Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GroenLinks, SP en PvdA komen met alternatief regeerakkoord

  •  
31-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Lijsttrekkers in debat over toekomst van de zorg
Het “linkse blok” in de oppositie lanceert een gezamenlijk, links alternatief voor het regeerakkoord  (.pdf). ‘Een keuze voor mensen, niet voor multinationals,’ heet het initiatief van GroenLinks, SP en PvdA.
In het alternatieve akkoord staat onder meer dat de door Rutte-III geplande verhoging van de btw ongedaan gemaakt moet worden. De inkomsten die het Rijk daardoor misloopt, moeten worden gecompenseerd door het schrappen van de verlaagde winstbelasting voor multinationals.
Behalve geld weghalen bij grote bedrijven in plaats van bij burgers, vinden GroenLinks, SP en PvdA ook dat de lonen in het onderwijs, de zorg, het leger en bij de politie omhoog moeten. De wijkverpleging moet een forse investering krijgen. Ook moet er een mogelijkheid komen om eerder te stoppen met werken en mag er niet bezuinigd worden op mensen met een arbeidshandicap. Het eigen risico in de zorg moet verdwijnen, net als de vlaktaks waar volgens de drie partijen alleen de rijken van profiteren.
Verder staat in het akkoord dat de dividendbelasting niet mag worden afgeschaft (iets waar sowieso geen enkele partij om lijkt te hebben gevraagd) en dat de bankenbelasting omhoog moet. De kolencentrales moeten worden gesloten en de gaswinning moet omlaag, net als de energierekening van huishoudens. Miljonairs moeten een extra belasting krijgen, grote bedrijven krijgen in het alternatieve regeerakkoord een extra CO2-heffing.
Migranten en asielzoekers, wier rechten in het regeerakkoord van Rutte-III drastisch worden beperkt, komen niet voor in het alternatieve linkse akkoord.
Deze week vindt het Kamerdebat plaats over de regeringsverklaring, dan zal ook worden gesproken over de plannen van SP, GroenLinks en PvdA.
Bron: NOS / Beeld: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.