Joop

GroenLinks: 'Inburgering is geen huishoudschool'

  •  
21-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De partij roept op vrouwen in inburgeringstrajecten meer voor te bereiden op een werkend bestaan
GroenLinks wil vrouwen die deelnemen aan inburgeringstrajecten meer voorbereiden op een baan. Volgens Tweede Kamerlid Tofik Dibi komen vrouwen nu vaak terecht in trajecten waarmee ze huisvrouw of vrijwilliger worden.
Dibi:
Het riekt naar de huishoudschool van vroeger. En gaat voorbij aan het idee dat veel migrantenvrouwen ook economisch zelfstandig willen zijn. Bovendien moet hun potentieel worden benut met het oog op de vergrijzing.
Om vrouwen voortaan op de arbeidsmarkt voor te bereiden in plaats van een leven als huisvrouw stelt GroenLinks voor het inburgeringsprofiel ‘Opvoeden, Gezin en Onderwijs’ af te schaffen. Het onderdeel ‘opvoeding’ moet nog steeds aan bod  komen, maar is net zo belangrijk voor mannen als voor vrouwen, aldus Dibi.

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

eeweew
eeweew21 dec. 2010 - 10:37

In welke sectoren zouden deze vrouwen een baan kunnen vinden dan? Iemand die in eigen land een baan had die niet taalafhankelijk is zou dat hier ook moeten kunnen doen, maar dat lijkt me alleen om laaggeschoolt werk gaan. Feit blijft dat deze vrouwen waarschijnlijk altijd huisvrouw zijn geweest en het dus het meest voor de hand ligt dat ze dat hier ook gaan doen. Ze beter voorbereiden op werk kan natuurlijk nooit kwaad, maar er moet voor gewaakt worden dat ze niet het idee krijgen dat niemand ze waardeert als ze niet als schoonmaaker gaan werken. Dar lijkt me heel slecht voor de motivatie.

Kleinewitje
Kleinewitje21 dec. 2010 - 10:37

Allereerst: Het profiel voor inburgeraars, die om allerlei redenen niet willen/mogen/kunnen gaan werken heet OGO. En dat staat voor "Opvoeding, Gezondheid en Onderwijs". Dus niet: gezin. Hier leren vnl. vrouwen met te weinig kansen op de arbeidsmarkt zich te redden in hun dagelijks leefomgeving: de peuterspeelzaal, de basisschool, contact met de buren, de huisarts, het voortgezet onderwijs. Ik heb nog nooit kook-, strijk- en was voorlichting gegeven, typische huishoudschoolthema's. Integendeel, daar hoef je die vrouwen níets over wijs te maken. Dus ik vind dit een nogal ongenuanceerd verhaal.

Grenada
Grenada21 dec. 2010 - 10:37

Inburgering is een afvalbak voor uitgerangeerde en onbekwame leerkrachten. Als ze daar nu eerst eens wat aan doen. En ook de afgestudeerden scheiden van de analfabeten lijkt mij ook wel een goed plan. Het is toch absurd dat mensen die in hun thuisland een universitaire studie hebben genoten, samen met analfabeten in dezelfde klas worden gezet. Vind je het gek dat inburgering niet werkt en zelfs ontburgering tot gevolg heeft.

omaoeverloos
omaoeverloos21 dec. 2010 - 10:37

Wordt de inburgeringscursus "Opvoeden, Gezin en Onderwijs" gegeven door de vrouwenafdeling van de SGP?

GijsUtrecht
GijsUtrecht21 dec. 2010 - 10:37

Ik krijg altijd last van plaatsvervangende schaamte als de geslaagden verplicht het Wilhelmus zingen, wat een kolder. Verder ook een hoop stupide vragen.

arieroos
arieroos21 dec. 2010 - 10:37

WTF ? Hebben we zelfs "profielen" in die inburgeringscursussen ? Wie weet daar meer van ?

1 Reactie
JAWEH
JAWEH21 dec. 2010 - 10:37

http://www.inburgeringscursus.net/

[verwijderd]
[verwijderd]21 dec. 2010 - 10:37

Waarom heeft groen links zo'n hekel aan een systeem waar 1 partner werkt? Waarom hamert deze partij al jaren op tweeverdienersschap? Omdat ze willen dat kinderen door de staat opgevoed worden ipv door hun ouders? Of willen ze mogelijk dat mensen alleen maar het hoofd boven water kunnen houden als tweeverdienen de norm is? Waarom stelt deze partij de Arbeid boven de Geest?

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs21 dec. 2010 - 10:37

"Waarom heeft groen links zo'n hekel aan een systeem waar 1 partner werkt?" Om te beginnen omdat zo'n systeem in de meeste gevallen onrendabel is en mensen veroordeelt tot armoede. Door die vraag te stellen als het over vrouwen gaat, toon je je bovendien een ouderwetse seksist. En dan heb ik het nog maar niet over wat er van vrouwen na een echtscheiding terechtkomt als ze hun broek niet op kunnen houden: armoede en afhankelijkheid van een ex die al dan niet alimentatie betaalt.

Angelica2
Angelica221 dec. 2010 - 10:37

We hebben in de zorg een heleboel handen nodig! Thuis voor de kindjes zorgen duurt maar een paar jaren. Wie betaalt de pensoen/AOW van deze huisvrouwen?

1 Reactie
Klaas2
Klaas221 dec. 2010 - 10:37

---[Wie betaalt de pensoen/AOW van deze huisvrouwen? ]--- Dat is wettelijk geregeld en voor alle getrouwde vrouwen gelijk.

Hanvander Horst
Hanvander Horst21 dec. 2010 - 10:37

Ingeburgerde mensen weten hoe Nederland werkt en dat moet het leerdoel van de cursus zijn en niets anders. Het gaat daarbij om het functioneren in de samenleving. Heel centraal staat daarin kennis van de Nederlandse taal. Dat je een aannemelijke email kunt schrijven bijvoorbeeld. En dat je weet wie je waarvoor moet benaderen. En hoe je het gedrag van Nederlanders op de juiste manier moet interpreteren. Dat zijn geen geringe eisen, vooral niet die op het gebied van taalniveau. De meeste Nederlanders brabbelen na jaren onderwijs wel redelijk Engels, al maken zij heel veel grammaticale fouten, terwijl een Brit of een Amerikaan die een email uit Nederland onder ogen krijgt, ook verbaasd staat op het chaotisch strooien met leestekens, want Engelse interpunctie-regels verschillen stevig van de Nederlandse, maar dat leer je hier niet. Nederlanders menen wel ten onrechte dat hun Engels zo geweldig is. Quod non, om er maar eens wat Latjn tussen te gooien. Toch denken velen dat je met een beetje inspanning wel in een maand of acht redelijk Nederlands kunt leren lezen en schrijven. Quod non om hetzelfde Latijn er maar weer tussen te gooien. Die inburgering van ons is in alle opzichten een farce, alleen maar ingevoerd om de anderhalf miljoen een goed gevoel te geven en om poltiici van allerlei slag een argument te geven om te laten zien dat het met het pamperen gedaan is en dat soort opmerkingen meer.

3 Reacties
FrenkMahon
FrenkMahon21 dec. 2010 - 10:37

-- En hoe je het gedrag van Nederlanders op de juiste manier moet interpreteren.-- Een van de zaken die mij is bijgebleven is dat je niet op bezoek moet gaan bij een Nederlander tussen 5 en 6 omdat hij dan eet. Ik ben blij dat ik cultureel toch iets anders in elkaar zit.

HugoSpanje
HugoSpanje21 dec. 2010 - 10:37

Ik woon al geruime tijd is Spanje en ik heb niet de indruk dat Spanjaarden mijn inburgering, onder andere door het leren van de taal, een farce vonden. Mijn Latijn is dus: Aut viam inveniam, aut faciam.

Klaas2
Klaas221 dec. 2010 - 10:37

---[Dat je een aannemelijke email kunt schrijven bijvoorbeeld.]--- Als we nu alle mensen die niet weten wat email is op inburgering sturen, dan zou het wel druk worden.