Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GroenLinks zegt vertrouwen op in fractieleider die waarschuwde voor gifvaten

  •  
13-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
149 keer bekeken
  •  
karenkamps
Karen Kamps, fractievoorzitter van GroenLinks in Doetinchem, is uit de partij gezet omdat ze maandagavond via het tv-programma De Monitor aandacht vroeg voor lekkende gifvaten. Dat meldt De Monitor via Twitter.
Het lokale partijbestuur had Kamps een spreekverbod opgelegd, maar de fractievoorzitter weigerde haar mond te houden over het milieuschandaal. “Ik neem mijn rol als volksvertegenwoordiger heel serieus. Dus ja, ik doe mijn mond wel open”, zegt ze tegen De Monitor.
Het programma onthulde in samenwerking met Follow The Money dat op een bedrijventerrein 1.300 vaten met oud blusschuim staan, terwijl er volgens de vergunning maximaal tien vaten mogen staan. Omdat de vaten kapot gaan, lekt het giftige blusschuim de bodem in.
Kamps die eerder op Facebook haar beklag deed over het lokale beleid, haalde in de uitzending hard uit naar de verantwoordelijke GroenLinks-wethouder Frans Langeveld.
GroenLinks Doetinchem schrijft in een verklaring :
"De fractie van GroenLinks Doetinchem heeft zojuist het vertrouwen opgezegd in fractievoorzitter Karen Kamps. De afgelopen maanden is er binnen de fractie grote onvrede ontstaan over het functioneren van de fractievoorzitter. Er was op verschillende dossiers een gebrek aan afstemming tussen de fractievoorzitter en de rest van de fractie. Zo leidde het solistische optreden van de fractievoorzitter er regelmatig toe dat de overige raadsleden verrast werden door uitlatingen in de media. Helaas zijn verschillende pogingen om tot een werkbare situatie te komen gestrand. De manier van handelen van de fractievoorzitter rondom de lekkende gifvaten zijn de spreekwoordelijke druppels die de emmer deed overlopen. Over de ernst van de situatie en de noodzaak tot het snel veiligstellen van de vaten was men het binnen de fractie geheel met elkaar eens. Echter zonder enige vorm van communicatie of overleg werd de fractie verrast door verschillende media-optredens van de fractievoorzitter. Hierbij werd een eerdere oproep van het bestuur om het interne overleg weer op te pakken uitgelegd als een spreekverbod. Ook de integriteitvan de wethouder en de afdelingsvoorzitter werden openlijk door haar in twijfel getrokken. Dit zijn uitspraken waar de fractie zich niet in kan vinden en die het vertrouwen in de fractievoorzitter onherstelbaar beschadigd hebben."
De manier van handelen van de fractievoorzitter rondom de lekkende gifvaten zijn de spreekwoordelijke druppels die de emmer deed overlopen. Over de ernst van de situatie en de noodzaak tot het snel veiligstellen van de vaten was men het binnen de fractie geheel met elkaar eens. Echter zonder enige vorm van communicatie of overleg werd de fractie verrast door verschillende media-optredens van de fractievoorzitter. Hierbij werd een eerdere oproep van het bestuur om het interne overleg weer op te pakken uitgelegd als een spreekverbod. Ook de integriteitvan de wethouder en de afdelingsvoorzitter werden openlijk door haar in twijfel getrokken. Dit zijn uitspraken waar de fractie zich niet in kan vinden en die het vertrouwen in de fractievoorzitter onherstelbaar beschadigd hebben.
De fractie zegt niet te twijfelen aan de ‘integriteit van de wethouder of de afdelingsvoorzitter’ en roept Kamps op om haar zetel over te dragen aan GroenLinks.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.