Joop

GroenLinks wil parlementaire enquête over gaswinning Groningen

  •    •  
16-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
44015811715_a9b8161a05_z (1)
Tweede Kamerlid voor GroenLinks Tom van der Lee wil via een parlementaire enquête onderzoeken hoe de risico’s van de gaswinning in Groningen zijn afgewogen. Ook moet er vaart worden gezet achter de schadeafhandeling voor Groningers die getroffen zijn door aardverschuivingen ten gevolgde van de winning. Zodra dat achter de rug is, moet er worden teruggekeken om te zien wat er fout ging, vindt Van der Lee.
Van der Lee tegen RTV Noord: “Groningers hebben er recht op te weten hoe het zit. Hoe heeft dit grote falen van de markt en de overheid kunnen ontstaan? En hoe kan het dat decennialang niet de staat of de Groningers, maar vooral Shell en ExxonMobil de baas waren over de gaswinning?”
In oktober vorig jaar beloofde het kabinet nog 1,15 miljard voor een zogenaamd Nationaal Programma Groningen. In de komende tien jaar moet het geld gebruikt gaan worden voor de ontwikkeling van projecten op het gebied van energietransitie, economische ontwikkeling en stads- en dorpsvernieuwing. Lokale politici reageerden negatief op de plannen. Eerst moeten al bestaande afspraken maar eens worden nagekomen, zei gedeputeerde voor de SP in de provincie Groningen Eelco Eikenaar.
Cc-foto: 350.org
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Ozon
Ozon16 jan. 2019 - 18:19

Wat ik een beetje mis in de journalistiek is het onderscheid tussen niet-aardbevingsbestendige woningen en schade. Een deel van de woningen is wel aardbevingsbestendig of valt buiten het risico gebied. Neemt niet weg dat betreffende woningen steeds (ongevaarlijke) schade kunnen oplopen. Je kan een barstje oplappen, maar volgende week zit ie er weer: wat is daar het plan voor? De woningen die (potentieel) onveilig zijn, zijn van een andere orde en moeten ofwel opgelapt worden op kosten staat, ofwel bewoners met royale regeling uitgekocht, ofwel voorzien in sloop & nieuwbouw (volgens Bb2012) door staat.

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann17 jan. 2019 - 6:05

U doet wel erg luchtig over een barstje. Er is flink wat geweld voor nodig om een muur te laten scheuren. Hoe zou u zich voelen in een huis dat met enige regelmaat scheuren vertoont? Even dicht smeren en overgaan tot de orde van de dag? De aangewezen en erkende risicogebieden zijn geen harde grens. Ook daarbuiten doen zich problemen met huizen en gebouwen voor. De eigenaren van die objecten hebben een groter probleem om aan te tonen dat hun schade zijn oorsprong vindt in de gaswinning.

geronimo3
geronimo316 jan. 2019 - 16:55

Allemaal zo verschrikkelijk laat,idee is prima,ik zie sommige dingen niet veranderen in de cultuur en juist daarbij gaat het om veel geld en keren steeds dezelfde dingen terug,men wil geen geld betalen,zoveel voorbeelden van te geven,soms schaam ik mij voor de overheid en in dit geval ook!!!

korheiden2
korheiden216 jan. 2019 - 15:01

Op zich sympathiek voorstel, maar ik vrees met @Hiltermann dat dit niets oplost. Er zal een lijvig rapport komen, er zal geschokt worden gereageerd en als het tegen zit volgt er weer een onderzoek. De enorme kosten van de energietransitie (misschien wel duizend miljard) zijn vele malen hoger dan de kosten van een aardbevingsbestendig huis voor alle Groningers.

1 Reactie
Ozon
Ozon16 jan. 2019 - 18:32

Korheiden Naast betreffende (additionele) kosten moeten we nu natuurlijk ook zo’n €900 pppj extra ophoesten wegens het mislopen van aardgasbaten. Die grofweg 15 miljard euro moet immers wel ergens vandaan komen.

Hiltermann
Hiltermann16 jan. 2019 - 14:22

"Groningen" is verandert in een nationale schande. Groningers in het risicogebied leven al meer dan tien jaar in grote onzekerheid. Een van de eerste levensbehoeften, een dak boven je hoofd, is voor hun een twijfelachtige zaak geworden. Ze kunnen hun huis niet meer verkopen, weten al vele jaren niet wat hen te wachten staat. Meer schade, wanneer wordt de schade betaald. Wordt de schade wel betaald? Moeten ze zelfs hun huis uit omdat het te onveilig is geworden? Commissies, een nationaal coördinator die geen bevoegdheden had, een minister die met een "meesterzet" ineens alle toezeggingen introk omdat de gaswinning zou worden stilgelegd. De overheid heeft de trukendoos helemaal opengetrokken om de knip maar dicht te kunnen houden. Nu weer een verzoek voor een parlementaire enquete. Een enquete lost niets op, het verklaart als alles mee zit wat er allemaal fout gegaan is. De aanbevelingen die uit de enquete voortkomen zijn vrijblijvend. Het lijkt veel op een doekje voor het bloeden dat de oorzaak van de problemen niet wegneemt.

Uitgekleed
Uitgekleed16 jan. 2019 - 13:23

Het Nederlandse volk heeft meer dan 50 jaar prettig geleefd op de gasbel in Groningen. Jammer dat onze politici geen fonds hebben gevormd om mogelijke schade aan te pakken. Nee de gasbel is in zijn geheel naar de particuliere sector gegaan zonder voorbehoud. Het is voor ons ook niet te pruimen dat de gedupeerden niet schadeloos gesteld worden door de particuliere sector. Het zou eerlijk zijn dat het volk zelf een fonds vormt met giften van alle Nederlanders die dan de gedupeerden kunnen schadeloos stellen.

3 Reacties
Karingin
Karingin16 jan. 2019 - 14:49

Ben ik zeker niet op tegen, maar het zou wel fijn zijn als Shell de helft daarvan ophoest, zeg maar.

Ozon
Ozon16 jan. 2019 - 18:10

Karingin Me dunkt in dat geval naar rato, de staat heeft bijna 300 miljard verdiend, Shell en Exxon samen enkele tientallen miljarden. Ik neem aan dat je ook wel van mening bent dat ook Exxon in dat geval zou mogen meelappen? Overigens lijkt het me vooral een juridische kwestie waarbij de staat ook enigszins nalatig is geweest door pas heel laat aardbevingsbestendige maatregelen in bouwvoorschriften op te nemen..

Hiltermann
Hiltermann16 jan. 2019 - 19:32

De opbrengst ging voor de helft naar de minister van finnanciën. Nederland heeft 50 jaar op grote voet geleefd dankzij de aardgasopbrengst.