerkt, dan zijn we verrassend snel van de pandemie af. In de tweede helft van dit jaar zullen er meer vaccins zijn dan dat er op deze aardkloot mensen wonen. Vaccineren doe je in de eerste plaats niet voor jezelf, maar voor je medemens én de maatschappij. Zet jezelf dan op de derde plaats. Vaccinatie is de enige exit. Uiteindelijk gaat het wel lukken.

ton14024
ton140244 mei 2021 - 15:00

Door weigeraars krijgen mutaties ook nog eens meer kans. En iedereen is goed geïnformeerd maar dezen kiezen voor de foute!! (zoals mensen in de oorlog fout waren) informatie. Dat is dus vechten tegen de bierkaai en dán móet je de verraders (zoals aanstichters in de oorlog verraders waren) op hun fouten wijzen.

5 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 mei 2021 - 15:43

Ik kan het mensen niet kwalijk nemen dat ze de regering niet vertrouwen . Er zijn daarvoor redenen genoeg . Helaas trekken ze volgens mij de verkeerde conclusie . Maar verraders ? Nee

gimli55
gimli554 mei 2021 - 15:52

Ik weiger om mee te doen aan een derde fase experiment wat tot december 2023 duurt. Daarnaast is de gevaccineerde nog steeds besmettelijk en kan ook besmet worden, het mondkapje geldt nog steeds en de 1.5 m ook. De gevaccineerde kan ook nog ziek worden, maar het ziekte verloop is vel minder ernstig. Ik snap werkelijk niet wat gevaccineerden tegen niet gevaccineerden hebben, de 2 groepen zijn amper verschillend. De beschuldigingen zijn onderbuik gereutel en niet onderbouwd. Je verwijt Baudet en de FVD haatzaaien en bepaald taalgebruik. Je doet precies hetzelfde, en zelfs met hetzelfde taalgebruik. dat vind ik stuitend.

Balgehakt
Balgehakt4 mei 2021 - 17:05

Een ziekte die voor 98% van de geïnfecteerde geen probleem is en vervolgens de mensen die vragen stellen vergelijken met foute mensen in de oorlog. Ik zou zeggen gooi je haar los en ga lekker naar buiten pak een terrasje en ga lekker in de zon zitten je raakt overspannen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers5 mei 2021 - 8:40

@gimli55 Doe niet zo kortzichtig. Meer lezen joh.

gimli55
gimli555 mei 2021 - 15:56

@Paul Nu een inhoudelijk relevante opmerking, dat komt geloofwaardiger over. Beschuldigingen zijn niet inhoudelijk en worden vaak op de persoon gespeeld. Vertel waar ik kortzichtig ben, liefst met voorbeelden van waar mijn reactie niet klopt. Ik lees en weet meer over dit onderwerp dan jij inhoudelijk toont, of eigenlijk niet toont.

Bert de Vries
Bert de Vries4 mei 2021 - 14:06

Niet alleen vaccinweigeraars en mutaties hebben een ontwortelend effect, ook het massieve falen van overheden. En de prominente rol van minder garen als Jort Kelder die een vergelijking maakte met de griep. Reden: de economische schade door beperkende maatregelen was te groot. Hetzelfde argument is in het kabinetsberaad keer op keer aangevoerd door neoliberalen van CDA, VVD en D66. Bij een pandemie met enorme gezondheidsschade mag economische schade even geen gewicht in de schaal leggen. Wie dat niet begrijpt, is te dom om voor de duvel te dansen. En zou minister moeten worden in Rutte4.

Rode druppel
Rode druppel4 mei 2021 - 14:06

Heb corona gehad een paar maanden geleden en kreeg zaterdag de vaccinatie. Dan ben je dus officieel volledig beschermd na een paar weken. Maar mij werd geadviseerd om de tweede vaccinatie gewoon te laten zetten. Het bood meer zekerheid.

2 Reacties
Balgehakt
Balgehakt4 mei 2021 - 18:43

Wat doet die vaccinatie anders dan wat je eigen lichaam allang gedaan heeft ?

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 mei 2021 - 5:12

Niet iedereen is even ernstig ziek geweest en/of heeft dezelfde hoeveelheid ati-stoffen opgebouwd. Men weet ook nog niet precies hoe lang die in het bloed aanwezig blijven. Vandaar de 2e vaccinatie.

Jozias2
Jozias24 mei 2021 - 14:04

Dat groepsimmuniteit buiten beeld raakt door een te lage vaccinatiebereidheid is natuurlijk onzin. Ook al zou de vaccinatiebereidheid te laag is heeft ook van de weigeraars al minimaal 30% de ziekte gehad. En als je kijkt naar gedrag dan zou onder deze doelgroep dat percentage logischerwijs hoger te verwachten zijn. En de mensen die zich niet laten vaccineren en de ziekte nog niet hebben gehad die raken vroeg of laat alsnog besmet. Op het moment dat iedereen die dat wil zich heeft laten vaccineren is het ontbreken van groepsimmuniteit geen reden om de maatregelen in stand te houden. Sterker, het is een reden om de maatregelen te laten varen. De weigeraars worden ziek en raken zo ook immuun waardoor je alsnog groepsimmuniteit bereikt.

3 Reacties
Roeluit1986
Roeluit19864 mei 2021 - 18:27

Bedankt voor uw opmerking! Wat een rare zin inderdaad dat door een lage vaccinatiebereidheid er geen groepsimmuniteit bereikt zou worden. Ik vraag me af of dit niet het sentiment van de auteur is dat komt bovendrijven.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman5 mei 2021 - 5:44

Er zijn al veel mensen die tweemaal corona hebben gehad. Immuun worden via de ziekte zelf werkt veel "specifieker" dan immuun worden via een mRNA vaccin.

Jozias2
Jozias25 mei 2021 - 8:49

Beste Sylvia, Je zegt: "Er zijn al veel mensen die tweemaal corona hebben gehad." Kun je de term 'veel' definiëren. Tot nog toe is bekend dat de kans op herbesmetting minder dan 1% is en ook het RIVM geeft aan dat mensen die opnieuw besmet veel minder ziek worden. Iedereen of vrijwel iedereen wordt dus beschermd door het ondergaan van de ziekte. Dat geeft dus ook aan dat mensen die de ziekte gehad hebben immuniteit opbouwen waardoor ze niet meer aan de ziekte overlijden en niet in het ziekenhuis worden opgenomen. Daarmee ontstaat een situatie die vergelijkbaar is met de gewone griep. Je kunt het een keer krijgen en prima herstellen, kwetsbare mensen kunnen zich periodiek laten vaccineren en een enkeling in zeer slechte gezondheid kan er aan overlijden. En in het geval van Corona zijn dat vaak dezelfde mensen die anders aan de griep zouden overlijden. Probleem opgelost lijkt me. Dat is op zich https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210115_97487655