Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GroenLinks: Test heel Nederland in één keer op corona

  •  
28-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
De hele bevolking van Nederland moet in twee weekeindes corona-sneltests laten afnemen. Op die manier is in een klap duidelijk wie in quarantaine moet en wie niet, om zo in hoog tempo de coronapandemie terug te dringen. Dat is het plan van GroenLinks. De partij wil voorkomen dat het land van de ene lockdown in de andere blijft rollen. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is niet enthousiast, hij vindt het voorstel te veel ‘een momentopname’.
Het voorstel van GroenLinks komt niet uit de lucht vallen. Op meer plekken in de wereld wordt voorgesteld in hoog tempo de gehele bevolking te testen. Slowakije deed het al en inmiddels maakt ook Oostenrijk zich op alle inwoners in een keer op het coronavirus te testen. Minister De Jonge wil hooguit een regionale sneltest uitvoeren, maar dat zet volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver geen zoden aan de dijk. Ook andere partijen, waaronder coalitiepartners VVD en ChristenUnie vinden dat De Jonge te traag opereert. Om het kabinet te dwingen voortvarender op te treden, heeft Klaver een initiatiefnota ingediend waarvan hij hoopt dat die nog dit jaar door de Tweede Kamer wordt besproken. Indien akkoord, kan wat hem betreft al in januari worden begonnen met de sneltests.
De sneltest is overigens geen waterdicht middel om de aanwezigheid van het coronavirus vast te stellen. De betrouwbaarheid ervan varieert tussen de 73 en 90 procent. Het grote voordeel ervan is wel dat er binnen een half uur een uitslag is en de belasting van medisch personeel en laboratoria is gering. Ook zijn de kosten vele malen lager dan bij de PCR-tests, de tests die nu in de teststraten van de GGD worden uitgevoerd. Volgens Klaver is de sneltest ‘een effectief middel om de epidemiologische verspreiding van het virus in kaart te brengen en verdere verspreiding tegen te gaan, mits mensen met een positieve uitslag in isolatie blijven gaan’.
Om de testbereidheid en ook de vrijwillige quarantaine te stimuleren, stelt GroenLinks een testvergoeding voor, zo meldt de Volkskrant :
"Een dergelijke onkostenvergoeding zou kunnen neerkomen op eenmalig 50 euro. Tevens zouden Nederlanders met een positieve corona-uitslag een isolatievergoeding kunnen ontvangen van 250 euro per week voor de gederfde inkomsten."
De totale kosten die het plan van GroenLinks met zich meebrengen zijn volgens Klaver weliswaar hoog, maar vallen in het niet bij de economische schade die de lockdowns met zich meebrengen.
Bekijk bovenaan dit artikel de reportage van Nieuwsuur over het voorstel van GroenLinks. Het item start op 12 minuten in de uitzending.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (65)

Leontrotsky
Leontrotsky29 nov. 2020 - 13:15

Dit plan werkt alleen als deze test verplicht wordt voor alle Nederlanders. Hij kan thuis worden afgenomen bij iedereen, en elke Nederlander die niet de test wil afnemen kan eventueel een boete of gevangenisstraf opgelegd krijgen. Doe je dit niet dan zal een groot deel zich niet laten testen ook al zit daar een vergoeding van 50 euro tegenover. éénmaal testen helpt niet, je moet deze testen 4x doen bijv elke week bij iedereen en dus voor een maand. Je kan ervan uitgaan dat ongeveer 20% positief getest gaat worden dus dit betekent dat er ongeveer 3,5 mensen zeker in quarantaine moeten. Dit zal een groter aantal worden gelet op het feit dat veel positief getesten inwonen bij mensen die niet positief getest zijn. Ook de inwonende niet positief getesten zullen moeten thuisblijven. Het totale mensen in quarantaine kan daarmee oplopen tot 6 á 7 miljoen mensen. Ook moet de quarantaine verplicht worden bij een postitieve PCR test. Een verplichte quarantaine voor iedereen die positief getest wordt van bijv. 4 tot 6 weken. Dit kan gecontroleerd worden door deze mensen te verplichten een app te downloaden op smartphone met locatiebepaler en altijd actief bij zich te hebben, zodat ten allen tijde kan worden gezien waar de positief getesten zich bevinden. Als mensen de quarantaine aan hun laars lappen kan dit ook gevangenisstraf of boete tot gevolg hebben. Je kan ervan uitgaan dat Bij mensen die geen smartphone hebben kan overwogen worden deze tegen een kleine vergoeding een smartphone (een goedkoop model) verplicht af te nemen en de app hierop te installeren.

webmaatje
webmaatje29 nov. 2020 - 11:36

Wat een onzin. Sneltests zijn te onbetrouwbaar, want ze testen niet het dna van het virus. Dat doet de PCR-test wel. En als je dan al positief test, zal er toch iemand op moeten letten dat je in quarantaine gaat en blijft. Dat is een taak van de GGD, maar die komt bij Klaver niet in het verhaal voor. Positieve test moeten altijd aan de ggd doorgegeven worden. Bovendien moet er dan bron-en contactonderzoek gedaan worden. Daar heb ik op de website van GroenLinks niet gelezen. In Duitsland controleren zgn Ordnungsbeambte of je wel thuis bent als je een quarantaineverplichting hebt. Ben je bij de tweede keer nog niet bereikbaar dreigt een hoge boete, omdat je levens van anderen in gevaar brengt.

1 Reactie
Leontrotsky
Leontrotsky29 nov. 2020 - 13:16

Dit moet via de pcr test die is bewezen 100% betrouwbaar. Als je het met sneltesten doet dan heeft het weinig nut aangezien het niet water dicht is en f30% niet klopt of daaromtrent.

Stijn Geel
Stijn Geel29 nov. 2020 - 10:52

Praktisch onuitvoerbaar, 17 miljoen test in 4 dagen. Zelfs al laat je medisch personeel 12 per dag werken, dan zijn er zo'n 6.000 test apparaten nodig (1 test per minuut). De betrouwbaarheid moet stuk hoger dan de 75-90% worden, dit geeft heel veel valse positieve uitslagen (dure CRP vervolgtest nodig) en valse negatief uitslagen (deze persoon gaat besmet weer de samenleving in) 50 euro onkostenvergoeding is belachelijk. Toen Pfizer aankondigde dat een vaccin per persoon 30 euro zou kosten viel men hier zowat over elkaar heen om ze aan de schandpaal te nagelen. Maar 50 euro p.p. voor een onbetrouwbare test heeft hieronder vrijwel niemand een probleem mee. Waarom moet ervoor betaal worden? Het testen zelf kost de samenleving al genoeg. En bovendien is het een sigaar uit eigen doos, want hoe denk je dat de regering aan zijn geld komt? Juist, belastingen! Of heeft Jesse hiervoor zijn standaard oplossing in gedachte; dat moet het bedrijfsleven maar gaan betalen.

Frans Kwakman
Frans Kwakman29 nov. 2020 - 10:47

Ik zie in dit voorstel? ongeveer hetzelfde als een voorstel om de belasting voor iedereen af te schaffen. Best wel fijn voor veel mensen maar totaal onuitvoerbaar. Dus ik wacht op de Groenlinkser die met dat voorstel, geen IB in 2021 komt. Er zullen ongetwijfeld ook daarvoor voorstanders te vinden zijn in die club.

Grozny
Grozny29 nov. 2020 - 10:21

Nog los van alle andere zaken die mis zijn met dit idee. Wij hebben eens voor een studie wegwerp thermometer gebruikt. Hier moesten deelnemers hun temperatuur mee meten. Dit waren extreem simpele thermometers. We hadden ook nog een simpelere handleiding gemaakt en filmpjes om het gebruik te assisteren. Letterlijk een kind van 5 kon deed uitvoeren dachten we. De praktische uitvoering was een ramp. Dit was niet iets wat mensen konden doen, het was te complex.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 nov. 2020 - 9:16

Dat heeft,.i. alleen zin als je mensen verplicht en op straffe van in quarantaine kunt zetten, anders heeft het m.i. geen enkel nut. Dat gaat niet gebeuren.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe29 nov. 2020 - 12:32

Het niet naleven van die regel zou een strafbaar feit worden, maar of dat is doorgevoerd is mij onbekend. In Noorwegen werden wel boetes uitgedeeld maar het aantal besmettingen was daar van meet af aan laag. Grootschalig testen ook bij mensen zonder symptomen is daar nooit ingevoerd vanwege een te grote kans op vals positieven. De stad Bergen heeft een verbod op meer dan 5 bwoners per huis. Dat schijnt te werken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 nov. 2020 - 18:49

DanielleDefoe Er schijnen mensen te zijn die besmet zijn en die volkomen a-symptomatisch zijn, dus ook geen griepverschijnselen of verkoudheid. Die besmetten dientengevolge juist ongemerkt veel mensen. En anderzijds is bekend dat hier mensen na vrijwillig positief getest te zijn alsnog gewoon gingen werken en daar veel mensen besmetten. Of ze gingen gewoon alsnog uit. Dan heeft het geen zin. Bovendien iedereen kan vervolgens en dag erna alsnog besmet worden en denken dat ze negatief getest zijn dus dat wel niet zal zijn. Je kent de Nederlander intussen toch wel op dit gebied.

P Haan
P Haan29 nov. 2020 - 8:27

Uitvoerbaar is het zeker, maar er zijn een aantal zaken die dit zinloos maken. Voor een zinvolle test zou je alle bewegingen een week moeten stoppen. Dan iedereen testen en die gegevens vastleggen, en vanaf dat moment alle bewegingen monitoren. Een week later weer iedereen testen, en dan heb je het begin van je onderzoek. Waar je nog steeds niet veel mee kan, omdat je de bronnen niet vast kan leggen. Dan moet je al die gegevens verwerken, interpreteren en er een plan mee smeden... Zelfs in het gunstigste scenario is iedereen dan al lang gevaccineerd. In alle andere gevallen is het poseren voor de camera. Verkiezingstijd.

Folkert2
Folkert228 nov. 2020 - 23:07

Laat ik op voorhand zeggen dat ik niet tegen het voorstel ben. Maar ik zie wel wat praktische bezwaren. Ik zit op zee, ik zit al twee maanden in mijn bubbel en ga wellicht de aankomende twee maanden niet van boord. Dus ik ga al niet mee kunnen doen aan zo`n test op korte termijn. En zo zijn er vele landgenoten die wellicht door werk niet mee kunnen doen aan zo`n test. Prima, van ons mag men enige verantwoordelijkheid verwachten dat men in quarantaine gaat tot men twee testen achter de rug heeft. Er is een grote groep Nederlanders afhankelijk van 0 uren contracten of andere zzp-achtige constructies. Als deze mensen niet werken dan hebben ze geen salaris. Zij kunnen a-symptomatisch zijn en dus met een negatieve test in quarantaine moeten. Zij zullen dat niet zo snel doen omdat ze dan inkomen verliezen. Deze groep zal ook niet warm lopen om zich te laten testen. De medische wetenschappers kunnen heel veel met de data door iedereen te laten testen en dat is voor mij een pluspunt. Maar het maar een beetje opperen zonder na te denken wat voor impact het kan hebben op de mensen is een beetje lui. Zorg dan ook voor goede werknemersbescherming als je zo iets ingrijpends voorstelt.

Dr. No
Dr. No28 nov. 2020 - 17:20

Wat een gemiep. Als er in China 1 iemand een loopneus heeft, testen ze er 10 miljoen binnen een week. Maar niet hier, waar het volk moe is, en eigenlijk tegen alles.

2 Reacties
The Apple
The Apple28 nov. 2020 - 21:46

Ja, maar dat zijn communisten en het duurt nog wel even voordat ze hier in de gaten hebben dat gemeenschapszin loont.

Sailor2
Sailor229 nov. 2020 - 8:58

Klopt, en in China zijn er tot nu toe minder dan 5000 mensen overleden. Onze leiders hebben kennelijk iets te veel commercie in hun bloed en een te slappe ruggegraat. Daarmee gooien ze onze democratie te grabbel! De media gaat vrolijk verder met ons te vergelijken met andere kneuzen landen om ons heen i.p.v. te kijken naar een democratie als, Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland en Taiwan.

Joop den Uil
Joop den Uil28 nov. 2020 - 17:18

GL heeft afgelopen jaren wel meer de meest bezopen ideeen de lucht ingegooid en er verder niets meer aan gedaan . Dit voorstel is er een van en is van hetzelfde idiote kaliber: onuitvoerbaar, puissant kostbaar en totaal zonder reden en resultaat. Maar, ze hebben er wel weer de aandacht van alle media en Joop den Uil ... en daar is het hen om te doen. Om in deze termen te blijven: GL is een trolpolitieke partij van hetzelfde laken en pak als -voorheen- Trump.

5 Reacties
The Apple
The Apple28 nov. 2020 - 21:43

Joop den Uil – Anders dan het goed onderbouwde verhaal van JoostdeV hieronder, plaats jij slechts jouw gebruikelijke fact-free geouwehoer. Een onderzoek graag en liefst een onderzoek waarbij de deelnemers een financiële compensatie tegemoet konden zien op de manier waarop GL dat voorstelt.

JoostdeV
JoostdeV28 nov. 2020 - 22:19

De schade van een paar dagen lockdown is groter dan de kosten van massaal sneltesten. We wisten in april al dat sneltesten in oktober en november het verschil zouden moeten gaan maken. Helaas is daar onvoldoende op geanticipeerd.

LaBou
LaBou 29 nov. 2020 - 6:16

Sterker nog, al die landen om ons heen zijn trol-landen. Zelf het wiel gaan uitvinden i.p.v. bij ons te informeren hoe wij het zouden willen.

Le Chat Botté
Le Chat Botté29 nov. 2020 - 9:04

En nou nog een paar argumenten die aannemelijk maken waarom het een slecht plan zou zijn. Anders zou je zomaar kunnen denken dat je het slecht vindt omdat het een plan uit de koker van GL is. Daar zou een uil - zelfs al leest hij de fabeltjeskrant - te wijs voor moeten zijn, niet waar?

Marinus Calamari
Marinus Calamari29 nov. 2020 - 9:39

Het is heel goed mogelijk om 17 miljoen mensen te testen, de kosten zullen enkele miljarden euro zijn, wat voor een land als NL gewoon te doen is, er is een goede reden om te testen namelijk een pandemie en het zal hoe dan ook zeer bruikbare resultaten opleveren. Ik ben het met je eens dat dit op het eerste gezicht wat weg heeft van populistisch geroep in de oppositie, maar ik denk dat het vrij hysterisch is om dit gelijk te stellen aan Trumpiaanse toestanden. Uw onderbouwing daarvoor is ook summier, behalve uw volkomen ononderbouwde, en in deze post ontkrachtte beweringen. Trumpiaanse toestanden zijn, ook in NL, meestal in populistisch/alt/extreemrechtse hoek; ook deze week, en hoe. De Guur-Bruine ontploffing van de Rennaissancestrontschuit lijkt echter geheel aan u voorbij te zijn gegaan. maar zelfs afgezien daarvan is dit voorstel van GL sowieso bij lange na niet bizar genoeg om Trumpiaans genoemd te worden. Tenslotte, in NL ANNO november 2020 wordt het inderdaad lastig om het voorstel van GL op korte termijn uit te voelen. Maar dat heeft meer te maken dat ons land geleidt wordt door een stel slappe vaatdoeken met een vijf-en-een-halfjes-mentaliteit dan met de onuitvoerbaarheid van het voorstel an sich.

JoostdeV
JoostdeV28 nov. 2020 - 16:59

Blijkbaar houden mensen binnen GroenLinks hun wetenschappelijke kennis wel op peil. Modelberekeningen laten zien dat bij het indammen van Covid de tijdswinst en grotere inzet van sneltesten ruimschoots compenseert voor de lage nauwkeurigheid. Met de minder betrouwbare testen kan je een virusuitbraak in weken indammen. Grootschalig sneltesten geeft resultaten die je met PCR tests niet kan halen. Het staat samengevat in deze link: https://medicalxpress.com/news/2020-11-frequent-rapid-cripple-covid-weeks.html Het onderliggende wetenschappelijke artikel van 20 november staat hier: https://advances.sciencemag.org/content/early/2020/11/20/sciadv.abd5393.1.full Dat minder nauwkeurige tests het winnen van de langzamer tests komt blijkbaar doordat het verspreiden van virus door asymptotische personen sneller kan worden gestopt. Eerder deze maand verscheen een publicatie over een onorthodoxe vrijwel gratis sneltestmethode die juist goed scoort in het opsporen van mensen met een asymptomatische Covid besmetting. Het gaat over resultaten van een onderzoeksgroep die tienduizenden geluidsopnamen van hoesten heeft gebruikt om een neuraal netwerk het onderscheid te leren tussen gezonde en besmette personen. Samenvatting en artikel van de techniek kan je hier vinden: https://news.mit.edu/2020/covid-19-cough-cellphone-detection-1029 https://ieeexplore.ieee.org/stamp/stamp.jsp?tp=&arnumber=9208795 Met een slimme goed gecoördineerde campagne kunnen we met massale inzet van deze akoestische diagnose de huidige opleving van Covid in enkele weken de kop indrukken. Het vraagt ietsie-pietsie meer inspanning dan we tot nu toe van het kabinet gewend zijn en gaat helaas voorbij aan de adviezen van het OMT, de ingenomen stellingen van het RIVM en het economische bewind van BV Holland.

5 Reacties
Grozny
Grozny28 nov. 2020 - 20:27

Zijn het de mensen die naar een test gaan degene die voor de verspreiding van het virus zorgen? De mensen die zich laten testen zijn totaal andere mensen die zich niet laten testen.

The Apple
The Apple28 nov. 2020 - 21:41

Grozny - Tegenover tot het goed onderbouwde verhaal van JoostdeV plaats jij slechts fact-free geouwehoer. Een onderzoek graag en liefst een onderzoek waarbij de deelnemers een financiële compensatie tegemoet konden zien op de manier waarop GL dat voorstelt.

JoostdeV
JoostdeV28 nov. 2020 - 22:06

Voor een paar kuchjes in een microfoontje hoef je niet naar een teststraat. Dat kan je doen aan het begin van je werk of schooldag, voor een wedstrijd of training, bij een voorstelling, voordat je een kroeg of restaurant binnengaat of voor het gebruik van trein of bus.

Grozny
Grozny29 nov. 2020 - 10:18

The apple Dit is algemeen bekende informatie in de epidemiologie Waarom denk je dat interventies zo vaak mislukken. Ik bedoel het is nogal logisch toch. Als iedereen zich goed aan de regels hield, dan hadden we praktisch geen besmetting....

The Apple
The Apple29 nov. 2020 - 17:19

Grozny: Dit is algemeen bekende informatie in de epidemiologie." Hij kan alleen de link zo gauw niet vinden.

RaymondenJoop
RaymondenJoop28 nov. 2020 - 16:37

Het enige dat je met een dergelijk testen te weten komt is een indicatie van het aantal besmettingen op dat moment, om vervolgens weer allerlei uitbraken te noteren. Massaal testen heeft alleen zin door het twee maal per week te doen. Als je negatief test heb je twee a drie dagen de garantie dat je negatief bent. Onhaalbaar. Als GL het alternatief is voor alle politieke bagger dan weet je zeker dat het nog erger wordt. Gelukkig hebben we A'dam als voorbeeld.

BartP2
BartP228 nov. 2020 - 16:37

Wat ik niet begrijp: Ik ken meerdere mensen die zich hebben laten testen. De één krijgt een klein stokje in de mond, de ander een enorm lang ding dat door de huig gaat. In dat laatste heb ik dus echt geen trek. Laten ze dat testen eens aantrekkelijker maken.

2 Reacties
NoahAmber
NoahAmber28 nov. 2020 - 17:08

@BartP 28 november 2020 at 17:37 Laten ze dat testen eens aantrekkelijker maken. Als een vinger in je reet hetzelfde resultaat zou opleveren, zou je er dan minder problemen mee hebben

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland28 nov. 2020 - 17:11

ach dat stelt allemaal niks voor ik kreeg die lange - is het effect van moeten niezen voor 1 seconde ik bedoel er is geen behandeling bij de tandarts denkbaar die aangenamer is

Thuiszitter
Thuiszitter28 nov. 2020 - 15:52

Lijkt mij niet haalbaar. Zodra er eenvoudige betaalbare testen komen die een ieder zelf kan uitvoeren ( en die komen eraan ) zal dat het R getal constant beneden de 1 houden.

Sikken Berend
Sikken Berend28 nov. 2020 - 14:58

Een belachelijk voorstel. Ten eerste zie ik niet hoe je in twee weekenden miljoenen mensen kunt testen, maar los van de logistieke problemen, lost het niets op. Het betekent namelijk dat ook alle mensen zonder klachten zich laten testen. De overgrote meerderheid daarvan zal negatief testen, maar zij kunnen dezelfde dag nog besmet raken. Met klachten zouden ze zich dan opnieuw moeten laten testen, de vraag is dan of dat gebeurt. Een test is een momentopname. Het heeft geen zin om het op deze manier te doen. Ik kan ook nu een alcoholblaastest doen. Die zal uitwijzen dat ik niet gedronken heb. Maar dat zegt niks over mijn toestand over een aantal uren.

Grozny
Grozny28 nov. 2020 - 14:40

Dus de logica is dat mensen die positief scoren verstandig zijn en in isolatie blijven. Volgens mij is het probleem momenteel juist dat mensen onverstandig zijn en alle regels overtreden. Dit is zo`n typish idee dat praktisch onuitvoerbaar is.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9328 nov. 2020 - 14:08

Ik zie het niet gebeuren. We hebben een grote bevolking en poreuze grenzen. Zelfs als we iedereen testen en het uitroeien is het zo weer terug (lijkt mij).

Nico de Mus
Nico de Mus28 nov. 2020 - 13:46

!!De hele bevolking van Nederland moet in twee weekeindes corona-sneltests laten afnemen. !! In twee weekends ??? De hele (volwassen) bevolking?? Hoe wil je dat in hemelsnaam klaarspelen...

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -28 nov. 2020 - 13:34

even afwachten of GL tegen maart nogmaals dit geldverslindende overbodig voorstel doet. so what ? testen; dat er daarna een advies kan komen om 2 weken jezelf op te sluiten ? en dat gebruiken al je contacten even op de hoogte te stellen ? Voor geld is iedereen te koop dus volgens de brainboxen van GL. Duidelijk waar de principes zitten (idd, in de binnenzak cq handtasje)

Bouwman2
Bouwman228 nov. 2020 - 13:20

Groen links ie gefasicneer geraakt door zichzelf. In plaats van zich te concentreren op het concrete idee Europa, zo als die Bas Eickhout ,zit ze daar maar utopieën te bedenken. Het idee dat je in Nederland 10 miljoen mensen zou kunnen testen komt overeen met wat meneer De Mos zei: ik ben het wel niet, maar ik had het zonder aarzeling ook kunnen zijn. Groen en links is aanmatigend, je kunt best groen zijn en niet inks. Kies dus, voor links zolas die Linken in de BRD óf voor Groen, zoals die Grünen daar. Of noem je zelf desnoods Groen, of ecolo zoals in België.

Visionair NL
Visionair NL28 nov. 2020 - 13:20

Als je het als minister voor elkaar krijgt om VVD en GroenLinks te verenigen tegen je, is er wel wat aan de hand. Schoolmeesters horen voor de klas, niet in de politiek. Tijd voor een goede vakminister op VWS. Hier zou ik dr. Agnes Kant (SP) aanraden. Een eerlijke, intelligente en competente vakminister, die al haar hele leven keihard op de bres heeft gestaan vóór de zwakken, vóór integer en effectief bestuur en tégen corrupte zelfverrijkers.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde28 nov. 2020 - 13:16

Ik zie het niet. Het is te veel een moment opname met een te grote foutkans. We weten dat hoe meer mensen getest worden hoe groter het aantal foute metingen is. Bovendien zie ik niet wat het voordeel is. Met testen loop je achter de feiten aan. Op de een of andere manier doen mensen gewoon niet wat ze moeten doen, zorgen dat ze niet besmet worden. En met het vaccin in aantocht is het niet nodig. Even de adem inhouden en dan kunnen we hopelijk weer terug naar normaal.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin28 nov. 2020 - 12:53

Volgens mij kan het een momentopname opleveren, wat de meerwaarde daarvan is,weet ik niet, als quarantaine aan de laars wordt gelapt kan je testen tot je een ons weegt, je hebt een handhavingsprobleem als je ziet hoe corona bewust burgers zijn op black friday, daarbij wordt het volgens mij een logistieke ramp, misschien moeten we meer corona slachtoffers gaan inzetten om burgers ervan te doordringen dat corona geen griepje is, dat de economische schade die ze met hun gedrag in de hand werken ons tot de bedelstaf terugwerpen, dat een beetje verantwoordelijkheid, discipline en burgerzin ons belang dient.

Poeh, poeh
Poeh, poeh28 nov. 2020 - 12:39

Zou het niet beter zijn dat Klaver zijn energie bij deze pandemie steekt in het nú al overtuigen van zijn zogenaamde kritische aanhangers die vraagtekens zetten bij het zich laten inenten met het komende vaccin? En de club die dat om principiële weigert en zodoende de weldenkenden opzadelt met het voortduren van de nu geldende beperkingen?

Dave Velzen
Dave Velzen28 nov. 2020 - 11:59

De hele bevolking in 2 weken inenten lijkt mij veel beter en daarna na 3 weken Nederland opengooien met grote feesten. En voor de niet inenters komen er vanuit diverse sectoren uiteraard beperkingen, maar dat merken ze vanzelf wel of ze worden lekker ziek en steken hun niet ingeënte ouderen aan. Wat dat doet mag iedereen duidelijk zijn.

Petra Privacy
Petra Privacy28 nov. 2020 - 11:34

Belachelijk idee. Waar is het beleid om minder te shoppen en veel groener en linkser te durven zijn? Black Friday is al een hele week en dat in een jaar waarvan juist een partij als deze nu eens eindelijk sociaal beleid mag gaan laten zien. Dus niet eindeloos de hebzucht van de mensheid faciliteren door iedereen te gaan testen, maar leiderschap laten zien en de hebzucht eens durven te benoemen. Waar is het beleid tegen het verdozen van ons land met megahallen vol met rotzooi uit Azie? Waar is het sociale beleid om de onderaannemers van Post.nl en de pakketdiensten nu eens betere arbeidsvoorwaarden te geven? Die werken zich een slag in de rondte om te bestaan, je rug en knieen kapot te sjouwen om de hebzucht van het volk maar te voeden. Maar dat durft deze partij niet, dat mensen een cadeautje mogen hebben of geven is menselijk, maar de verdozing van dit land is wreed. Ons landschap volzetten met megahallen en outletcentra voor al die troep uit Azie en Amerika. Waar is het menselijke beleid om alle daklozen een kamer met kansen te geven? En onze dakloze jongeren wel een toekomst te geven, door genoeg hulp bij je sores? Mensen kunnen ook cadeautjes kopen bij Kringloopwinkels, bevorder nu eens eindelijk en duidelijk het hergebruiken van spullen. Waar is het beleid tegen de plastic soep en troep van de mensheid? Dus nee, niet "iedereen" gaan testen, maar opkomen voor de natuur, een eenvoudige manier van leven, gezonde voeding en landbouw, aandacht voor elkaar en een Sociaal en Positief beleid geven aan het volk.

2 Reacties
DeKleineSalamander
DeKleineSalamander28 nov. 2020 - 12:28

GL sukkels? Goed statement. Ik verwijt Rutte en consorten vaak crisismanagement zonder visie en lak aan echte preventie maar GL is ook alweer lange tijd van het padje. Eigenlijk lijkt het er op dat er geen echt linkse partijen meer te bestaan en stomen ze eerder op naar rechts-populistische korte termijn geneuzel en dito oplossingen. Rechts spint er garen bij. Wat een sukkels.

White Knight
White Knight28 nov. 2020 - 13:07

Ik heb geen idee wat uw tirade tegen "hebzucht" en "verdozen" te maken heeft met het testen van de bevolking tegen een virus, maar in uw wereld zal dat vast op één lijn zitten. Het gaat echter hier niet om het faciliteren van koopzucht, maar om het draaiende houden van de economie. Dat kán, maar hoeft niet, te bestaan uit het kopen van spullen uit Azië. Ook om in de kringloopwinkel te kunnen zijn zonder beperkingen heb je een geteste bevolking nodig hebben. Plus dat mensen de "halve lockdown" intussen wel zat zijn, en dat zou ook helpen. Ben geen GL-fan, maar dit klinkt redelijk. En staat volkomen los van de beloning van de pakketdienst-medewerkers.

chwiedijk
chwiedijk28 nov. 2020 - 11:15

De Jonge kan zich beter met schoenen bemoeien.

west012
west01228 nov. 2020 - 10:58

Onuitvoerbaar. Denk eens na hoeveel tijd en menskracht ermee gemoeid is. Het duurt weken voor iedereen aan de beurt is geweest en dan ga je ervan uit dat iedereen meedoet. Je loopt de teststraat uit en wordt besmet. Effect is dat er hooguit een dipje optreedt.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland28 nov. 2020 - 10:52

Bijna goed Een normale test Een sneltest slaat nergens op idiote is dat doordat de overheid schijt aan testen heeft we steeds met de ellende blijven zitten en dat ook een corona app geen zin heeft . economische gevolgen zijn immens dus het kost je maar een klein bedragje in vergelijking het is alsof rutte het allemaal leuk vindt

korheiden2
korheiden228 nov. 2020 - 10:41

Er had al in maart moeten worden op testen en bron- en contactonderzoek. In landen als Taiwan, China en Korea heeft dat geleid tot een sterke beperking van besmettingen. Als er voldoende sneltests zijn kun je mensen testen voor ze een restaurant, bioscoop, stadion o.i.d. binnengaan. Dus hier heeft Klaver wel gelijk.

GoudenBergen
GoudenBergen28 nov. 2020 - 10:40

Een goed idee. Dit hebben ze ook in Slowakije gedaan. Je moet dan wel de week voor de *verlengde* kerstvakantie beginnen, zodat er genoeg tijd is om in quarantaine te gaan voordat de scholen weer beginnen. Om zoveel mogelijk mensen naar de testraten te krijgen zou je nu al moeten beginnen met een uitgebreide multimedia campagne via alle beschikbare kanalen.

3 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen28 nov. 2020 - 10:45

Nu nog een pakkende omschrijving voor deze megaoperatie!

White Knight
White Knight28 nov. 2020 - 13:08

Een verlengde kerstvakantie levert nog een verloren schooljaar op, wat rampzalig is voor onze kinderen. Nu al vallen veel lessen uit en missen veel kinderen lesuren.

GoudenBergen
GoudenBergen28 nov. 2020 - 14:14

Je moet dan wel heel secuur te werk gaan om er voor te zorgen dat de teststraten zelf geen bron van besmetting worden. Als mensen zoveel mogelijk per auto komen, kunnen ze in ieder geval elkaar niet besmetten. In coronatijd is de auto nu eenmaal veel veiliger dan het OV. Maar zo'n algemene test is slechts een momentopname die een overzicht geeft van de belangrijkste besmettingshaarden. Mensen en middelen kunnen dan daarop geconcentreerd worden. Alles staat of valt uiteindelijk met een werkend vaccin en de mate van immuniteit die dat geeft. Is volledige immuniteit niet haalbaar, dan komt het Zweedse model in beeld en moet er gestuurd worden op de curve, zodat de zorg niet overbelast raakt.

Buitenstaander
Buitenstaander28 nov. 2020 - 10:34

Even los vd snelheid van De Jonge: Een sneltest, op 1 dag, dan heb je alle besmettingen van die dag. En de dag daarop, van mensen die de verschijnselen dan pas laten zien, en het ook dan pas te meten valt? Is dit weer zo'n GL niet doordacht plannetje zoals we altijd zien? Laat GL nou eerst eens proberen hun eigen (interne) zaakjes op orde te krijgen.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland28 nov. 2020 - 13:10

Voordat je hier reageert moet je wel eerst je eigen interne zaken op orde hebben beste Norm ;)

Buitenstaander
Buitenstaander28 nov. 2020 - 15:30

@Griezel En vertel eens, je maakt me nieuwsgierig.... Veel testen lost veel op, maar de suggestie wekken dat dit de Silver Bullit is, is z'n gebruikelijke populisme. Kan ie ook zeggen, want hij hoeft het nooit uit te voeren. De vlucht vooruit zullen we maar zeggen, hoeft ie ook geen lastige vragen mbt z'n kieslijst te beantwoorden. Ik weet er anders nog wel een paar :-)

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland28 nov. 2020 - 17:15

Ik denk dat ze dit artikel gelezen hebben https://www.scientias.nl/moe-van-corona-wetenschappers-onthullen-hoe-we-nog-voor-nieuwjaarsdag-met-het-virus-kunnen-afrekenen/

Paul250371
Paul25037128 nov. 2020 - 10:06

Belachelijk dat het nog niet gebeurt is de seconde dat de capaciteit daarvoor was. Toen was die "testen, testen, testen" mantra al rijkelijk laat en nu wil De Jonge het niet? Meten is weten, iedereen die je er met Corona uithaalt en in quarantaine zet is er 1. Een effectievere manier om de besmettingsgraad omlaag te brengen is er niet.

7 Reacties
gimli55
gimli5528 nov. 2020 - 11:03

Normaal zou ik het met je eens zijn, er zit wel een kink in de kabel. Iedere test is een moment opname, op het test moment kun je met 73 tot 95% zekerheid zeggen of je positief of negatief bent. De verwerking van al die metingen en het bijhouden, daar zit de crux. De flink uitgeklede GGD's die ook nog eens niet centraal geleid worden of bestuurd en gestuurd, kunnen zo veel gegevens onmogelijk direct verwerken. De tijdsduur tussen zo wie zo de test en de uitslag maakt het misschien statistisch niet uit, maar de kans van tussentijdse besmetting is aanwezig. Daarnaast waren ze een paar weken geleden al niet meer in staat vervolgonderzoek te doen bij 10.000 positieve testen of meer. Dit valt mijns inziens onder symbool politiek en verkiezingsretoriek, de burger het gevoel geven dat de politiek er boven op zit. Ik twijfel ook of alle teststraten GGD gestuurd of niet, dit aankan. Nu worden de uitslagen van de commerciele testpunten al niet verwerkt bij de GGD. Voordat dit voorstel mogelijk is, zijn er nog vele verbeterpunten mogelijk. Laten ze eerst die aanpakken, dit is wishfull thinking. Meten is weten, dat klopt. Echter moeten de gegevens ook geduid en verwerkt worden en daar schort het nog steeds aan. Daar moet beleid op komen, iets roepen betekent niet dat het direct uitgevoerd kan worden. Ik mis een uitvoerbaar plan, dit is het probleem te simplificeren.

LBNB
LBNB28 nov. 2020 - 11:52

Waarom niet pleiten voor een deltaplan ventilatie? Vervang ventilatiesystemen in de horeca, scholen en verpleeghuizen. Zo worden mensen minder ziek als ze met het virus in aanraking komen(lagere viral dose) en kunnen mensen weer bij elkaar komen. Het is al lang duidelijk dat mondkapjes en anderhalve meter afstand nauwelijks helpen. Waarom nu nog onbetrouwbaar testen , voor dat geregeld en verwerkt is is het weer lente. Vaccinatie zal nauwelijks werken omdat het virus steeds muteert. Zie bijvoorbeeld het interview met professor bouma: https://oost-online.nl/ons-afweersysteem-in-tijden-van-corona/

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland28 nov. 2020 - 13:18

[Meten is weten, dat klopt. Echter moeten de gegevens ook geduid en verwerkt worden en daar schort het nog steeds aan. Daar moet beleid op komen, iets roepen betekent niet dat het direct uitgevoerd kan worden.] Ja ook daar laat het kabinet steken vallen - jaren bezuinigingen op de zorg . Maar ook dat kan opgelost worden met GELD Geld dat Rutte nu weg laat stromen door deze epidemie vrolijk te laten voortwoekeren . De economische schade is namelijk vele malen groter .

Gerygrr
Gerygrr28 nov. 2020 - 14:05

@LBNB Is er ook een berekening gemaakt van de tijdsinvestering dat deltaplan kost? Lijkt me duur en langdurig te zijn. Eerst massale sneltesten voor deze pandemie. Voor de toekomst, gezien voorspellingen voor toekomstige uitbraken van nieuwe pandemieën, een prima plan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 nov. 2020 - 14:27

Denken dat Nederland er met een eenmalige massale testronde vanaf kan komen getuigt wellicht van naïviteit. Laten deskundigen maar eerst eens een analyse maken waar ook de percentages vals negatieve en vals positieve uitkomsten worden meegenomen.

gimli55
gimli5528 nov. 2020 - 14:49

@Griezel Niet alle problemen zijn met geld op te lossen, daarom heb ik niet eens de moeite genomen om naar het kosten plaatje te wijzen. Het begint met visie, die verder gaat dan het kosten baten plaatje. Die keuzes maakt, en de burger de voordelen en nadelen uitlegt van de gemaakte keuzes. Dat soort politici, heb je hier niet. Het is neoliberalisme wat de klok slaat, het zit in de haatvaten van de maatschappij en de maatschappelijk relevante instituten. We hebben geen premier Adern, we moeten het doen met visieloze Rutte. Draaikont en leugenaar eerste klas.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland29 nov. 2020 - 9:41

dat is zo , zelfs sauron55 had een visie :(