Joop

GroenLinks wentelt kosten niet af op burger

  •  
25-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
In de Volkskrant van vandaag staat een uiterst tendentieus stuk over de lokale lasten in gemeenten waar GroenLinks in het college zit.
De gemeentelijke lasten in gemeenten waarin GroenLinks onderdeel van het stadsbestuur uitmaakt, zijn gemiddeld lager dan gemeenten die worden bestuurd door een rechts college. Dat blijkt uit een vergelijking van de OZB-tarieven van de verschillende gemeenten op basis van de Volkskrant van vanochtend.
In de tien grootste gemeenten waar GroenLinks de afgelopen vier jaar heeft mee bestuurd, liggen de lokale lasten gemiddeld 33 euro lager dan het landelijk gemiddelde. Ook voor alle gemeenten met GroenLinks in het bestuur (83 gemeenten) liggen de lokale lasten 7 euro onder het landelijk gemiddelde. 
In Amsterdam is de OZB zelfs het laagst van heel Nederland. GroenLinks neemt afstand van de berichtgeving in de Volkskrant, die suggereert dat linkse colleges de lasten bovenmatig snel laten stijgen en vindt de berichtgeving tendentieus. Wel werden de verschillen ten opzichte van andere gemeenten waar de OZB hoger ligt in de afgelopen periode iets kleiner.
GroenLinks is niet op voorhand tegen elke verhoging van gemeentelijke belastingen. Een lastenverzwaring van enkele tientjes voor de sterkste schouders om daarmee het voorzieningenniveau in stand te houden, is voor GroenLinks acceptabel. Neem het openbaar vervoer. Het Rijk beknibbelde de afgelopen jaren op het stads- en streekvervoer, waardoor lijnen geschrapt dreigen te worden. Een geringe verhoging van de OZB kan dat voorkomen.
In aanvulling op dit stuk twittert Femke Halsema ook nog de bedragen:
Gemiddelde lokale lasten bij GroenLinks-bestuur € 666,85, bij CDA € 671,19, bij VVD € 674,58 en bij PvdA € 670,73.
Lees hier het stuk in de Volkskrant.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

omaoeverloos
omaoeverloos25 feb. 2010 - 12:18

GL is bij mijn weten alleen vertegenwoordigd in grotere steden, waar het geld met bakken binnenkomt. In plattelandsgemeenten , zoals ook in de gemeente waar ik woon, doen mee : PvdA, CDA, VVD en een lokale partij. In deze gemeenten moeten de kosten van bv zwembaden, sporthallen, een uitgestrekt wegennet door veel minder mensen worden opgebracht. Bovendien komt er minder geld van het rijk. Geen wonder dat je daar per jaar meer voor betaalt als in de "grote stad". Ik heb altijd grote bewondering voor de mensen, links of rechts, die er toch met de bekende kruideniersmentaliteit voor zorgen dat we goede voorzieningen hebben tegen een alleszins redelijke kostprijs. Maar ja, je kent eenieder persoonlijk en kunt ze er ook op aanspreken wanneer iets in jou ogen verkeerd gaat.

doeidoei
doeidoei25 feb. 2010 - 12:18

De cijfers die mevrouw Halsema produceert ondersteunen haar betoog voor het onderdeel OZB. Ik zou de plannen veel liever beoordelen op een standaard 'consumenten index' die alle gemeenten op dezelfde wijze invullen, voor de lasten voor burgers in verschillende groepen Single, stel zk, stel mk, ouderen enz). Niet dat burgers daar keuzes van zullen laten afhangen, maar het bevordert wel een reële discussie. Het blijft allemaal wat vaag. Nog reëler wordt het wanneer ook de landelijke plannen uniform financieel vertaald worden. Ik ben bijvoorbeeld heel benieuwd op welke manier de verschillende politieke partijen het totaal bedrag van 35 Miljard Euro aan bezuinigen halen. Publicatie kan bijvoorbeeld via de stemwijzer. De combinatie Gemeente, Provincie en Rijk maakt veel inzichtelijk.

Jensson
Jensson25 feb. 2010 - 12:18

Ik neem een glaasje wijn met de buurvrouw...

Biff Everwood
Biff Everwood25 feb. 2010 - 12:18

Het stuk van zowel de volkskrant als Halsema vind ik irrelevant. Ten eerst heb je met dit soort debiele vergelijkingen altijd selection bias. Gemeenten waar een links college gevormd kan worden zijn anders dan die waar een rechts bestuur kan worden gevormd. Voorzetje: mensen die links stemmen wonen in goedkopere huizen waardoor de inkomsten lager uitvallen. Om hiervoor enigszins te corrigeren zijn wellicht de tarieven opgeschroefd. Hogere tarieven maar lagere lasten... Ten tweede gaat het vooral om wat er met dat geld wordt gedaan. Als je met 680 twee keer zoveel doet omdat je een slagvaardig en efficiente huishouding hebt, heb ik dat liever dan 640 euro inefficient besteed. Het bestede geld komt als het goed is namelijk altijd terug naar de burger.

berend2
berend225 feb. 2010 - 12:18

Het is bijna net of Balkie aan het woord is over het davids rapport.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort25 feb. 2010 - 12:18

Ik zou me ook distantieren Femke. Stel je voor dat je stemmen verliest. Lijkt balkenende wel. De volkskrant was toch socialistisch salonfahig?

DikBrix
DikBrix25 feb. 2010 - 12:18

Toch een beetje warrig verhaal. Het gaat uiteindelijk om de totale lasten die gemeenten in rekening brengen, dat is niet alleen de OZB. Bovendien is de combinatie die ook weer GL legt tussen stads- en streekvervoer en de OZB een vergezocht en onjuist verband. Het wordt tijd dat dit soort rare constructies verdwijnen.

damrov
damrov25 feb. 2010 - 12:18

pleiten voor belastingverhoging, om vervolgens de verhoogde lasten te ontkennen. mooi staaltje linkse logica

SKDJ69NL
SKDJ69NL25 feb. 2010 - 12:18

Ik ben vooral benieuwd naar de eerste partij in Nederland die ons, de burgers, laat weten dat we aandeelhouders zijn geworden van grote banken, openbaar vervoerbedrijven, televisiezenders en delen van de overheid zoals het leger en het onderwijs. Geef eens vorm aan de manier waarop wij als aandeelhouders, een hele normale visie in deze tijd lijkt me, ons kunnen inzetten om die bedrijven naar onze hand te zetten? Zeker met onze investering in het bankwezen zou ik denken dat de macht langzaam maar zeker toch wel echt bij diegenen die hun uitkeringen (broekzak/ vest(?)zak) en salarissen verplicht bij hen inleveren om daar mee te kunnen handelen. Groen links vind ik een van de aangewezen partijen om vanuit die optiek de dialoog aan te gaan.....zoals dat zo mooi heet. Dat levert vast veel meer op dan die 3,88 waar het nu over gaat

Dr.Piepie
Dr.Piepie25 feb. 2010 - 12:18

Haha, hoe kan een gemeentebestuur de kosten NIET op burgers afwentelen? Onmogelijk! Zijn er soms ook geldboompjes beschikbaar? Of drukken we gewoon wat bij? Let even op mevrouw Halsema: overheidsgeld = belasting geld = geld van uw inwoners. Ander geld zit niet in uw schatkist. Het geeft maar weer eens aan hoe slecht ze bij GroenLinks kunnen rekenen en doorredenere

Dr.Piepie
Dr.Piepie25 feb. 2010 - 12:18

De bedragen die Femke Halsema noemt zin natuurlijk totaal niet relevant. GroenLinks zit vooral in de grote - dus arme - steden.

Nog1web
Nog1web25 feb. 2010 - 12:18

Even los van het welles-nietes gedoe; Het gaat om 65 euro (GL) verhoging in 4 jaar tijd, tegenover 52 euro (VVD). Het verschil tussen VVD en GL is dus slechts 3 euro per jaar. Behalve voor minima ed, want die betalen helemaal geen OZB. 3 euro per jaar meer belasting...communisten, potverteerders, dhimmies, zakkenvullers, pappen-en-nathouders en duizend-bommen-en-granaten!!!! Bovenstaande reactie kostte meer energie dan ik gebruikt heb om die drie euro te verdienen.

1 Reactie
berend2
berend225 feb. 2010 - 12:18

De sterkste schouders betalen geen lasten die hebben een goeie boekhouder.

[verwijderd]
[verwijderd]25 feb. 2010 - 12:18

de definitie van sterke schouders die gl heeft is niet de mijne te vaak betekend het dat jan met de pet en de baan het slachtoffer is, het verhaal van de volkskrant wordt met cijfers weergegeven niets tendentieus aan lijkt me, je kan zelf de feiten bekijken (en ze anders selecteren en uitleggen zie boven) btw wat is gering?

2 Reacties
Hoogkamer2
Hoogkamer225 feb. 2010 - 12:18

Dan ben jij niet sociaal.

Hoogkamer2
Hoogkamer225 feb. 2010 - 12:18

Goed gesproken Femke... Er word al te veel gelogen en bedrogen, dan kan een beetje waarheidsvinding geen kwaad. Bedankt.

fjacobse
fjacobse25 feb. 2010 - 12:18

Het zal wel. Zelf ben ik meer benieuwd hoe Groen Links de asiel en immigratie-paragraaf uit haar programma overeind gaat houden in een Kabinet dat 35 miljard moet ombuigen. Ik heb dit gelezen op de site van Groen Links, het is uiterst nobel en sociaal maar het lijkt me allemaal knap prijzig zonder de discussie te willen verengen naar de kosten van de allochtoon. Daar heb ik het dus absoluut niet over. Misschien iets voor een volgende column? Ik kijk er reikhalzend naar uit. Maar kom dan niet met dat VN-rapport dat massa-immigratie alleen maar voordelen heeft, daar heb ik een paar hele kritisch vragen. Laat ik er 1 noemen, een rapport wat bladzijden lang alleen maar een opsomming geeft van alle voordelen van massa-immigratie en over de nadelen zegt "dat die vaak overdreven worden" en het daar bij laat is voor mij op voorhand verdacht. Het wekt minimaal de schijn dat er naar conclusies is toe geredeneerd in plaats van omgekeerd. Dat komt de betrouwbaarheid van de conclusies niet ten goede als ik zo vrij mag zijn een understatement te gebruiken. Daar hebben we meer voorbeelden van gezien de laatste tijd. Dan heb ik het zowel over de besluitvorming rond de inval in Irak als (delen van) de rapporten van het IPCC. Maar goed, voor wat betreft die paar euro gemeentebelasting geloof ik u op uw blauwe ogen.

1 Reactie
Jeroenvt
Jeroenvt25 feb. 2010 - 12:18

Paul, je kunt een hoop zeggen, maar de tegenbegrotingen van GroenLinks zijn altijd deugdelijk en niet eens zo rampzalig voor de economie. Iedere keer blijkt sociaal en groen beleid een reëel alternatief, een heldere keuze, maar niet wereldvreemd.

Dragon2
Dragon225 feb. 2010 - 12:18

Ik word een beetje moe van 'het sterkste schouders' mantra van links. Halsema, Kant en Bos houden maar niet op over de sterkste schouders. Er zijn helaas veel minder sterke dan zwakke schouders in dit land. Die sterke schouders werken meestal hard voor een goed inkomen. Als harder of meer werken gaat bekenenen dat je dan maar meteen meer moet inleveren; waarom zou je het dan nog doen? Dan kunnen we allemaal net zo goed op de bank gaan liggen; kijken wie het geld wil verdienen en af wil staan. Ik verdien goed en werk daar vaak 60 uur per week voor. Ik ben een zogenaamde sterke schouder. Ik betaal al genoeg belasting en ben niet bereid nog meer te delen. We zijn geen communisten. De zwakke schouders moeten ook maar mee betalen.

3 Reacties
objectivist
objectivist25 feb. 2010 - 12:18

En zo is het. Ja ik verdien goed maar breng ook enorm veel naar de belasting en kan als ondernemer geen gebruik maken van vangnetten die hier overal zijn gespannen in dit land. Prima dat ik meer betaal maar ik schrik elk jaar weer dat ik in mijn eentje 4 gezinnen ondehoud naast mijn eigen gezin. Dus wat doen we? Gaan we allemaal onze hand ophouden of wordt ondernemen (en creeren van werkgelegenheid) nog een beetje aantrekkelijk gehouden in dit land? MBt het stuk in de Volkskrant: Als die krant met zo'n bericht komt zal het wel waar zijn. Ik vind het juist heel dapper van de Volkskrant die toch het stempel heeft de spreekbuis van de PvdA te zijn. Ik las het ook in de Telegraaf en haalde mijn schouders op. Maar als de VK er ook mee komt wordt het een stuk geloofwaardiger.

maartenb2
maartenb225 feb. 2010 - 12:18

Echt erg moe wordt je van dat "sterkste schouders" verhaal. Veel mensen kiezen bewust voor een bepaalde richting in hun leven en daarbij hoort dan een lager inkomen. Dit betekent niet dat deze personen "zwakkere schouders" hebben. Ze hebben gewoon bepaalde beslissingen genomen (kinderen genomen, besloten kunstenaar te worden, enz.) Waarom zouden de zogenaamde "sterke schouders" daar voor moeten opdraaien? Alleen de mensen die het echt nodig hebben verdienen onze gezamenlijke hulp, niet mensen die ervoor kiezen om minder te verdienen dan een ander. Een mogelijke verklaring voor het verschil van 33 euro is dat GL vaker in armere gemeentes in het bestuur zit? In Aerdenhout of Wassenaar zullen ze vast niet in het bestuur zitten. Amsterdam is dan misschien wel de goedkoopste in OZB (percentage? gemiddelde kosten per huishouden? wat vergelijken we hier?) ik weet wel dat de andere gemeentelijke belastingen veel hoger zijn dan in andere gemeenten. Ik noem maar wat: parkeerbelasting en erfpacht. Dat kost me een netto maandinkomen per jaar. Ik denk dat ik maar eens wat ga kraken......

Klaas2
Klaas225 feb. 2010 - 12:18

-[Ik verdien goed en werk daar vaak 60 uur per week voor. Ik ben een zogenaamde sterke schouder.]- Ik verkeer in dezelfde situatie, en voor mij is het het belangrijkste dat we een prettige samenleving hebben. Dat kost geld, dat weet ik. Ik vind dat niet zo erg, ik verdien genoeg, hoewel ik niet rijk ben. (wat heet?) Ik weet indien ik moet kiezen tussen de ideale maatschappij van Wilders en de ideale maatschappij van Halsema, ik die van Halsema kies ook al moet ik dan meer belasting betalen.

daniel565
daniel56525 feb. 2010 - 12:18

"Ik word een beetje moe van 'het sterkste schouders' mantra van links" Yep, daarbij komt dat het geld voor alle linkse hobbies niet bij de sterkste schouders vandaan komt. Daar zijn, zoals je schrijft, niet voldoende van dus die belastingopbrengsten tikken niet aan. Verder verlagen hoge belastingen voor rijken de economische activiteit, en dus ook de werkgelegenheid die voor de minder bedeelden onder ons juist de kans biedt om aan armoede te ontsnappen. Het zijn de armeren in deze samenleving die krom moeten liggen zodat we miljarden kunnen besteden aan linkse hobbies. Die bovendien vaak ook nog eens niets opleveren.

4 Reacties
Stiller
Stiller25 feb. 2010 - 12:18

Of zullen we het modewoord 'demonisering' dat rechts zo graag gebruikt van stal halen, wanneer links weer eens beticht wordt van 'linkse hobbies'?

Stiller
Stiller25 feb. 2010 - 12:18

Iemand die een béétje onderlegd is, kon uit dat stuk vanzelf de onvolkomenheden halen. De Volkskrant onwaardig, zo kort door de bocht als dat was! Hier in Tilburg is GL al 16 jaar aan het meeregeren. En hier behoren de gemeentelijke lasten tot de laagste in den lande!

Jeroenvt
Jeroenvt25 feb. 2010 - 12:18

"Verder verlagen hoge belastingen voor rijken de economische activiteit, en dus ook de werkgelegenheid die voor de minder bedeelden onder ons juist de kans biedt om aan armoede te ontsnappen." Er zijn berekeningen die het tegendeel zeggen, geef duizend mensen duizend euro in de maand en ze zullen het allemaal spenderen aan de economie, geef één iemand een miljoen een substantieel deel zal op de bank blijven staan.

Pjotrs
Pjotrs25 feb. 2010 - 12:18

Hoe brengen die armeren die miljarden dan op? Femke vergeet om te beginnen voor het gemak dat sinds 2006 het gebruikersdeel van de OZB is komen te vervallen. Sindsdien dragen de sterkste schouders de gemeentelijke lasten zo ongeveer in hun eentje. En hetzelfde geldt voor de overige lasten: pas vanaf modaal (per persoon!) begin je de lasten te dragen. Tot dan betaal je voornamelijk verzekeringspremies voor jezelf en nauwelijks een cent belasting. Netto blijft daar al helemaal niets van over dan een negatief saldo. Zo ze al krom liggen, liggen ze dus krom voor zichzelf. Niet voor een ander.

[verwijderd]
[verwijderd]25 feb. 2010 - 12:18

Puur reagerend op de kop boven deze bijdrage: Op wie of wat wentelt GroenLinks dàn de kosten af?

1 Reactie
bobbono
bobbono25 feb. 2010 - 12:18

En je nu even verdiepen in het stuk & pas dan weer kraaien Aertje.... M.a.w. je hoort de klok wel luiden, maar je weet totaal niet waar de klepel hangt !!!! Je denkt dat wel te weten op grond van .... vooroordelen misschien & misschien ook wel rechtse vooroordelen ....