Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GroenLinks wil parlementaire enquête over gaswinning Groningen

  •  
16-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
44015811715_a9b8161a05_z (1)
Tweede Kamerlid voor GroenLinks Tom van der Lee wil via een parlementaire enquête onderzoeken hoe de risico’s van de gaswinning in Groningen zijn afgewogen. Ook moet er vaart worden gezet achter de schadeafhandeling voor Groningers die getroffen zijn door aardverschuivingen ten gevolgde van de winning. Zodra dat achter de rug is, moet er worden teruggekeken om te zien wat er fout ging, vindt Van der Lee.
Van der Lee tegen RTV Noord: “Groningers hebben er recht op te weten hoe het zit. Hoe heeft dit grote falen van de markt en de overheid kunnen ontstaan? En hoe kan het dat decennialang niet de staat of de Groningers, maar vooral Shell en ExxonMobil de baas waren over de gaswinning?”
In oktober vorig jaar beloofde het kabinet nog 1,15 miljard voor een zogenaamd Nationaal Programma Groningen. In de komende tien jaar moet het geld gebruikt gaan worden voor de ontwikkeling van projecten op het gebied van energietransitie, economische ontwikkeling en stads- en dorpsvernieuwing. Lokale politici reageerden negatief op de plannen. Eerst moeten al bestaande afspraken maar eens worden nagekomen, zei gedeputeerde voor de SP in de provincie Groningen Eelco Eikenaar.
Cc-foto: 350.org
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.