Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

GroenLinks: 'Onnodig veel slachtoffers in AZC's'

  •  
19-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-AZC_300_01.jpg
Zorg voor asielzoekers loopt nog steeds via te veel omwegen
Asielzoekers hebben geen goede toegang tot noodzakelijke medische zorg. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het radioprogramma Argos. Artsen worden toegang tot een AZC ontzegd en de geprivatiseerde 24-uurshulplijn die asielzoekers snelle toegang tot zorg moet geven, werkt niet altijd goed.
Er vallen onnodig slachtoffers doordat asielzoekers te vaak geen goede zorg krijgen. Medische zorg is een grondrecht. Dat geldt voor iedereen. Het recht op zorg voor asielzoeker moet gewaarborgd zijn in Nederland”, zegt GroenLinks Kamerlid Linda Voortman. “Het is een sociaal grondrecht dat asielzoekers direct toegang hebben tot medische zorg. Mensen die in afwachting zijn van een asielverzoek zitten in een kwetsbare positie waarbij ze afhankelijk zijn. Juist daarom heeft de overheid een extra inspanningsplicht om goed toe te zien op hun gezondheid”, aldus Voortman.
Het kabinet heeft twee jaar geleden de zorg voor asielzoekers ingrijpend veranderd. Asielzoekers mogen zelf geen arts inschakelen, maar kunnen bellen naar een zorgcentrale als de poli’s op de AZC’s gesloten. De overheid heeft die zorg ondergebracht bij een zorgverzekeraar, maar de constructie met de 24-uurslijn blijkt nog steeds niet goed te werken. Vorig jaar overleed een zwangere Somalische asielzoekster in het asielzoekerscentrum in Leersum.
Volgens GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman is het incident in Leersum geen op zichzelf staand feit. “Sindsdien hebben wij meerdere meldingen binnengekregen van dubieuze zaken.” Voortman vindt dat er op korte termijn een aantal zaken geregeld moeten worden. Zo mogen AZC’s huisartsen geen toegang meer weigeren, moeten patientendossiers beter uitgewisseld worden en moet de hulplijn beter functioneren. Donderdag debateren Kamerleden over de medische zorg met de minister van Gezondheidszorg Edith Schippers. 

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

BenJoosten
BenJoosten19 mrt. 2011 - 12:35

Als dit een voorproefje is van wat de privatisering van de zorg in uiterste consequentie gaat betekenen, dan hou ik mijn hart vast. Het komt er dus op neer dat wanneer je een dokter nodig hebt, je eerst een callcenter moet bellen. Daar wordt beslist (zonder dat ze je zien) of het inderdaad noodzakelijk is dat je een dokter ziet, en vervolgens krijg je al of niet toestemming naar de dokter te gaan. De zorgverzekeraar in kwestie, die dus bezuinigd heeft op de huisartsenposten in de AZC's, is overigens Menzis. Die reclame maken met "Goede zorg voor iedereen". 't Is maar dat we het weten!

JoopSchouten
JoopSchouten19 mrt. 2011 - 12:35

'Medemenselijkheid' is een woord die wel voorkomt in het vocabulair van zogenaamd Rechts maar niet wordt begrepen. Gevoel dient immers te worden uitgesloten volgens kruidenier-boekhouders-robotten. Want stel dat je medelijden krijgt en actie moet ondernemen. Dat moet immers betaald worden... Asielzoekers betalen met hun leven. Wat is dát waard? ... Voor Bruin-1 gelden echter alleen de bestaande repressieve regeltjes. De eigen regeltjes met neoliberale uitgangspunten wel ter verstaan. Ik verwacht daarom dat Bruin-1 een koud antwoord geeft vol leugenachtige excuses en een cijfermatige benadering. ... Ik stoor me verder aan het woord 'onnodig' in de zin 'Er vallen onnodig veel slachtoffers...' (...). Dom.

[verwijderd]
[verwijderd]19 mrt. 2011 - 12:35

Bloedlinks heeft nu pas door dat asielzoekers geen rechten hebben?

2 Reacties
Michiel Online
Michiel Online19 mrt. 2011 - 12:35

"Bloedlinks heeft nu pas door dat asielzoekers geen rechten hebben?" Beetje laat inderdaad.

eeweew
eeweew19 mrt. 2011 - 12:35

Huh, ik dacht dat onder andere GroenLinks zich al heel erg lang kwaad maakt over de behandeling van asielzoekers. Maar wat nog vreemder is is dat als iemand iets goeds zegt of doet, maar in het verleden iets gedaan heeft waar u het niet mee eens bent. U niet in gaat op het goede wat de persoon organisatie of politieke partij heeft gedaan maar gelijk weer over het verleden begint te zeuren. Contraproductief noemen we dat.

ElChe
ElChe19 mrt. 2011 - 12:35

Het recht op mens zijn kun je niet van mensen afnemen!

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil19 mrt. 2011 - 12:35

Dat kan zo zijn maar deze rechtse regering gaat het in ieder geval wel proberen.