Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Goed stuk, Ivan. Helaas kan ik er weinig meer van terugvinden, maar kort na de aanslagen op de WTC torens in New York kwam in KRO Reporter een documentaireserie van Fons de Poel: Het Gevoel van De Poel. Een van de eerste afleveringen ging over het groepsgevoel. De Poel mocht mee oefenen met de Mobiele Eenheid. Eerst als 'agent' en daarna als oproerkraaier. Naderhand vertelde hij hoe snel hij zich meegesleept voelde met de groep waarin hij zich bevond. Groepsdruk is dus beslist heel belangrijk en kan zelfs ervoor zorgen dat het gedrag van zo'n groep erger wordt. In mindere mate ondervind je ook een beetje dergelijke druk tijdens een vreedzame demonstratie, zoals vorig jaar in Amsterdam gehouden werd en waar ik zelf aan meedeed. Het voelt, alsof je deel uitmaakt van een groter organisme.
Mooi verhaal! Verklaart heel veel van het succes van dubieuze populisten als Wilders. En ook van machtsorganisaties als 'de kerk' en 'de moskee'. En misschien ook iets van het escaleren van het racismedebat, o.a. hier op Joop. De vraag blijft: Hoe kunnen we dit mechanisme in positieve richting laten werken?
“dat we uit moeten kijken in het creëren van wij en zij.” Inderdaad ja. Vaak wordt zulk antagonisme expres scheef opgezet, met slechts het doel de vermeende “ander” als minderwaardig af te schilderen, zoals in “wij, vrijgevochten westerse mensen” versus “jullie, krampachtige en conservatieve moslims.”