Joop

'GroenLinks moet van 'groen' meer een handelsmerk maken'

  •    •  
15-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
duyvendak.jpg
Oud-Kamerlid Duyvendak: GroenLinks moet voorbeeld nemen aan Duitse zusterpartij. Meer opschuiven naar SP of D66 is een 'heilloze discussie'
Als het aan oud GroenLinks Kamerlid Wijnand Duyvendak ligt moet zijn partij zich veel meer richten op de groene politiek. Zo zou niet één Kamerlid milieu in zijn portefeuille moeten hebben, maar zeker drie of vier. GroenLinks moet volgens hem de ‘dubbele crisis’ aanpakken. De klimaatcrisis is volgens hem net zo belangrijk als de financieel-economische crisis.
Het groene accent moet niet alleen landelijk, maar ook gemeentelijk en provinciaal binnen de partij verankerd moet worden, vindt Duyvendak. Daarbij kunnen ze een voorbeeld nemen aan de Duitse zusterpartij Die Grunen die het uiteindelijk lukte Bondskanselier Merkel te overtuigen om te stoppen met kernenergie.
Het oud-Kamerlid voelt zich sterk verbonden met het gedachtegoed van Die Grunen. Het is een partij die ontstaan is vanuit de milieubeweging. GroenLinks is vanaf het begin meer een samensmelting geweest van linkse partijen. Duyvendak denkt echter dat het niet onmogelijk is om die basis te veranderen. De invloed kan volgens hem erg groot zijn.
Zowel de de SPD als de CDU – dus zowel links als rechts – zijn gedwongen te reageren op de Grunen omdat ze bang zijn kiezers te verliezen.
De discussie over meer opschuiven naar D66 of SP noemt hij ‘heilloos’. “Je moet het allebei niet doen.”
De leider van GroenLinks moet volgens hem die groene koers belichamen. In zijn recent verschenen boek ‘Het Groene Optimisme’ schrijft Duyvendak dat de financieel-economische crisis mede de oorzaak is van het feit dat zijn partij minder werk maakt van haar groene gezicht. Jolande Sap moet GroenLinks dat gezicht teruggeven, vindt hij.
Zowel de financieel-economische crisis als de klimaatcrisis moet worden opgelost. […] Zoek de ruimte om dat verhaal ook te vertellen.
NU.nl: Oud-Kamerlid Duyvendak wil herijking partij Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort15 feb. 2012 - 13:45

Die is oud geworden! Surprised.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa15 feb. 2012 - 13:45

Van Groen naar Goor is het Groene Links wel gelukt. Tofik Dibi is een echte groen, maar in de verkeerde pot was gevallen.

JoopSchouten
JoopSchouten15 feb. 2012 - 13:45

Tja.... Je kunt ook op onderdelen opschuiven naar een andere partij maar flikker eerst het neoliberalisme overboord.

Coropa
Coropa15 feb. 2012 - 13:45

Groen zijn ze echter ook niet. Zo is GroenLinks in Amsterdam een warmvoorstander van de 24-uurs economie. Ook de zondagsopenstelling ligt ze, konden we onlangs in de Tweede Kamer zien, na aan het hart. Deze zienswijze houdt echter wel in, dat het milieu nog meer belast wordt.

JanB2
JanB215 feb. 2012 - 13:45

Groenlinks moet vooral zichzelf opheffen. Overbodige partij. Liberalen vinden prima onderdak bij D66 en de VVD. De linkse achterban (steeds kleiner wordend) kan bij de PvdA of de SP terecht. Groen een thema? Zeker wel. Maar dan graag niet beheerd door die zweefmolenecologen van GexL.

JanB2
JanB215 feb. 2012 - 13:45

PS respect voor Duyvendak. Jammer dat hij bij de verkeerde partij zit.

Yggdrasil
Yggdrasil15 feb. 2012 - 13:45

Een punt wat Duyvendak aankaart klinkt me wel interessant in de oren en dat is dat opschuiven naar die of die. Dat moet geen enkele partij doen want daarmee doe je je eigen principes geweld aan. Een goed voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld D66 en het CDA dat zijn van die opportunistische partijen die met het grootste gemak naar links of naar rechts kunnen draaien zonder zelf een standpunt in te nemen. Zo heb ik, als SP-lid ook niets met opmerkingen, we moeten een links blok vormen want dat is op zich kul. Een politieke partij dient zich te profileren naar hun eigen principes of opvattingen. Zoals jezelf blijven als individu belangrijk is zo is het ook voor een politieke partij om bij je eigen opvattingen en principes te blijven. Daarom is de huidige regeringscoalitie ook zo ongeloofwaardig, ze vechten elkaar de tent uit.

MichelReiziger
MichelReiziger15 feb. 2012 - 13:45

Een merlk??? dit sort uitspraken maken mij juist extra duidelijk om niet meer op GL te stemmen. Dat "groene" moet in je zitten, dat is geen "belevenis" (lees marketing term) of een imago wat je graag wil uitstralen op hippe feestjes of als mode kenmerk. De partij constructie in Duitsland kun je in zijn totaal niet vergelijken met hier in Nederland, je kan het vergeten. Die Grunen hebben werkelijk beleid gemaakt, waar mee Duitland in minder dan 10 jaar een van de groenste landen van Europa is geworden. Dat zal in Nederland niet eens mogelijk zijn, daar moet je politieke ballen voor hebben en geen grijze muizen instelling met een hoog compromis gehalte (lees achterkamertjes poltiek...voorbeeld Afghanistan missie)

Dewik2011
Dewik201115 feb. 2012 - 13:45

Opvallend....de derde partij in Nederland die wel een naam heeft maar geen bruikbare inhoud meer. De CDA en PVDA worstelen ook al met dit probleem. Deze 3 partijen moeten uit hun lijden worden geholpen door ze op te heffen. Zodra de marketing consultants, reclame bureaus en spin doctors de partij een nieuw gezicht moeten geven, dan weten we eigenlijk wel genoeg. De ziel is weg en wat cosmetische chirurgie helpt noet. Rust in vrede.

Wilbert2
Wilbert215 feb. 2012 - 13:45

Ik vind het sowieso moreel onzuiver om je als politieke partij te baseren op een positie in het politieke spectrum. Het is namelijk de omgekeerde wereld om op te schuiven naar links, rechts of het - al dan niet radicale - midden of te bewegen naar waar een andere partij zich bevindt. Je zoekt dan namelijk een machtsvacuum en past je ideeën aan aan waar je het grootste applaus verwacht i.p.v. dat je je ideeën verkondigt en daar draagvlak voor probeert te creëren, zonder je af te vragen welke politieke positie je daarmee inneemt. Ik denk dat de PVV hier in deze donkere dagen van de Nederlandse geschiedenis een lichtend voorbeeld van is. Zonder scrupules alles beloven, wat de gek gelooft en zodra de stemmen binnen zijn de boel belazeren door het tegenovergestelde te doen van wat je in je verkiezingsprogramma had staan. Het is goed dat Neelie, Van Baalen, Nijpels en anderen hun partijgenoten corrigeren om toch ergens een grens te trekken bij de samenwerking met zo'n - naar mijn mening: verachtelijke - club, zoals het ook goed was dat Koppejan en Ferrier van zich lieten horen. Resultaat is/was/blijft alleen nul, maar het was toch even leuk en hoopgevend. Als we eerst eens onze democratie hervormen, kunnen we daarna kijken welke problemen we nog over hebben en of en in hoeverre er nog moet worden hervormd op de arbeids- en woningmarkt en zo. Om het maar even simplistisch te stellen.

Voice
Voice15 feb. 2012 - 13:45

Ik heb niets gelezen van deze crimineel, want dat ie voor mij. Een grote lafaard, dat deze man nog steeds spreek tijd krijgt.

JoopSchouten
JoopSchouten15 feb. 2012 - 13:45

'De crisis van nu is volgens Cohen en Spekman een crisis van het neoliberalisme. Ze willen dat beteugelen door over te stappen op een ander economisch model, waarin de lange termijn en werknemers centraal staan in plaats van snelle winst van aandeelhouders.' Een keuze tussen de sociaalliberale kant van GroenLinks en D66 en de SP wil de partij niet maken. http://www.nrc.nl/nieuws/2012/02/16/cohen-en-spekman-partijkarakter-dat-kok-liet-varen-moet-terug/

Tom Meijer
Tom Meijer15 feb. 2012 - 13:45

De enige optie die Groen-links nog heeft is inderdaad een volledige focus op 'groene politiek', vergelijkbaar met de duitse zusterpartij. Het linkse van Groen-links is reeds geruime tijd geleden verloren gegaan en op dat vlak lijkt de partij al veel te veel op verschillende andere partijen. Er is van midden-links tot links weinig toe te voegen en op groen valt zeer veel te winnen omdat er eigenlijk geen serieuze partijen zijn die milieupolitiek volwassen zijn. Milieupolitiek is trouwens geen links of rechts verhaal, het gaat door deze scheiding heen. Een naamsverandering zou geen slecht idee zijn. Groene Partij (Nederland), of zo.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe15 feb. 2012 - 13:45

Hier heb je gelijk in, groen is niet links of rechts, en bied heel veel kansen. Inspelen op innovatie, en inderdaad de wereld van morgen. Eeen naamsverandering zou de geloofwaardigheid dan ten goede komen.

klaroengeschal
klaroengeschal15 feb. 2012 - 13:45

De beste stuurlui ....

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer15 feb. 2012 - 13:45

"De beste stuurlui ...." En, voelt U zich thuis aan wal?

Tom Meijer
Tom Meijer15 feb. 2012 - 13:45

"onwetenschappelijke en misplaatste doemdenkerij" U kunt dat heel goed beoordelen, daar ben ik wel van overtuigd hoor!

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer15 feb. 2012 - 13:45

Dit was een reactie op Klaas Blondeman, wo 15 februari 2012 15:09