GroenLinks: 'Ook gij?'
• 09-10-2012
• leestijd 2 minuten
Partijgangers zoeken naar daders achter de val van Sap ... Halsema in de clinch met Telegraaf over 'roddel'
Officieel is er een commissie aan het werk die de vraag moet beantwoorden maar dat kan de onrust niet bezweren. Sinds vrijdag komt er steeds meer naar buiten over een ongezonde sfeer binnen de partij. Schaamte speelt op maar ook de vraag: Wie is de schuldige?
In een opinieartikel in Trouw stelt oudgediende Bas de Gaay Fortman dat de situatie ‘uniek’ om niet te zeggen ‘absurd’ is:
Nog nooit eerder figureerde er een zelfbenoemde ‘partijtop’, die via het partijbestuur het vertrouwen opzegt in de net gekozen leider. In die ‘partijtop’ zaten blijkbaar de GroenLinks-wethouders uit Amsterdam, Utrecht en Nijmegen. Hiermee ging een partij die ‘democratie’ hoog in het vaandel heeft staan op een bizarre manipuleertoer.
Die ‘partijtop’ kwam vrijdag voor het eerst in de media in beeld toen oud-leidster Femke Halsema twitterde:
Zo, ‘partijtop’, mij hoeven jullie voorlopig niet meer te bellen.
Halsema koos daarmee de kant van Sap maar Telegraaf-journalist Paul Jansen stelt in een column over de volgens hem ‘communistische traditie’ binnen de partij dat de populaire ex-leidster haar opvolgster alleen maar formeel steunde.
Na een uitzending van ‘1 voor de verkiezingen’ roddelde Halsema er ook tegenover deze krant driftig op los en typeerde ze Sap als een bazige ruziezoeker, als iemand die tegen beter weten in toch de Kunduzmissie had gesteund. ‘Dat kan ik op tv natuurlijk niet zeggen’, vond Halsema. Let wel: zij was het die Sap in de onmogelijke positie rond Kunduz had gebracht”, schrijft Jansen.
Op
twitter doet Halsema het verhaal van Jansen af als ‘roddel’ en voegt toe: ‘Waarom zou ik Jolande op tv verdedigen als ik dat vind’. Ze noemt Jansen een ‘kwaadspreker’ die er op uit is de partij te beschadigen. Halsema, een van de succesvolste leiders van GroenLinks, krijgt wel vaker de schuld van de puinhoop die na haar vertrek in de partij ontstond.
Er is meer gerommel in de partij dan alleen een falend leiderschap. Vandaag nemen oud-Kamerleden afscheid van de fractie maar Bruno Braakhuis is daar niet bij, meldt het AD. Hij is officieel afgevoerd van de lijst omdat hij ‘terugverlangde naar het bedrijfsleven’ maar volgens de krant zijn misdragingen de ware reden voor zijn vertrek.
Hij werd meerdere keren intern aangesproken op zijn vrijpostige omgang met vrouwen, verzette zich tegen de partijlijn, ging naar verluidt tegen het verkiezingsprogramma in en verruilde na de verkiezingen GroenLinks in voor de Partij voor de Dieren, mede vanwege een relatie.”
Kamerlid Jesse Klaver verklaarde maandagavond bij Pauw & Witteman dat hij en vele anderen zich schamen over de taferelen in de partij.
The Oath of Brutus; Gavin Hamilton (1763)