Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GroenLinks zet Erdogan-aanhanger per direct uit gemeenteraad

  •  
01-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-09-01-om-17.09.00
GroenLinks heeft raadslid Ilhan Tekir met onmiddelijke ingang uit de Gorinchemse fractie gezet. De partij deed dit naar aanleiding van een interview met de Volkskrant , waarin Tekir zijn steun uitsprak voor de Turkse president Erdogan.
Na het interview kreeg GroenLinks de nodige kritiek, ook uit eigen gelederen, omdat de partijtop zich niet uitsprak over de steun van het raadslid aan de Turkse president. Donderdag liet partijvoorzitter Meijer echter in een verklaring weten dat ‘steun aan de AK-partij diametraal staat tegenover de opvattingen van GroenLinks’.
Tekir had in het Volkskrantinterview gezegd Erdogan te steunen en zelf ook op de AK-partij te hebben gestemd. GroenLinks laat nu weten na het interview ‘intensieve gesprekken’ met Tekir te hebben gevoerd. Die zouden echter niet hebben geleid tot overeenstemming over ‘hoe met de gevolgen daarvan om te gaan.’
‘Dit maakt dat hij wat ons betreft niet verder kan functioneren als raadslid van GroenLinks,’ zo luidt het oordeel. Aan Tekir is nu gevraagd zijn zetel op te geven. Voor het raadslid zelf komt het oordeel als een donderslag bij heldere hemel. Op Twitter schrijft hij: ‘Met stomheid geslagen. Zonder pardon, zonder fatsoenlijk gesprek, zonder hoor en wederhoor uit de fractie gezet. GroenLinks onwaardig!’ Tegenover RTV Rijnmond laat Tekir weten niet van plan te zijn zijn zetel op te geven.
EenVandaag maakte eerder een reportage over de kwestie. Bekijk de uitzending hieronder:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.