Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

GroenLinks-politici stappen op na leugen over relatie

  •  
06-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kamer debatteert over regeringsverklaring

© 2017-11-01 16:12:16 DEN HAAG - Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) en Rik Grashoff (GroenLinks) tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring. ANP EVERT-JAN DAN

Partijvoorzitter Marjolein Meijer en Tweede Kamerlid Rik Grashoff van GroenLinks hebben gisteravond laat hun aftreden aangekondigd, nadat bleek dat de twee niet eerlijk waren geweest over de aanvangsdatum van hun liefdesrelatie. Het tweetal biechtte vorige week op dat ze een relatie hadden. De zaak lag gevoelig omdat Meijer als voorzitter onder meer functioneringsgesprekken met Kamerleden – en dus ook met Grashoff – moest voeren. Bovendien is de voorzitter met de medebestuursleden ook eindverantwoordelijk voor de selectie van kandidaat-Kamerleden. Meijer bood vorige week aan om de functioneringsgesprekken over te dragen en Grashoff liet weten dat dit zijn laatste periode als Kamerlid zou zijn. Daarmee leek de kous af.
Dinsdag bleek echter dat Meijer en Grashoff al ruim voor de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar een relatie hadden, terwijl ze zelf verklaarden dat die in april was begonnen. Daarop gingen de alarmbellen af en GroenLinks – dat in de laatste peilingen de tweede partij van het land is – spreekt nu van ‘een vertrouwensbreuk’. De Volkskrant schrijft:
Partijleider Jesse Klaver wijst erop dat er vorige week ‘stevig is doorgepraat en indringend gevraagd: is dit het hele verhaal? Als vervolgens blijkt (…) dat de relatie eerder is ontstaan, dan is het vertrouwen beschaamd.’… Klaver noemt het ‘klote om op deze manier afscheid te moeten nemen van twee collega’s die veel voor onze partij hebben betekend’. Het is volgens hem ook ‘niet aan anderen om te oordelen over de liefde tussen twee mensen’. Maar ‘wel is het zo dat, in een hecht team dat knokt voor gezamenlijke idealen, je blind op elkaar moet kunnen vertrouwen en zeker moet weten dat iemand de waarheid spreekt.’
Grashoff zat van 2010 tot 2012 in de Tweede Kamer en keerde daar in 2015 terug. In de tussentijd was hij partijvoorzitter. Meijer volgde hem in 2015 op.

Meer over:

politiek, nieuws, groenlinks,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (49)

korheiden2
korheiden26 jun. 2018 - 21:13

Door het vertrek van Grashoff raakt Groen Links in korte tijd drie ervaren kamerleden kwijt. Want Linda Voortman en Liesbeth van Tongeren hebben gekozen voor de lokale politiek in Utrecht en Den Haag. Vooral in het geval van Van Tongeren vind ik dit ronduit kiezersbedrog. Liesbeth stond aanvankelijk op een onverkiesbare plaats voor de kamerverkiezingen, voerde actie en kwam met 26000 voorkeursstemmen toch in de Tweede Kamer. Amper een half jaar later vertrekt ze dus naar Den Haag. Troost voor Groen Links is wel, dat ook de VVD nogal wat in opspraak geraakte leden kende, zonder dat dit veel invloed op hun kiezers scheen te hebben. Ook GL staat prima in de peilingen, laatst op 16 zetels.

korheiden2
korheiden26 jun. 2018 - 20:58

Groen Links kon moeilijk anders. Opmerkelijk was de manier waarop Jesse Klaver dit meedeelde : 'Het is klote om op deze manier afscheid te moeten nemen van twee collega’s die veel voor onze partij hebben betekend. Vandaag baal ik. Morgen bouwen we samen verder aan onze idealen. We zien elkaar. Groet, Jesse'

CM2
CM26 jun. 2018 - 18:47

Dacht dat Grashoff alleen nog opgewonden werd van de energietransitie, maar niets blijkt minder waar. Het blijkt een mens van vlees en bloed.

JanBakker2
JanBakker26 jun. 2018 - 17:20

Leuk maar betaalt GL het riante wachtgeld voor het kamerlid of moet de maatschappij hiervoor weer opdraaien.

4 Reacties
Yossarian2
Yossarian26 jun. 2018 - 17:53

De vraag stellen is m beantwoorden. Het 'eerlijke gevoel' ligt bij GL. De rekening ligt bij de belastingbetaler. Misschien is het een idee om wachtgeldregelingen bij de politiek partij zelf te leggen, dat scheelt wat ongewild kosten opdringen aan de maatschappij.

Nick the Stripper
Nick the Stripper6 jun. 2018 - 18:00

Ach, de kruidenier meldt zich natuurlijk meteen. Maar ja: dit is nou precies waar wachtgeld voor bedoeld is: zodat politici vrij zijn om naar eer en geweten hun conclusies te trekken als er conclusies moeten worden getrokken. En wees eerlijk: als-ie was blijven zitten had Jandebakker dan iets getweet met de woorden 'pluche' en 'kleven' erin? Ik denk het namelijk wel.

Cliff Clavin
Cliff Clavin6 jun. 2018 - 21:42

@ Nick - perfecte riposte. Vrijwel iedereen in dit arme en met de ondergang bedreigde landje is bezeten geraakt door de geesten van buurman Geelman, Batavus Droogstoppel, en Thomas Gradgrind. Men kan deze namen gezellig Googelen, en dan weet men wat ik bedoel (ik wil zeggen: ik ga niet alles linken, de rechtse luieriken mogen ook wel eens een inspanning verrichten voor verdere kennisverwerving).

realist3
realist37 jun. 2018 - 6:05

Aan Nick de Stripper "eer en geweten". Ja, dat ontbrak dus bij Rik. En dus eigen schuld = geen wachtgeld.

JanBakker2
JanBakker26 jun. 2018 - 17:12

Leuk maar betaalt GL riante wachtgeld voor het kamerlid of moet de maatschappij hiervoor weer opdraaien.

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.6 jun. 2018 - 13:43

Onnozelheid is het enige woord voor de reacties die deze kwestie relativeren of in een politiek daglicht proberen te plaatsen. Dit kan niet, mag niet en hoort niet en dus is het vertrek van beiden de enige juiste oplossing. Goed opgelost van Groen Links, mijn complimenten.

4 Reacties
Hiltermann
Hiltermann6 jun. 2018 - 17:19

Beetje vreemde regel dat mensen die samenwerken geen relatie mogen hebben met elkaar. Melden kan ik me nog iets bij voorstellen. En wat te denken van een one night stand, ook melden? Het gaat niet om mensen die beschikken over staatsgeheimen. Er stijgt een sterke spruitjesgeur op...........

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.6 jun. 2018 - 17:52

@Hiltermann Het begrip integriteit is je kennelijk onbekend. En dat is nou precies wat dit is; een integriteitsissue en dat heeft niets te maken met het willen verbieden van relaties tussen mensen de samenwerken. Ongelooflijk dat ik het hier mijzelf overigens hoor opnemen voor Klaver. Voor de tweede keer in korte tijd nog wel. Het onslag eerder dit jaar van de fractiemedewerker van GL die zijn handen niet van de stagiair af kon houden vond ik een prima aanpak.

Yossarian2
Yossarian26 jun. 2018 - 17:59

Hiltermann, Ze mogen best een relatie hebben. Vervelend is het vooral voor de achterblijvende partner die niet in het GL bestuur zit, soit. Lastiger is het als de een de ander beoordeelt (of benoemt) zoals in dit geval mogelijk is aangezien de relatie voor de verkiezingen/samenstelling TK lijst is begonnen. Dat is geen geur maar spruitjes maar van nepotisme. Maar ik kan me je verwarring voorstellen......

Joe Speedboot
Joe Speedboot6 jun. 2018 - 18:18

'Beetje vreemde regel dat mensen die samenwerken geen relatie mogen hebben met elkaar.' Dit is even wat anders. Hier dreigt de schijn van belangenverstrengeling. Misschien moet je je even wat beter inlezen.

Cliff Clavin
Cliff Clavin6 jun. 2018 - 13:14

Dit kan niet, en beider aftreden is terecht - ik vind het tekenend voor een tijd van extreem en gevaarlijk relativisme, dat sommigen het anders zien.

2 Reacties
Ozon
Ozon6 jun. 2018 - 14:19

Ik vind dat het afhangt van hun handelen. Als zij haar positie heeft aangewend om hem op de lijst te krijgen of te ontzien: dan gaan ze de fout in, dat moet worden beoordeeld. Moeten mensen ook opgeven of iemand hun beste vriend is? Kroegmaat? Dat definiëren, op een schaal van..? Dat kan net zo goed aanleiding zijn voor -we hebben er zelfs een woord voor- vriendjespolitiek. Ik vind het niet zo eenduidig. Mensen hebben wat mij betreft recht op “privé”, ook als ze verliefd worden op het werk. Ooit vonden we -Nederland- het belachelijk dat Clinton zich moest verantwoorden voor zijn sigaren-actie, tegenwoordig vinden we Facebook achtig dat we recht hebben alles te weten van de ander. Kortom, ik vind het niet zo zwart-wit.

Cliff Clavin
Cliff Clavin6 jun. 2018 - 15:53

@ Ozon - je tegenwerping is irrelevant. Je moet in de politiek (en in vele andere situaties) überhaupt de schijn vermijden. Officier van Justitie Marc van Nimwegen had ook al geen enkel besef van deze eis. Achteraf mooipraten is volstrekt zinloos.

Geleen
Geleen6 jun. 2018 - 12:45

Dat GroenLinks stijgt in de peilingen zit in de lijn der verwachtingen.... dat de VVD, ondanks de vele vele leugens, integriteitsschandalen, dividendbelasting en Memogate nog steeds op zoveel steun kan rekenen van de bevolking zegt veel over een deel van de bevolking.

1 Reactie
JanBakker2
JanBakker26 jun. 2018 - 17:23

Zie net peil.nl vorige week 17, deze week 16 zetels. Gelijk met FvD.

Geleen
Geleen6 jun. 2018 - 12:38

Prima motivatie en dus zeker ook een prima beslissing.

Edwin8
Edwin86 jun. 2018 - 10:26

Ik snap niet waarom men het nodig achtte om te liegen over de relatie. Het is een relatie, dat is toch super mooi. Het is niet alsof ze zich om hebben laten kopen door een malafide bedrijf. Uiteindelijk kost een onschuldige relatie dus 2 mensen de kop wat vermeden had kunnen worden.

7 Reacties
Ivanka Trump
Ivanka Trump6 jun. 2018 - 10:54

Voorzitter beoordeelt het functioneren van een kamerlid in bed ? Zo onschuldig was de relatie niet voor GroenLinks hoor. Stel dat een ander kamerlid moet afvallen omdat Meijer Grashoff "zo ontzettend goed" vindt. Helaas beseften beiden niet dat ze de nieuwe situatie hadden moeten melden. Liefde heeft oogkleppen blijkbaar.

Edwin8
Edwin86 jun. 2018 - 12:11

Dat is de reden voor de vertrouwensbreuk en die reden snap ik volkomen. Maar ik snap niet waarom men meent te moeten liegen over iets onschuldigs als een liefdesrelatie. Het is niet dat je vergeet te melden dat je een leuk appartementje hebt gekregen (discutabel) of hebt laten omkopen door een malafide bedrijf (verboden).

Jan Willem de Boer3
Jan Willem de Boer36 jun. 2018 - 14:03

Als de één haar liefje moet beoordelen welke qua positie concurreert met niet liefjes is dat belangenverstrengeling. Klaver is aan het down playen om de schade te beperken en spreekt slechts over een vertrouwensbreuk door gebrek aan volledige transparantie. Er heeft gewoon onder zijn leiding vriendjespolitiek plaats gevonden zonder dat de sukkel het wist.

Ozon
Ozon6 jun. 2018 - 14:07

@Edwin Misschien omdat je nog niet weet wat het is? Een “relatie” of gewoon serieel een potje seksen e/o daten? Ik kan me best voorstellen dat je, als je er zelf nog niet helemaal een beeld bij hebt, het nog niet wil delen met derden.

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 jun. 2018 - 15:56

'Maar ik snap niet waarom men meent te moeten liegen over iets onschuldigs als een liefdesrelatie.' Omdat dan een van de twee zou moeten terugtreden, en daar hadden ze geen zin in?

Edwin8
Edwin86 jun. 2018 - 16:32

"Klaver is aan het down playen om de schade te beperken en spreekt slechts over een vertrouwensbreuk door gebrek aan volledige transparantie." Meer is het toch ook niet? Ja, beiden zijn de fout ingegaan en beiden zijn opgestapt. Ik zou niet weten wat jij nog meer als straf zou willen zien? Moeten ze naakt een rondje over het binnenhof lopen terwijl de rest van de kamer met uitwerpselen staat te gooien en hun "Shame, Shame, Shame" toeschreeuwt? Doe niet zo mal. Klaver is voorgelogen, en die spreekt over een vertrouwensbreuk. Meer is het ook niet. Ooh wacht, Klaver had dat natuurlijk moeten zien, en omdat hij dat niet heeft gezien is het een domoor. Nou, dan zitten er een paar partijen met nog veel meer domoren in de TK. Sommige partijen worden zelfs bestolen door hun eigen persvoorlichter. Daar zat de grote leider ook niet echt op te letten zullen we maar zeggen. Ozon, kan zijn. Maar als er al geruime tijd voor de verkiezingen sprake was van een relatie dan is dat discutabel. En juist omdat men weet dat in een organisatie transparantie voorop moet staan, zijn dit soort zaken helaas vaak ook een stukje gemeengoed wat zeker met de partij top besproken had moeten worden. En dan nog, ze hadden gewoon kunnen melden, joh wij daten momenteel. Daten is nog steeds geen hoofdzonde zullen we maar stellen.

Edwin8
Edwin86 jun. 2018 - 16:39

"Omdat dan een van de twee zou moeten terugtreden, en daar hadden ze geen zin in?" Hoezo? Je zou toch de beoordeling dan toch aan een derde kunnen overlaten? Meestal zit er een commissie die bepaalt of mensen op de TK lijst komen te staan, dan zou iemand uit die commissie ook wel een functioneringsgesprek kunnen voeren.

Satya
Satya6 jun. 2018 - 10:20

Wat een gezeur, sex is lekker, geniet ervan.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen6 jun. 2018 - 15:59

Integriteit is ook fijn, geen gezeur over sex en zo

RobSon2
RobSon26 jun. 2018 - 9:46

In alle populistische partijen is het vroeg of laat hetzelfde liedje.

Klaas Punt
Klaas Punt6 jun. 2018 - 9:22

Nou ja, zo'n politieke partij hangt toch van relaties aan elkaar. Iedereen in de top van een partij kent elkaar en liefde (en haat) liggen dicht bijeen. Wat mij betreft zoeken ze het maar uit. Als iedereen naar eer en geweten handelt, mijn zegen hebben ze. Het wordt natuurlijk anders als ze al een vaste relatie hebben met anderen.

1 Reactie
Yossarian2
Yossarian26 jun. 2018 - 17:04

Klaas, "Het wordt natuurlijk anders als ze al een vaste relatie hebben met anderen." Je wordt op je wenken bediend.

Hertog2
Hertog26 jun. 2018 - 9:06

Vreemd verhaal, de relatie is blijkbaar eerder ontstaan. Ja en, denk ik dan als simpele ziel. Vervolgvraag wat heeft de GL stemmer hiermee te maken?. En zullen deze jongens hier wakker van liggen? Je bent aardig van het padje af als je deze vragen met JA zult beantwoorden.

Bernie2
Bernie26 jun. 2018 - 8:34

Jammer dat een kennelijke liefde een politieke loopbaan in de weg staat. Soit. Maar intussen staan Klaver en de zijnen van GroenLinks wel met 17 tot 19 zetels op plaats 2 van de politieke ranglijst. Met VVD vér voor hen. Dat dan wel weer. Misschien meteen maar een definitieve alliantie bakken met de SP en PvdA en dan doorstoten naar plaats 1, om Nederland eindelijk weer dat nodige warme en sociale gezicht te geven.

1 Reactie
Middenman
Middenman6 jun. 2018 - 12:23

Een warm en sociaal gezicht - met de SP??

Monica Lewinsky
Monica Lewinsky6 jun. 2018 - 8:27

Ik ben een GroenLinks-hater, maar ik vind dat de partij dit prima heeft opgelost. Dat de direct betrokkenen te lang hebben gezwegen, dat kun je de partij niet verwijten. En verder : we zijn allemaal mensen en maken allemaal fouten. C'est la vie.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen6 jun. 2018 - 16:01

GroenLinks-hater Ik voel een 'doe's normaal man' opkomen

Paul250371
Paul2503716 jun. 2018 - 8:08

Als je "schoon" kunt komen en je vertelt dan nog een verhaaltje dan is het inderdaad beter dat je weg gaat.

Meta  Foor
Meta Foor6 jun. 2018 - 8:01

er zal wel meer aan de hand zijn... ook gebruikt Klaver iets teveel het woord ''klote'' in zijn meningen..

JStokx
JStokx6 jun. 2018 - 7:44

Tjongejonge altijd weer die VV.. Oh wacht.

1 Reactie
Karingin
Karingin6 jun. 2018 - 13:17

Nee liefde en de VVD gaat inderdaad niet samen

Thuiszitter
Thuiszitter6 jun. 2018 - 7:44

Lekkere progressieve gedachtes in de partij. Goed nagaan of er geen negatieve verstrengelingen naar boven komen en zo niet en zij functioneren goed dan is er geen vuiltje aan de lucht, lijkt mij . Er zullen conservatieve regels zijn hieromtrent die mogen ze van mij dan eens gaan veranderen.

6 Reacties
RosaLange
RosaLange6 jun. 2018 - 8:21

Om iedere belangenverstrengeling te vermijden, moet je volstrekt helder zijn en niet gaan liegen. In het bedrijfsleven heb je ook bij de schijn van belangenverstrengeling een (strafrechtelijk!) probleem. Ik zie niet in waarom voor liegende politici minder strenge normen zouden moeten gelden. Achteraf vaststellen dat de gevolgen wel meevallen, herstelt je geloofwaardigheid niet.

Hallahan2
Hallahan26 jun. 2018 - 9:45

[De zaak lag gevoelig omdat Meijer als voorzitter onder meer functioneringsgesprekken met Kamerleden – en dus ook met Grashoff – moest voeren.] Tsja, over verstrengelingen gesproken: dit is er één.

michellekepen
michellekepen6 jun. 2018 - 10:53

@Thuiszitter: "Lekkere progressieve gedachtes in de partij. Goed nagaan of er geen negatieve verstrengelingen naar boven komen en zo niet en zij functioneren goed dan is er geen vuiltje aan de lucht, lijkt mij . Er zullen conservatieve regels zijn hieromtrent die mogen ze van mij dan eens gaan veranderen." In het artikel staat letterlijk: "De zaak lag gevoelig omdat Meijer als voorzitter onder meer functioneringsgesprekken met Kamerleden – en dus ook met Grashoff – moest voeren. Bovendien is de voorzitter met de medebestuursleden ook eindverantwoordelijk voor de selectie van kandidaat-Kamerleden" Dus er is hier sprake van én een hiërarchische verhouding, én er is daarnaast ook nog eens glashard gelogen (eerst verzwijgen, daarna bewust verkeerde informatie verstrekt). Fijn dat u van mening bent dat een progressief GL de 'conservatieve' regels zou moeten veranderen. Volgens u zou men bij GL dus wel mogen verzwijgen, liegen en er relaties binnen hiërarchische (= machts-!)verhoudingen op na moeten kunnen houden?

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 jun. 2018 - 16:03

Nee geen pakkans-ethiek, dat is voor de VVD

Thuiszitter
Thuiszitter6 jun. 2018 - 16:51

Reageerders bedankt verstrengelingen waren er dus dat had ik niet goed begrepen en dan geef ik jullie gelijk.

Cliff Clavin
Cliff Clavin7 jun. 2018 - 11:10

@ Thuiszitter - dat is ruiterlijk van je, een groot compliment van Cliffie.