Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

  •  
17-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1289 keer bekeken
  •  
ANP-448664039

GroenLinks-leden kunnen begin juni bij een referendum laten weten of ze willen dat hun partij een gezamenlijke Eerste Kamer-fractie vormt met de PvdA. Dat heeft het partijbestuur laten weten. Partijleider Jesse Klaver is voorstander van die ‘verdere linkse samenwerking’. 

In een verklaring op de website laat partijvoorzitter Katinka Eikelenboom weten de ‘samenwerking en het bundelen van progressieve krachten’ belangrijk te vinden, ‘omdat de maatschappelijke uitdagingen rondom klimaatverandering en sociale ongelijkheid groot zijn en we te maken hebben met politieke versnippering. Rechts-conservatieve partijen overstemmen nog te vaak het groene en linkse geluid’. 

“Er wordt al lang gepraat over linkse samenwerking. Op de afgelopen congressen bij GroenLinks zijn iedere keer moties voorbij gekomen die pleitten voor meer samenwerking op links. Ook zijn er regelmatig ledengesprekken en bijeenkomsten georganiseerd. Leden kunnen zich in dit referendum uitspreken over een al dan niet gezamenlijke Eerste Kamerfractie met de PvdA. Om te zien of de partijen door deze verdergaande samenwerking inderdaad krachtiger worden.”

Op Twitter laat Jesse Klaver weten:

“Het kan geen verrassing zijn dat ik voorstander van verdere linkse samenwerking ben. Dit is een belangrijke volgende stap om samen Nederland menselijker, eerlijker en duurzamer te maken. “

Op 11 juni brengen ook de leden van de PvdA op hun partijcongres een stem uit over de nauwere samenwerking met GroenLinks. Wanneer beide partijen goedkeuring van hun achterban krijgen, gaan GroenLinks en PvdA gezamenlijk campagne voeren voor de Eerste Kamerverkiezingen in 2023. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.