Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

GroenLinks schorst Kamerlid Linda Voortman

  •  
26-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
voortman300.jpg
Voortman heeft vertrouwelijke stukken over sollicitatie ombudsman in de fractie besproken ... Van Ojik: 'Had niet mogen gebeuren' ... Fractievoorzitter benadrukt dat Voortman niet heeft gelekt naar de pers
GroenLinks-leider Bram van Ojik heeft partijgenoot Linda Voortman voor een maand geschorst in verband met het onderzoek naar het lekken van vertrouwelijke stukken naar de pers, over de benoeming van de ombudsman. Voortman had vertrouwelijke stukken over de sollicitatieprocedure ingezien en deze binnen de fractie besproken. Dat had niet mogen gebeuren, zegt fractievoorzitter Bram van Ojik nu. “Zij en ik betreuren dat ten zeerste.” Hiermee is overigens niet gezegd dat Voortman de informatie ook naar de pers heeft gelekt. Het Kamerlid en de fractievoorzitter spreken dit met klem tegen.
De Tweede Kamer heeft woensdag de rijksrecherche ingeschakeld om het let te onderzoeken. Aan het AD laat Voortman per sms weten:
Ik ben niet het lek. Ik zie het onderzoek dus met vertrouwen tegemoet. Goed dat het gedaan wordt.”
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

msj_meijerink
msj_meijerink26 jun. 2014 - 12:59

'Beetje dom geweest.' Waar rook is, is vuur! Dat moet bij de principiëlen van GL hard zijn aangekomen.

RonVa
RonVa26 jun. 2014 - 12:59

Prima, weg met dat soort activisten die helemaal niet thuishoren in onze landelijke politiek.

123456zeven
123456zeven26 jun. 2014 - 12:59

Als Voortman die vertrouwelijke stukken niet had mogen bespreken in de fratcie, dan had de fractie-voorzitter, Van Ojik dus, haar direct het woord moeten ontnemen. Of het punt van de agenda moeten afhalen. Van Ojik zit dus ook fout.

neutralist
neutralist26 jun. 2014 - 12:59

Volgens mij was er een vertrouwenscommissie en heeft zij daarbuiten met fractieleden van haar partij gesproken. En omdat Groenlinks voor de 'goede'zaak strijdt gelden regels niet. Dacht ze..... STRAF!

tomann
tomann26 jun. 2014 - 12:59

Het leidt wel lekker af van de zeperd met Van Woerkom en de malle politieke benoemingen.

Ethio
Ethio26 jun. 2014 - 12:59

"Overigens er is al voor minder een politieke partij opgeheven." ?????

Marcus2
Marcus226 jun. 2014 - 12:59

Linda Voortman is een kanjer! Een topvrouw!

JanB2
JanB226 jun. 2014 - 12:59

Tegen lekken heb je inlegkruisjes of in ernstigere gevallen incontinentieluiers. Om zo'n mevrouw te schorsen is dus nergens voor nodig. Maar goed, dit soort praktische oplossingen zijn aan de leden van de schapen generaal niet besteed.

JanB2
JanB226 jun. 2014 - 12:59

Voortman had vertrouwelijke stukken over de sollicitatieprocedure ingezien en deze binnen de fractie besproken. En de fractie (die zijn goedkeuring moet geven) heeft geen recht op die vertrouwelijke informatie? Kafkaesk!

[verwijderd]
[verwijderd]26 jun. 2014 - 12:59

Dus een andere medewerkers van groen links is het lek? Zoveel zijn er daar ook niet meer van: ) Overigens er is al voor minder een politieke partij opgeheven

1 Reactie
edgarmat
edgarmat26 jun. 2014 - 12:59

@Westers: "Dus een andere medewerkers van groen links is het lek? Zoveel zijn er daar ook niet meer van: )" En andere partijen? Of het praesidium? Daar kan het lek net zo goed zitten.

Meta Foor
Meta Foor26 jun. 2014 - 12:59

een jong talent in den knop gebroken; slachtoffer van idealistisch fanatisme en niet geremd door een coach of verantwoordelijkheid.... hoort dus prima bij linkse splinterpartijen als GL, PvdA of SP.

1 Reactie
lembeck
lembeck26 jun. 2014 - 12:59

Flauw, Meta. Het komt voor bij alle politieke partijen. Feit is dat GL er meer naar buiten komt. Wie zegt me dat bij CDA, CU, SGP, D66 en VVD/PvvdA dit niet voorkomt? Was het de bedoeling dat Samsom tijdens de Bilderberg vergadering buiten met de mensen en media ging praten? Vast niet. Hoor je niemand over. Toch 'grappig'.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jun. 2014 - 12:59

Linda Voortman is iemand die voor de ander de morele lat ontzettend hoog legt, en ondertussen zelf de regels overtreedt. Kan alleen binnen GroenLinks. En als straf wordt ze tijdens het zomerreces van acht weken vier weken geschorst. Nou, dat zal pijn doen!

2 Reacties
eeweew
eeweew26 jun. 2014 - 12:59

Hoe weet je dat het hier gaat om moedwillig de regels overtreden. Dit klinkt toch echt als een foutje, ik weet niet waarom er gelijk van alles achter gezocht moet worden. De schorsing is dan ook geen straf, maar een voorzorgsmaatregel om fatsoenlijk onderzoek te kunnen doen.

JoeriT
JoeriT26 jun. 2014 - 12:59

Het zomerreces is niet inbegrepen bij de schorsing. Vrij nutteloze opmerking dus...

Rootman
Rootman26 jun. 2014 - 12:59

Ik werkelijk niet begrijpen waarom het bespreken in de fractie verkeerd is. Zeker gezien de zeer dubieuze staat van dienst van de graaiende ANWB lobbyist

2 Reacties
BakkerGerard
BakkerGerard26 jun. 2014 - 12:59

Dit zeg je om reacties uit te lokken? Natuurlijk had ze dat niet moeten doen. Kijk naar de gevolgen.

rbakels
rbakels26 jun. 2014 - 12:59

Het gaat hier om het uitlekkend van de ANDERE kandidaten. En dat is vervelend. Hebben die nu weer een kans? Of ook geen kans meer? Schending van geheimen is trouwens strafbaar. Al weet ik niet of dat hier aan de orde is.

Molly Veenstra
Molly Veenstra26 jun. 2014 - 12:59

Een bericht dat vragen oproept. Volgens van Ojik betreurt Voortman gelekt te hebben naar de fractie, maar ondanks haar treurnis ontkent mevrouw Voortman dat dit het geval is. Wat is er precies gelekt? En wanneer is er gelekt? Wat geeft het eigenlijk dat er is gelekt?

1 Reactie
lembeck
lembeck26 jun. 2014 - 12:59

Ze ontkent dat ze het gelekt heeft naar de media. Niet nar de fractie en ja, dat was wel 'een beetje dom' . Zij had beslist beter kunnen weten. Elk mens maakt fouten. Ook politici en zelfs de doorgewinterde politici. Grappig dat er altijd direct om 'zware straffen' geschreeuwd wordt. Dit was een procedurefout. Als ze het met opzet gedaan heeft zal ze vast alsnog moeten op stappen, maar ik denk niet dat ze dat met opzet gedaan heeft. Meer een verspreking geweest en dan moet er in die fractie iemand zijn geweest die wel loslippig naar de media geweest is. Bram heeft nog wat te onderzoeken... Overigens komen deze dingen bij elke politieke partij voor. Waar gewerkt wordt vallen spaanders.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jun. 2014 - 12:59

Arend-Jan Boekestijn is destijds opgestapt vanwege het lekken van vertrouwelijke informatie, dus het lijkt me duidelijk wat Linda Voortman te doen staat.

1 Reactie
edgarmat
edgarmat26 jun. 2014 - 12:59

@Kikker: "Arend-Jan Boekestijn is destijds opgestapt vanwege het lekken van vertrouwelijke informatie, dus het lijkt me duidelijk wat Linda Voortman te doen staat." Ah, schuldig tot het tegendeel bewezen is....? Bovendien zit het lek niet bij GroenLinks, maar bij het praesidium of bij andere partijen. Hoe kwam de Televaag aan haar informatie? Zeker niet van Linda Voortman vandaan...

HanvanderHorst1
HanvanderHorst126 jun. 2014 - 12:59

Geweldig om te zien hoe hier al die bewuste en kritische burgers om de scalp roepen van een kamerlid dat de achterkamertjespoitiek rond de aanstelling van die Van Woerkom onthulde. En hoe Bram van Ojik zegt, dat ze geen geheimen aan de pers heeft verklapt. Geen geheimen aan de pers. Het moest er nog bijkomen dat zij straks als klokkenluider te boek staat.

2 Reacties
pietdeg2
pietdeg226 jun. 2014 - 12:59

"een kamerlid dat de achterkamertjespoitiek rond de aanstelling van die Van Woerkom onthulde" Wat een bezopen manier om uit de sollicitatiecommissie klappen te benoemen. Alsof het respecteren van de privacy van afgewezen sollicitanten ook maar iets met achterkamertjespolitiek te maken heeft. Het is onprofessioneel gedrag en een maandje schorsing (ongetwijfeld met behoud van salaris) is daarvoor wel een erg merkwaardige straf. Ik zou zeggen: geen toegang meer geven tot vertrouwelijke informatie en volgende keer niet meer op de kieslijst, als het al niet lukt om haar meteen haar zetel in te laten leveren.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194726 jun. 2014 - 12:59

"Achterkamertjespolitiek is politieke besluitvorming buiten de geëigende, openbare kanalen. De uitdrukking stamt uit de jaren 80 van de 20e eeuw." Definitie uit de wikipedia. Maar met die procedure was toch niets mis mee? Die zeer geschikte Brenninkmeijer had zijn benoeming toch ook aan een achterkamertje te danken? U had kritiek op de uitkomst, niet op de beluitvorming.

pietdeg2
pietdeg226 jun. 2014 - 12:59

Er is kennelijk een onderzoek voor nodig om erachter te komen wie iets binnen de fractie heeft besproken. Dan heb je de touwtjes goed in handen!

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen26 jun. 2014 - 12:59

Met 4 fractieleden is dat natuurlijk ook een hels karwei!

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos26 jun. 2014 - 12:59

Het gaat ook over lekken naar de media.

Jantje68
Jantje6826 jun. 2014 - 12:59

Ik vind dat dit soort lekken ook keihard strafrechtelijk vervolgt moet worden. Totaal onacceptabel dat de belangen van de samenleving en enkele individuen (die gene die gesolliciteerd hebben) zo worden beschadigd door overheidsfunctionarissen die nota bene een voorbeeldfunctie hebben. Blijkbaar gaat voor GL niets te ver om wee een linkse ombudsman op deze stoel te krijgen. Ik ben benieuwd naar de volgende kandidaat. Wie laat zich nog publiekelijk beschadigen om vervolgens bij het oud vuil te worden gezet. Met dank aan Voortman. Ik raadt de kandidaten aan Voortman persoonlijk aansprakelijk te stellen en een fikse schadevergoeding voor reputatieschade te eise.

1 Reactie
edgarmat
edgarmat26 jun. 2014 - 12:59

@Jan: "Blijkbaar gaat voor GL niets te ver om wee een linkse ombudsman op deze stoel te krijgen." Oh vertel? Of is dit uw onderbuik? "Met dank aan Voortman. Ik raadt de kandidaten aan Voortman persoonlijk aansprakelijk te stellen en een fikse schadevergoeding voor reputatieschade te eise." Ah, schuldig tot het tegendeel is bewezen. U heeft niet eens het artikel gelezen... Ik denk zelf dat het lek of bij het praesidium of bij de andere partijen zit. Want ja, GL was niet de enige die in de commissie zat...

[verwijderd]
[verwijderd]26 jun. 2014 - 12:59

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
boeie
boeie26 jun. 2014 - 12:59

Ja, want als u solliciteert wilt u ook graag dat het in de krant staat. U vind vertrouwelijkheid blijkbaar onzin.

WendyB2
WendyB226 jun. 2014 - 12:59

Het lijkt me voor de hand liggend dat we in Nederland voortaan ook maar de namen op de stembiljetten moeten anonimiseren. Het gaat ons, eenvoudige burgers, immers niets aan wie er solliciteert naar een baan als 2e kamerlid.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen26 jun. 2014 - 12:59

Een compleet scheve vergelijking. De kandidaten op een stembiljet kiezen er immers zelf voor in de openbaarheid te komen. Als de kandidaat ombudsmannen aan Voortman unaniem hebben gevraag hun namen openbaar te maken, dan is er natuurlijk geen enkel probleem met het gedrag van Voortman, hebben ze dat niet, dan is er wel een probleem.