Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

  •    •  
17-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1257 keer bekeken
  •  
ANP-448664039

GroenLinks-leden kunnen begin juni bij een referendum laten weten of ze willen dat hun partij een gezamenlijke Eerste Kamer-fractie vormt met de PvdA. Dat heeft het partijbestuur laten weten. Partijleider Jesse Klaver is voorstander van die ‘verdere linkse samenwerking’. 

In een verklaring op de website laat partijvoorzitter Katinka Eikelenboom weten de ‘samenwerking en het bundelen van progressieve krachten’ belangrijk te vinden, ‘omdat de maatschappelijke uitdagingen rondom klimaatverandering en sociale ongelijkheid groot zijn en we te maken hebben met politieke versnippering. Rechts-conservatieve partijen overstemmen nog te vaak het groene en linkse geluid’. 

“Er wordt al lang gepraat over linkse samenwerking. Op de afgelopen congressen bij GroenLinks zijn iedere keer moties voorbij gekomen die pleitten voor meer samenwerking op links. Ook zijn er regelmatig ledengesprekken en bijeenkomsten georganiseerd. Leden kunnen zich in dit referendum uitspreken over een al dan niet gezamenlijke Eerste Kamerfractie met de PvdA. Om te zien of de partijen door deze verdergaande samenwerking inderdaad krachtiger worden.”

Op Twitter laat Jesse Klaver weten:

“Het kan geen verrassing zijn dat ik voorstander van verdere linkse samenwerking ben. Dit is een belangrijke volgende stap om samen Nederland menselijker, eerlijker en duurzamer te maken. “

Op 11 juni brengen ook de leden van de PvdA op hun partijcongres een stem uit over de nauwere samenwerking met GroenLinks. Wanneer beide partijen goedkeuring van hun achterban krijgen, gaan GroenLinks en PvdA gezamenlijk campagne voeren voor de Eerste Kamerverkiezingen in 2023. 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Halas
Halas18 mei 2022 - 10:12

Het probleem met GL, samen met de PvdA, is, dat ze te opportunistich elitair zijn, en in de praktijk nauwelijks iets ophebben met de 'gewone' mens in NL. Roepen wel over inkomens zus en zo, maar zorgen er in de tussentijd wel voor met hun 'lobbyclubjes als GP en XR dat de groene agenda doorredrukt wordt, met zgnvisieplannen, die of niet rwalistisch zijn, of naderhand niet kloppen. En maar maxistisch juichen met Piketty...

HaloOfFlies
HaloOfFlies18 mei 2022 - 8:29

Ik ben in principe tegen, maar als er gefuseerd moet worden, dan maar beter nu, nu PvdA op z'n zwakst (zonder echte leider) is. Gewoon PvdA 'absorberen' (maar we blijven het een gelijkwaardige fusie noemen, natuurlijk) en een Groen beleid gaan volgen. Dan zou het goed kunnen uitpakken. Als het richting PvdA trekt (linkser, minder groen) zal het niets worden. Ik hoop op een ruk naar Groen, niet naar Links. Maar ik vrees dat Klaver eerder Links is als Groen.

pahan
pahan18 mei 2022 - 5:28

Ik hik er toch tegenaan dat men dat voorafgaand aan de Eerste Kamer verkiezingen doet. Er zit nog zo'n vehikel met twaalf zetels, en dat is toch anders lastig dan in de Tweede Kamer. Als het slaagt, prima. Als het faalt hebben ze alles weten te slopen. Verder wordt het nu eindelijk correct uitgevoerd. De leden bepalen.

VictoriaX
VictoriaX18 mei 2022 - 0:39

Klaver en Groen links moeten deze fusie alleen aangaan als er met een duidelijk groen linkse agenda wordt doorgegaan. Ik ben het vrijwel nooit eens met Klaver maar het is in ieder geval duidelijk waar hij en zijn partij voor staan. De huidige Pvda is een zielige partij die al langere tijd probeert mee te liften op de programma's van Groen links en in wat mindere mate D66. Er is al meer dan een decennium lang geen eigen visie meer.

4 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin18 mei 2022 - 7:10

Mijn stelling is dat de pvda gl niet nodig heeft, qua bestuur is gl een dwergje met een boegbeeld waar ik het niet zo op heb, er wordt gezegd dat de partij programma’s erg op elkaar lijken, daar zal het dus niet aan liggen. “De huidige Pvda is een zielige partij die al langere tijd probeert mee te liften op de programma's van Groen links en in wat mindere mate D66. Er is al meer dan een decennium lang geen eigen visie meer.” Kletspraat, ieder weldenkend mens weet dat het klimaat ons handen vol geld gaat kosten als we niets doen, dat is niet voorbehouden aan gl en d’66 weet volgens mij zelf niet waar ze voor staan dus waarom zou je daarnaar kijken, de pvda kan bogen op een lange bestuur historie, dat wordt hardnekkig verward met coalitie afspraken, we zijn geen dictatuur waar 1 partij de agenda bepaalt.

VictoriaX
VictoriaX18 mei 2022 - 11:18

@Raymond Bhagwandin, ik had het niet expliciet over klimaat. Ik had het over gebrek aan eigen visie bij de pvda. De partij probeert zich daarom ieder jaar opnieuw uit te vinden. Eens dat het zeer onbetrouwbare D66 zich daar ook schuldig aan maakt maar bij deze partij kan ik toch nog wel wat authentieke standpunten ontdekken die intact zijn gebleven. De lange bestuurstraditie bij de pvda heeft nu niet direct indruk gemaakt de afgelopen 2 decennia. Het is echt tijd om ermee op te houden.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin18 mei 2022 - 18:55

“Ik had het over gebrek aan eigen visie bij de pvda.” Visie is denk ik niet het probleem, ik heb naar de partij standpunten gekeken, niemand kan daartegen zijn behalve jij, dat neemt niet weg dat in coalitieland waar je steevast met een rechts blok te maken hebt water bij de wijn zal moeten doen, hoeveel is discutabel, je hebt een linkse partij als de sp die landelijk njet zegt met de meest bizarre smoezen, geen vvd wel cda, de pvda heeft weer hun handje niet vast gehouden, dan hebben we gl, Rosenmöller heeft de partij handen en voeten gegeven, ik heb een keer tegen mijn gewoonte in op hem gestemd, toen kwam Halsema, die heeft van gl een privé project gemaakt, schoof sociaal economisch naar rechts, regelde haar eigen successie in de persoon van Sap, nou een kleffe Klaver, totaal nep, bij de vorige formatie poging durfde hij niet wat verder geen waarde oordeel is maar ik heb de indruk dat hij bij de laatste net zoveel zou hebben weggegeven, zoniet meer.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin18 mei 2022 - 18:57

“De partij probeert zich daarom ieder jaar opnieuw uit te vinden.” Een bewering die je nergens hard maakt, ik hou het daarom op een ongefundeerde mening, daarbij vind ik het een misvatting dat partijen niet mogen anticiperen en zich voor de eeuwigheid dienen te houden aan partij standpunten uit een ver verleden terwijl de wereld voort ijlt. “Eens dat het zeer onbetrouwbare D66 zich daar ook schuldig aan maakt maar bij deze partij kan ik toch nog wel wat authentieke standpunten ontdekken die intact zijn gebleven.” Met een beetje rommelen aan de randen van het leven? “De lange bestuurstraditie bij de pvda heeft nu niet direct indruk gemaakt de afgelopen 2 decennia. Het is echt tijd om ermee op te houden.” Perceptie en beeldwerking zijn niet te onderschatten fenomenen, als de pvda ermee ophoudt zal links nog verder worden gemarginaliseerd, sp doet sowieso niet mee en Klaver durft volgens mij niet alleen, kijk hem nou staan, onze nep Obama en Trudeau

Poeh, poeh
Poeh, poeh17 mei 2022 - 20:29

Conclusie: Klaver blijft ver van fuseren GL en PvdA. Die ene fractie bestaat dan gewoon uit twee fracties onder één dak.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal17 mei 2022 - 19:01

In dit geval ? 1 + 1 = 0 (nul) Zelden lopen fusies uit op een succesvolle gloednieuwe politieke parij. Kernwoorden na 2 jaar (= vlak voor de verkiezingen): spijt, dom, nooit moeten doen, hadden we maar naar Rechtse Bal geluisterd.

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer18 mei 2022 - 6:59

De kans is vele malen groter dat ze zullen zeggen: gelukkig hebben we niet naar Rechtse Bal geluisterd. (En de naam alleen al zei genoeg).

youppie
youppie17 mei 2022 - 18:39

"Wanneer beide partijen goedkeuring van hun achterban krijgen, gaan GroenLinks en PvdA gezamenlijk campagne voeren voor de Eerste Kamerverkiezingen in 2023. " Echt? Volgens mij worden de senatoren gekozen door de leden van de Provinciale Staten. Het enige wat daar aan campagne gevoerd wordt is achterklap in de achterkamertjes om er voor te zorgen dat de restzetels bij het Partijkartel terecht komen. Meer niet. Denk je echt dat de combinatie GL + PVDA 24 zetels gaat halen bij de komende verkiezingen? Een deel van GL loopt dan over naar Volt, D66 en PVDD. Een deel van de PVDA loopt dan naar de SP en de PVV.

Mokker
Mokker17 mei 2022 - 17:21

Vijandige overname, Jesse wil veel te graag het baasje spelen.

youppie
youppie17 mei 2022 - 16:31

Ik heb meer vertrouwen in Vrij Links dan in drammerig dogmatisch links. Het oorspronkelijke doel van links was het verheffen van de arbeider. Iedere arbeider een auto, iedere arbeider 40 uur werken, iedere arbeider twee maal per jaar op vakantie, iedere arbeider een eigen huisje. Nu is drammerig dogmatisch links er alleen maar op uit om de arbeider te kleineren en uit te kleden. Een auto mag niet meer want dit is slecht voor het milieu. Een arbeider hoort geen tweemaal per jaar op vakantie te gaan en al helemaal niet met het vliegtuig. Dat is niet meer van deze tijd. Een eigen huis kan niet meer. Huizen bouwen zijn slecht voor de mensen die al een huis hebben. Parttimers moeten meer gaan werken om ze zo meer belasting te kunnen laten betalen. En wat doen de drammerig dogmatisch linksers: Die gaan zelf driemaal per jaar met het vliegtuig op vakantie Rijden zelf in een vervuilende wagen Wonen in de betere monoculturele wijken Worden in bijna alle gevallen door de Overheid betaald. Hypocrisie ten top.

1 Reactie
Sonic2
Sonic217 mei 2022 - 18:29

Uw standpunten zijn uit de jaren 60 en 70. U heeft het vast nog over "arbeiders". De grootste zege van de PvdA was in 2019 met Timmermans. Frans Timmermans is de snelste manier naar succes. Je kunt niet letterlijk de EP verkiezingen van 2019 door vertalen naar landelijk, maar Timmermans gaat erg veel weghalen bij D66 en Groenlinks. Een gezamenlijke fractie van de PvdA en GL zou volgens de peilingen van de Hond op 24 zetels staan. 12+12 is 24 volgens mij. Bijna de grootste partij van Nederland. Me dunkt. Net als veel nationalisten kunt u niet buiten uw eigen bubbel denken. Kunt u niet begrijpen waarom Kaag en Timmermans populair zijn en denkt u dat de enige mogelijkheid naar succes nationalistisch links en rechts is. Rutte is economisch rechts en absoluut geen nationalist. En Kaag is geen conservatieve sociaal democraat maar een sociaal liberaal. Ik denk dat de fusie partij nog best een grote impact kan hebben. Ik plaats u in de realiteit. Ga er maar vanuit dat D66 en JA21 er niet uitkomen en dat u met uw "rechtse" vriendjes tanden knarsend moeten toezien hoe PvdA en GL inhoudelijk de begroting gaan domineren. U mag uitslaan wat u wilt, maar het heeft natuurlijk niets met ratio en de politieke realiteit te maken. Meer met PVV/ FvD wensdenken.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 mei 2022 - 16:13

Er zijn toch helemaal geen eerste kamer verkiezingen? Gaan de partijen dan gefuseerd in de provincie verder, en landelijk nog niet.

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer17 mei 2022 - 18:38

De Eerste Kamer wordt getrapt gekozen via de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Deze laatste kiezen dus de leden van de Eerste Kamer. De Provinciale verkiezingen vinden volgend jaar plaats. De op deze indirecte manier gekozen vertegenwoordigers van GL en de PvdA in de Eerste Kamer kunnen besluiten daar samen één fractie te vormen.