Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GroenLinks-PvdA-senator hekelt racisme Marjolein Faber en wordt het woord ontnomen in Eerste Kamer

  •  
09-07-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
12170 keer bekeken
  •  
ANP-374500055

Eerste Kamerlid Farah Karimi (GL-PvdA) is het woord ontnomen in de Eerste Kamer door voorzitter Jan Anthonie Bruijn (VVD). Dat gebeurde tijdens een debat over een versoepeling voor het afwijzen van een verblijfsvergunningaanvraag van vreemdelingen met een zwaar crimineel verleden. Dat gebeurde na klachten uit de extreemrechtse hoek van BBB, PVV en JA21, zo meldt ANP.

"De vraag is of iemand die al jaren systematisch en voortdurend racistisch gedachtegoed en ontmenselijkende taal heeft gebezigd deze wet op een rechtvaardige manier kan doen uitvoeren", zei Karimi, doelend op PVV-minister Marjolein Faber die de wet moet uitvoeren. Zij heeft volgens de senator "haar hele politieke loopbaan" besteed aan "het kleineren, dehumaniseren en haten van moslims, asielzoekers, vluchtelingen en Nederlanders met een migratieachtergrond".

Na haar aanstelling als minister is in de Tweede Kamer veel discussie geweest over de vele racistische uitspraken van Faber. Daarbij ging het met name over de nazistische omvolkingstheorie waar Faber een aanhanger van is. Naar aanleiding van de ophef heeft Faber de racistische term vervangen door "zorgelijke demografische ontwikkeling", wat exact hetzelfde betekent maar waar coalitiegenoten VVD en NSC wel mee kunnen leven.

Het debat moet gaan over die wet en niet over de persoonlijke achtergrond van de minister, vond Kamervoorzitter Bruijn. De wetswijziging betreft bevoegdheden van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), waarvoor Faber politiek verantwoordelijk is. Daarom maakt de persoonlijke achtergrond van de minister wel degelijk uit, redeneerde Karimi die ook zei niet te begrijpen waarom ze "monddood" wordt gemaakt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.