Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

GroenLinks, SP en CDA: geef Paleis op de Dam terug aan Amsterdammers

  •  
13-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
paleisdam

© cc-foto: Coenvanderwoude

Als het aan de Amsterdamse gemeenteraadsfracties van GroenLinks, SP en CDA ligt, wordt het Paleis op de Dam weer teruggegeven aan de Amsterdammers. Hoewel het gebouw, dat in de zeventiende eeuw werd gebouwd als stadhuis, enkele maanden per jaar open is voor bezoekers, wordt het hoofdzakelijk gebruikt voor staatsbezoeken en bijeenkomsten van het koninklijk huis. Dat het Paleis nu in handen is van de Oranjes is menige Amsterdammer een doorn in het oog. Zo wordt het straatnaambordje van de belendende Paleisstraat af en toe voorzien van een sticker met de tekst ‘Stadhuisstraat’.
GroenLinks, SP en CDA menen dat het koninklijk huis het pand best kan delen met Amsterdam.
"Het Paleis op de Dam is een bijzonder groot gebouw van 25.000 m2 en met zeven verdiepingen. En een groot deel daarvan wordt dus zelden gebruikt. GroenLinks, SP en CDA stellen daarom voor dat, naast het huidige gebruik, het paleis elementen van de oorspronkelijke functie als stadhuis voor alle Amsterdammers terugkrijgt."
Volgens de drie partijen kan het Paleis onder meer worden gebruikt voor trouw- en inburgeringsceremonies, maar ook aan andere publieke en maatschappelijke functies. De fracties zouden graag zien dat het Paleis vanaf 2025 weer beschikbaar komt voor Amsterdammers. Dat jaar viert de hoofdstad haar 750-jarig bestaan.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

MountEverest
MountEverest15 dec. 2019 - 23:55

Amsterdam is de enige echte stad van Nederland. Dé stad. Dit bijzonder fraaie gebouw, in de 17e eeuw ook wel het achtste wereldwonder genoemd, hoort bij deze stad en moet weer stadhuis worden. Dat werd ook al gezegd toen de Stopera werd gebouwd.

MountEverest
MountEverest15 dec. 2019 - 23:37

Terecht. Het Paleis is gewoon het Amsterdamse Stadhuis, het achtste wereld wonder, dat gevorderd is voor de eerste "konijn" van Nederland, Louis Bonaparte. Het is na zijn aftreden niet meer teruggegeven. Geert Mak heeft een leuk boekje over het Paleis geschreven.

1 Reactie
MountEverest
MountEverest15 dec. 2019 - 23:43

Wereldwonder

Frans Kwakman
Frans Kwakman14 dec. 2019 - 18:29

Laat ik nu denken dat dat paleis inmiddels voor alle landgenoten is. Maar als die mokummers het zonodig voor zichzelf willen hebben, why not.

Oki Doki
Oki Doki14 dec. 2019 - 10:20

Misschien wordt het ook eens tijd om erover na te denken het gebouw te schilderen want het lijkt nergens meer op hoe het er nu uitziet.

Oki Doki
Oki Doki14 dec. 2019 - 10:15

Ik kan dat ook wel begrijpen.

msj_meijerink
msj_meijerink14 dec. 2019 - 8:30

lekker belangrijk!!

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*14 dec. 2019 - 3:23

Goed idee.✌✌ Met alle respect, het hele Koningshuis heeft toch al meer dan genoeg gekregen van alle 17.2 miljoen Nederlanders tot nu toe, wat mij betreft.????????

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 dec. 2019 - 23:14

Van mij mag het. Ik vind het wel een mooi idee.

Frits Jansen
Frits Jansen13 dec. 2019 - 20:32

"Inburgeringsceremonies", die moesten snel helemaal worden afgeschaft. Het idee schijnt te zijn dat buitenlanders die hier komen rood-wit-blauw geschilderd moeten worden. Ik woon een tijd van het jaar in een ander Europees land. Bij wijze van inburgering volg ik nu ook de verkeersregels zoals zij dat daar doen, dus ik fiets meestal op de stoep en stoplichten negeer ik tenzij me dat het leven zou kosten. Helaas bleek een politieagent niet overtuigd van mijn goede bedoeling om in te burgeren. Ooit had ik een Belgische collega. Die moest eerst zijn beleefdheid worden afgeleerd, want zo beleefd als hij was, dat kon echt niet in Nederland. Maar fundamenteel fout is de impliciete veronderstelling dat onze cultuur superieur is. Nu kan dat waar zijn voor immigranten die rechtstreeks uit de woestijn komen, maar in oosterse landen hadden ze al hoogstaande culturen toen de Batavieren, onze voorouders, nog hun vrouwen verdobbelden.

1 Reactie
MountEverest
MountEverest15 dec. 2019 - 23:41

"maar in oosterse landen hadden ze al hoogstaande culturen toen de Batavieren, onze voorouders, nog hun vrouwen verdobbelden. " Het klopt dat wij rond het jaar 0 nog in berenvellen rondliepen, terwijl in het Midden-Oosten al duizenden jaren hoge beschavingen bestonden, Het lijkt er wel op dat die op een bepaald moment zijn blijven steken, terwijl bij ons nog wel enige vooruitgang zichtbaar is. Men noemt dit ook wel een "vertragende voorsprong".

wegmetons
wegmetons13 dec. 2019 - 20:16

Amsterdam heeft toch al een peperduur stadhuis? Nu weet ik wel dat t foeilelijk is maar dat is hun eigen stomme schuld...

1 Reactie
Freek3
Freek314 dec. 2019 - 13:22

Niet alleen dat, het perperdure stadhuis is betaald met de opbrengst van de verkoop van het paleis, een goebouw dat Amsterdam niet wilde hebben omdat het zoveel onderhoud vraagt.

Mat C.H. Visser
Mat C.H. Visser13 dec. 2019 - 16:20

Mooi project om schoon te houden voor iemand met een taakstraf...

Rechtse Bal4
Rechtse Bal413 dec. 2019 - 16:11

ik vrees dat zowel GroenLinks, SP als CDA geen flauwe notie hebben over de historie van Amsterdam en/of het Paleis. ""Eerst schieten, dan Richten'' is steeds meer het devies van deze hoofdstedelijke partijen. Wellicht even het -voortreffelijke- boek van Max Pam lezen voor er popi kreten geslaakt worden.

2 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen13 dec. 2019 - 20:37

Wat ik weet is dat Utrecht eeuwenlang veruit de grootste stad van Nederland was, tot die in de 17de eeuw werd overvleugeld door de nouveaux riches in Amsterdam, met hun "VOC mentaliteit". Zoals u weet was de VOC een internationale handelsonderneming met een eigen militaire afdeling, die zo nodig onderhandelingen letterlijk kracht bijzette. Wat talloze Indonesiërs niet konden navertellen. In onze cultuur is geld belangrijker dan mensen, zeker als die mensen nog een kleurtje hebben. De aandeelhouder wint!

Freek3
Freek314 dec. 2019 - 13:31

[werd overvleugeld door de nouveaux riches in Amsterdam] Je bedoelt al die utrechtse immigranten in Amsterdam?

Buitenstaander
Buitenstaander13 dec. 2019 - 15:50

Zal zeker bij de linkse flank voortgekomen zijn uit de anti-koningshuisgedachte. Het was ook te verleidelijk, voor onze Rutger: De bestorming van het Paleis op de Dam 1917. Lijkt me een goed idee, over populisme gesproken en symboolpolitiek op z'n Amsterdams, maar dan ook echt onderhouden he, en er geen verwaarsloosd opvangtehuis van maken….

Andy JPL
Andy JPL13 dec. 2019 - 13:44

Lol, net als in 1813? Toen wilde Koning Willem het al terug geven, maar bleken de onderhoudskosten e.d. te duur zijn. Wat gaat de gemeente dan doen? Ook laten verslonsen zoals veel dingen die onder beheer zijn van de gemeente?

Freek3
Freek313 dec. 2019 - 12:50

[Dat het Paleis nu in handen is van de Oranjes is menige Amsterdammer een doorn in het oog.] Dan kunnen SP, CDA en Groenlinks beter beginnen met uitleggen hoe het zit. Het Paleis is in handen van de staat, de rijksgebouwendienst. Het is zoals sommige ander gebouden van die dienst in gebruik door de Oranjes. Het gebouw is ooit van Amsterdam naar rijksgebouwendienst overgedragen, het geld dat Amsterdam ervoor kreeg werd gebruikt voor de bouw van de Stopera. Als Amsterdam het Paleis weer terug wil, gaat dat geld (inclusief inflatie en rente) door Amsterdam teruggegeven worden aan de staat (ofwel de gezamenlijke burgers van heel Nederland)? Laat me gokken, daar hebben SP, CDA en GL nog niet over nagedacht?

1 Reactie
ton14024
ton1402413 dec. 2019 - 15:18

Precies, alleen Amalia kan dan dat pand voor een middagje huren.

johannn2
johannn213 dec. 2019 - 12:04

Een waarachtig patriottisch standpunt. .

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 dec. 2019 - 11:15

ah...ze willen er geld mee verdienen

4 Reacties
Martin108
Martin10813 dec. 2019 - 11:30

Maak er een airbnb van.

frankie48
frankie4813 dec. 2019 - 14:02

Beste Griezel, Je denkt dat ik kan gaan bieden op die vloer van de burgerzaal die gemaakt is door J, Blaeu, anders komt er toch weer een foute vloer overheen, en ik dat hij in mijn woonkamer mooier uitkomt.

Oki Doki
Oki Doki14 dec. 2019 - 10:16

Ja, want dat is wat burgers doen, geld verdienen ten koste van de rijken.

Freek3
Freek314 dec. 2019 - 13:30

Nee, het is GL en SP. Dan weet je dat ze geld willen weggooien. Het onderhoud valt niet te betalen, reden waarom Amsterdam al minstens twee keer eerder van het eigendom afzag.