Joop

GroenLinks zegt vertrouwen op in fractieleider die waarschuwde voor gifvaten

  •    •  
13-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
karenkamps
Karen Kamps, fractievoorzitter van GroenLinks in Doetinchem, is uit de partij gezet omdat ze maandagavond via het tv-programma De Monitor aandacht vroeg voor lekkende gifvaten. Dat meldt De Monitor via Twitter.
Het lokale partijbestuur had Kamps een spreekverbod opgelegd, maar de fractievoorzitter weigerde haar mond te houden over het milieuschandaal. “Ik neem mijn rol als volksvertegenwoordiger heel serieus. Dus ja, ik doe mijn mond wel open”, zegt ze tegen De Monitor.
Het programma onthulde in samenwerking met Follow The Money dat op een bedrijventerrein 1.300 vaten met oud blusschuim staan, terwijl er volgens de vergunning maximaal tien vaten mogen staan. Omdat de vaten kapot gaan, lekt het giftige blusschuim de bodem in.
Kamps die eerder op Facebook haar beklag deed over het lokale beleid, haalde in de uitzending hard uit naar de verantwoordelijke GroenLinks-wethouder Frans Langeveld.
GroenLinks Doetinchem schrijft in een verklaring :
"De fractie van GroenLinks Doetinchem heeft zojuist het vertrouwen opgezegd in fractievoorzitter Karen Kamps. De afgelopen maanden is er binnen de fractie grote onvrede ontstaan over het functioneren van de fractievoorzitter. Er was op verschillende dossiers een gebrek aan afstemming tussen de fractievoorzitter en de rest van de fractie. Zo leidde het solistische optreden van de fractievoorzitter er regelmatig toe dat de overige raadsleden verrast werden door uitlatingen in de media. Helaas zijn verschillende pogingen om tot een werkbare situatie te komen gestrand. De manier van handelen van de fractievoorzitter rondom de lekkende gifvaten zijn de spreekwoordelijke druppels die de emmer deed overlopen. Over de ernst van de situatie en de noodzaak tot het snel veiligstellen van de vaten was men het binnen de fractie geheel met elkaar eens. Echter zonder enige vorm van communicatie of overleg werd de fractie verrast door verschillende media-optredens van de fractievoorzitter. Hierbij werd een eerdere oproep van het bestuur om het interne overleg weer op te pakken uitgelegd als een spreekverbod. Ook de integriteitvan de wethouder en de afdelingsvoorzitter werden openlijk door haar in twijfel getrokken. Dit zijn uitspraken waar de fractie zich niet in kan vinden en die het vertrouwen in de fractievoorzitter onherstelbaar beschadigd hebben."
De manier van handelen van de fractievoorzitter rondom de lekkende gifvaten zijn de spreekwoordelijke druppels die de emmer deed overlopen. Over de ernst van de situatie en de noodzaak tot het snel veiligstellen van de vaten was men het binnen de fractie geheel met elkaar eens. Echter zonder enige vorm van communicatie of overleg werd de fractie verrast door verschillende media-optredens van de fractievoorzitter. Hierbij werd een eerdere oproep van het bestuur om het interne overleg weer op te pakken uitgelegd als een spreekverbod. Ook de integriteitvan de wethouder en de afdelingsvoorzitter werden openlijk door haar in twijfel getrokken. Dit zijn uitspraken waar de fractie zich niet in kan vinden en die het vertrouwen in de fractievoorzitter onherstelbaar beschadigd hebben.
De fractie zegt niet te twijfelen aan de ‘integriteit van de wethouder of de afdelingsvoorzitter’ en roept Kamps op om haar zetel over te dragen aan GroenLinks.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

Pater
Pater15 okt. 2020 - 2:20

De zaak onder de pet houden, mede om de wethouder te beschermen, was vele malen kwalijker dan het solistische optreden van de fractievoorzitter. Het lijkt er veel op dat het pluche weer eens te aantrekkelijk was. Ik mag hopen dat GL hier lering uit trekt. In Doetinchem en elders.

Bouwman2
Bouwman214 okt. 2020 - 8:41

In Deutekom? Eerst ven monitoiren, maar.

JasDon
JasDon14 okt. 2020 - 7:50

Fractie had dus een probleem met solistisch opereren v/d fractievoorzitter, maar niet zozeer met haar positie t.o.v. de gifvaten. En dit probleem speelde al langer. Of dit een gevolg van het slechte functioneren van Kamps was of mierenneukerij van de fractie is me niet duidelijk. Beetje 'Groene Tijden, Slechte Tijden' niveau allemaal.

1 Reactie
Mokker
Mokker14 okt. 2020 - 10:55

In het FTM artikel staat toch vrij duidelijk in de oproep aan de leden dat 'communicatiepauze' bedoeld is schade aan de partij - lees: de eigen wethouder- te beschermen. De wethouder - die dus al minstens een jaar lang geen actie heeft ondernomen iets aan de lekkende vaten te doen. Weinig milieu-reinigend vermogen laat staan zelfreinigend vermogen.

Libertain
Libertain14 okt. 2020 - 6:28

("Het lokale partijbestuur had Kamps een spreekverbod opgelegd,..") Het klokkenluider werd meteen erna buiten de fractie gezet. Wat een mooie illustratie hoe onze maatschappij, tenminste in de meest conservatieve delen van het land, waar de omerta sinds oudsher nog altijd geldig is, daadwerkelijk functioneert. Ons-kent-ons laat nooit geluiden naar buiten, alles moet in het donker onder het tapijt blijven opgeborgen. Mevrouw Kamps had problemen met deze chronische gebrek aan activiteit jegens milieu misdrijven, daarom leek het meest logische weg deze naar de media om voor deze langdurige wantoestanden aandacht te vragen,

Paul250371
Paul25037113 okt. 2020 - 23:45

De situatie is onduidelijk. Was er een spreekverbod of werd haar verzocht het even intern te houden tot de feiten voor een ieder bekend werden? Als de uitleg van GLfractie waar is dan toedeledokie. Als de GLfractie liegt en deze vrouw wordt een kunstje geflikt dan moeten er maatregelen volgen. Als dat niet gebeurt dan ben je als partij (weer) ongeloofwaardig. Je kunt zeker, als partij dat claimt links te zijn, niet inconsequent zijn. Als deze dame gelijk heeft dan kan je geen kritiek hebben op de criminelen van de VVD. Een spreekverbod opleggen is totalitair. Linkse partijen behoren niemand de mond te snoeren. Dat is een rechts privilege, zij ontberen fatsoen en zijn bedeeld met het "uitbuiters gen" en daar kan je je als fatsoenlijke partij niet toe verlagen. De veroordeelde criminele haatzaaier Geert W en de Teeven, Zijlstra, Milternburg, Opa Opstelten, van Rey, en de list goes on, kortom, de gewetenloze hufters van RoverhoofdmanRutte die mochten aftreden met een vorstelijk wachtgeld ondanks hun verraad aan de democratie zonder veel consequenties. Dat typeert rechts. Mocht zij gelijk hebben en er volgen geen consequenties dan ben je geen haar beter. Alles hangt af van de waarheid en de daarbij behorende consequenties wil je als partij je integriteit behoeden.

5 Reacties
JasDon
JasDon14 okt. 2020 - 7:53

Misschien had mevrouw Kamps geen zin de de fractie-bureaucratie, of beperkte dit haar mogelijkheden zodanig dat ze deze passeerde. Anderzijds kan mevrouw Kamps dit issue ook hebben gezien als haar kans op five minutes of fame.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks14 okt. 2020 - 8:12

"Linkse partijen behoren niemand de mond te snoeren. Dat is een rechts privilege, zij ontberen fatsoen en zijn bedeeld met het “uitbuiters gen” en daar kan je je als fatsoenlijke partij niet toe verlagen." Als je die logica volgt zit er dus geen enkele linkse partij in de Tweede kamer.

Paul250371
Paul25037114 okt. 2020 - 10:24

"Als je die logica volgt zit er dus geen enkele linkse partij in de Tweede kamer." Ben bang dat je gelijk hebt.

Paul250371
Paul25037114 okt. 2020 - 10:25

JasDon Zou kunnen inderdaad.

Mokker
Mokker14 okt. 2020 - 11:02

Mevrouw Kamps geeft toch vrij duidelijk aan dat zij voor haar idealen staat, en de oproep tot 'communicatiepauze' was louter bedoeld om de eigen wethouder in bescherming te nemen. De verantwoordelijke GL wethouder heeft al een jaar niks gedaan aan het probleem. Voldoende bewijs dat ook bij 'links' inconsequente en onfatsoenlijke figuren te vinden zijn, al passen grijstinten wellicht niet in Pauls zwart-witte wereldbeeld.

GMatth52
GMatth5213 okt. 2020 - 22:36

Bovenstaand bericht roept vragen op: - Is de Gemeenteraad niet het hoofd van de gemeente? - Moet de wethouder, of B&W, zzich niet verantwoorden tegenover de Raad? - Hebben gekozen raadsleden niet een direct mandaat van de kiezer? - Kon het plaatselijk partijbestuur van Groen Links niet iets terughoudender zijn? - Of tenminste iets 'on-partij-diger'? - Is er sinds 2002 niet zoiets als dualisme tussen B&W en gemeenteraad? Vragen, vragen .....

Willem D2
Willem D213 okt. 2020 - 19:33

Lees de commentaren onder dit artikel hier op Joop https://joop.bnnvara.nl/nieuws/halbe-zijlstra-loog-over-rol-bij-doordrukken-omstreden-granulietstort-in-natuurgebied Zullen we maar knip en vervang doen van VVD in GL ?

5 Reacties
Mokker
Mokker13 okt. 2020 - 20:16

Blijft verbazingwekkend dat GL niet in de regering is gaan zitten, qua cultuur en integriteit van de mensen lijkt het me op basis van de recente berichten toch een match.

Paul250371
Paul25037113 okt. 2020 - 23:49

Absoluut niet. Halbe Z is een leugenaar, ongeëvenaard (dat is niet helemaal waar, er zijn nog veel meer politici maar toch). Dit incident van GL is peanuts voor Halbe. Hij was al doortrapter en gluiperiger toen hij 5 was.

Zandb
Zandb14 okt. 2020 - 6:09

Willem Moet u dan niet eerst even aantonen, dat de wethouder inderdaad loog, zoals Zijlstra deed? Of zeg ik nu iets heel geks....

gimli55
gimli5514 okt. 2020 - 12:29

@Z Als de wethouder dit al lang wist, daar verantwoordelijk voor is, en niets heeft gedaan, zegt genoeg. Dit is de boodschapper elimineren, en dat geeft veel meer schade aan de partij dan gewoon open kaart spelen. Of is transparantie een leeg omhulsel zonder inhoud. Dat voor een partij die milieu hoog in het vaandel draagt. Macht corrumpeert, absolute macht in de GL fractie corrumpeert absoluut.

Willem D2
Willem D214 okt. 2020 - 13:40

@Zandb Je hebt gelijk het is eigenlijk ook onvergelijkbaar Bodemvervuiling vs Watervervuiling

Mokker
Mokker13 okt. 2020 - 19:18

Niet groen en niet links, het wordt weer pijnlijk duidelijk op deze manier. Jesse start een prijsvraag voor een naamswijziging. Roept u maar!

1 Reactie
gimli55
gimli5514 okt. 2020 - 12:39

Lila rechts, bij deze milieuramp zijn ze ook niet meer groen. En zeker niet links?

Bert de Vries
Bert de Vries13 okt. 2020 - 19:11

Deze dame overkomt hetzelfde als Tweede Kamerlid Özdil nadat die het GroenLinkse stokpaardje van het leenstelsel ter discussie had gesteld. Klaver knikkerde hem uit de fractie.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037113 okt. 2020 - 23:58

Het ging niet om het leenstelsel. Er waren diverse fricties. Ozdil nam stiekem gesprekken op die hij had met Klaver, alleen daarom al kon Klaver niets anders. Hij betuigde met woord en gebaar zijn liefde voor extreem rechts met die nazi Sid Lukassen was hij heel innig. Het ging alleen om hem, voegde geen reet toe, snap het heel goed dat Klaver hem er uit trapte, snapte niet wat hij bij GL in eerste instantie deed. In Ozdil zijn voordeel: wel respect dat hij zijn zetel teruggaf. Dat kan je van de veroordeelde crimineel haatzaaier Geert W niet zeggen, bijvoorbeeld. Maar Bert, Ozdil interesseert je toch geen reet die gebruik je nu toch alleen om een trap tegen GL te geven door net te doen of je een verstandig punt maakt.

[verwijderd]
[verwijderd]13 okt. 2020 - 18:36

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
MaxMax2
MaxMax213 okt. 2020 - 20:28

Hoe weet u dat die milieuvervuiler 'rechts' is ?

MaxMax2
MaxMax214 okt. 2020 - 10:13

‘De milieuvervuiler en gedogers zijn rechts Max (of mogelijk zelfs extreemrechts) omdat per definitie alleen rechts zulke schofterige streken uithaalt. Links doet zoiets niet’ Dit moet een rare poging tot trollen zijn toch?

Ecclesia
Ecclesia13 okt. 2020 - 18:09

Damage control van landelijke GL in 3, 2, 1....

Rutger Groot
Rutger Groot13 okt. 2020 - 18:08

Haha zoiets zou je verwachten bij de SP, maar ja zoals hieronder al gezegd GroenLinks is voor de mensen uit goede milieus, dit strookt niet met de papieren idealen (serieus: spreekverbod?) dus 'kaltstellen'. Overigens, stuitende info bij FTM over oa het jarenlang disfunctioneren van de GL wethouder. Wanneer worden politieke partijen nu eens transparant en eerlijk?

2 Reacties
bert schaak
bert schaak14 okt. 2020 - 6:11

Hoe zo zou je zoiets verwachten bij de SP? Wat weer een opmerking vanuit het niets.

gimli55
gimli5514 okt. 2020 - 12:37

@S Je moet toch met een pakkende zin beginnen? Of die nu nergens op slaat of niet. Zo is de SP het begin van alle ellende, geen inhoudelijke relevante argumenten, maar die zijn ook niet meer nodig in een discussie. Je gooit een stuk rood vlees in de arena, en voila. Ooit bestond er nog iets als relevantie of inhoud op Joop, nu is een mening genoeg of die nu ergens op slaat of niet. Hoeft niets met het onderwerp te maken of met de hoofdrolspelers. Je wijst jezelf in het rond en weer voila.

Markzelluf
Markzelluf13 okt. 2020 - 17:59

De plaatselijke partijvoorzitter is ambtenaar bij de omgevingsdienst en ..... nufsaid

Piet Helmons
Piet Helmons13 okt. 2020 - 16:55

Dit is nog een gevolg van de communistische oorsprong van GroenLinks. Bij communisten wordt ook niet gewaardeerd wanneer je kritiek hebt op partijbons.

7 Reacties
MaxMax2
MaxMax213 okt. 2020 - 17:41

Kan Zihni Ozdil over meepraten.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden13 okt. 2020 - 18:05

Ik heb ze net een email gestuurd met de veelzeggende tekst: "Godverdomme!!!" En die dom-rechtse commentaren van jullie kunnen we missen als kiespijn.

Willem D2
Willem D213 okt. 2020 - 19:30

"En die dom-rechtse commentaren van jullie kunnen we missen als kiespijn" Dit lijkt me nu echt een voorbeeld van dom links handelen.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden13 okt. 2020 - 23:38

Willem D - Daar is geen twijfel over mogelijk.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden13 okt. 2020 - 23:42

Sommige mensen denken dat misschien dat ik van GL ben, maar dat is zeker niet het geval: die zijn me véél te rechts. Net als de SP trouwens, die zijn ook al aangetast door het verderfelijke gif van de sociaal-democratie: meeliften met het Kapitalisme, zolang het nog kan...brrrr!

Paul250371
Paul25037114 okt. 2020 - 0:15

Buiten het feit dat peitmaxwillemmaxmaxpietD weer onzin lullen en net doen of ze begaan zijn met Sid Lukas knuffelaar Ozdil moet je ze wel nageven dat zij dat soort insubordinatie niet kennen. Veroordeelde criminele haatzaaier Geert W is leider van een Nationaal georienteerde beweging en duldt geen leden. Het Politbureau dat de FVD gecreëerd heeft opdat extremist T. ezel de eerste ongestraft zijn omvolkinsbagger en aanverwante NSB retoriek mag balken getuigt evenmin van democratie. Een ieder met kritiek wordt in beide extreme bewegingen, kaltgestellt. Maar inderdaad, als GL fout zit zijn ze net jullie.

MaxMax2
MaxMax214 okt. 2020 - 10:15

@Paul Zihni was tegen het afschaffen van de basisbeurs, dat ben ik ook. Verder vind ik Zihni een interessant persoon.

Zapata
Zapata13 okt. 2020 - 15:39

Niet echt groen en niet echt links blijkt weer.

Dave Velzen
Dave Velzen13 okt. 2020 - 15:29

Sluit je aan bij een lokale partij of de PvdA. Groenlinks fractie daar is geen klap waard, behalve stemvee Groenlinks wethouder spelen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 okt. 2020 - 15:26

milieu partij voor mensen uit een goed milieu

1 Reactie
BigKnor
BigKnor13 okt. 2020 - 16:46

GroenLinks is een kleurloze partij.