Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GroenLinks: 'Ook gij?'

  •  
09-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
brutus_300.jpg
Partijgangers zoeken naar daders achter de val van Sap ... Halsema in de clinch met Telegraaf over 'roddel'
Officieel is er een commissie aan het werk die de vraag moet beantwoorden maar dat kan de onrust niet bezweren. Sinds vrijdag komt er steeds meer naar buiten over een ongezonde sfeer binnen de partij. Schaamte speelt op maar ook de vraag: Wie is de schuldige?
In een opinieartikel in Trouw stelt oudgediende Bas de Gaay Fortman dat de situatie ‘uniek’ om niet te zeggen ‘absurd’ is:
Nog nooit eerder figureerde er een zelfbenoemde ‘partijtop’, die via het partijbestuur het vertrouwen opzegt in de net gekozen leider. In die ‘partijtop’ zaten blijkbaar de GroenLinks-wethouders uit Amsterdam, Utrecht en Nijmegen. Hiermee ging een partij die ‘democratie’ hoog in het vaandel heeft staan op een bizarre manipuleertoer.
Die ‘partijtop’ kwam vrijdag voor het eerst in de media in beeld toen oud-leidster Femke Halsema twitterde:
Zo, ‘partijtop’, mij hoeven jullie voorlopig niet meer te bellen.
Halsema koos daarmee de kant van Sap maar Telegraaf-journalist Paul Jansen stelt  in een column over de volgens hem ‘communistische traditie’ binnen de partij dat de populaire ex-leidster haar opvolgster alleen maar formeel steunde.
De website Frontbencher zet een en ander op een rij:
Na een uitzending van ‘1 voor de verkiezingen’ roddelde Halsema er ook tegenover deze krant driftig op los en typeerde ze Sap als een bazige ruziezoeker, als iemand die tegen beter weten in toch de Kunduzmissie had gesteund. ‘Dat kan ik op tv natuurlijk niet zeggen’, vond Halsema. Let wel: zij was het die Sap in de onmogelijke positie rond Kunduz had gebracht”, schrijft Jansen.
Op twitter doet Halsema het verhaal van Jansen af als ‘roddel’ en voegt toe: ‘Waarom zou ik Jolande op tv verdedigen als ik dat vind’. Ze noemt Jansen een ‘kwaadspreker’ die er op uit is de partij te beschadigen. Halsema, een van de succesvolste leiders van GroenLinks, krijgt wel vaker de schuld van de puinhoop die na haar vertrek in de partij ontstond.
Er is meer gerommel in de partij dan alleen een falend leiderschap. Vandaag nemen oud-Kamerleden afscheid van de fractie maar Bruno Braakhuis is daar niet bij, meldt het AD. Hij is officieel afgevoerd van de lijst omdat hij ‘terugverlangde naar het bedrijfsleven’ maar volgens de krant zijn misdragingen de ware reden voor zijn vertrek.
Hij werd meerdere keren intern aangesproken op zijn vrijpostige omgang met vrouwen, verzette zich tegen de partijlijn, ging naar verluidt tegen het verkiezingsprogramma in en verruilde na de verkiezingen GroenLinks in voor de Partij voor de Dieren, mede vanwege een relatie.”
Kamerlid Jesse Klaver verklaarde maandagavond bij Pauw & Witteman dat hij en vele anderen zich schamen over de taferelen in de partij.
RTEmagicC_brutus.jpg
The Oath of Brutus; Gavin Hamilton (1763)
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (30)

Bachstra
Bachstra9 okt. 2012 - 9:16

Femke Halsema die tegen de Telegraaf driftig roddelt over Jolande Sap die ze zelf in het zadel heeft geholpen. Niets is natuurlijk onmogelijk maar dit komt me toch wel wat ongeloofwaardig over. Zelfs in de slangenkuil van GroenLinks.

comrade
comrade9 okt. 2012 - 9:16

Paul Jansen tegenwoordig de "huispoliticoloog" van Paul en Witteman. De Telegraaf, goed voor riooljournalistiek.

Meta Foor
Meta Foor9 okt. 2012 - 9:16

Dibi is begonnen met de sloop, Heleen heeft het nog eens overgedaan, Bram heeft de resten verwijderd , en tenslotte maakt Halsema het met de grond gelijk. Niets meer van te zien; GL heeft zichzelf keurig bij het groene afval gezet.

BasVV
BasVV9 okt. 2012 - 9:16

En zo gaat GL rollebollend ten onder.

stolat
stolat9 okt. 2012 - 9:16

Natuurlijk klopt Paul Jansen de zaak op, daarvoor werkt hij bij de Telegraaf. En natuurlijk zegt Femke Halsema zeker niet tegen een Telegraafverslaggever dat Jolande Sap een bazige ruziezoeker is. Maar wat wel waar is, is dat Femke tegen de Kunduz-missie was; voordat ze vertrok in december 2010 was zelfs de partijtop erover eens: GL gaat niet akkoord met de Kunduz-missie! Redenen: ... te weinig draagvlak in de samenleving, ... tegen een missie met militairen in een oorlogsgebied, ... weerzin om rechtse club met PVV aan een meerderheid te helpen. En toen kwam Jolande Sap, de nieuwe partijleider die zichzelf zo graag op de kaart wilde zetten. Zonder ruggespraak met de partij gooide ze het op een akkoordje met Mark Rutte. Femke waarschuwde haar nog dat ze vooral niet met Mark Rutte moest gaan onderhandelen, om te voorkomen dat ze werd ingepakt. Maar Jolande rook de macht...

bruces
bruces9 okt. 2012 - 9:16

Femke. Achteraf krijg je altijd gelijk. Waar was je vooraf ? toen GL je nodig had ? Het gezwel bij GL was er toch al voor Kunduz. Kiezers zijn niet gek.

vriest
vriest9 okt. 2012 - 9:16

het is vreemd ,dat indien de partij top al tegen het acoord van de politie misie naar kunduz .snap ik niet dat sap ,haar zin kon doen ,waren ze niet tegen er opgewassen.ondanks haar dreigement om op te stappen .had er laten gaan had een hoop narigheid bespaard of ,zat halsema er nog voor iets tussen .omdat zij sap ,op die plaats had geparashuteerd.dorst men daar niet tegen integaan .en alle sprekers uit gl die zeggen dat ze het jammer vinden ,zijn in hun eerste leugen niet gestikt .

JanB2
JanB29 okt. 2012 - 9:16

Er was maar 1 dader. Sap zelf.

ElChe
ElChe9 okt. 2012 - 9:16

καὶ σὺ τέκνον

bob b.
bob b.9 okt. 2012 - 9:16

Ik denk dat we blij mogen zijn dat er geen Kunduz coalitie is gekomen. Stel je de rol van GL voor in zo'n constellatie met meerdere partijen. De overspannen reacties van fractie en partijbestuur dat niet weet wat haar rol is. Het gesukkel, het amateurisme, zeg maar dilettantisme van dit stel omhooggevallen semi intellectuelen. Het lijkt me goed dat iedere partij en iedere gekozene voortaan een proeve van bekwaamheid aflegt voordat het een zetel mag bezetten.

JoeChip
JoeChip9 okt. 2012 - 9:16

Er is maar een persoon verantwoordelijk voor de val van Jolande Sap en dat is Jolande Sap zelf. Ze is gewoon een slechte politiekleider en een slechte lijsttrekker. Ze heeft de ene blunder na de andere begaan. Ze komt niet goed over op TV. En trekt met haar optredens geen stemmen. Ze heeft trouwe aanhangers van de partij weggejaagd en heeft daar even interesse mee gewekt bij zwevende liberale stemmers die later toch hebben afgehaakt. Ze heeft geen gevoel voor partij verhoudingen, voor de achterban en voor het politieke klimaat in het land. Er was nooit hoop voor Jolande Sap omdat ze gewoon niet geschikt is voor de functie Politiekleider/Lijsttrekker.

lancelot2
lancelot29 okt. 2012 - 9:16

Update, Er zijn honderden leden die het lidmaatschap van groen lijks willen opzeggen.

nico1943
nico19439 okt. 2012 - 9:16

Tekenend dat (heer?) Jansen steeds maar bij Pauw en Witteman wordt uitgenodigd. Het lijkt wel PWned.

1 Reactie
ThomasWagenaar
ThomasWagenaar9 okt. 2012 - 9:16

Hey, die Jansen weet wel waar hij het over heeft en kan dat ook beargumenteren. Daarnaast heeft hij ook TV presence. Ik ben wel voor die man, achtergrond of niet.

[verwijderd]
[verwijderd]9 okt. 2012 - 9:16

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen9 okt. 2012 - 9:16

Een krant kan per defintie niet objectief zijn, dat weet iedereen inmiddels wel. Het probleem van de telegraaf is niet objectiviteit, maar het feit dat het zich laat betalen om "nieuws" te plaatsen.

bruces
bruces9 okt. 2012 - 9:16

"zij was het die Sap in de onmogelijke positie rond Kunduz had gebracht”. Zoals ik de Groene slangenkuil nu kan beoordelen, geef ik Paul Jansen het voordeel van de twijfel.

1 Reactie
phoosterhuis
phoosterhuis9 okt. 2012 - 9:16

Het Zembla-programma "De chocladeletters vav de Telegraaf" niet gezien? Dat roddelblad geeft geen garantie op de waarheid!

Jantje68
Jantje689 okt. 2012 - 9:16

Paul Jansen heeft gewoon gelijk volgens mij. Hij staat bij vriend en vijand bekent als integer journalist en werd vorige week nog de hemel in geprezen door collega’s. Het verhaal bevestigd voor mij het gevoel dat ik al langer had dat er iets niet klopte over de uitspraken van Halsema over Sap. Openlijk steunde ze Sap maar ergens klopte iets niet. Dat zij Sap in het zadel heeft geholpen zegt niets over hun verstandhouding daarna. Ik denk dat Kunduz het keerpunt is geweest. Integer maar politiek onhandig. Halsema heeft zich daar aan gestoord en daarna is dat alleen maar verder gaan etteren. Overigens vind ik het ook normaal dat je collega’s openlijk steunt ook al vind je wat anders. Nergens zo’n grote hekel aan dan politici van dezelfde partij die elkaar openlijk gaan af vallen.

3 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen9 okt. 2012 - 9:16

[Ik denk dat Kunduz het keerpunt is geweest. Integer maar politiek onhandig.] Dat zie je blijkbaar met een spiegelbril. Kunduz was niet integer, maar moreel verwerpelijk. Kunduz was niet politiek onhandig maar een politiek meesterwerk. Nog nooit eerder is een politicus in staat geweest een minister te dwingen te liegen, Sap kreeg dat wel voor elkaar en daarmee heeft ze aangetoond het politieke vakwerk uitstekend te beheersen. Electoraal was het wel onhandig, maar dat kwam door het stuitende gebrek aan moraal.

toshiba
toshiba9 okt. 2012 - 9:16

Los van wat allemaal waar/onwaar is, maar Jansen is zeker geen integere journalist. Me dunkt, die weet ook wel hoe hij achterklap moet verpakken als zogenaamd hot news. Voor de rest: Cie van Es en komend partijcongres zal duidelijkheid brengen.

Tom Meijer
Tom Meijer9 okt. 2012 - 9:16

"Hij staat bij vriend en vijand bekent als integer journalist" Integer? Jansen? Grapjas. Jouw vrienden en mijn vijanden?

[verwijderd]
[verwijderd]9 okt. 2012 - 9:16

Had Tofik Dibi niet de sloopkogel gebracht? Toen hij op eigen houtje campagne ging voeren kwam de klad erin.

1 Reactie
itsme3
itsme39 okt. 2012 - 9:16

Nee, de sloopkogel was al lang in stelling gebracht en Sap's carriere was al lang gedoemd te eindigen voordat Dibi zich kandidaat durfde te stellen.

[verwijderd]
[verwijderd]9 okt. 2012 - 9:16

het probleem van GroenLinks is de misvatting dat ze een straatgevecht zouden kunnen winnen door slimmer te zijn. Nu pijnlijk duidelijk is geworden dat het overschatte intellect is gedist door eeuwenoude straatwijsheid, lijkt me het opportuun om terug te gaan naar de principes, en de schoffies door het electoraat te laten waarderen op hun eigen merites.

1 Reactie
Candide2
Candide29 okt. 2012 - 9:16

'het probleem van GroenLinks is de misvatting dat ze een straatgevecht zouden kunnen winnen door slimmer te zijn.' Groen Links en straatgevecht? Nu haal je echt rechts en links door elkaar.

JanVG2
JanVG29 okt. 2012 - 9:16

Jesse is wel een beetje bezig zijn eigen stoepje schoon te vegen. Toen Sap `ontslagen' werd, werd expliciet gezegd dat de fractie OOK geen vertrouwen in haar had ... maar dat mag vooral niet benadrukt worden. Als de fractie ACHTER Sap had gestaan, was het partijbestuur echt niet verder gegaan. De fractie draagt OOK verantwoordelijkheid.

1 Reactie
HenkDaalder2
HenkDaalder29 okt. 2012 - 9:16

Er is een groepsdynamica geweest in fractie en fractie organisatie waarbij Jolande Sap werd genegeerd. Waarom dat is gebeurd, is nog niet bekend,maar het zou kunne komen doordat de vele belangengroepen binnen GroenLinks te veel invloed krijgen. Zo hebben 5 van de 6 leden van de onderzoekscommissie een directe relatie met natuur en milieu of milieudefensie. De belangen die die groepen in de fractie, via fractiemedewerkers probeerden door te drukken, heeft de fractie uit elkaar gedrukt. Jolande Sap is wetenschapper, en daardoor meer onafhankelijk dan mensen die door lobbyclubs naar voren worden geschoven. Bovendien had ze daardoor geen eigen lobbyclub achter zich.

dollen
dollen9 okt. 2012 - 9:16

hoelang laten wij deze paul jansen met zijn/hun vuile spelletjes door gaan?? eerst weken achtereen de sp onderuit trappen,met leugens en bedrog,dan na die tijd zeggen ach het hoort erbij tja paul jansen telegraaf ,,wat kan er nog meer bij horen? dit? terwijl de telegraaf er tot zijn strot inzit om hun criminele vriendjes te beschermen. www.leugens.nl/2010/04/14/‘er-klopte-niets-van-een-telegraaf-bericht’/ en hier de filmpjes van bv zembla,,hoe de foute krant te werk gaat om rijke vriendjes te beschermen. www.leodedeugd.com/DOSSIER/TELEGRAAF/T-tijdlijn.html

1 Reactie
dollen
dollen9 okt. 2012 - 9:16

en oo ja dan dit lees bij 04-05-2011 hoe de telegraaf willens en wetens de fotograaf kapot moet/gaat maken,,in opdracht van mede/eigenaar? van sapph,een strategische vriendendienst heet dat tegen woordig, niets veranderd zins de 40tiger jaren dus.alleen toen hete dat anders.